Skocz do zawartości

wydarzenia na świecie (poza polską oraz ukrainą)

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, elwariato napisał(a):

Polsza byc wielki przyjaciel us@, zawsze mnie zastanawiało skad u nas sie wziął ten "wasalizm" 

Duda był 1 prezydentem z Europy podjętym przez Trumpa na wizytę. Sikorski też dostał jedno z pierwszych zaproszeń od Rubio. My i tak jesteśmy na najlepszej pozycji w Europie, tylko że Trump sra na Europę po całości 

2 godziny temu, elwariato napisał(a):

Polsza byc wielki przyjaciel us@, zawsze mnie zastanawiało skad u nas sie wziął ten "wasalizm"

bo to akurat strategicznie bardzo pozytywne funflować się z kimś z dalsza gdy leżysz pomiędzy Rosjo a Niemcami

oczywiście jak to  funflowanie przebiega to już inna sprawa, ale też mam wrażenie że do czasu konfliktu na Ukrainie to my naprawdę niewiele mieliśmy Amerykanom do zaoferowania

4 godziny temu, rw30 napisał(a):

bo to akurat strategicznie bardzo pozytywne funflować się z kimś z dalsza gdy leżysz pomiędzy Rosjo a Niemcami

oczywiście jak to  funflowanie przebiega to już inna sprawa, ale też mam wrażenie że do czasu konfliktu na Ukrainie to my naprawdę niewiele mieliśmy Amerykanom do zaoferowania

Strategicznie to dobrze funflowac sie z bezposrednim sąsiadem, geopolitycznie i w miedzyludzkich relacjach🙂

2 godziny temu, elwariato napisał(a):

Strategicznie to dobrze funflowac sie z bezposrednim sąsiadem, geopolitycznie i w miedzyludzkich relacjach🙂

Chyba cię pojebało 

Z kim mamy się kumać? 

Z Rosją? 

Z Niemcami

Z Czechami? 

Pierwsze dwa nienawidzą nas prawo tak jak my ich .

A trzecim zrobiliśmy jesień średniowiecza i nic dziwnego że nie chcą mieć z nami nic wspólnego 

21 minut temu, josephnba napisał(a):

Chyba cię pojebało 

Z kim mamy się kumać? 

Z Rosją? 

Z Niemcami

Z Czechami? 

A trzecim zrobiliśmy jesień średniowiecza i nic dziwnego że nie chcą mieć z nami nic wspólnego 

Dwa pierwsze nas nie nienawidzą. Nigdy nie byliśmy dość istotni.

Czechom nic nie zrobiliśmy i generalnie są naszym głównym celem ekspansji. Właśnie jestem w Pradze, jest już zajebana Zalkami, a autostrada po drodze zajebana Orlenami.

Godzinę temu, RappaR napisał(a):

Dwa pierwsze nas nie nienawidzą. Nigdy nie byliśmy dość istotni.

Czechom nic nie zrobiliśmy i generalnie są naszym głównym celem ekspansji. Właśnie jestem w Pradze, jest już zajebana Zalkami, a autostrada po drodze zajebana Orlenami.

Mieszkając na Cyprze poznałem kilkoro Czechów i każdy z nich wspominał że tam wielu, zwłaszcza z pokolenia naszych rodziców nie potrafi zapomnieć naszej interwencji w czasie praskiej wiosny  

Być może obecne pokolenie już nas tak nie postrzega, nie wiem bo od dobrych 15 lat nie byłem w Czechach 

To że są żabki i Orleny nie wpływa raczej na nastroje 

U nas jeździ masa audi mercow Porshe czy BMW a Niemców jako naród nie kochamy 

22 minuty temu, josephnba napisał(a):

Mieszkając na Cyprze poznałem kilkoro Czechów i każdy z nich wspominał że tam wielu, zwłaszcza z pokolenia naszych rodziców nie potrafi zapomnieć naszej interwencji w czasie praskiej wiosny  

Być może obecne pokolenie już nas tak nie postrzega, nie wiem bo od dobrych 15 lat nie byłem w Czechach 

To że są żabki i Orleny nie wpływa raczej na nastroje 

U nas jeździ masa audi mercow Porshe czy BMW a Niemców jako naród nie kochamy 

A w jaki sposób nasza niechęć do Niemców się objawia, który ma jakikolwiek skutek?

10 minut temu, agresywnychomik napisał(a):

Przy takiej frekwencji nastroje społeczeństwa są jasne i to 20% dla AfD nie jest przypadkiem.

Jaka tam koalicja może się wyłonić @Pablo81?

CDU i SPD robią koalicję.

Jeśli FDP i BSW nie przekroczą progu 5% to CDU i SPD starczy mandatów (potrzeba 316).

Jeśli małe partie wejdą do Bundestagu CDU i SPD będą musiały dobrać kogoś z Zielonych , Lewicy albo z FDP. Przez to rząd będzie mniej stabilny i rządzenie trudniejsze bo każdy będzie ciągnął w inną stronę.

3 godziny temu, josephnba napisał(a):

Chyba cię pojebało 

Z kim mamy się kumać? 

Z Rosją? 

Z Niemcami

Z Czechami? 

Ja tam czechom nigdy zadnej jesieni nie robilem, nawet jakis grosik zostawilem, jak ty im jakas krzywde poczyniłes to przykre, chyba ze pierdolisz o 68 i interwencji ukladu warszawskiego, to glownie czesi maja sluszna pretensje do ruskich jednak, nawet jesli jaruzela kojarzą.  A co do nienawisci, to Niemcy traktują nas pogardliwie, natomiast co do Rosjan zwyklych Rosjan, nie mowie o pato strukturach państwowych, to oni do Polakow nic nie mają. Ja będąc u ruskich pare razy bynajmniej z zadna niechecia ani nienawiscia tym bardziej sie nie spotkałem. 

Polska to nie jest 51 stan hameryki, przestancie pierdolic kocopoly, w naszym interesie jest miec dobre/lepsze stosunki nawet z takim niemcem, czy ue, bo blizsza ciału koszula, niz z usa ktore ma nas w poważaniu tak naprawdę 

Ale kto ma mieć lepsze stosunki? Ty z Hansem, czy Iwanem, czy Polska z Niemcami lub Rosją? To rządy prowadzą politykę międzynarodowy, to przywódcy atakują sąsiednie państwa, lub dymają je dogadując się i robiąc z nimi interesy niekorzystne dla sąsiadów interesy. 

Bo między ludźmi, warto kumać się  porządnymi. Czy to Rusek, Niemiec czy Zulus, a olewać złych. Także Polaków. 

Nie ma przełożenia polityka państw na sympatię zwykłego ludu. Polak Węgier dwa bratanki, a rządy polskie i węgierskie nadają na całkowicie innych falach. 

Nord strem chyba dość dosadnie pokazał gdzie wspólne interesy z Polską mają kacapy i Szwaby 

Btw

@elwariato ja ruskich, wszystkich nienawidzę jak szczurów 

Sami sobie winni 

Do dziś Stalin to Bóg, jego chałupa w Gruzji to mauzoleum a wizja wielkiej Rosji jest ich mantrą 

Jebać bydlaków 

Edytowane przez josephnba