Skocz do zawartości

Random shit

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

https://grhroutiers.wixsite.com/blog/post/ile-pracowali-chłopi-w-średniowieczu

Cytat

Angielscy chłopi w czasach średniowiecznych na tle sąsiadów nie mieli aż tak dużo dni ustawowo wolnych od pracy. Według Edith Rodgers (“Discussion of Holidays in the Later Middle Ages”, Columbia University Press, 1940) w Hiszpanii łącznie można było celebrować dni wolne w liczbie 5 miesięcy, a we Francji było to 180 dni.

Dla porównania, w roku 2019 w Polsce będzie 62 dni wolnych od pracy (święta i niedziele), a licząc soboty - 114.

CZY TO DUŻO?

Wymiar czasu pracy chłopa (robotnika) w Anglii na przestrzeni wieków:

XIII wiek: dorosły chłop - 1620 godzin rocznie (wyliczenia Gregory’ego Clarka);

XIV wiek: przeciętny chłop - 1440 godzin rocznie (wyliczenia Nory Ritche);

XIII – XV wiek: angielski robotnik (worker) - 2309 godzin rocznie (wg Juliana Shore);

1400-1600: górnik-farmer - 1980 godzin;

1840 r.: przeciętny robotnik - od 3105 do 3588 godzin (69-godzinny tydzień pracy!);

1988 r.: przeciętny robotnik - około 1856 godzin rocznie;

2019 r.: przeciętny Smith - 2088 godzin rocznie.

image.png.7efc61da2c7066cc564c8444a2654c54.png

14 minut temu, P_M napisał(a):

Przecież to jakiś clickbajt..

2 dni w tygodniu x 52 to 104 dni do tego przynajmniej 28 (urlop + święta) dni rocznie ze świętami.

132 dni w roku X 24 - 3168 godzin wolne.

Plus @RappaR mnie może poprawić ale o ile się nie myle podczas rewolucji przemysłowej były 7 dniowe tygodnie pracy a górnicy w Szkocji robili 6 szycht po 14 - 16 godzin zaczynając od 3-4 rano.

Rok ma 8760h.

Edytowane przez agresywnychomik

2 minuty temu, agresywnychomik napisał(a):

2 dni w tygodniu x 52 to 104 dni do tego przynajmniej 28 (urlop + święta) dni rocznie ze świętami.

Plus @RappaR mnie może poprawić ale o ile się nie myle podczas rewolucji przemysłowej były 7 dniowe tygodnie pracy a górnicy w Szkocji robili 6 szycht po 14 - 16 godzin zaczynając od 3-4 rano.

Piękny zbieg okoliczności, akurat z książki, którą dzisiaj czytałem:

"Tuż przed wojną secesyjną(1861-1865) typowy dzień przeciętnego robotnika w Stanach Zjednoczonych - czy to w rolnictwie, czy w przemyśle - liczył sobie od 10 do 12 godzin pracy. I pracowano tak codziennie, 6,5 dnia w tygodniu, 51 tygodni w roku. Czas wynosił wtedy nie więcej niż 2 godziny dziennie. Niektórzy pracownicy, często imigranci, pracowali 13 godzin dziennie, 6 dni w tygodni. Inni byli niewolnikami. W porównaniu z latami 1965-2003, ilość czasu wolnego w Stanach Zjednoczonych wzrosła dziś o 5,1 godzin tygodniowo co stanowi dodatkowe 270 godzin wolnego czasu rocznie. Szacuje się, że do 2040 liczba godzin czasu wolnego w typowym dniu w Stanach Zjednoczonych wynosić będzie 7,2, a praca będzie zajmować zaledwie 3,8 godziny w ciągu dnia. Te liczby kształtują się podobnie we wszystkich krajach o wysokim wskaźniku dochodów"

Źródło https://doi.org.10.1787/soc_glance-2008-en

11 minut temu, agresywnychomik napisał(a):

Ale tam masz liczby godzin pracy, a nie godzin wolnych. Licząc 168x12=2016 rocznie.

