Skocz do zawartości

wydarzenia na świecie (poza polską oraz ukrainą)

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

22 minuty temu, RappaR napisał(a):

Przecież to nie jest to tak, że wykonywał roboty wymagające ćwierć mózgu chociaż, ot pracę dla nieudaczników, taki typowy white trash

nie no, trzeba dobrać krój, materiał itp

chyba nie takie hop siup

10 minut temu, Koelner napisał(a):

krawiec to wykwalifikowane rzemieślnik więc trzeba być raczej mocno ogarniętym żeby utrzymać się na rynku 

No ale skąd chłopaki mogą wiedzieć jak krawca i gajerek na miarę widzieli w HIMYM xD

P.s. To ubliżanie sobie jest mocno niesmaczne że was jeszcze bawi.

43 minuty temu, agresywnychomik napisał(a):

gdyby wzajemne ubliżanie sobie nie bawiło ludzi to ruch w sieci by spadło o 60% !

Edytowane przez julekstep

39 minut temu, Koelner napisał(a):

krawiec to wykwalifikowane rzemieślnik więc trzeba być raczej mocno ogarniętym żeby utrzymać się na rynku 

Ja osobiście nie zamienił bym się ani z adwokatem, a tym bardziej z lekarzem. Do mnie klienci trafiali w najlepszych momentach swojego życia - ślub, awans w pracy, ukończenie nauki, do adwokata czy lekarza przychodzą ludzie w najc***owszych sytuacjach-choroba, kłopoty z prawem , śmierć, więzienie. Żadne pieniądze nie były by w stanie mnie przekonać do zmiany zawodu. Tym bardziej że pracowałem za prowizję i jak miałem zajęte przez robotę 8-10 godzin tygodniowo to max, a w NY wolny czas można naprawdę ciekawie spędzić, ale większość ludzi tego nie ma szansy doświadczyć bo zapierdala po 40-60 godzin na tydzień 

27 minut temu, agresywnychomik napisał(a):

Spokojnie ja mam dosyć grubą skórę i nie przejmuje się jakimś durnym ubliżaniem .Tym bardziej kiedy ubliża jakiś niepiśmienny- analfabeta, albo doktorek pijaczyna 

5 minut temu, mayor napisał(a):

Tym bardziej że pracowałem za prowizję i jak miałem zajęte przez robotę 8-10 godzin tygodniowo to max, a w NY wolny czas można naprawdę ciekawie spędzić,

Tak btw w NY to prawnik robiacy za x-razy twoja stawke nie spedzi “ciekawie zycia” w NYC pracujac 10h/tydzien, ale pobajdurzyc w internecie to mozna hehe.

Twoj niepismienny prymityw z Cleveland i niekwestionowany fan pomaranczowego rewolucjonisty

10 minut temu, mayor napisał(a):

Ja osobiście nie zamienił bym się ani z adwokatem, a tym bardziej z lekarzem. Do mnie klienci trafiali w najlepszych momentach swojego życia - ślub, awans w pracy, ukończenie nauki, do adwokata czy lekarza przychodzą ludzie w najc***owszych sytuacjach-choroba, kłopoty z prawem , śmierć, więzienie.

Serio nigdy nie trafił Ci się klient, żeby kupić garnitur na pogrzeb???

20 minut temu, agresywnychomik napisał(a):

Może to było dla kogoś śmieszne pierwsze 3-4 lata ale teraz to trochę zenuła.

Oni tego nie piszą do śmiechu. To akurat nic dziwnego, że lekarz gardzi pracownikiem fizycznym i że pracownik fizyczny gardzi lekarzem. Te dwie grupy nigdy nie darzyły się wzajemnym szacunkiem.

1 minutę temu, agresywnychomik napisał(a):

Czy ja wiem, bardziej kto kim gardzi to się z domu wynosi ;)

No ale tak to często działa. Wykształceni są wykształceni, bo ich w domu motywują, żeby nie skończył jak robol a fizyczni są fizyczni, bo ich w domu programują, że trzeba mieć fach w ręku a nie filozofować jak te wykształciuchy.

21 minut temu, fluber napisał(a):

No ale tak to często działa. Wykształceni są wykształceni, bo ich w domu motywują, żeby nie skończył jak robol a fizyczni są fizyczni, bo ich w domu programują, że trzeba mieć fach w ręku a nie filozofować jak te wykształciuchy.

Myślę, że naciągana stereotypowa teoria, która pasowałaby w latach 90-tych, ale teraz gdy od x lat przekręcone zostały zawodówki i technika i mamy przesyt osób z wyższym wykształceniem, to zarówno starsze pokolenia są bardziej doceniane jak i twarde życiowe umiejętności związane z budowami, remontami, naprawami, prostymi pracami samochodowymi itp.

