Skocz do zawartości

wydarzenia na świecie (poza polską oraz ukrainą)

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, ely3 napisał(a):

Tak gwoli ścislości to rzeczywiście wspomaga nas NATO ale przy prawie zerowym udziale Amerykanów. Oni wręcz zmniejszają zaangażowanie w Europę. USA koncentruje się na obronie Izraela czy na walkach w Jemenie .

liczba  zolnierzy amerykanskich w Europie w 2020  60-65 tysiecy, w 2025 - 80-100 tysiecy (w zaleznosci od rotacji)

w Polsce w 2020 4-5 tysiecy      w  2025    -  okolo 10 tysiecy 

z tych danych nie wynika aby usa zmniejszalo swoje zaangazowanie w europie 

2 godziny temu, memento1984 napisał(a):

I jeszcze “darmowa” sluzba zdrowia za 9% dochodow.

Średni argument akurat, bo Polska wydaje 9% zarobków czyli jakieś 5% PKB. 

USA dla porównania nie wiem ile zarobków, ale wydają jakieś 9%.

Mówię tylko o publicznych, bo prywatnych Amerykanie dorzucają więcej niż łącznie wydają Polacy(oczywiście jako % PKB, w wartościach nominalnych tam ponad 3 razy).

Czyli generalnie trzeba wam tego jednego pogratulować - może i nie macie darmowej służby zdrowia, ale i tak na nią płacicie w cholerę :)

I podkreślam - mówimy o wydatkach publicznych, nie o ubezpieczeniach prywatnych etc

2 godziny temu, memento1984 napisał(a):

Dokladnie, powinno byc jak w PL, 90% 5k-11k brutto. Gini wyglada wtedy FENOMENALNIE. I jeszcze “darmowa” sluzba zdrowia za 9% dochodow.

Leczenie każdej ofiary zamachu na maratonie w Bostonie kosztowało kilkaset tysięcy złotych a ubezpieczyciele chyba nawet połowy tej sumy nie pokryli. Czyli nie dość, że ujebało ci łapę to jeszcze zostałeś z gigantycznym długiem. Oczywiście podczas pobytu w szpitalu i późniejszej rehabilitacji nic nie zarabiałeś, bo L4 też tam nie macie. 

To ja już wolę nasz powolny i przaśny NFZ. :) 

Godzinę temu, mistrzBeatka napisał(a):

liczba  zolnierzy amerykanskich w Europie w 2020  60-65 tysiecy, w 2025 - 80-100 tysiecy (w zaleznosci od rotacji)

w Polsce w 2020 4-5 tysiecy      w  2025    -  okolo 10 tysiecy 

z tych danych nie wynika aby usa zmniejszalo swoje zaangazowanie w europie 

Zburzyłeś kolegom sny o ChALW i Bundeswehrze w Polsce. No dobra, to ja wkleję

Edytowane przez DLT_Braddock

10 minut temu, Życie_to_mem napisał(a):

Leczenie każdej ofiary zamachu na maratonie w Bostonie kosztowało kilkaset tysięcy złotych a ubezpieczyciele chyba nawet połowy tej sumy nie pokryli. Czyli nie dość, że ujebało ci łapę to jeszcze zostałeś z gigantycznym długiem. Oczywiście podczas pobytu w szpitalu i późniejszej rehabilitacji nic nie zarabiałeś, bo L4 też tam nie macie. 

To ja już wolę nasz powolny i przaśny NFZ. :) 

a no tak, bo przeciez NFZ pokrywa 100% protezy konczyn, czyli w PL by poprostu skonczyli bez protezy :)))  (glowny problem z ofiarami po tym ataku to byl koszt protez i pokrycie przez ubezpieczyciela) 

albo portal-corka NFZu czyli pomagam.pl hehehehehehe

L4 nie mamy? ciekawe ciekawe!

1 minutę temu, memento1984 napisał(a):

a no tak, bo przeciez NFZ pokrywa 100% protezy konczyn, czyli w PL by poprostu skonczyli bez protezy :)))  (glowny problem z ofiarami po tym ataku to byl koszt protez i pokrycie przez ubezpieczyciela) 

albo portal-corka NFZu czyli pomagam.pl hehehehehehe

L4 nie mamy? ciekawe ciekawe!

A coś się odniesiesz do moich liczb?

35 minut temu, RappaR napisał(a):

Mówię tylko o publicznych, bo prywatnych Amerykanie dorzucają więcej niż łącznie wydają Polacy(oczywiście jako % PKB, w wartościach nominalnych tam ponad 3 razy).

to lubie, jak mozna pojechac z PPP to jedziemy, jak inny argument przeciwko to wtedy "w nominalnych to tam ponad 3 razy".

sprobuj kupic porzadna proteze uzywajac swojej madrosci nt kosztow/wydatkow PPP.

