Skocz do zawartości

wydarzenia na świecie (poza polską oraz ukrainą)

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

16 godzin temu, Sewer napisał(a):

Czy Słowacji odjeżdża pociąg zwany rozsądkiem i rozumem? Chyba tak i to od dłuższego czasu.

wszyscy negatywnie oceniani, czyli wyłącznie mozna z tego wnioskować ze Słowacy ogolnie maja marne, co zreszta słusznie, kladie polytycznej

W dniu 30.08.2023 o 08:49, DRK napisał(a):

Szok i niedowierzanie. 

https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-niemcy-demontuja-farme-wiatrowa-beda-wydobywac-wegiel,nId,6994516

Pół żartem. To chyba z powodu odmiany węgla. Niemcy mają słabość do brunatnego koloru.

Pół serio. Za to swojego stanowiska ws sprzeciwu wobec budowy elektrowni atomowej w Polsce nasi  zachodni sąsiedzi będą bronić jak Wrocławia w 1945.

W dniu 3.09.2023 o 15:59, LeweBiodroSmoka napisał(a):

ekologia kufa 🥴

W dniu 11.09.2023 o 12:11, RappaR napisał(a):

Ciężko oceniać z wakacji, ale jak bylem w Nicei rok temu, to ceny co najmniej dwa razy jak w Polsce, nieruchomości cztery razy na ofertach reklamowych(sporo biur nieruchomości z witrynami) a zarobki są do dwóch razy wieksze, przy czym im średnią Paryż BARDZO ZAWYŻA 

Ciężko też ocenić, bo jednak na zachodzie wymagania i standardy mają wyższe. 

rozwiniesz?

na witrynach to widziales raczej najdrosze nieruchomosci z mysla o ruskich/fucku$

ogolnie jak zrobilismy w jakims "auchan" wakacyjne zakupy dla rodziny za 500e to faktycznie ludzie jakos dziwnie patrzyli na nasz koszyk.

najdrozsze wydawaly sie warzywa i owoce na okoko 30-40% drozsze niz w US. mleko chyba ze 2x drozsze, jajka podobnie. mieso, przetwory mleczne mniej wiecej to samo co w US

Edytowane przez memento1984

9 minut temu, memento1984 napisał(a):

rozwiniesz?

Ludzie są naturalnie przyzwyczajeni do wyższego poziomu życia, więc za biedny uważają znacznie wyższy standard niż u nas.

10 minut temu, memento1984 napisał(a):

na witrynach to widziales raczej najdrosze nieruchomosci z mysla o ruskich/fucku$

Nie mniej ceny nieruchomości we Francji są niesamowicie wysokie i Francuzi strasznie na nie skarżą.

10 minut temu, memento1984 napisał(a):

najdrozsze wydawaly sie warzywa i owoce na okoko 30-40% drozsze niz w US. mleko chyba ze 2x drozsze, jajka podobnie. mieso, przetwory mleczne mniej wiecej to samo co w US

A jak byłem w USA to wszystko wydawało się z 3 razy droższe niż w Polsce. 

8 minut temu, memento1984 napisał(a):

to tez zalezy czy kupujesz tam gdzie lokalsi a nie w jakis turystycznych trapach. ale 3x drozsze to raczej niemozliwe, chyba ze mowisz o nieruchomosciach w Miami

Mówię o kupowaniu taniej spożywki w Publixie. Za piwo na lotnisku dałem 14 dolarów. Za dużą pizzę 40 cm z colą 40 dolarów. W pieprzym dairy belle dałem 25 dolarów z tego 4,5 za jakieś chill dog.

4 minuty temu, agresywnychomik napisał(a):

@RappaR @memento1984 czy ja mam deja vu czy wy juz kiedys rozmawialiscie o cenach spozywki w USA, dokladnie w tym samym schemacie.

@fluber znajdziesz xD

rozmawiali

wniosek - Rappar daje sie naciagac na tourist trapy w US a memento na tourist trapy w PL (jeszcze przed jazdami z inflacja pisal cos w stylu ze litr coli w pl to 8 zeta bo jak tu byl to za tyle kupil)

i nie zmienia sie nic!

6 minut temu, julekstep napisał(a):

rozmawiali

wniosek - Rappar daje sie naciagac na tourist trapy w US a memento na tourist trapy w PL (jeszcze przed jazdami z inflacja pisal cos w stylu ze litr coli w pl to 8 zeta bo jak tu byl to za tyle kupil)

i nie zmienia sie nic!

