Skocz do zawartości

Random shit

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, julekstep napisał(a):

no prędzej uwierzę w IQ Dody u flubera niż w to że można być aż tak zamkniętym w bańce (po tylu latach...)

przecież to normalna, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia a nie wszyscy zmieniają nawet krzesło 

Szacunkowe dane:

W 1996 roku raport FAO (Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa) wskazywał, że odsetek osób niedożywionych w Polsce był poniżej 2,5%, co klasyfikuje kraj jako nienarażony na poważne problemy z głodem.
Według danych GUS i analiz socjologicznych, ubóstwem dochodowym w latach 90. mogło być dotknięte nawet ponad 20% społeczeństwa, ale nie oznaczało to zawsze głodu, raczej ograniczony dostęp do odpowiedniej jakości żywności.

Jak to leciało 60% według Flubera? 

A przypomnę że to były cudowne lata 90 te gdzie mało kto wykazywał zamożność. 

Z oczywistych przyczyn. 

Niektórym w wykazywaniu ubóstwa nie przeszło do dziś. Nawet robią upgrade 

Zaczęło się niewinnie od downgrade’u osób mieszkających w bloku. 

I nie rozumiem gdzie tu moja odklejenie które tak wyśmiewacie jak wkleiłem tylko dane za komputery? 

Ze zdrowym podejściem że nie było tak źle jak tu się pisze. 

Czy pisze że wszędzie był dobrobyt? Nie! Przytoczyłem dane i to jednego czy drugiego dobra materialnego. 7,5 mln samochodów osobowych nie licząc budow nysek i motorów oraz prymitywnych komputerów 

Bo takie można było wtedy kupić 

Godzinę temu, ignazz napisał(a):

Szacunkowe dane:

W 1996 roku raport FAO (Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa) wskazywał, że odsetek osób niedożywionych w Polsce był poniżej 2,5%, co klasyfikuje kraj jako nienarażony na poważne problemy z głodem.
Według danych GUS i analiz socjologicznych, ubóstwem dochodowym w latach 90. mogło być dotknięte nawet ponad 20% społeczeństwa, ale nie oznaczało to zawsze głodu, raczej ograniczony dostęp do odpowiedniej jakości żywności.

W tej grupie osób niedożywionych i dotkniętych ubóstwem dochodowym większość to patologia, myślę że na pierwszym miejscu  alkoholicy , albo niestety dzieci alkoholików. Raczej w normalnych rodzinach w latach 90 dzieci nie szły głodne spać .No chyba że stary pisać i czytać nie potrafił, ale to też można uznać za patologię 

Edytowane przez mayor

Magnetofon to był trick Atari bardzo nieładny jak ktoś nie kupił kompletu w pakiecie 

I mimo takich chorendalnych sum jakoś Atari za dwa lata sprzedało 180.000 sztuk i zarobiło 1% światowej sprzedaży. W Polsce roku 1988 

I to sprzedaż przez Pewex i spółkę oficjalnie. 

Ja nie pamiętam czy kiedykolwiek grałem na takim z pewexu. Był za drogi. 

Ale tych danych ile było z Niemiec nie ma. 

26 minut temu, jack napisał(a):

Przeciętne wynagrodzenie nie starczało na magnetofon do Atari 

Nawet nie starczyło na 30 butelek wódki za miesiąc harówy. Jaka była bida z nędzą, że dniówka na pół litra nie stykała, teraz to w Polsce dobrobyt za godzinę tyrania można litra obalić 

Edytowane przez mayor

8 godzin temu, ignazz napisał(a):

w latach 90 tych poza 600.000 Amiga ( luksus i najnowocześniejsza platforma do gry )

ja dostalem uzywana amige500 w lato 1995 - byla to juz 8 letnia platforma, koszt duzy (0.5 sredniej pensji?), ale luksus? Dyskietka na nielegalu kosztowala wtedy chyba 20k-30k (przed denominacja)?

byla podjarka i kilka lat pozniej pamietam ze pojawil sie pierwszy PC (~2000r?), 486DX (procek released ~1989!), win3.11 na tym sie czolgal, i tak wszystko na wtedy w dos-ie. wtedy sie zainteresowalem na dobre i pamietam kupowanie pierwszej karty dzwiekowej (like a boss, soundblaster) na gieldzie z pudla z uzywanymi czesciami. to wtedy ogarnalem ze mozna kompa samemu zlozyc, majac zero instrukcji (otworzylem obudowe i jako grzebak cos tam ogarnalem) - prawie jak fluber czytajacy w wieku 3lat, tylko w wersji dla ubogich. sporo smieciowych 286 mozna bylo wtedy kupic 5-10zl i cos poskladac - byly to czasy ze zbierajac butelki po zulach po piwie wpadalo 50gr/sztuka.

Pakietam jak mi kumpel opowiadał hak grał w Civilizatuon I na Amidze. Jakie to cudo było.  Jak byłem pod wrażeniem jak to cudowna gra, jak mi kopara opadała jak opowiadał. 

A Kick Off, albo hokej na lodzie (ale nie NHL ileś-tam)... Uch, ale to były gry. Niestety dla mnie dostępne tylko u kumpla na Amidze. 

Ale Atari lub Commodorka to wielu z nas miało. 

