Skocz do zawartości

wydarzenia na świecie (poza polską oraz ukrainą)

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, fluber napisał(a):

W nocy Hamas wystrzelił 150 rakiet na lotnisko na którym dwa polskie samoloty ewakuowały polskich cywilów. Czy teraz mogę się tym przejąć i będzie to wystarczająco moralne, czy nadal zamierzasz mnie pouczać @Pablo81?

Nie rozumiesz, że całościowo patrząc na historię konfliktu w strefie Gazy nie ma tu dobrych?

Tak zamierzam Cię pouczać. Potępiając jedną stronę, nie widzisz ludobójstwa drugiej. Kategoryzujesz wartość życia ludzkiego wedle tego, co Tobie wygodne.  Nie widzisz tego jak twoja pycha i samouwielbienie cie zaslepilo. 

Nie podobają ci się wyznawcy islamu w UE? Niestety, chcąc zachować jakość zycia, nie podnosząc wieku emerytalnego i będąc zbyt leniwymi, żeby zafundować sobie niż, sami się o to prosimy.

Stanowczo potępiam ataki rakietowe Hamasu, jak i ludobójstwo ludobójstwo Izraela.

Edytowane przez Pablo81

12 minut temu, Pablo81 napisał(a):

Nie podobają ci się wyznawcy islamu w UE? Niestety, chcąc zachować jakość zycia, nie podnosząc wieku emerytalnego i będąc zbyt leniwymi, żeby zafundować sobie niż, sami się o to prosimy.

Niestety, ale wyznawcy Islamu w UE nie są gwarantem zachowania jakości życia

15 minut temu, RappaR napisał(a):

Niestety, ale wyznawcy Islamu w UE nie są gwarantem zachowania jakości życia

I tak i nie.

sam podróżujesz po świecie to w takim Paryżu widzisz dlaczego białas je w najlepszych knajpach oraz jeździ najlepszymi furami ponieważ w tym czasie murzyn/arab robi na budowie słuchając białego w kasku, jest kierowcą autobusu i zamiata ulice.

u nas już te zjawisko też widać ale mamy Ukraińców -> wywal Ukraińców to nikt Cię nie zawiezie Uberem, obsłuży w Castoramie, Żabce itp itd

Ukraińcy jeśli za 2 pokolenia będą nadal to robić to też mogą się wkurwić ;] a wtedy pojawia się radykalizm i tłumaczenie nieudaczników dlaczego tak jest, w sumie u nas elektorat Konfederacji najbardziej składa się z takich ludzi -> "winny system!" a nie to że jak Ty mógł się trochę pouczyć i kosić hajs jako lekarz 

niestety powtarzam się ale u nas historia XIX wieku i ogólnie społeczna leży i kwiczy, problemy przeważnie są ekonomiczne a później się to przekształca się w jakieś doktryny polityczne czy religijne 

Teraz, Koelner napisał(a):

sam podróżujesz po świecie to w takim Paryżu widzisz dlaczego białas je w najlepszych knajpach oraz jeździ najlepszymi furami ponieważ w tym czasie murzyn/arab robi na budowie słuchając białego w kasku, jest kierowcą autobusu i zamiata ulice.

Nie białas, tylko bogaty. Dochodzi do coraz większego rozwarstwienia społecznego. Jak najbardziej biali mieszkańcy Francji, którzy nie pochodzą z akumulowanego kapitału mają problemy ekonomiczne. 

Protest żółtych kamizelek to biali

Angry white men to biały

1 minutę temu, Koelner napisał(a):

Ukraińcy jeśli za 2 pokolenia będą nadal to robić to też mogą się wkurwić ;] a wtedy pojawia się radykalizm i tłumaczenie nieudaczników dlaczego tak jest, w sumie u nas elektorat Konfederacji najbardziej składa się z takich ludzi -> "winny system!" a nie to że jak Ty mógł się trochę pouczyć i kosić hajs jako lekarz 

niestety powtarzam się ale u nas historia XIX wieku i ogólnie społeczna leży i kwiczy, problemy przeważnie są ekonomiczne a później się to przekształca się w jakieś doktryny polityczne czy religijne 

Tylko Ukraińcy są w stanie się zaasymilować(chociaż nie wszyscy, z tego co poznałem, to nawet długo żyjące w Polsce i mówiące po polsku dalej się trzymają w swoim gronie)

Historia XIX wieku i społeczna kwiczy faktycznie, ale ja akurat sporo czytałem o tej sprzed 1500 i jednak sądzę, że ta część ma zastosowanie do późniejszych - uwarunkowania społeczne i religijne skutkują określoną ekonomią. Ona nie działa w próżni, ale jest wytworem ludzi.

