LAF Opublikowano 16 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 16 minut temu, jack napisał(a): Bo ja wiem? Nawet blachy nie muszę myć tylko papier wywalam. Ale nie jestem przeciwko może to ma jakieś plusy, których nie widzę Chodzi o montaż. No i też kwestia przeniesienia itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 16 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 14 minut temu, LAF napisał(a): Chodzi o montaż. No i też kwestia przeniesienia itp A to ok. Jak potrzebujesz cos co trzeba przenieść to nie ma co dyskutować. Sam jestem ciekaw jakie te airfryery mają opcje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayor Opublikowano 16 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 39 minut temu, jack napisał(a): Wydaje mi się, że to samo zrobię w piekarniku na papierze w 15 minut. No i to 10 minut to chyba nie do końca 10 minuta a może 16? https://airfryer-przepisy.pl/soczysta-piers-z-kurczaka-z-air-fryer/ Błąd!! Wszystkie dania z piekarnika robię w 23 minuty, podobnie z gotowaniem ziemniaków . Tu działa numerologia i magia # 23, tak samo najfajniejsza sąsiadka mieszka pod #23 .Jeżeli coś się nie da gotować 23 minuty np ryż to wtedy 12 minut tyle ilu apostołów, albo 7 quest of knowledge , a smażenie na 3 bo święta Trójca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agresywnychomik Opublikowano 16 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia Air fryer ma swoje plusy - można niektóre rzeczy zrobić szybciej. Używam do 2 rzeczy, opiekane ziemniaki, opiekane kiełbaski (lepsze niż z piekarnika) ale to w sumie tyle. Ogólnie imho niepotrzebny gadżet - piekarnik i patelnia grillowa to w 99/100 przypadków lepsza kombinacja. @LAF jak już jakiś bardzo chcesz to musisz rozważyć rozmiar czy np.: czy chcesz robić całego kurczaka (ja nigdy nie robiłem np) i ile masz miejsca w kuchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 16 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia Myślałem o air fryerze dopóki nie odkryłem, że w sumie mając piekarnik elektryczny mam to samo. Zbędny gadżet tylko z cool factorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knt Opublikowano 16 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia Piekarnik potrzebuje czasu na rozgrzanie, airfryer nie. To duża zaleta. Zanim włożę zapiekanki do piekarnika to z airfryera już jem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 16 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 3 minuty temu, knt napisał(a): Zanim włożę zapiekanki do piekarnika to z airfryera już jem. Ale moje są dłuższe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 16 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia spytam się kobity o czym piszecie albo i nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ignazz Opublikowano 16 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 4 godziny temu, Koelner napisał(a): spytam się kobity o czym piszecie albo i nie Czy Kobita twoja potwierdziła już że u Jacka są dłuższe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 16 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 19 minut temu, ignazz napisał(a): Czy Kobita twoja potwierdziła już że u Jacka są dłuższe. co na wystawie to i w sklepie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeweBiodroSmoka Opublikowano 16 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeweBiodroSmoka Opublikowano 18 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia (edytowane) Sąd orzekł, że Marcin Dubiel nie miał wiedzy o tym, że Stuu kontaktował i umawiał się z małoletnimi. Wedle wyroku, który nie jest prawomocny Wardęga ma zapłacić 350 tys. odszkodowania za pomówienie, docelowo strona Dubiela wnioskowała o rok bezwzględnego więzienia dla Wardęgi. To dopiero pierwszy z wielu wyroków w sprawach, które zostały Sylwkowi wytoczone. Z relacji SW i innych jasno wynikało, że sędzina od początku przejawiała zachowania, które miały faworyzować stronę Dubiela. Kocham ten kraj. PS. na najbliższą rozprawę z Rozparą wyznaczono ten sam skład sędziowski xd Edytowane 18 Kwietnia przez LeweBiodroSmoka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 19 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia https://jawnylublin.pl/rektor-politechniki-lubelskiej-pokazal-ile-zarabia-sie-na-uczelni/ @P_M pytales o realne zarobki na uczelni kiedyś, wrzucam tu swiezutkie dane z politechniki lubelskiej (na dole pdf do pobrania). Dwie uwagi tylko: luty to najsłabszy miesiąc pod kątem zarobków. Politechnika Lubelska ma niższe wynagrodzenie zasadnicze niż większość uczelni technicznych w Polsce. Dlatego zawsze w przypadku nauczycieli mówię, żeby pokazywali pity a nie zasadnicze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 19 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 39 minut temu, fluber napisał(a): https://jawnylublin.pl/rektor-politechniki-lubelskiej-pokazal-ile-zarabia-sie-na-uczelni/ @P_M pytales o realne zarobki na uczelni kiedyś, wrzucam tu swiezutkie dane z politechniki lubelskiej (na dole pdf do pobrania). Dwie uwagi tylko: luty to najsłabszy miesiąc pod kątem zarobków. Politechnika Lubelska ma niższe wynagrodzenie zasadnicze niż większość uczelni technicznych w Polsce. Dlatego zawsze w przypadku nauczycieli mówię, żeby pokazywali pity a nie zasadnicze. Te kwoty ponad zasadnicze i wysluge lat to wlasnie z projektow? Kwoty jak na Lublin to pewnie z kosmosu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 19 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 34 minuty temu, memento1984 napisał(a): Te kwoty ponad zasadnicze i wysluge lat to wlasnie z projektow? Kwoty jak na Lublin to pewnie z kosmosu. Kwoty za wysługę lat nie są z projektów - to gwarantowany bonus do pensji - 1 procent za każdy zakończony rok pracy od 4 roku zatrudnienia. Max. 20 procent po 20 latach pracy. Dodatki w kolumnie z prawej zawierają dodatki funkcyjne (prodziekani), projektowe (zapewne wszyscy inni) oraz zadaniowe (raczej rzadsze, za pracę poza zakres obowiązków). Dodam też, że nie ma tu też wliczonych żadnych nadgodzin z etatu, bo te wypłaca się raz w roku oraz trzynastki (8,33 procent) - która przyjdzie w styczniu 2026 a także 5 procent podwyżki, która przyjdzie z wyrównaniem w okolicach czerwca, no i fakt, że wszyscy na liście mają 50 procent kosztów uzyskania przychodów (czyli 2 próg to 240 a nie 120k). Plus oczywiście to są tylko wynagrodzenia za pośrednictwem uczelni, czyli jak robisz projekt z jakaś firma to ona płaci a nie uczelnia. Jak recenzujesz projekty to płaci ncbir, ncn, PARP albo inna agencja, recenzje doktoratów, czy habikitacji idą jako umowy zlecenia osobno, więc to tylko część kasy. Nie wiem, czy to są kwoty z kosmosu, bo niektórzy forumowicze często piszą o ludziach pracujących na uczelni jako o nieudacznikach, więc trudno powiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 19 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 44 minuty temu, fluber napisał(a): Nie wiem, czy to są kwoty z kosmosu, bo niektórzy forumowicze często piszą o ludziach pracujących na uczelni jako o nieudacznikach, więc trudno powiedzieć. Dla tych ludzi jednocześnie rzemieślnik to symbol sukcesu, a poniżej 8 koła na miesiąc to mniej niż człowiek, więc nie wiem czy tymi opiniami warto się w jakikolwiek sposób, choćby najmniejszy, przejmować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 19 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 34 minuty temu, fluber napisał(a): Kwoty za wysługę lat nie są z projektów - to gwarantowany bonus do pensji - 1 procent za każdy zakończony rok pracy od 4 roku zatrudnienia. Max. 20 procent po 20 latach pracy. Dodatki w kolumnie z prawej zawierają dodatki funkcyjne (prodziekani), projektowe (zapewne wszyscy inni) oraz zadaniowe (raczej rzadsze, za pracę poza zakres obowiązków). Dodam też, że nie ma tu też wliczonych żadnych nadgodzin z etatu, bo te wypłaca się raz w roku oraz trzynastki (8,33 procent) - która przyjdzie w styczniu 2026 a także 5 procent podwyżki, która przyjdzie z wyrównaniem w okolicach czerwca, no i fakt, że wszyscy na liście mają 50 procent kosztów uzyskania przychodów (czyli 2 próg to 240 a nie 120k). Plus oczywiście to są tylko wynagrodzenia za pośrednictwem uczelni, czyli jak robisz projekt z jakaś firma to ona płaci a nie uczelnia. Jak recenzujesz projekty to płaci ncbir, ncn, PARP albo inna agencja, recenzje doktoratów, czy habikitacji idą jako umowy zlecenia osobno, więc to tylko część kasy. Nie wiem, czy to są kwoty z kosmosu, bo niektórzy forumowicze często piszą o ludziach pracujących na uczelni jako o nieudacznikach, więc trudno powiedzieć. To sa stanowiska kierownicze (chyba). A co to za nastepna kasta ktora ma 50% przywilej odliczen? jak na zadupiasty Lublin to nawet wow. Ja jak zobaczylem podobna liste (tylko kompletna az do poziomu konserwatora hydrauliki) to tez prawie spadlem z krzesla (dane za jakis 2016?) zwykly “murzyn” PhD staff w rnd to bylo wtedy $70k-$90k a goscie od konserwacji/majster $60k-$80k. Zwykly postdoc $50k. Max to bylo okolo $250k. wszystkie umowy ida przez uniwersytet i nie ma jakis patologii na boku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 19 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia (edytowane) 16 minut temu, memento1984 napisał(a): To sa stanowiska kierownicze (chyba). A co to za nastepna kasta ktora ma 50% przywilej odliczen? jak na zadupiasty Lublin to nawet wow. Ja jak zobaczylem podobna liste (tylko kompletna az do poziomu konserwatora hydrauliki) to tez prawie spadlem z krzesla (dane za jakis 2016?) zwykly “murzyn” PhD staff w rnd to bylo wtedy $70k-$90k a goscie od konserwacji/majster $60k-$80k. Zwykly postdoc $50k. Max to bylo okolo $250k. wszystkie umowy ida przez uniwersytet i nie ma jakis patologii na boku Prodziekani tak. Członkowie rad dyscyplin nie, ale to prawie wyłącznie habilitowani. Elektorzy to nie są stanowiska kierownicze i masz tu adiunktów, asystentów, administrację. Przecież tam jest z 400 osób, myślisz że ile jest kierowniczych stanowisk na politechnice lubelskiej?:) Polska to i tak ogon zarobków naukowców w UE Edytowane 19 Kwietnia przez fluber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 19 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2 godziny temu, fluber napisał(a): Przecież tam jest z 400 osób Przeciez to byla lista ~170 a nie 400? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 19 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 1 godzinę temu, memento1984 napisał(a): Przeciez to byla lista ~170 a nie 400? Policz jeszcze raz;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi