elwariato Opublikowano 12 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2023 16 godzin temu, Sewer napisał(a): Czy Słowacji odjeżdża pociąg zwany rozsądkiem i rozumem? Chyba tak i to od dłuższego czasu. wszyscy negatywnie oceniani, czyli wyłącznie mozna z tego wnioskować ze Słowacy ogolnie maja marne, co zreszta słusznie, kladie polytycznej W dniu 30.08.2023 o 08:49, DRK napisał(a): Szok i niedowierzanie. https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-niemcy-demontuja-farme-wiatrowa-beda-wydobywac-wegiel,nId,6994516 Pół żartem. To chyba z powodu odmiany węgla. Niemcy mają słabość do brunatnego koloru. Pół serio. Za to swojego stanowiska ws sprzeciwu wobec budowy elektrowni atomowej w Polsce nasi zachodni sąsiedzi będą bronić jak Wrocławia w 1945. W dniu 3.09.2023 o 15:59, LeweBiodroSmoka napisał(a): ekologia kufa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 13 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2023 https://www.gry-online.pl/newsroom/tworcy-silnika-unity-wprowadzaja-nowa-oplate-za-instalacje-gry-in/za268d6 wolny rynek w praktyce Czysty zysk dla wszystkich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 13 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2023 (edytowane) W dniu 11.09.2023 o 12:11, RappaR napisał(a): Ciężko oceniać z wakacji, ale jak bylem w Nicei rok temu, to ceny co najmniej dwa razy jak w Polsce, nieruchomości cztery razy na ofertach reklamowych(sporo biur nieruchomości z witrynami) a zarobki są do dwóch razy wieksze, przy czym im średnią Paryż BARDZO ZAWYŻA Ciężko też ocenić, bo jednak na zachodzie wymagania i standardy mają wyższe. rozwiniesz? na witrynach to widziales raczej najdrosze nieruchomosci z mysla o ruskich/fucku$ ogolnie jak zrobilismy w jakims "auchan" wakacyjne zakupy dla rodziny za 500e to faktycznie ludzie jakos dziwnie patrzyli na nasz koszyk. najdrozsze wydawaly sie warzywa i owoce na okoko 30-40% drozsze niz w US. mleko chyba ze 2x drozsze, jajka podobnie. mieso, przetwory mleczne mniej wiecej to samo co w US Edytowane 13 Września 2023 przez memento1984 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 13 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2023 9 minut temu, memento1984 napisał(a): rozwiniesz? Ludzie są naturalnie przyzwyczajeni do wyższego poziomu życia, więc za biedny uważają znacznie wyższy standard niż u nas. 10 minut temu, memento1984 napisał(a): na witrynach to widziales raczej najdrosze nieruchomosci z mysla o ruskich/fucku$ Nie mniej ceny nieruchomości we Francji są niesamowicie wysokie i Francuzi strasznie na nie skarżą. 10 minut temu, memento1984 napisał(a): najdrozsze wydawaly sie warzywa i owoce na okoko 30-40% drozsze niz w US. mleko chyba ze 2x drozsze, jajka podobnie. mieso, przetwory mleczne mniej wiecej to samo co w US A jak byłem w USA to wszystko wydawało się z 3 razy droższe niż w Polsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 13 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2023 10 minut temu, RappaR napisał(a): A jak byłem w USA to wszystko wydawało się z 3 razy droższe niż w Polsce. to tez zalezy czy kupujesz tam gdzie lokalsi a nie w jakis turystycznych trapach. ale 3x drozsze to raczej niemozliwe, chyba ze mowisz o nieruchomosciach w Miami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 13 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2023 8 minut temu, memento1984 napisał(a): to tez zalezy czy kupujesz tam gdzie lokalsi a nie w jakis turystycznych trapach. ale 3x drozsze to raczej niemozliwe, chyba ze mowisz o nieruchomosciach w Miami Mówię o kupowaniu taniej spożywki w Publixie. Za piwo na lotnisku dałem 14 dolarów. Za dużą pizzę 40 cm z colą 40 dolarów. W pieprzym dairy belle dałem 25 dolarów z tego 4,5 za jakieś chill dog. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agresywnychomik Opublikowano 13 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2023 @RappaR @memento1984 czy ja mam deja vu czy wy juz kiedys rozmawialiscie o cenach spozywki w USA, dokladnie w tym samym schemacie. @fluber znajdziesz xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 13 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2023 4 minuty temu, agresywnychomik napisał(a): @RappaR @memento1984 czy ja mam deja vu czy wy juz kiedys rozmawialiscie o cenach spozywki w USA, dokladnie w tym samym schemacie. @fluber znajdziesz xD rozmawiali wniosek - Rappar daje sie naciagac na tourist trapy w US a memento na tourist trapy w PL (jeszcze przed jazdami z inflacja pisal cos w stylu ze litr coli w pl to 8 zeta bo jak tu byl to za tyle kupil) i nie zmienia sie nic! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 13 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2023 6 minut temu, julekstep napisał(a): rozmawiali wniosek - Rappar daje sie naciagac na tourist trapy w US a memento na tourist trapy w PL (jeszcze przed jazdami z inflacja pisal cos w stylu ze litr coli w pl to 8 zeta bo jak tu byl to za tyle kupil) i nie zmienia sie nic! To nie wiem czemu pół internetu jest zawalone memami jak wszystko w USA podrożało skoro tam wszystko pół darmo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 13 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2023 17 minut temu, julekstep napisał(a): rozmawiali wniosek - Rappar daje sie naciagac na tourist trapy w US a memento na tourist trapy w PL (jeszcze przed jazdami z inflacja pisal cos w stylu ze litr coli w pl to 8 zeta bo jak tu byl to za tyle kupil) i nie zmienia sie nic! carefour express (mokotow) cola 1.5L byla za 13.99PLN z miesiac temu. troche mi zajelo ogarniecie ze te "expressy" to maja mocno podkrecone ceny : ) ale regularny auchan/carrefour to juz mozna porownac FR/PL/odpowiednik US Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 13 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2023 1 minutę temu, memento1984 napisał(a): carefour express (mokotow) cola 1.5L byla za 13.99PLN z miesiac temu. troche mi zajelo ogarniecie ze te "expressy" to maja mocno podkrecone ceny : ) ale regularny auchan/carrefour to juz mozna porownac FR/PL/odpowiednik US Oki, to ja zrobię zakupy w Auchan i Ty zrobisz taki sam koszyk w USA i porównamy co Ty na to? Wszystkie towary zakupione POZA promocjami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 13 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2023 (edytowane) 4 minuty temu, RappaR napisał(a): Oki, to ja zrobię zakupy w Auchan i Ty zrobisz taki sam koszyk w USA i porównamy co Ty na to? Wszystkie towary zakupione POZA promocjami deal daj liste z ta lista to zeby zobaczyc czy nie ma jakis produktow "ciezko dostepnych" typu "wloszczyzna" ktora np nie wiem gdzie bym kupil? Edytowane 13 Września 2023 przez memento1984 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 13 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2023 10 minut temu, memento1984 napisał(a): carefour express (mokotow) cola 1.5L byla za 13.99PLN z miesiac temu. to dalej brzmi jak grube tourist trap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 13 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2023 1 minutę temu, julekstep napisał(a): to dalej brzmi jak grube tourist trap nie mowie ze nie, ale porownywanie z cenami pizzy z cola i piwa na lotnisku to lajcik! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 13 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2023 16 minut temu, memento1984 napisał(a): carefour express (mokotow) cola 1.5L byla za 13.99PLN z miesiac temu. normalna coca-cola 1.75l w biedrze kosztuje 8.49, a w promce 6.49 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 13 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2023 (edytowane) @RappaR cos z takiej listy produktow: https://www.allrecipes.com/article/10-item-grocery-list-for-one/ Godzinę temu, RappaR napisał(a): Mówię o kupowaniu taniej spożywki w Publixie. ku gwoli scislosci - Publix to jest sklep premium, absolutna topka spozywki, ktora za dokladnie ta sama paczke czipsow za $5 zaplacisz $8 - kiedys te sklepy byly podobno "lepsze" i wyrobily sobie "klientele i renome". teraz (...dla przybysza z europy) wyglada jak kazdy inny sklep, takie wielkopowierzniowe delikatesy (jesli tak mozna to sprecyzowac he), jesli myslisz ze to byl odpowiednik "Auchan" to nie bardzo. Edytowane 13 Września 2023 przez memento1984 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agresywnychomik Opublikowano 13 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2023 Paragony grozy w wersji forumowej xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 13 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2023 35 minut temu, memento1984 napisał(a): ku gwoli scislosci - Publix to jest sklep premium, absolutna topka spozywki, ktora za dokladnie ta sama paczke czipsow za $5 zaplacisz $8 - kiedys te sklepy byly podobno "lepsze" i wyrobily sobie "klientele i renome". teraz (...dla przybysza z europy) wyglada jak kazdy inny sklep, takie wielkopowierzniowe delikatesy (jesli tak mozna to sprecyzowac he), jesli myslisz ze to byl odpowiednik "Auchan" to nie bardzo. Ja uznałem, że Publix od Public to takie netto najtańsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 13 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2023 (edytowane) 17 minut temu, RappaR napisał(a): Ja uznałem, że Publix od Public to takie netto najtańsze haha 17 minut temu, RappaR napisał(a): Ja uznałem, że Publix od Public to takie netto najtańsze ale tak serio, masz jakas taka liste zakupow ktora moglibysmy porownac? 59 minut temu, P_M napisał(a): normalna coca-cola 1.75l w biedrze kosztuje 8.49, a w promce 6.49 wydawaloby sie zeby rozlewnia tego niebianskiego trunku miala jakis "lokalny" adjustment w cenie, ale widze ze nie ma potrzeby ($2/2L czesto promo $5 za 3x2L). w PL wszystko sie wydaje "premium", od pary jeansow do obecnych lokalnych cen jablek Edytowane 13 Września 2023 przez memento1984 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 13 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2023 5 minut temu, memento1984 napisał(a): ale tak serio, masz jakas taka liste zakupow ktora moglibysmy porownac? Generalnie ja rzadko robię większe zakupy, bo głównie na cateringach/pyszne się stołuję i wyjdzie robienie obiadu z dzień w tygodniu, ale coś tam podejdę i zobaczę. 6 minut temu, memento1984 napisał(a): wydawaloby sie zeby rozlewnia tego niebianskiego trunku miala jakis "lokalny" adjustment w cenie ale widze ze nie ma potrzeby ($2/2L czesto promo $5 za 3x2L). No w Publix było 2,5$, w lokalnym sklepie koło hotelu 4,5$ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi