Skocz do zawartości

wydarzenia na świecie (poza polską oraz ukrainą)

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, DRK napisał(a):

Oglądam Wiadomości teraz. 

Nie doceniłem ich. Byłem pewny, że mimo wszystko pierwszą wiadomością będzie info Izrael vs Hamas. Nic z tego. Grubo myliłem się. Pierwsze chyba było coś z konwencji PiS bo pamiętam Kaczyńskiego, plynnie z tego przeszli w pakt migracyjny, później Lampedusa i to co zawsze o opozycji

O teraz o 19:46 zaczęli z Bliskiego Wschodu. Skończyli o 19:49. Dalej info o tankowaniu na zapas. 

3 minuty jako n-ta wiadomość. Żenua.

Widziałeś od czego zaczął fakty TVN?:)

3 minuty temu, Krzemo napisał(a):

Ktoś naprawdę uważa, że będzie potrzebne zaangażowanie USA?

USA w żadnym wypadku nie musi zacząć angażować się w dzisiejsze wydarzenia. Oni są tam zaangażowani od dziesięcioleci. 

Co najwyżej Izrael dostanie na jeszcze bardziej preferencyjnych warunkach finansowych trochę więcej nowoczesnego sprzętu niż dostałby bez dzisiejszej strzelaniny. 

11 minut temu, Krzemo napisał(a):

Przecież żydzi mogą wgnieść w ziemię czołgami i zniwelować do 0 cala strefę gazy razem z ludnością, jeśli tylko zechcą. 

Jasna sprawa. Ponadto mogą też zniwelować, niekoniecznie czołgami czy jakąś inną bronią konwencjonalną, większą część Bliskiego Wschodu 

12 minut temu, RappaR napisał(a):

Nie wiem czy są w stanie wygrać konwencjonalną wojnę z całym Bliskim Wschodem. 

To raz. Dwa, mają jeszcze strajk rezerwistów na głowie.

https://www.pap.pl/aktualnosci/news%2C1606663%2Cprotest-rezerwistow-wplynal-negatywnie-na-gotowosc-bojowa-armii-izraela

Wczoraj tu na forum raczej zgodzilismy się, że Mossad czy Szin Bet nie mogły nie zauważyć tego co Araby szykują.

Dlaczego więc widać było takie zaskoczenie po stronie izraelskiej?

Czy służby, a raczej ludzie w służbach nie przepadający za Netanjahu celowo wsadzili go na minę nie informując go o tym chcąc go skompromitować?

Druga opcja to Netanjahu, w obliczu wielotygodniowych masowych protestów opozycji przeciwko niemu uznał że jest mu potrzebna ,, maleńka zwycięska wojenka" ( żeby się nie przejechali na tym jak w 1904 Rosja w której też wtedy były tendencje rewolucyjne i wladze sądziły że najbardziej pomoże im jakiś wojenny trumfik), która zmusi opozycję do milczenia, a sam będzie mógł skonsolidowac naród do walki z wrogiem zewnętrznym. Oczywiście pod swoim przywództwem.  Aby było jasne. Nie sugeruję, ani nie mam na myśli że ten atak to robota Bibiego. Ale przy tak potężnym ataku i tylu ofiarach w Izraelu obecnemu premierowi może być latwiej zebrać wszystkich w swoim obozie. 

widzieliscie jakies materialy z tego jak palestynczycy wpadli na tych gliderach na impreze rave'owa? masa mlodych ludzi i mega pillage.

ogolnie to sk****syny, na prawie kazdym wideo widac palesytnoli-zwyroli w street clothes, uzbrojonych (na oko boomera z kanapy to tacy typowi co  na lodziach zdobywaja europe).