Skocz do zawartości

wydarzenia na świecie (poza polską oraz ukrainą)

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 6.03.2025 o 14:59, lorak napisał(a):

to fejk. 

Masz racje jak zawsze

Cytat

Indeed, at most, the listed NIH grants describe studies in which scientists are studying the effects of gender-affirming hormones on mice, and not "making mice transgender

https://reason.com/2025/03/06/no-hhs-didnt-spend-8-million-making-mice-transgender/

biorac pod uwage jakie wyjebasne deficyty byly przez ostatnie 6lat, nie bede zdzwiony jak to co robi doge, bedzie mialo jeszcze swoja odslone i wplyw na spadki w wydatkach/confidence konsumentow - jezeli uda im sie obciac ~$500mld/rok (obecnie ~$100mld/2miesiace) wydatkow federalnych (deficyt 2024 to ~$1.8bln!), spora ilosc pasozytniczych "spolek" straci zrodelko, i wiecej ludzi (zatrudnionych w tychze) bedzie musialo szukac roboty (to moze byc 1-6mln ludzi szukajacych roboty w najblizszych ~12 miesiacach). to jest potencjalnie wieksze pierdolniecie niz przesuniecie suwaka z clami (imho).

amerykanska gospodarka "rosla" ~3% ostatnie pare lat, przy deficytach ~4-5% GDP. EU dla porownania ~1% przy deficytach ~3-4%.

US troche "u-realnila" swoje 10-letnie obligacje ~4.2%

EU nadal twardo swoje 10-letnie obligacje <~3%

Edytowane przez memento1984

https://next.gazeta.pl/next/7,151003,31761566,unia-europejska-naklada-cla-odwetowe-na-usa-sa-silne-ale.html#s=BoxPWD jak patrzę na naszą młodzież i koleżanki z pracy to ban na McDonalds aaaaa i fajnie mądrego poczytać : Cła to podatki. Są złe dla biznesu, a jeszcze gorsze dla konsumentów

13 godzin temu, memento1984 napisał(a):

biorac pod uwage jakie wyjebasne deficyty byly przez ostatnie 6lat, nie bede zdzwiony jak to co robi doge, bedzie mialo jeszcze swoja odslone i wplyw na spadki w wydatkach/confidence konsumentow - jezeli uda im sie obciac ~$500mld/rok (obecnie ~$100mld/2miesiace) wydatkow federalnych (deficyt 2024 to ~$1.8bln!), spora ilosc pasozytniczych "spolek" straci zrodelko, i wiecej ludzi (zatrudnionych w tychze) bedzie musialo szukac roboty (to moze byc 1-6mln ludzi szukajacych roboty w najblizszych ~12 miesiacach). to jest potencjalnie wieksze pierdolniecie niz przesuniecie suwaka z clami (imho).

amerykanska gospodarka "rosla" ~3% ostatnie pare lat, przy deficytach ~4-5% GDP. EU dla porownania ~1% przy deficytach ~3-4%.

US troche "u-realnila" swoje 10-letnie obligacje ~4.2%

EU nadal twardo swoje 10-letnie obligacje <~3%

US na razie urealnia giełdę:)

image.thumb.jpeg.4b6492173caeb3ded15b25c3826f6ce8.jpeg

A nie macie wrażenia pewnej manipulacji? 
Kiedyś w TVP Tuska zawsze pokazywano w takich czerwonych filtrach starannie dobierając stop klatki aby wyglądał diabolicznie. Obecnie jak w tv pokazują Muska to mam takie podobne wrażenie że to jest podkręcone w barwach i też podobnej diabelskiej mimice. 

Nie wiem czy gość po ułożeniu się z Trumpem oszalał i stąd taki drapieżno pewniacki wygląd którego jakoś wcześniej nie widziałem, czy zrobił sobie wakacje i się przypiekł jak jego kolega czy naciągnął twarz i średnio wyszło. 

jakoś tak patrząc teraz na niego w tv mam zły odbiór. 

