Skocz do zawartości

wydarzenia na świecie (poza polską oraz ukrainą)

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

35 minut temu, RappaR napisał(a):

Wyborcy Mentzena są młodzi. Im się wydaje, że jak już uwolnią się od państwowych regulacji to odniosą sukces i będą zarządzać tymi co będę zapieprzać na nich 😁

1 godzinę temu, fluber napisał(a):

Podobne zjawisko w Ameryce:)

image.thumb.jpeg.5b7a3e80409d9d30b847d1e9b6f0e94c.jpeg

Myślę że to podobne zjawisko na całym świecie :) większość ludzi jest po tej stronie dla której wprowadzono regulacje (gdzieś między 90 a 99% społeczeństwa ;) )

natomiast nie każdy to rozumie. Druga sprawa że ludzie często wkurwiaja się na podatki bo widzą że spora część wydawana jest bez sensu, rozkradana etc. Nie widzą jednak że ciągle większość wydawana jest mądrze by wspierać społeczeństwo. Idealnie byłoby gdyby trafiła się partia która obniżyłaby podatki bezpośrednie ograniczając te bezsensowne wydatki / rozkradanie no ale każdy by chciał żyć w utopii :)

8 minut temu, blackmagic napisał(a):

Myślę że to podobne zjawisko na całym świecie :) większość ludzi jest po tej stronie dla której wprowadzono regulacje (gdzieś między 90 a 99% społeczeństwa ;) )

natomiast nie każdy to rozumie. Druga sprawa że ludzie często wkurwiaja się na podatki bo widzą że spora część wydawana jest bez sensu, rozkradana etc. Nie widzą jednak że ciągle większość wydawana jest mądrze by wspierać społeczeństwo. Idealnie byłoby gdyby trafiła się partia która obniżyłaby podatki bezpośrednie ograniczając te bezsensowne wydatki / rozkradanie no ale każdy by chciał żyć w utopii :)

Ludzie nie rozumieją, że rozwiązaniem tych bolączek jest więcej demokracji. Jedyny sposób.

4 minuty temu, RappaR napisał(a):

Ludzie nie rozumieją, że rozwiązaniem tych bolączek jest więcej demokracji. Jedyny sposób.

Moim zdaniem trzeba zacząć od edukacji - lepsze zrozumienie świata, gospodarki, polityki pozwala na rozwój społeczeństwa świadomego co jest dla niego dobre. U nas większość ludzi nie ma pojęcia na te tematy i przekrzykują się sloganami rzucanymi przez partie polityczne które dany wyborca …. hm …. wyznaje? 

A obecnym partiom politycznym w to mi graj. Ci co chcą rządzić to rządzą naprzemian, Ci co wiecznie chcą być w opozycji / daleki koalicjantem i mogą narzekać że to nie ich wina bo co oni mogą, też zadowolona. Tylko społeczeństwo nie 

45 minut temu, RappaR napisał(a):

bef2bee849375feac472609dad267897672aa4e5e8069b324e72bdbd8350f2d5,w800.jpg

Wow.

TFR - Total Fertility Rate

Kraj - Turcja

Średnia zaliczyła spadek z 2.11 do 1.51.

W sumie to się nawet nie dziwię, Turcja leci na łeb na szyję, ichnijsza waluta (lira turecka) to chyba jeden z największych zjazdów na świecie w podanym okresie.

Edytowane przez agresywnychomik

zaszokowało mnie to patrząc na i tak dramat u Nas bo myslałem że przewaga jest wyzsza a oni już tylko po kątach się pukaja

In 2023, 3.67 million babies were born in the EU, a 5.4% decrease from the 3.88 million in 2022. This is the largest annual decline recorded since 1961. The total fertility rate in 2023 was 1.38 live births per woman in the EU, down from 1.46 in 2022.

efekt covidu też robi swoje

3 minuty temu, Koelner napisał(a):

w COVID z nudów więcej się ruchało

ale teraz parę lat po jest i mimo wszystko ludzie boją się chyba brać odpowiedzialność zakładania rodziny gdy "czasy niepewne"

nuda na chacie to jedno a refleksja co się odyebało to coś innego

popularne kiedyś 2+2 gdy rodzice z pierwszym dzieckiem wchodzili w Covid skutecznie odstraszyło od tego +2

stres był nie tylko o siebie wtedy

może wszyscy faceci w armii w Turcji?

i tylko liczba grzmocenie się zgadza? efekty grzmocenia nie

natury nie oszukasz

tak niski poziom mnie zaskoczył bo w nagły skok cywilizacyjny i co za tym idzie spadek dzietności w TUR nie wierzę

@DLT_Braddock co oni tam mieszali w tych szczepionkach?

37 minut temu, ignazz napisał(a):

ale teraz parę lat po jest i mimo wszystko ludzie boją się chyba brać odpowiedzialność zakładania rodziny gdy "czasy niepewne"

nuda na chacie to jedno a refleksja co się odyebało to coś innego

popularne kiedyś 2+2 gdy rodzice z pierwszym dzieckiem wchodzili w Covid skutecznie odstraszyło od tego +2

stres był nie tylko o siebie wtedy

może wszyscy faceci w armii w Turcji?

i tylko liczba grzmocenie się zgadza? efekty grzmocenia nie

natury nie oszukasz

tak niski poziom mnie zaskoczył bo w nagły skok cywilizacyjny i co za tym idzie spadek dzietności w TUR nie wierzę

stan wojenny w Polsce to też czas mało pewny