Choć po namyśle stwierdzam, że chyba nie aż tak wielu jak pierwsza myśl ki przyszła. Ale iluś tam z nas mimo wszystko miało. 

Zaraz dobijemy do pół tysiąca postów w 4 dni na temat biedy w latach 90-tych, przywołaliśmy masę wspomnień, wróciliśmy na parę dni myślami do czasów młodzieńczych. A to wszystko wyłącznie dzięki temu, że nie odszedłem z forum;) Nie ma za co:)

Bardzo dziękujemy. 

Boulder Dash  platformówka 

Montezuma Revange 

Red Baron symulator 

Fred Polska platformówka w piramidzie 

River Raid wiadomo 

1942 strzelanka w samoloty 

Silent Hunter symulator podwodniaków 

CIV od 1-3 na początek strategii 

Critals of Arobea wstępniak do świetnego Ishar 1-3 RPG 

Na Amidze u kumpla zbierałem szczękę porównując nowe możliwości 

Lost Patrol z Wietnamu strategia / RPG 

i przepiękna SHADOW of the Beast 

Lemmings 

masa sportowych 

seria przygodowej 

Secret of the Monkey Island 1-3 

Indiana Jones 3 chyba najlepsza przygodówka 

Settlers 1-3  strategia czasu rzeczywistego taka smerfopodobna 

seria General od Panzer przez Pacifik i Fantasy 

Warlord 2 

Robbo staroć 

Duna 3 RTS  

pierwsze symulatory Star Wars X wing z dodatkami gdzie jako jedyny z mojej grupy przeszedłem wszystkie dodatki A wing B wing i łatwiejszy Tie Fighter 

trudny Ił 2 Sturmovnik 

i dopiero wtedy na serio granie w M&M 6-10 i Heroesy 1-7 

Oj się grało  

Najbardziej grywalny speedball 

Flashback 

Flippery World of pinball 

Pirates 

Another World 

Canon Folder 

Lotus Turbo Chsllange 

Gunship 2000

Eye of the beholder 

no i Doom 

1 godzinę temu, ignazz napisał(a):

Bardzo dziękujemy. 

Boulder Dash  platformówka 

Montezuma Revange 

Red Baron symulator 

Fred Polska platformówka w piramidzie 

River Raid wiadomo 

1942 strzelanka w samoloty 

Silent Hunter symulator podwodniaków 

CIV od 1-3 na początek strategii 

Critals of Arobea wstępniak do świetnego Ishar 1-3 RPG 

Na Amidze u kumpla zbierałem szczękę porównując nowe możliwości 

Lost Patrol z Wietnamu strategia / RPG 

i przepiękna SHADOW of the Beast 

Lemmings 

masa sportowych 

seria przygodowej 

Secret of the Monkey Island 1-3 

Indiana Jones 3 chyba najlepsza przygodówka 

Settlers 1-3  strategia czasu rzeczywistego taka smerfopodobna 

seria General od Panzer przez Pacifik i Fantasy 

Warlord 2 

Robbo staroć 

Duna 3 RTS  

pierwsze symulatory Star Wars X wing z dodatkami gdzie jako jedyny z mojej grupy przeszedłem wszystkie dodatki A wing B wing i łatwiejszy Tie Fighter 

trudny Ił 2 Sturmovnik 

i dopiero wtedy na serio granie w M&M 6-10 i Heroesy 1-7 

Oj się grało  

Najbardziej grywalny speedball 

Flashback 

Flippery World of pinball 

Pirates 

Another World 

Canon Folder 

Lotus Turbo Chsllange 

Gunship 2000

Eye of the beholder 

no i Doom 

Dodam:

Amiga - Golden Axe

Atari - International Karate

PC - Wolfenstein 3D, Worms, Premier Manager, High Seas Trader, Stunts (Tu nie było blokady...im szybszy miałeś procesor tym szybciej jechałeś)

Żeby nie było wszystko ogrywałem u kumpla którego ojciec miał kantor (albo może kantory), najlepsiejszym jego klientem była ofc Kuria xD

Z Amigi 500 (kupiona pod koniec lat 90 za 70 zł, sprzedana parę lat później za 150zł, koledze z podstawówki, z kartonami gier, z wcześniej niewymienionych tytułów
Sierra Soccer
Turrican (cała seria)
SWOS 95/96 i 96/97
1869 - https://www.gry-online.pl/gry/1869/z7b4a
Mortal Kombat 1 i 2(odpowiednio na dwóch i czterech dyskietkach)

Edytowane przez P_M

2 minuty temu, fluber napisał(a):

Dyna Blaster ktoś coś?

Ale że co? Bomberman pod DOS? 
Przeciez nikt z Tobą nie będzie gadał o rozrywce która nie istniała. 

3 minuty temu, P_M napisał(a):

Z Amigi 500 (kupiona pod koniec lat 90 za 70 zł, sprzedana parę lat później za 150
Mortal Kombat 1 i 2(odpowiednio na dwóch i czterech dyskietkach)

Byś robił tak 10 lat wcześniej byłbyś milionerem ;€ 

teraz już sobie nie przypomnę ale kiedyś ładowałem coś z 40 dyskietek i wyszedł błąd od koniec