I podejrzewam że to media tak kreują 

Bo kiedyś jak prezentował nowinki techniczne odbiór był zawsze pozytywny 

Chyba że mu odyebalo 

23 minuty temu, ignazz napisał(a):

A nie macie wrażenia pewnej manipulacji? 
Kiedyś w TVP Tuska zawsze pokazywano w takich czerwonych filtrach starannie dobierając stop klatki aby wyglądał diabolicznie. Obecnie jak w tv pokazują Muska to mam takie podobne wrażenie że to jest podkręcone w barwach i też podobnej diabelskiej mimice. 

Nie wiem czy gość po ułożeniu się z Trumpem oszalał i stąd taki drapieżno pewniacki wygląd którego jakoś wcześniej nie widziałem, czy zrobił sobie wakacje i się przypiekł jak jego kolega czy naciągnął twarz i średnio wyszło. 

jakoś tak patrząc teraz na niego w tv mam zły odbiór. 

I podejrzewam że to media tak kreują 

Bo kiedyś jak prezentował nowinki techniczne odbiór był zawsze pozytywny 

Chyba że mu odyebalo 

Coś Ty. W mediach teraz pracują umyci ludzie , im można ufać i oni by Ciebie nigdy nie próbowali zmanipulować 

21 minut temu, RappaR napisał(a):

Coś Ty. W mediach teraz pracują umyci ludzie , im można ufać i oni by Ciebie nigdy nie próbowali zmanipulować 

Bijesz rekordy na forum rzeczowej dyskusji. Nie chcesz dyskutować nie dyskutuj. 

16 minut temu, ignazz napisał(a):

Bijesz rekordy na forum rzeczowej dyskusji. Nie chcesz dyskutować nie dyskutuj. 

Ależ chcę. Chętnie podysktuję z Twoją tezą, że PO jest lepsze od PiSu, bo PO się myje, a PiS nie :) 

przedstawiłeś bardzo rzeczowe argumenty na najwyższym poziomie 

5 godzin temu, Koelner napisał(a):

przecież Tobiaszek Bocheński wygląda na czyściutkiego jakby pupcię miał wygładzoną po olejku P Diddyego 

https://www.facebook.com/share/r/12GT4oTZNBk/

W dniu 11.03.2025 o 19:20, memento1984 napisał(a):

Ogolnie dobrze co jakis czas urealniać potrzeby administracji publicznej, bo ma ona tendencje do rozrastania sie w iście bizantyjskim stylu, tylko tutaj nie wiem czy likwidatorzy ze stajni trumpmusk niechca sie wykazac upier.alajac wsxystko jak to tylko mozliwe, aby doraznie pochwalic sie wynikami, olewajac dlugofalowe konsekwencje

3 godziny temu, elwariato napisał(a):

https://www.facebook.com/share/r/12GT4oTZNBk/

Ogolnie dobrze co jakis czas urealniać potrzeby administracji publicznej, bo ma ona tendencje do rozrastania sie w iście bizantyjskim stylu, tylko tutaj nie wiem czy likwidatorzy ze stajni trumpmusk niechca sie wykazac upier.alajac wsxystko jak to tylko mozliwe, aby doraznie pochwalic sie wynikami, olewajac dlugofalowe konsekwencje

Zaczeli od kompletnego smietnika DEI i jakis pato-projektow.

nie wiadomo co jest gorsze, zatrudnianie biurokratow, czy wydatki na dupne projekty wykonuwane przez podmioty prywatne a opiniowane przez biurokratow.

W dniu 12.03.2025 o 14:02, RappaR napisał(a):

Ależ chcę. Chętnie podysktuję z Twoją tezą, że PO jest lepsze od PiSu, bo PO się myje, a PiS nie :) 

przedstawiłeś bardzo rzeczowe argumenty na najwyższym poziomie 

W takich rozmowach nikt nigdy nikogo nie przekona 😉 Chyba że odnośnie do takich spraw - https://suknie-wesele.pl/

Edytowane przez todo