Skocz do zawartości

Random shit

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

W Toruniu nie tylko finansowo byla bańka. Ludzi z komputerami w bloku cała masa. Bloków tak ze 130.000 mieszkańców z 190.000 Rubinkowo I II III IV Gagarina Okrężna Osiedle Młodych to wszędzie 11 piętrowe kolosy. Patologiczna wtedy Starówka to 10.000 osób obecnie. Podgorz za mostem też z 10.000. Więcej liceum niż zawodowej bo liczba jednych rosła przez 90 te a drugich spadała i spożywczak rozwiązano samochodówkę zmieniono na liceum ekonomiczne częściowe a budowlankę zabudowano mieszkaniówka. A licea 6,7,8,9,10 i oczywiście dla prawdziwych bananiarzy społeczne czyli prywatne ;) a w kafejkach śliczne dziewczyny zamiast spoconych pryszczatych  informatyków w wyciągniętych swetrach. Bańka utrzymywała się dosyć długo. 

Aby z tego korzystać wystarczyło zdać egzamin do liceum. 

Bo z tymi innymi szkołami krucho było. I brano do wojska. 

Edytowane przez ignazz

4 minuty temu, ignazz napisał(a):

W Toruniu nie tylko finansowo byla bańka. Ludzi z komputerami w bloku cała masa. Bloków tak ze 130.000 mieszkańców z 190.000 Rubinkowo I II III IV Gagarina Okrężna Osiedle Młodych to wszędzie 11 piętrowe kolosy. Patologiczna wtedy Starówka to 10.000 osób obecnie. Podgorz za mostem też z 10.000. Więcej liceum niż zawodowej bo liczba jednych rosła przez 90 te a drugich spadała i spożywczak rozwiązano samochodówkę zmieniono na liceum ekonomiczne częściowe a budowlankę zabudowano mieszkaniówka. A licea 6,7,8,9,10 i oczywiście dla prawdziwych bananiarzy społeczne czyli prywatne ;) a w kafejkach śliczne dziewczyny zamiast spoconych pryszczatych  informatyków w wyciągniętych swetrach. Bańka utrzymywała się dosyć długo. 

Aby z tego korzystać wystarczyło zdać egzamin do liceum. 

Bo z tymi innymi szkołami krucho było. I brano do wojska. 

Po dłuższym zastanowieniu to nawet obaj możemy mieć rację. Po prostu większość z tych top 10% w Polsce mieszkała w miastach +200k. Większość żyła poza tą bańką. W dużych miastach ludzie byli lepiej wykształceni i mieli większe możliwości. Koniec końców byłeś w Top 10% w Polsce, ale w swoim otoczeniu byłeś może w Top 30-40% (i nie łapałeś się do toruńskiej elity elit) i dlatego czułeś się tak jak wszyscy dookoła. 

9 minut temu, Koelner napisał(a):

były, to były czasy czat.wp.pl , prowadzenia blogów czyli taka tablica fb gdzie się wrzucały przemyślenia i mp3 które słuchały. śmieszne czasy 

Potem gadu gadu. I wtedy dziewczyn było najwięcej. Ale to już 00 

51 minut temu, fluber napisał(a):

Po dłuższym zastanowieniu to nawet obaj możemy mieć rację. Po prostu większość z tych top 10% w Polsce mieszkała w miastach +200k. Większość żyła poza tą bańką. W dużych miastach ludzie byli lepiej wykształceni i mieli większe możliwości. Koniec końców byłeś w Top 10% w Polsce, ale w swoim otoczeniu byłeś może w Top 30-40% (i nie łapałeś się do toruńskiej elity elit) i dlatego czułeś się tak jak wszyscy dookoła. 