Edit: dane, które wkleił @RappaR idealnie się pokrywają 1840rok od 3100 do 3588 godzin pracy rocznie.

Edytowane przez P_M

3 minuty temu, P_M napisał(a):

Ale tam masz liczby godzin pracy, a nie godzin wolnych. Licząc 168x12=2016 rocznie.

Edit: dane, które wkleił @RappaR idealnie się pokrywają 1840rok od 3100 do 3588 godzin pracy rocznie.

Dane dla chłopów pomijają ważne kwestie - nie było pracy, praca wtedy stanowiła przywilej.

Brakowało ziemi, nie jesteś w stanie pracować na jednym hektarze dwa razy więcej, by mieć dwa razy większe plony. Efektem była ogromna rzesza biedoty szukającej czegokolwiek do jedzenia, która uciekała do miast i wegetowała. Nie był to zbyt szczęśliwy okres dla biednych. 

1 godzinę temu, P_M napisał(a):

To zrób odejmowanie od całości godzin w roku to tylko dni wolne. 

My pracujemy 8h dziennie a chłopi jak zaczynali o 5 to robili do zachodu słońca. Więc w jeden dzień nabijali na luzie 2 nasze dniówki nie wiem jak to jest liczone ale nie spina mi się.

2 minuty temu, agresywnychomik napisał(a):

My pracujemy 8h dziennie a chłopi jak zaczynali o 5 to robili do zachodu słońca. Więc w jeden dzień nabijali na luzie 2 nasze dniówki nie wiem jak to jest liczone ale nie spina mi się.

No przeczytaj podlinkowany artykuł to się dowiesz jak:) tam jest to opisane ;)

1 minutę temu, P_M napisał(a):

No przeczytaj podlinkowany artykuł to się dowiesz jak:) tam jest to opisane ;)

4 minuty temu, agresywnychomik napisał(a):

https://acoup.blog/2020/07/24/collections-bread-how-did-they-make-it-part-i-farmers/

https://acoup.blog/2021/03/05/collections-clothing-how-did-they-make-it-part-i-high-fiber/

https://acoup.blog/2020/09/18/collections-iron-how-did-they-make-it-part-i-mining/

Pracowało się ciężko, długo i się cieszyło, że praca jest. 

5 minut temu, fluber napisał(a):

A tak realnie to ile macie wolnego? :) 

Bo praca ze studentami to jakieś dwa-trzy dni w tygodniu przez 8 miesięcy w roku. Tylko nie ściemniaj, że te różne badania, projekty i konferencje naukowe są tak bardzo czasochłonne (zwłaszcza w dziedzinach typu matematyka czy inna geografia). 

23 minuty temu, Życie_to_mem napisał(a):

A tak realnie to ile macie wolnego? :) 

Bo praca ze studentami to jakieś dwa-trzy dni w tygodniu przez 8 miesięcy w roku. Tylko nie ściemniaj, że te różne badania, projekty i konferencje naukowe są tak bardzo czasochłonne (zwłaszcza w dziedzinach typu matematyka czy inna geografia). 

Pewnie zależy od dziedziny i ambicji. Ja przez znaczną część urlopu pracuję, dziś byłem w pracy lub w podróży do/z pracy przez 19 godzin.

Ale są tacy, którzy pracują 3 dni w tygodniu przez 30 tygodni w roku 

Godzinę temu, memento1984 napisał(a):

tez tak macie w samochodzie, ze wciskacie na wolancie "program mycia szyby przedniej", spryskuje, szast-szast, szyba sucha i czysta a "program" za moment jeszcze raz robi szast-szast (na sucho) i brudzi szybe?  

Masz płyn? xD

A tak serio może jakieś ustawienia, normalnie na szybko psikasz to chyba 4x robi szast szast i to tyle.

Może się mu styki gdzieś przepaliły?

Edytowane przez agresywnychomik