11 godzin temu, julekstep napisał(a):

@starYfaN specjalnie wyszukujesz czy sobie na bieżąco zapisujesz?

bo nie wiem z którego skrzydła w Choroszczy piszesz :( 

(a jak już z takim zapałem śledzisz discorda simkowego to przydaj się na coś i zagłosuj w HoF na Gasola)

Nie przeczytałem jednego "simkowego" postu i nie mam dostępu do discorda :) 

3 godziny temu, mayor napisał(a):

Mnie się wydaje że hamas jest tylko narzędziem, a mózg całej tej parszywej rzezi jest gdzieś indziej, a na pewno skarbnik jest z Rijadu albo Dubaju, bo koszt i skala przygotowania przekracza możliwości Palestyny.,Bibi może się odgrażać zrównaniem Gazy z ziemią i jest w stanie zrobić to skutecznie i szybko, ale hamas ma ponad setkę zakładników, których użyje jako żywe tarcze, na dodatek wśród zakładników jest mocno międzynarodowe towarzystwo amerykańsko, niemiecko, meksykańsko ,brazylijski mix i nie wiadomo jakie jeszcze inne narodowości .

Hamas i Hez-h są finansowane przez Iran. Hezbollah jest też wygodnym narzędziem i straszakiem dla Libanu. W odpowiedniej proporcji, to arabscy Wagnerowcy, tylko 4 półki niżej.

O ile Hamas może jedynie namieszać, o tyle Hezbollah dysponuje potencjałem na rozpętanie wojny.

44 minuty temu, RappaR napisał(a):

Protest żółtych kamizelek to biali

Angry white men to biały

przecież to jest ruch określany jako ruch klasy średniej chociaż zapewne składa się z tej niższej i nie dotyczy Paryża tylko małych i średnich miasteczek.

48 minut temu, RappaR napisał(a):

Tylko Ukraińcy są w stanie się zaasymilować(chociaż nie wszyscy, z tego co poznałem, to nawet długo żyjące w Polsce i mówiące po polsku dalej się trzymają w swoim gronie)

mamy to szczęście, że są nam bliższy kulturowo ale Francuzi nie mieli takiego wyboru z powodu żelaznej kurtyny.  

3 godziny temu, fluber napisał(a):

W nocy Hamas wystrzelił 150 rakiet na lotnisko na którym dwa polskie samoloty ewakuowały polskich cywilów. Czy teraz mogę się tym przejąć i będzie to wystarczająco moralne, czy nadal zamierzasz mnie pouczać @Pablo81?

podróżowanie do kraju objetego wojną to średni pomysł

36 minut temu, julekstep napisał(a):

aha

co ahujesz leszczu, tu nam prawie fana i to dodatkowo starego, zrażasz do naszej szczytnej inicjatywy 😋

49 minut temu, jack napisał(a):

A może to dlatego, że fizycznie nie różnią się od Polaków i trudniej się ich będzie w drugim pokoleniu dyskryminować?

Możliwe. A możliwe, że mniejsze różnice kulturowa i wspólna historia przez ostatnie 1000 lat takie rzeczy ułatwia 

57 minut temu, jack napisał(a):

A może to dlatego, że fizycznie nie różnią się od Polaków i trudniej się ich będzie w drugim pokoleniu dyskryminować?

