Skocz do zawartości

wydarzenia na świecie (poza polską oraz ukrainą)

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, ignazz napisał(a):

Zgoda. Dlatego zaznaczyłem kontekst os czasu a nie okrucieństwo czy wpływ na ilość ludzi. Nawet w tak okrojonym aspekcie jest to dla mnie zaskakujące że trwa to tyle ile dla niektórych uczestników 2WS. Konflikt o którym od 80 lat nieustannie się pisze mówi analizuje. 

No ale o II wś pisze się i analizuje przez to ile czasu trwała czy przez skale okrucieństwa i liczbę ofiar ? 

ale imo rappar troszkę nie ma racji, bo ta wojna rosyjsko Ukraina ma spory wpływ na życie ludzi w całej Europie, a nawet poza nią.
 A i w Polsce za okupacji ludzie próbowali żyć normalnie i się bawić itd. itp.
A zwłaszcza Ci (nieliczni) co byli Niemcom posłuszni żyli sobie raczej normalnie.

A co dopiero w innych okupowanych krajach, gdzie był „lajcik”. My mieliśmy najbardziej przeyebane, bo jako spoleczeństwo byliśmy najmniej posłuszni.. 

Edytowane przez RonnieArtestics

Ale ja tu celowo nie szukam wspólnego mianownika bo na to nie ma szans w zestawieniu i porównaniu strat. Chodzi mi tylko o moje zaskoczenie tego jak długo okazuje się już trwa UKR i jak ostatecznie krótko (w kontekście szybkiego upływu czasu tego konfliktu)  trwała 2WS mimo tego przekazu podręcznikowego. Oczywiste że w takiej Danii czy nawet Holandii było dużo bardziej lajtowo. Mi tylko chodziło o czassssss

Zsumowały mi się dwa zaskakujące wnioski dwóch jakże innych konfliktów tylko 

I nie o posłuszeństwo chodziło tylko Hitler miał kategorię narodów i my jako podludzie mieliśmy i tak być unicestwieni. 

Tylko po wygraniu wojny a do tego czasu praca niewolnicza na rzecz Rzeszy i jej armii 

Przejebane mieliśmy z racji rasowych a nie charakterologicznej. 

Edytowane przez ignazz