Sam jestem tym wykształciuchem i zazdroszczę umiejętności teściowi elektrykowi :)

Edytowane przez P_M

1 godzinę temu, fluber napisał(a):

zbyt bardzo idealizujesz mayora - a sprawa jest zapewne prostsza. Mayor dowiedzial sie, ze pracujac na nielegalu cale zycie w US nie bardzo ma jak sie zalapac na opieke zdrowotna na swojej emeryturze (jest to czesta konstatacja tej generacji imigrujacej do Stanow, na temat ktorej powstaly "polish jokes"). zdecydowal wiec, "uspolecznic" swoje "straty" i na stare lata (po dorabianiu swojego, tfu, kapitalisty) przyjechal leczyc sie na Wasz rachunek w PL. dodatkowo okazalo sie, ze sie mocno pozmienialo i Pan Doktor widzac byle wyrobnika z US nie jest juz dzisiaj wniebowziety slyszac wtracenia/opowiesci/uszczypliwosci o wielkosci mayora i jego "bo u nas w ameryce". to powoduje spora antagonizacje, ze jak to, on musial zakasac rekawy, wyjechac na koniec swiata, a ta nowa generacja PL lekarzy wszystko ma podane jak na tacy! ba, lekarz w srednim wieku ma wiecej niz on po 40latach 10h-tygodniowek w NYC i jeszcze ma czelnosc podrozowac, kiedy on mogl jedynie korzystac z uciech swojej wielkiej metropolii.

Edytowane przez memento1984

55 minut temu, P_M napisał(a):

Myślę, że naciągana stereotypowa teoria, która pasowałaby w latach 90-tych, ale teraz gdy od x lat przekręcone zostały zawodówki i technika i mamy przesyt osób z wyższym wykształceniem, to zarówno starsze pokolenia są bardziej doceniane jak i twarde życiowe umiejętności związane z budowami, remontami, naprawami, prostymi pracami samochodowymi itp.

Sam jestem tym wykształciuchem i zazdroszczę umiejętności teściowi elektrykowi :)

Mamy nadmiar magistrów a niedobór inżynierów 

https://forsal.pl/biznes/przemysl/artykuly/9133933,polski-przemysl-cierpi-na-niedobor-specjalistow-jak-gleboki-jest-prob.html

Zamiast się kłócić o to czy lepiej być mądrym, czy mieć życiowe umiejętności lepiej po prostu iść na polibude i mieć jedno i drugie 

1 minutę temu, fluber napisał(a):

Zamiast się kłócić o to czy lepiej być mądrym, czy mieć życiowe umiejętności lepiej po prostu iść na polibude i mieć jedno i drugie 

Bez sensu sformułowanie, ktoś pracujący w danym zawodzie po technikum czy zawodówce też może być mądry, pomimo braku wyższego wykształcenia.

Tytuł inżyniera też niekoniecznie jest równoznaczny z twardymi umiejętnościami. Polibuda nie jest tu gwarantem niczego.

2 minuty temu, P_M napisał(a):

Bez sensu sformułowanie, ktoś pracujący w danym zawodzie po technikum czy zawodówce też może być mądry, pomimo braku wyższego wykształcenia.

Tytuł inżyniera też niekoniecznie jest równoznaczny z twardymi umiejętnościami. Polibuda nie jest tu gwarantem niczego.

Ale ja wcale nie twierdzę, że murarz nie może być wybitnym intelektualistą, albo że inżynier nie może mieć dwóch lewych rąk. 

Co najwyżej delikatnie sugeruję co jest bardziej prawdopodobne 

6 minut temu, fluber napisał(a):

Ale ja wcale nie twierdzę, że murarz nie może być wybitnym intelektualistą, albo że inżynier nie może mieć dwóch lewych rąk. 

Co najwyżej delikatnie sugeruję co jest bardziej prawdopodobne 

Dalej uważam, że pokutuje w tym twierdzeniu myślenie z lat 90-tych i być może przebywanie w obu środowiskach, które wzajemnie się nie szanowały/ wzajemnie sobą gardziły w tychże czasach.

17 minut temu, P_M napisał(a):

Polibuda nie jest tu gwarantem niczego.

Btw. pomijając jakieś pseudoinzynierskie kierunki na uniwersytetach to normalne kierunki na polibudzie to jest właściwie gwarant jednego i drugiego bo nie da się zdać z jednej strony równań różniczkowych czy jakiejś termodynamiki czy innej specjalistycznej dziedziny fizyki a z drugiej strony zdać laboratoriów z elektryki, elektroniki, automatyki, czy konstrukcji maszyn. Żeby to skończyć musisz mieć jedno i drugie 

7 minut temu, P_M napisał(a):

Dalej uważam, że pokutuje w tym twierdzeniu myślenie z lat 90-tych i być może przebywanie w obu środowiskach, które wzajemnie się nie szanowały/ wzajemnie sobą gardziły w tychże czasach.

To w latach 90-tych wychowywała się większość forum.