Bardziej prawdopodobne jest, że Polska będzie tylko pierwszym przystankiem dla tej fali ukraińskiej migracji i tego drugiego pokolenia się nie doczekamy., Już w DE jest więcej Ukraińców niż u nas, a Kanada niedawno uruchomiła program CUAET i mają ok 1M 200 tysięcy aplikacji z tego 900 tysięcy już rozpatrzyli pozytywnie a na dodatek 200 tysięcy jest na miejscu .Przecież nikt przy zdrowych zmysłach nie wybierze PL przed Kanadą czy nawet Niemcami na nowe miejsce docelowe do życia 

Godzinę temu, mayor napisał(a):

Bardziej prawdopodobne jest, że Polska będzie tylko pierwszym przystankiem dla tej fali ukraińskiej migracji i tego drugiego pokolenia się nie doczekamy., Już w DE jest więcej Ukraińców niż u nas, a Kanada niedawno uruchomiła program CUAET i mają ok 1M 200 tysięcy aplikacji z tego 900 tysięcy już rozpatrzyli pozytywnie a na dodatek 200 tysięcy jest na miejscu .Przecież nikt przy zdrowych zmysłach nie wybierze PL przed Kanadą czy nawet Niemcami na nowe miejsce docelowe do życia 

Jak to? Przecież Niemcy i Francuzi masowo imigrują do Polski w strachu przed arabami i zamienianiem kościołów w kawiarnie. Wielka Pooolska Ziemkieewicza 

11 minut temu, Kołczu33 napisał(a):

Jak to? Przecież Niemcy i Francuzi masowo imigrują do Polski w strachu przed arabami i zamienianiem kościołów w kawiarnie. Wielka Pooolska Ziemkieewicza 

No tak a Kawhi Leonard uciekł z Kanady bo mu było zimno w ręce, a dłonie ma za duże żeby włożyć do kieszeni w spodniach 

3 godziny temu, Kołczu33 napisał(a):

Na razie Amerykanie emigrują do Polski zmęczeni traktowaniem ich w USA jako pijaczyn

9 godzin temu, Pablo81 napisał(a):

Nie rozumiesz, że całościowo patrząc na historię konfliktu w strefie Gazy nie ma tu dobrych?Tak zamierzam Cię pouczać. Potępiając jedną stronę, nie widzisz ludobójstwa drugiej.

To co piszesz jest bez sensu, nigdzie nie chwalę Izraela za to co robi Palestyńczykom. Nie mam w zwyczaju opowiadać o wszystkim złym co się dzieje na świecie gdy coś krytykuję.

9 godzin temu, Pablo81 napisał(a):

Nie podobają mi się sympatycy terrorystów w UE. 

Z ogromną fascynacja obserwuje jak szybko kraje przyjmujące wyznawców islamu zaczęły odjeżdżać Polsce pod względem jakości życia 

10 godzin temu, Pablo81 napisał(a):

Nie rozumiesz, że całościowo patrząc na historię konfliktu w strefie Gazy nie ma tu dobrych?

Tak zamierzam Cię pouczać. Potępiając jedną stronę, nie widzisz ludobójstwa drugiej. Kategoryzujesz wartość życia ludzkiego wedle tego, co Tobie wygodne.  Nie widzisz tego jak twoja pycha i samouwielbienie cie zaslepilo. 

Stanowczo potępiam ataki rakietowe Hamasu, jak i ludobójstwo ludobójstwo Izraela.

Pewnie dobrych nie ma. Ale jeżeli spojrzysz na rys historyczny to arabowie tępili osadnictwo izraelskie od samego początku powstania mandatu Palestyny. Potem nie mogli się pogodzić z podziałem, gdzie dostali coś około połowy (niecałej) terytorium, działając cały czas tak jak ostatnio. Izrael po uzyskaniu niepodległości zamieszkiwało jedynie 50 % Żydów.

Etnicznie Żydzi założyli pierwsze królestwo coś koło XIII w.p.n.e więc dość dawno :) 

Oczywiście Angole i Francuzi dzieląc strefy wpływów podłożyli bombę, która wybucha do dzisiaj.

Wiesz, że żaden kraj arabski nie chce przyjąć Palestyńczyka? Chyba Jordania się raz nabrała i żałuje do dzisiaj.