To nie wiem czemu pół internetu jest zawalone memami jak wszystko w USA podrożało skoro tam wszystko pół darmo 

17 minut temu, julekstep napisał(a):

rozmawiali

i nie zmienia sie nic!

carefour express (mokotow) cola 1.5L byla za 13.99PLN z miesiac temu. troche mi zajelo ogarniecie ze te "expressy" to maja mocno podkrecone ceny : ) ale regularny auchan/carrefour to juz mozna porownac FR/PL/odpowiednik US 

1 minutę temu, memento1984 napisał(a):

carefour express (mokotow) cola 1.5L byla za 13.99PLN z miesiac temu. troche mi zajelo ogarniecie ze te "expressy" to maja mocno podkrecone ceny : ) ale regularny auchan/carrefour to juz mozna porownac FR/PL/odpowiednik US 

Oki, to ja zrobię zakupy w Auchan i Ty zrobisz taki sam koszyk w USA i porównamy co Ty na to? 

Wszystkie towary zakupione POZA promocjami 

4 minuty temu, RappaR napisał(a):

Oki, to ja zrobię zakupy w Auchan i Ty zrobisz taki sam koszyk w USA i porównamy co Ty na to? 

Wszystkie towary zakupione POZA promocjami 

deal

daj liste

z ta lista to zeby zobaczyc czy nie ma jakis produktow "ciezko dostepnych" typu "wloszczyzna" ktora np nie wiem gdzie bym kupil?

@RappaR cos z takiej listy produktow:

https://www.allrecipes.com/article/10-item-grocery-list-for-one/

Godzinę temu, RappaR napisał(a):

Mówię o kupowaniu taniej spożywki w Publixie. 

ku gwoli scislosci - Publix to jest sklep premium, absolutna topka spozywki, ktora za dokladnie ta sama paczke czipsow za $5 zaplacisz $8 - kiedys te sklepy byly podobno "lepsze" i wyrobily sobie "klientele i renome". teraz (...dla przybysza z europy) wyglada jak kazdy inny sklep, takie wielkopowierzniowe delikatesy (jesli tak mozna to sprecyzowac he), jesli myslisz ze to byl odpowiednik "Auchan" to nie bardzo. 

35 minut temu, memento1984 napisał(a):

ku gwoli scislosci - Publix to jest sklep premium, absolutna topka spozywki, ktora za dokladnie ta sama paczke czipsow za $5 zaplacisz $8 - kiedys te sklepy byly podobno "lepsze" i wyrobily sobie "klientele i renome". teraz (...dla przybysza z europy) wyglada jak kazdy inny sklep, takie wielkopowierzniowe delikatesy (jesli tak mozna to sprecyzowac he), jesli myslisz ze to byl odpowiednik "Auchan" to nie bardzo. 

Ja uznałem, że Publix od Public to takie netto najtańsze

17 minut temu, RappaR napisał(a):

haha

17 minut temu, RappaR napisał(a):

ale tak serio, masz jakas taka liste zakupow ktora moglibysmy porownac?

59 minut temu, P_M napisał(a):

normalna coca-cola 1.75l w biedrze kosztuje 8.49, a w promce 6.49

wydawaloby sie zeby rozlewnia tego niebianskiego trunku miala jakis "lokalny" adjustment w cenie, ale widze ze nie ma potrzeby ($2/2L czesto promo $5 za 3x2L).

w PL wszystko sie wydaje "premium", od pary jeansow do obecnych lokalnych cen jablek :)

5 minut temu, memento1984 napisał(a):

ale tak serio, masz jakas taka liste zakupow ktora moglibysmy porownac?

Generalnie ja rzadko robię większe zakupy, bo głównie na cateringach/pyszne się stołuję i wyjdzie robienie obiadu z dzień w tygodniu, ale coś tam podejdę i zobaczę.

6 minut temu, memento1984 napisał(a):

wydawaloby sie zeby rozlewnia tego niebianskiego trunku miala jakis "lokalny" adjustment w cenie ale widze ze nie ma potrzeby ($2/2L czesto promo $5 za 3x2L).

No w Publix było 2,5$, w lokalnym sklepie koło hotelu 4,5$