Skocz do zawartości

Random shit

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

13 godzin temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

to w ogóle świetny pomysł aby to na złotówki przeliczać, polecam sprawdzić ile kebabów kupisz w berlinie za niemiecką minimalną krajową

absolutnie od zaraz Trzaskowski chcial wprowadzic Kabob-index zamiast tfu, Big Mac Indexu!

i przegrol

W pierwszym kwartale 2025 roku liczba osób biernych zawodowo osiągnęła rekordowy poziom, wynosząc 12 709 tys. osób. Jest to najwyższy wynik od 2021 roku i wzrost o 109 tys. w porównaniu do pierwszego kwartału 2024 roku.

Czy też dostrzegacie w swoim otoczeniu ludzi, którzy stracili pracę, ale szukają jej na własną rękę (wtedy kwalifikuje się ich jako biernych zawodowo) czy jednak to po prostu emerytów przybywa (bo studentów to jest coraz mniej)?

3 minuty temu, fluber napisał(a):

W pierwszym kwartale 2025 roku liczba osób biernych zawodowo osiągnęła rekordowy poziom, wynosząc 12 709 tys. osób. Jest to najwyższy wynik od 2021 roku i wzrost o 109 tys. w porównaniu do pierwszego kwartału 2024 roku.

Czy też dostrzegacie w swoim otoczeniu ludzi, którzy stracili pracę, ale szukają jej na własną rękę (wtedy kwalifikuje się ich jako biernych zawodowo) czy jednak to po prostu emerytów przybywa (bo studentów to jest coraz mniej)?

Po LI widać że dużo ludzi szuka pracy a ofert jest zdecydowanie mniej niż było. 

10 minut temu, fluber napisał(a):

Wspominałem już tu wcześniej, że w mojej bańce na LinkedIn widzę bardzo dużo osób, które wrzucają posty, że od wielu miesięcy, a nawet lat szukają bezskutecznie pracy.

8 minut temu, P_M napisał(a):

Wspominałem już tu wcześniej, że w mojej bańce na LinkedIn widzę bardzo dużo osób, które wrzucają posty, że od wielu miesięcy, a nawet lat szukają bezskutecznie pracy.

A będzie gorzej, AI to jedna rewolucja, która faktycznie będzie masowo odbierać pracę ludziom. 

10 minut temu, RappaR napisał(a):

A będzie gorzej, AI to jedna rewolucja, która faktycznie będzie masowo odbierać pracę ludziom. 

Yup, sam jestem pełen obaw. Gromadzić oszczędności i przygotowywać się na ciężkie czasy.

mi od 4 lat wisi mandat za metro w Berlinie i też nic nie mam

strzelam, że jedyne co musisz zrobić, to nie dać się spisać niemieckiej policji 

a to podpowiada Google:

Tak, mandaty w Niemczech mogą ulegać przedawnieniu. Okres przedawnienia wynosi zazwyczaj dwa lata od daty otrzymania mandatu. 

8 godzin temu, rw30 napisał(a):

jak mi na niemieckiej drodze fotoradar fotkę zrobi to za jaki czas mniej więcej dostanę mandat?

strasznie dużo tego nayebałem ostatnio w DE i się teraz będę emocjonował czy przyjdzie czy nie

3 max 4 tygodnie bym powiedział.

@ignazz kiedyś było inaczej ale od pewnego czasu te mandaty zwyczajnie przychodzą.

10 godzin temu, fluber napisał(a):

Czy też dostrzegacie w swoim otoczeniu ludzi, którzy stracili pracę, ale szukają jej na własną rękę (wtedy kwalifikuje się ich jako biernych zawodowo)

Bardzo dziwne pytanie, mamy na podstawie wlasnych anegdotek obalac dane zbiorcze z GUSu?

Ot wchodzimy w spowolnienie gospodarcze i peknela covidowa banka zatrudnienia zdalnego.

Wszedzie widac sygnaly, ze rynek juniorow IT sie po prostu zawalil.

15 minut temu, wiLQ napisał(a):

Bardzo dziwne pytanie, mamy na podstawie wlasnych anegdotek obalac dane zbiorcze z GUSu?

Ot wchodzimy w spowolnienie gospodarcze i peknela covidowa banka zatrudnienia zdalnego.

Wszedzie widac sygnaly, ze rynek juniorow IT sie po prostu zawalil.

Pytanie nie jest po to by dyskutować z danymi GUSu tylko podyskutować o tym z jakiego trendu wynika. Może więcej osób stało się rentierami, więcej poszło na studia, więcej poszło na emeryturę, jak @człowiek...morza masowo robią sobie gap year, przyczyny mogą być różne. Wiemy, że bezrobocie rejestrowane nie rośnie, ale znacznie mniej ludzi pracuje - chciałem podyskutować o przyczynach 

49 minut temu, fluber napisał(a):

Pytanie nie jest po to by dyskutować z danymi GUSu tylko podyskutować o tym z jakiego trendu wynika.

I ustalisz to na podstawie doswiadczen garstki uzytkownikow forum?

W moim kregu pare osob szuka pracy i potwierdza, ze jest gorzej z ofertami, ale sa zarejestrowani ze wzgledu na ubezpieczenie.

BTW, jak sie wlicza do tych statystyk maz/zona, ktora jest podczepiona pod ubezpieczenie drugiego malzonka, wiec nie jest zarejestrowana bezrobotna?

50 minut temu, fluber napisał(a):

Może więcej osób stało się rentierami, więcej poszło na studia, więcej poszło na emeryturę, jak @człowiek...morza masowo robią sobie gap year, przyczyny mogą być różne. Wiemy, że bezrobocie rejestrowane nie rośnie, ale znacznie mniej ludzi pracuje - chciałem podyskutować o przyczynach 

To nie wystarczy przejrzec dane GUSu odnosnie biernych zawodowo i porownac do wczesniejszych zestawien?

16 minut temu, wiLQ napisał(a):

I ustalisz to na podstawie doswiadczen garstki uzytkownikow forum?

W moim kregu pare osob szuka pracy i potwierdza, ze jest gorzej z ofertami, ale sa zarejestrowani ze wzgledu na ubezpieczenie.

BTW, jak sie wlicza do tych statystyk maz/zona, ktora jest podczepiona pod ubezpieczenie drugiego malzonka, wiec nie jest zarejestrowana bezrobotna?

Pewnie nie ustalę, ale zawsze tl już jakaś próbka tego jak wygląda rynek pracy.

Jeżeli nie jest zarejestrowana bezrobotna to jest bierna zawodowo.

17 minut temu, wiLQ napisał(a):

To nie wystarczy przejrzec dane GUSu odnosnie biernych zawodowo i porownac do wczesniejszych zestawien?

To starałem się zrobić. RdR liczba biernych zawodowo wzrosła o ponad 100 tysięcy 

16 minut temu, fluber napisał(a):

Pewnie nie ustalę, ale zawsze tl już jakaś próbka tego jak wygląda rynek pracy.

To starałem się zrobić. RdR liczba biernych zawodowo wzrosła o ponad 100 tysięcy 

Tak na pierwszy rzut oka nie widze tu nic ciekawego...

wykres.jpg