1 minutę temu, RappaR napisał(a):

A coś się odniesiesz do moich liczb?

nie wyobrazam sobie zeby centralna sluzba zdrowia grabila 9% moich zarobkow do wielkosci rocznych zarobkow ~9 decyla zarobkow mieszkancow calego kraju (!!!!!!)

2 minuty temu, memento1984 napisał(a):

to lubie, jak mozna pojechac z PPP to jedziemy, jak inny argument przeciwko to wtedy "w nominalnych to tam ponad 3 razy".

sprobuj kupic porzadna proteze uzywajac swojej madrosci nt kosztow/wydatkow PPP.

Wskażesz gdzie napisałem cokolwiek o PPP?

9 minut temu, memento1984 napisał(a):

Protezy były chyba powyżej 100K + sam pobyt w szpitalu to 4K x 50 dni + koszty samej amputacji. Nie wiem czy koszty przyjazdu karetek też im liczyli ale zazwyczaj liczą. Kiedyś na Reddicie były dość dokładne wyliczenia. 

Edytowane przez Życie_to_mem

Teraz, memento1984 napisał(a):

wyjechales z "wartosciami nominalnymi" jak ci bylo potrzebne do argumentacji. 

ale jak rozmawiasz o "wielkiej Polsce" to zawsze PPP wskazniki heh

Wyjechałem z procentem PKB%. Polak płaci 5% na darmową opiekę zdrowotną, Amerykanin 9%. Z tą różnicą, że Amerykanin nawet nie może z niej skorzystać. I przy okazji protezy, i przy okazji przeziębienia, i przy okazji szczepienia na wściekliznę

7 minut temu, RappaR napisał(a):

Z tą różnicą, że Amerykanin nawet nie może z niej skorzystać.

kto Ci takie glupoty opowiada?

10 minut temu, Życie_to_mem napisał(a):

Protezy były chyba powyżej 100K + sam pobyt w szpitalu to 4K x 50 dni + koszty samej amputacji. Nie wiem czy koszty przyjazdu karetek też im liczyli ale zazwyczaj liczą. Kiedyś na Reddicie były dość dokładne wyliczenia. 

wyciagasz jakas pojedyncza (czy dwie czy trzy) medialna sprawe gdzie czyjes ubezpieczenie (w procesie reimbursement) stanelo okoniem i czegos tam nie chcialo zaplacic (a bo kwalifikacja czy to czyn terrorystyczny itp) i rozciagasz to na caly kraj. Kazdy stan ma jeszcze swoje regulacje dotyczace ubezpieczeniem, ale uwielbiam jak to zawsze wyplywa (jakas plytka dyskusja nt ubezpieczen w US) na jakims forum od ludzi ktorzy ameryke znaja z tygodniowej wycieczki do NY, netflixa i opowiesci wujka ktory wyjechal za chlebem 45lat temu.

15 minut temu, RappaR napisał(a):

Wyjechałem z procentem PKB%. Polak płaci 5% na darmową opiekę zdrowotną, Amerykanin 9%

no i przecietny amerykanin ma lepszy dostep do nowoczesnego leczenia na kazdym zaawansowanym froncie w medycynie.

ach te glupie koncerny farmaceytyczne, czemu one tak zawsze dbaja zeby miec pierwszy approval w US a nie w EU czy PL.

i dlaczego te zbiorki na leczenie czegos-tam w PL zawsze sa na zabiegi w US, ale to glupcy.

18 minut temu, memento1984 napisał(a):

i dlaczego te zbiorki na leczenie czegos-tam w PL zawsze sa na zabiegi w US, ale to glupcy.

Bo nikt nie da im tyle ile Amerykanin obieca. Nawet nie zlicze ile zbiórek na eksperymentalne leczenie w USA wspierałem i zawsze kończyło się tak samo 

Chociażby akcja która kilka lat temu tu wrzucałem 

https://kobieta.onet.pl/wiadomosci/nie-zyje-julia-kuczala-miala-19-lat/k653s1e

Edytowane przez fluber

17 minut temu, memento1984 napisał(a):

kto Ci takie glupoty opowiada?

wyciagasz jakas pojedyncza (czy dwie czy trzy) medialna sprawe gdzie czyjes ubezpieczenie (w procesie reimbursement) stanelo okoniem i czegos tam nie chcialo zaplacic (a bo kwalifikacja czy to czyn terrorystyczny itp) i rozciagasz to na caly kraj. Kazdy stan ma jeszcze swoje regulacje dotyczace ubezpieczeniem, ale uwielbiam jak to zawsze wyplywa (jakas plytka dyskusja nt ubezpieczen w US) na jakims forum od ludzi ktorzy ameryke znaja z tygodniowej wycieczki do NY, netflixa i opowiesci wujka ktory wyjechal za chlebem 45lat temu.

no i przecietny amerykanin ma lepszy dostep do nowoczesnego leczenia na kazdym zaawansowanym froncie w medycynie.

ach te glupie koncerny farmaceytyczne, czemu one tak zawsze dbaja zeby miec pierwszy approval w US a nie w EU czy PL.

