Skocz do zawartości

wydarzenia na świecie (poza polską oraz ukrainą)

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

no nie wiem. patrząc na nasz "Cud Gospodarczy" gdzie jesteśmy wzorem w różnych rejonach na świecie to chyba nie jest tak źle.

moim zdaniem oni spełniają swoją rolę i chyba cały ten sukces polega na tym że właśnie są mało kompetentni i przynajmniej nie są w stanie dużo popsuć.

elity, rządzący mają dużo mniejszy wpływ niż nawet pogoda, nie wspominając o koniunkturze, geografii i innych zależnych na które nie mają w ogóle wpływu.

43 minuty temu, Koelner napisał(a):

no nie wiem. patrząc na nasz "Cud Gospodarczy" gdzie jesteśmy wzorem w różnych rejonach na świecie to chyba nie jest tak źle.

moim zdaniem oni spełniają swoją rolę i chyba cały ten sukces polega na tym że właśnie są mało kompetentni i przynajmniej nie są w stanie dużo popsuć.

elity, rządzący mają dużo mniejszy wpływ niż nawet pogoda, nie wspominając o koniunkturze, geografii i innych zależnych na które nie mają w ogóle wpływu.

Elity mają decydujący wpływ.

I to negatywny. 
Im słabsze i biedniejsze elity, tym lepiej się plebsowi żyje.

Celem elit jest najpierw dostać się do elity, a potem uniemożliwić kiedykolwiek wypadnięcie z niej.

Im szersza władza, im większą demokracją bezpośrednią, im większe zrównoważenie społeczne, tym lepiej się dzieje w kraju.

Przypominam tylko, że na południu najbardziej elegancki, najbardziej wyedukowany, wykształcony, inteligetny i kulturalny był zawsze plantator. 

5 minut temu, P_M napisał(a):

Czym innym jest bycie elitą, władzą, rządzącym, a czym innym gospodarzem własnego kraju, który stara się swój kraj rozwijać.

Tego ostatniego nam brakuje, nasza klasa polityczna po prostu nie jest takim gospodarzem.

Żadna nie jest, rozwój następuje wtedy kiedy udaje się obalić wpływy elity. Dochodzi do głosu nowa warstwa.

1 godzinę temu, lorak napisał(a):

czemu spi****lenia? przecież to krok w dobrym kierunku, bo każdy powinien móc się wylogować bez większych trudności.

Dziwne, że Ty to rekomendujesz w sytuacji kiedy na forum Ty najbardziej się boisz terapii. 

23 minuty temu, RappaR napisał(a):

Grubo.

Az sprawdzę jak się to rozwinie.

Btw, Lake District jest jednym z fajniejszych (przynajmniej dla mnie) regionów w UK. Czysto, spokojnie, ładnie, malownicze widoczki, hiking jak ktoś chce, NT, przyjaźni ludzie - tak chyba WB wyglądała dekady temu.

Jestem tam +- raz na 6 tygodni (z pracy) i zawsze wiem że czeka mnie fajna trasa.

Edit:

Na LD ze względu że to jest teren Natural Beauty to bardzo rzadko buduje się duże projekty które zmieniają krajobraz.

Były protesty przeciwko różnym inwestycjom wcześniej więc nie koniecznie ta manifestacja była anty muzułmańska.

Edytowane przez agresywnychomik