Jasne że jesteśmy bliżej bo…

No i żeby według waszej definicji coś samemu osiągnąć musiałem bez wsparcia dokonać:

kluczowe w Toruniu dostanie się do liceum - rywale? Tacy sami jak ja. 
osoby które z powodów finansowych, nacisku rodziców aby pracowali bo bieda lub po prostu prowadzeni inaczej szli od razu do zawodówek. Bo taki mieli plan. Łatwa nauka i zawód w rękach. 
Kto chciał drogi pośredniej technikum. 
A tacy sami z rodzicami z wykształceniem którym wkładało się do głowy ucz się idź na studia szli na egzaminy do liceum aby iść na studia. I konkurencja była takimi samymi osobnikami i stąd u nas w liceum nie było osób bardzo ubogich. I z zasobności miasta - komuna zbudowała pod zakłady pracy Elana Merimotex Polsport Towimor Polchem z wielotysięcznym zatrudnieniem te osiedla bloki. Uniwersytet też był potężnym pracodawcą na dziś zdecydowanie numer 1 kiedyś? W top zapewne.  I stąd było u nas niższe bezrobocie. A na klatkach od profesora po elektryka. Oczywiście że miasto akademickie miało swoje przewagi z innymi miejscami ale rywalizowałem lokalnie. Bo brak pieniądza w 90 tych sprawił że nikt nie myślał aby kogoś z Wałbrzycha wysyłać do Torunia. Większość studentów to był Toruń i Bydgoszcz. 

koledzy którzy zawalili egzaminy mimo takich samych warunków ( kolega od amigi polegl) to szybko go zawodówka zepsuła i co gorsze wzięto w kamasze. Po tym epizodzie to był już inny kolega. Ale mając z nami kontakt poszedł po zawodówce do technikum i z 3 letnim opóźnieniem na studia. 

i na studiach to samo. Lokalne ale liczne UMK to były potężne egzaminy gdzie miejsc mniej niż chętnych ale że liceum najlepiej pomagało w zdobyciu wiedzy jak zdawać egzaminy to ci ludzie byli na takim samym poziomie. 

a kto nie chciał ( lub nie mógł) studiować szedł do pracy. I pamiętam że wielu po prostu taki plan miało. 

No i po studiach taka sama masa absolwentów ( jasne że z wyjątkami samouka z rodzin o niższym statusie finansowym także ) szukała pracy. 

wiem że fajnie cisnąć kogoś kto napisał coś co wygląda na lepszy start ale rywalizację prowadziłem przeważnie z równymi sobie. 

i tak jak inne grupy nie atakowały tych pułapów ja także bardzo przytomnie nie atakowałem bardzo ograniczonego celu jakim byłaby aplikacja adwokacka w Toruniu gdzie kastą prawników chroniła te miejsca dla swoich synów i wnuków. A co lepsze koledzy mający dziadków z kancelarią już na studiach byli lepszymi „prawnikami” bo koledzy robili drobne prace w kancelarii i proste wpinanie nowego prawa dało im wiedzę co się zmieniło, jak się zmienia, jaka częstotliwość zmiany prawa i jak chcieli czytać to znali szczegóły zmian. A my nie mieliśmy tych informacji w żadnym podręczniku i ta wiedza była niedostępna. Ale nigdy w waszym stylu nie myślałem KURDE TEN MA ŁATWIEJ BO PRACUJE U DZIADZIUSIA. PO prostu gość jeden z drugim mieli wiedzę innego poziomu jako bonus wiedzy podręcznikowej. 

stąd istota sukcesu nie było co miałeś tylko czy potrafiłeś dopasować swoją sytuację do możliwości i się nie przestrzelić z wymaganiami od życia. A i tak w grupie równej sobie trwała potężna konkurencja. I na niej byłem skupiony a nie na osobie spod Wałbrzycha że ma trudniej a ja tego nie widzę. Bo buc.  

Toruń to liczne a małe miasto obszarowe. Uczelnia na miejscu pomagała mi w kontekście planu rozwoju poprzez studia. Jakbym marzył być inżynierem to miałbym trudniej ale żyjąc od małego obok osiedla akademickiego byłem w swerze studiowania. A wykształcenie rodziców szczęśliwych i z zatrudnieniem na fajnych stanowiskach utwierdzało mnie to w postanowieniu. Kraków odpuściłem z wielu powodów. Między innymi trudności wtedy w prowadzeniu tej małej weekendowej firmy u Tatusia. No dygać z Krakowa co tydzień nierealne. A dorabiać kogoś w Krakowie zamiast naszej rodziny głupotą. A i tak się buntowałem i o tym myślałem jak poznałem śliczną Krakuske. To studia rzucać chciałem ;)))) 

stąd o ile zgodzę się że bieda była to jej akurat nie doświadczyli nie tylko moi bliscy ale i konkurenci. Którzy i tak mieli inne plany. 

