Skocz do zawartości

wydarzenia na świecie (poza polską oraz ukrainą)

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, Sewer napisał(a):

W dniu 7.10.2023 o 21:37, Krzemo napisał(a):

Ktoś naprawdę uważa, że będzie potrzebne zaangażowanie USA?

Przecież żydzi mogą wgnieść w ziemię czołgami i zniwelować do 0 cala strefę gazy razem z ludnością, jeśli tylko zechcą. 

W dniu 8.10.2023 o 18:23, Krzemo napisał(a):

Walić ich! 

4 minuty temu, DRK napisał(a):

Żydzi zorganizowali pewnie jakąś swoistą ,,konferencję w Wannsee" na której uradzili ostateczne rozwiązanie kwestii palestyńskiej w tym rejonie.

Coś typu : Palestynczycy out z Gazy, Żydzi do Gazy.

Standard w ich wykonaniu, bez zmian od 60 lat, po kawałeczku jeśli tylko nadarza się okazja. 

Tak jak przewidywałem, mogą zaorać. 

Zobaczymy jakie będą reakcje, zwłaszcza Hezbollahu. 

1 godzinę temu, Sewer napisał(a):

Nie jestem orłem w temacie topografii Bliskiego Wschodu, ale wydaje mnie się że na południe od Gazy czy w ogóle Strefy Gazy jest pustynia Negev. Mało przyjazne miejsce i pewnie drugi raz manna z nieba nie spadnie. Z kolei czy Egipt ich wypuści na Synaj - wątpliwe. 

Pozostaje droga na zachód czyli na Śródziemne. ,,Filantrop" pochodzenia ,,węgierskiego" Soros i niemieckie organizacje ,,pomocowe" już zacierają rączki i mogą wysyłać stateczki, aby robiły za taksówki do Europy. Choć tym razem, wyjatkowo, naprawdę może być wiele kobiet i dzieci.

7 minut temu, DRK napisał(a):

Nie jestem orłem w temacie topografii Bliskiego Wschodu, ale wydaje mnie się że na południe od Gazy czy w ogóle Strefy Gazy jest pustynia Negev. Mało przyjazne miejsce i pewnie drugi raz manna z nieba nie spadnie. Z kolei czy Egipt ich wypuści na Synaj - wątpliwe. 

Cenię W.Szewko ale też mi tutaj coś nie pasuje ale tak na prawdę, co Izrael interesuje w tym momencie gdzie są warunki na przeżycie dla tych ludzi i tak jak napisałeś może podjęli decyzję o ostatecznym rozwiązaniu kwestii palestyńskiej.W sumie moim zdaniem to nie może ale już taka decyzja została podjęta.

Edytowane przez Sewer

3 godziny temu, Pablo81 napisał(a):

A jakie masz zdanie na temat używania białego fosforu w strefie Gazy?

a to juz jest potwierdzone przez niezalezne organizacje? jak chcecie zobaczyc jak wyglada arabska russia today (zanim wam w EU zablokuja w imie zasad, "skurwisynu!") to wlaczcie aljazeere : )

*przedstawiciel Hamasu wczoraj w aljazeerze:

"absolutnie nie mordujemy ludnosci cywilnej, tylko w nadzwyczajnych okolicznosciach"

o bylym bossie Hamasu (via video) nawolujacym do piatku (dzisiaj) jako global day of jihad, ani slowa ;)

2 godziny temu, starYfaN napisał(a):

Nie nakazuje, a zaleca, nie 1 mln a dwóm, nie na południe a na zachód. Egipt zaraz potem zamyka granice i pokazuje arabskim braciom gest Kozakiewicza.

zaleca, i 1mln, i na poludnie (tak na oko polowa ludnosci z polnocy, polowa, juz tam jest).

Edytowane przez memento1984

3 godziny temu, starYfaN napisał(a):

Nie nakazuje, a zaleca, nie 1 mln a dwóm, nie na południe a na zachód. Egipt zaraz potem zamyka granice i pokazuje arabskim braciom gest Kozakiewicza.

Weź daj jakieś źródła, ok?

Bo znalazłem mnóstwo artykułów po polsku, po niemiecku i po angielsku, gdzie wyraźnie jest napisane: 1mln, na południe.

Po prostu poproszę o źródło.

Edytowane przez Pablo81

42 minuty temu, Pablo81 napisał(a):

Weź daj jakieś źródła, ok?

Bo znalazłem mnóstwo artykułów po polsku, po niemiecku i po angielsku, gdzie wyraźnie jest napisane: 1mln, na południe.

Po prostu poproszę o źródło.

Chyba piszemy o 2 różnych rzeczach. Ja o ucieczce z kraju, ty o relokacji na izraelską granicę.

Obie są nieaktualne, bo Egipt zamknął granicę i nikogo nie wpuszcza. A Hamas nie przepuszcza nikogo z wiadomych względów.

Natomiast Egipcjanie, no cóż...., to tak jakby Polska zablokowała wszystkich Ukraińców.

13 minut temu, starYfaN napisał(a):

Chyba piszemy o 2 różnych rzeczach. Ja o ucieczce z kraju, ty o relokacji na izraelską granicę.

Obie są nieaktualne, bo Egipt zamknął granicę i nikogo nie wpuszcza. A Hamas nie przepuszcza nikogo z wiadomych względów.

Natomiast Egipcjanie, no cóż...., to tak jakby Polska zablokowała wszystkich Ukraińców.

Czy w tej analogii Izrael jest Rosją?

37 minut temu, RappaR napisał(a):

A nie?

Chcę, żeby SF to napisał :)

36 minut temu, Koelner napisał(a):

ciekawy jest ten problem z uchodźcami w XXI w. moje dziadki w 39 nie mieli gdzie uciekać :(

Ukraina wpierw nie zaatakowała Rosji 

Uważasz, że Hamas jest tożsamy z siłami zbrojnymi państwa np. Ukrainy?

Edytowane przez Pablo81

5 godzin temu, starYfaN napisał(a):

Egipt zaraz potem zamyka granice i pokazuje arabskim braciom gest Kozakiewicza

Godzinę temu, starYfaN napisał(a):

ja się nie znam, ale według Szewko jesteś trollem/[pożytecznym idiotą (od 11:55):

TLDR:  bractwo muzułmańskie (a z niego wywodzi się hamas) to główny wróg egiptu (jeszcze z czasów zanim powstał izrael + obecny prezydent ma władzę dzięki pokonaniu ich) i wpuszczenie tych ludzi (nawet jeśli wśród 2M jest tylko 5% radykałów) wiązałoby z powtórką z libanu, a więc drastyczną destabilizacją całego kraju. 

56 minut temu, lorak napisał(a):

TLDR:  bractwo muzułmańskie (a z niego wywodzi się hamas) to główny wróg egiptu (jeszcze z czasów zanim powstał izrael + obecny prezydent ma władzę dzięki pokonaniu ich) i wpuszczenie tych ludzi (nawet jeśli wśród 2M jest tylko 5% radykałów) wiązałoby z powtórką z libanu, a więc drastyczną destabilizacją całego kraju. 

ludzie mowia ze w PL tez byla destabilizacja (ale chyba nie drastyczna) jak przyjechalo 2mln Ukraincow (radykalow tam chyba nie bylo)?

Edytowane przez memento1984

2 minuty temu, memento1984 napisał(a):

ludzie mowia ze w PL tez byla destabilizacja (ale chyba nie drastyczna) jak przyjechalo 2mln Ukraincow (radykalow tam chyba nie bylo)?

tzn. kto mówi? też eksperci w danej dziedzinie jak Szewko? poza tym dlaczego porównywać w ta stronę, a nie do libanu?

Godzinę temu, lorak napisał(a):

ja się nie znam, ale według Szewko jesteś trollem/[pożytecznym idiotą (od 11:55):

Wygląda jak kolega Terleckiego, po drugie naciąga fakty historyczne, po 3 nikt nie oczekuje wpuszczenia Hamasu, tylko uchodźców którzy uciekają przed Hamasem.

Jak już pisałem Jordania się raz pomyliła, ale tutaj udzielono azylu ekstremistom.