Skocz do zawartości

Random shit

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

22 godziny temu, RappaR napisał(a):

A będzie gorzej, AI to jedna rewolucja, która faktycznie będzie masowo odbierać pracę ludziom. e

To w końcu mamy się martwić upadającą demografią (bo nie będzie miał kto pracować) czy rozwojem AI (bo zabierze nam pracę)? 

Edytowane przez Życie_to_mem

15 godzin temu, Życie_to_mem napisał(a):

To w końcu mamy się martwić upadającą demografią (bo nie będzie miał kto pracować) czy rozwojem AI (bo zabierze nam pracę)? 

Moze “wincyj AI agentow, mniej, tfu, ukraincow/ciaptakow”, do pantonimy w magazynach/rozworzenia korwinowych buleczek moped’em!

Edytowane przez memento1984

10 minut temu, matek napisał(a):

Boguś Linda nagle pojawił się w reklamach, i to dwóch całkiem sporych, bo PKO i Tyskie, ale nie wygląda dobrze. Choruje na coś, czy tak dogonił go pesel?

Boguś Linda zawsze był, jest i będzie kozakiem więc przeproś i wyjdź. 

22 godziny temu, Życie_to_mem napisał(a):

Z jednej strony - trendy demografii dużo łatwiej prognozować, niż rozwój AI, co wyklucza poza ludzkie pojmowanie.

Z drugiej strony - jedno nie wyklucza drugiego. AI właśnie zabiera już wartościowe prace, właśnie w zasadzie odbierając sztukę ludziom. Muzyka, grafika, pisarstwo? Już jedynie garstka ludzi jest w stanie rywalizować jakością, ilością nikt. 

6 minut temu, RappaR napisał(a):

AI właśnie zabiera już wartościowe prace, właśnie w zasadzie odbierając sztukę ludziom. Muzyka, grafika, pisarstwo? Już jedynie garstka ludzi jest w stanie rywalizować jakością, ilością nikt. 

Polecisz jakiś dobry kryminał stworzony przez AI? :) 

https://wiadomosci.wp.pl/dominium-7166513932397184b

Wirtualna Polska postanowiła rozprawić się z zarzutem polskiego KK, że nie mają z czego płacić odszkodowań ofiarom księży pedofilów i przygotowała niezwykle obszerny i rzetelny materiał na temat finansów KK.

Metodologia była, muszę przyznać, bardzo uczciwa, gdyż Dziennikarze nie uwzględniają w obliczeniach wartości:

1. Kościołów, kaplic, cmentarzy, plebanii i gruntów na których się mieszczą (ze względu na bieżące wykorzystywanie ich do celów kultu religijnego)

2. Domów Samotnej Matki, jadłodajni, noclegowni i punktów wsparcia (ze względu na prowadzoną w nich działalność charytatywną)

3. Szkół, przedszkoli oraz żłobków (ze względu na prowadzoną w nich działalność edukacyjną)

Do obliczeń przyjęto zatem łączną wartość:

1. Domów, w tym domów rekolekcyjnych

2. Mieszkań

3. Gruntów rolnych/ ziemi

4. Działek budowlanych

5. Hoteli

6. Hal

7. Lokali użytkowych

Ich wartość określono na podstawie cen rynkowych.

Łączna wartość majątku wszystkich 44 polskich diecezji wyniosła 500 milionów złotych.

I teraz jestem ciekawy Waszej opinii, bo ja w pierwszym momencie, po przeczytaniu tego artykułu byłem w ciężkim szoku jak mały jest to majątek. Muzeum Sztuki Nowoczesnej kosztowało 700 milionów złotych. KK gdyby sprzedał wszystkie swoje domy, hotele, działki budowlane, rolne, lokale, hale i mieszkania to by mu zabrakło 200 milionów żeby postawić jedno takie muzeum. A mówimy tu praktycznie o całym majątku polskiego KK!!! Byłem szczerze przekonany, że tego rodzaju majątek KK to są grube miliardy złotych. A może to mnie odkleiło i te 11 milionów na diecezję/archidiecezję to jednak dużo?

500 milionów złotych to jest szacowana wartość majątku Marcina Gortata btw.

Godzinę temu, fluber napisał(a):

Metodologia była, muszę przyznać, bardzo uczciwa, gdyż Dziennikarze nie uwzględniają w obliczeniach wartości:

Wiesz, załóżmy, że jest jedno mieszkanie na księdza i ma średnią wartość 500 tysięcy złotych, to w samych mieszkaniach kościół ma 44 mld. Wiem, wyliczenia całkiem od czapy, po prostu przykład jak dużą wartość mogą mieć same plebanie.

Nie wiem ile jest plebani i jaka jest ich wartość, ale ogółem sądzę, że faktyczny majątek KK jest sporo większy, nawet jeśli ksiądz gdzieś mieszka. 

Ogółem - dla mnie informacja bez znaczenia, bo przez sposób liczenia nie podaje faktycznego rzędu wielkości. 

Łączna wartość majątku wszystkich 44 polskich diecezji wyniosła 500 milionów złotych.

Faktycznie mało. Ciekawe mimo wszystko jaka jest wartość 1-3 nie wziętych pod uwagę do wyceny.

Bo spodziewam się, że to właśnie tam leży zdecydowana większość majątku KK z naciskiem na 1. punkt z listy.

Chętnie poczytam choć np.  

Łącznie doszukaliśmy się ponad 3500 hektarów ziemi należącej do polskich diecezji. (...) ch łączna szacunkowa wartość to około 250 milionów złotych. Wyceny dokonaliśmy we współpracy z rzeczoznawcami majątkowymi, specjalizującymi się w obrocie różnymi kategoriami nieruchomości.

Pierwsze z góry w google : Średnia cena hektara ziemi rolnej w Polsce w 2025 roku wynosi około 71 151 zł. 

3500 x 71 151 = 249 028 500,00 

Rzeczoznawcy 😉 

Znam 3 grunty kościelne które są w trakcie sprzedaży za ponad  100mln łącznie. Koło Gdańska jest działka 12000 hektarów. Czyli 120 mln mkw gruntów rolnych. Nawet po 5 złotych robi większy majątek. We Wrocławiu są grunty warte po 250-300 PLN mkw wzdłuż ulicy Kwiatkowskiego. Pod Poznaniem przy bramkach A2 kolejne tysiące gdzie za około 200PLN sam chętnie bym kupił. Jakaś kpina ten zestaw chyba ze spisali parafię bez własności arcydiecezji.