Edit: Apator jeszcze Torpo Opatrunki i Kopernik. Sporo zakładów za komuny gdzie mało splajtowało jak Tormies.  

Edytowane przez ignazz

Świetny nowoczesny zakład chemiczny w latach 70 tych zbudowano w kooperacji z Japończykami. Po latach się zdziwiłem że za projekt w jakimś niewielkim stopniu odpowiadał dziadek żony a mój Tata jako absolwent politechniki wrocławskiej dostał angaż i dzięki temu przydział na mieszkanie. 33 mkw ;) więc dla obsługi zakładu gdzie było w peak zatrudnienie 6.000-8.000 sob? Zbudowano Rubinkowo bloki pracownicze i wpakowano tam 80.000 ludzi ostatecznie taka Nowa Huta. Drugie tyle po drugiej stronie miasta właśnie przy uniwersytecie. No i Toruń miał to szczęście że Elana nie padła tylko kupił to Karkosik z Boryszew SĄ. Klamrę historii zamknąłem jednak JA! Kupując inwestorem ze Stanów pozostały wolny teren w tamtej lokalizacji. Mimo że Toruń nie miał z poziomu zza oceanu dobrego notowania udało się. Nawet pozwolenie budowlane dowiozłem. ;)  i wkrótce będą podatki od nieruchomości w wysokości 2,5 mln rocznie. Dla Miasta które kocham i któremu też tyle zawdzięczam. Że historycznie zawsze było bogate. 

12 minut temu, julekstep napisał(a):

No ja Apator bo dzielnica Zachodnia. 

@RappaR sam mieszkasz na 70 mkw i piszesz ze zapewne najtaniej tu na forum a my w 4 osoby na 30tu na 7 piętrze. 

bucu jeden oddaj na powodzian! 

Odklejony jest ten gość. Nie mogę. 

;) 

Masz na łebka x10 mkw niż moja Rodzina. 

;) 

3 minuty temu, LAF napisał(a):

I jeszcze zrobił remont a Ty remont zrobiłeś ?

Nie ale miałem karaluchy. Jak to w zajebistych domach z wielkiej płyty. 

Bałem się ruszyć boazerię. 

Za 300.000 Rodzice kupili mi magnetofon do Atari. 

W sumie dzięki karaluchom bo bali się ruszać i remontu nie zrobili. 

Wszyscy i wszystko za mnie osiągnęło to co niby ja osiągnąłem. 

Dziękuję karaluchoom także!!! 

Ale najbardziej Japończykom że te Elane zbudowali. 

Dzięki temu rozyebalem na rynku pracy bezdomnych i bezrobotnych konkurentów spod Słupska. 

Jak tylko wyczułem że gość ma krucho z pieniędzmi był mój. Jak widziałem tych z to uciekałem pod fartuch mamusi. 

Lub wolałem Tatusia i zwycięstwo ! 

42 minuty temu, fluber napisał(a):

To jest niewiarygodne jak dotknięty się poczułeś całą ta dyskusją:)

Nie ja wymyślałem teorie do coraz głębszej biedy. Nie sądzisz że ataki wynikające z conajmniej niewiedzy a może i braku kultury nie są w stanie mnie zadrapac a co tu mówić o dotykaniu? Wrzuciłem na luz patrząc jak nic nie daje pisanie do Was wprost i dalej wiecie swoje. Pogratulować ferowania wyroków i ocenę człowieka z perspektywy swojego wypaczonego co i nieznanego jeżeli chodzi o lata o których dyskutowaliśmy światopoglądu. Luz też się nie podoba. Trudno. Zmiażdżyłeś mnie już całkowicie. Przecież jak wczoraj powtórzyłem styl i treść dyskusji to ku mojemu zaskoczeniu ubawiło się sporo osób zacnie. Niestety słusznie zadali mi pytanie po co staram się was do czegokolwiek przekonać. 

Aby nie zanudzać 90% ludzi których nasze wypociny nie interesują po prostu wyluzowałem.