Czyli generalnie jeśli jestem pracującym i płacącym podatki Amerykaninem i zostałem ugryziony przez nieznanego psa, mogę po prostu pójść do szpitala w USA i za darmo mnie zaszczepią na wściekliznę?

Oczywiście mówię o publicznej służbie zdrowia, tej na którą jako pracujący Amerykanin płacę 9% PKB, nie o prywatnym ubezpieczeniu

Ok, czyli glupcy. Nabrali sie.

Generalnie z 90% zbiórek na eksperymentalne leczenie to scamy. 

28 minut temu, RappaR napisał(a):

Czyli generalnie jeśli jestem pracującym i płacącym podatki Amerykaninem i zostałem ugryziony przez nieznanego psa, mogę po prostu pójść do szpitala w USA i za darmo mnie zaszczepią na wściekliznę?

widzisz dlatego mowie ze znasz US z netflixa i 4dniowego pobytu w jakiejs "turystycznej pulapce" i redditowych opowiesci.

do szpitala to ide zeby mnie opatrzyli na ER dept ($100-$150) copay.

szczepionke robie w CVS jesli jakims cudem nie zrobili w szpitalu (why????) - standardowe post exposure treatment (pokryte juz w moim copayu).

*jesli pracujesz, placisz podatki i rezygnujesz z ubezpieczenia to c*** mnie obchodzi ile zaplacisz.

**92% amerykanow ma ubezpieczenie ktore w 100% pokryje twoj przypadek

27 minut temu, RappaR napisał(a):

Generalnie z 90% zbiórek na eksperymentalne leczenie to scamy. 

ale wiele tych akcji to nie sa eksperymentalne leczenia, tylko takie, ktorych wogole nie da sie przeprowadzic w EU bo ich nie ma.

29 minut temu, fluber napisał(a):

Bo nikt nie da im tyle ile Amerykanin obieca. Nawet nie zlicze ile zbiórek na eksperymentalne leczenie w USA wspierałem i zawsze kończyło się tak samo 

Chociażby akcja która kilka lat temu tu wrzucałem 

https://kobieta.onet.pl/wiadomosci/nie-zyje-julia-kuczala-miala-19-lat/k653s1e

otworzylem - naprawde bys sie wstydzil fluber (tak jak ja sie wstydze czasem jadac po Tobie).

to jest ten przypadek "bo nikt nie da im tyle, ile Amerykanim obieca"?

27 minut temu, RappaR napisał(a):

Oczywiście mówię o publicznej służbie zdrowia

co to jest "publiczna sluzba zdrowia" w US?

Edytowane przez memento1984

14 minut temu, memento1984 napisał(a):

**92% amerykanow ma ubezpieczenie ktore w 100% pokryje twoj przypadek

Ehe. W 100 procentach. A w tej bajce były smoki?

Dane z analizy planów Affordable Care Act (Obamacare) pokazują, że ubezpieczyciele odmawiają średnio około 17–20% roszczeń

Około 530 000 rodzin rocznie w USA ogłasza upadłość konsumencką, której główną przyczyną są problemy medyczne.

Większość bankrutujących posiadała ubezpieczenie. Według badań opublikowanych w American Journal of Public Health około 75–80% osób, które zbankrutowały z powodów medycznych, miało ubezpieczenie zdrowotne w momencie rozpoczęcia choroby

6 minut temu, fluber napisał(a):

Dane z analizy planów Affordable Care Act (Obamacare) pokazują, że ubezpieczyciele odmawiają średnio około 17–20% roszczeń

Około 530 000 rodzin rocznie w USA ogłasza upadłość konsumencką, której główną przyczyną są problemy medyczne.

Większość bankrutujących posiadała ubezpieczenie. Według badań opublikowanych w American Journal of Public Health około 75–80% osób, które zbankrutowały z powodów medycznych, miało ubezpieczenie zdrowotne w momencie rozpoczęcia choroby

jak juz przytaczasz te dane to z cytacjami/linkami albo pal wrotersy/skasuj posta.

4 minuty temu, memento1984 napisał(a):

rozmawiamy o przypadku rappara. no nie w 100% bo masz copayment.

4.5mln pogryzien w US, ~800k wymaga jakiejkolwiek pomocy, 10-15% przez psy bez wlasciciela (za gemini xD)

Edytowane przez memento1984

jak juz przytaczasz te dane to z cytacjami/linkami albo pal wrotersy/skasuj posta.

Cytuję badania jak publikuje prace naukowe a nie odpowiadam na fantazje jak cytowane 

21 minut temu, memento1984 napisał(a):

92% amerykanow ma ubezpieczenie ktore w 100% pokryje twoj przypadek

Jestem pod wrażeniem, że po tym jak prostuje wierutną bzdurę wyssaną z palca jeszcze się rzucasz że mam podawać bibliografię do swoich wpisów.