Skocz do zawartości

wydarzenia na świecie (poza polską oraz ukrainą)

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, fluber napisał(a):

Ja nie robiłem projektu w PL, który miał więcej niż 25 procent. Zwykle jest mniej. Zwłaszcza, że czasami koszty pośrednie wrzucasz we wkład własny 

Z tym, że w Polsce koszty pośrednie to jest masa innych rzeczy poza zarządzaniem

W sumie to bylby w koncu koniec sponsorowania MDs ktorzy  robia 1-2 dni w klinice a reszta “research” - zgadnijcie kto doplacal 60% gazy specjalistow? PhD jebie za $80k brutto nie majac wiekszej szansy w medical research center > MD. Dlatego wszyscy spierdalaja do czegokolwiek prywatnego, jako trybik ($120k bez pytan) bez presji o granty i manu. 
to jest tylko zdarcie plastra i zajebanie tych wszystkich idiotycznych h1b i j1 hindusow i chinczykow co jebali jak czarnoroboczy. Najlepsi sie pewnie utrzymaja (badacze, szczegolnie PhD). 30-40% overhead to byl standard.

@memento1984 jestem w szoku, że aż tak dużo. Dopiero co (31.1) złożyłem wniosek w ncbir gdzie koszty pośrednie to 15 procent, z czego i tak 1/5, czyli 3 procent wrzuciliśmy we wkład własny. I to są bardzo typowe stawki, gdzie w pośrednie wchodzi zarządzanie, obsługa administracyjna i promocja 

3 minuty temu, fluber napisał(a):

@memento1984 jestem w szoku, że aż tak dużo. Dopiero co (31.1) złożyłem wniosek w ncbir gdzie koszty pośrednie to 15 procent, z czego i tak 1/5, czyli 3 procent wrzuciliśmy we wkład własny. I to są bardzo typowe stawki, gdzie w pośrednie wchodzi zarządzanie, obsługa administracyjna i promocja 

Teraz sam zamawiam sobie projekty w takim ukladzie, wlasnie podpisalem ostatnio taki gdzie jest dokladnie 40% i wydawalo mi sie to standardowe. Teraz projekty zewnetrzne to beda zlote jaja - dam ci przyklad, podpisalismy jaks umowe grubo ponad pol roku temu, projekt sie maslil, dopiero teraz w przyszlym tygodniu nas “upchneli zeby zrobic exp/odczyt w “core facility”. Mysle, ze to sie zmieni, jak przestana placic te chore stawki w “gwarantowanych” federalnych grantach.

2 minuty temu, fluber napisał(a):

Więcej kasy na tych co faktycznie coś robią to zawsze dobry pomysł 

MDs zarzadzajacy projektami to najwieksze wypierdalanie pieniedzy w bloto kiedykolwiek. to sa goscie ktorzy powinni pracowac jako konsultanci, jezeli tego wymaga projekt. jedna taka bloated pensja do oplacenia w grancie to jest 2-3PhDs, think about it. 

17 minut temu, fluber napisał(a):

Akurat w przypadku wyborów kopertowych PiS wprost przyznał, że Poczta Polska otrzymała dane wyborców bez żadnej podstawy prawnej. 🙂

Sęk w tym, że obecnie nie można nikogo za to ścigać ponieważ PiS pod koniec swoich rządów uchwalił ustawę abolicyjną.

Art. 1. Nie wszczyna się postępowania, a wszczęte umarza, o czyn popełniony w czasie obowiązywania stanu epidemii w rozumieniu ustawy z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi (Dz. U. z 2022 r. poz. 1657, 2280 i 2674), polegający na przekazaniu operatorowi pocztowemu będącemu operatorem wyznaczonym w rozumieniu ustawy z dnia 23 listopada 2012 r. – Prawo pocztowe (Dz. U. z 2022 r. poz. 896, 1933 i 2042), spisu wyborców w związku z zarządzonymi na dzień 10 maja 2020 r. wyborami Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej. 

30 minut temu, RonnieArtestics napisał(a):

grubo

wracajac do meritum, wszystko zalezy na co pozwala konstytucja - jezeli w jednym kraju (US) mozna bez problemu glosowac korespondencyjnie a w drugim jest to bardziej skomplikowane, tj timing i prawny "nadir", nie wiem nad czym podnieta ze US-based-youtuber robi "wowwww" na koniec wideo nie majac zadnego merytorycznego zaplecza (tj wiedza nt konstytucji PL).

to tak jakby obejrzec wideo ze youtuber w Chinach robi wow na koniec porownujac "u nas na lunch to zjada sie mala miske suchego ryzu, a w stanach DWA HAMBURGERY, DWA!, wowww".

reszta materialu i zdziwienie ze jakis soft influence w internetowym wydaniu czegos, czego nikt na swiecie nie czyta (Journal of Democracy haha!) a wielki Pan Adam Michnik zasiada w komitecie doradczym. przeciez to tylko pokazuje jak zalosne bylo to "influence" i pieniadze marnotrawione przez USAID.

tego "main" gowna Michnika (Wyborcza) to ludzie juz nawet nie chca czytac w PL.

https://www.journalofdemocracy.org/about/masthead/

============================================================================

co za marnotrastwo:

Strona 67, $300mln w pizdu w bloto tylko po to, co u nas, "dyrektorzy":

NED’s independent, bipartisan Board of Directors approves all NED grants, and awards more than 1,600 grants per year. NED’s grants program is bolstered by the International Forum for Democratic Studies, a democracy research center that publishes the Journal of Democracy and administers the Reagan-Fascell Fellows Program; the World Movement for Democracy, a global hub for democracy networking and solidarity; and the Center for International Media Assistance, which studies and makes recommendations on strengthening media assistance abroad.

https://www.state.gov/wp-content/uploads/2021/05/FY-2022-State_USAID-Congressional-Budget-Justification.pdf

https://projects.propublica.org/nonprofits/organizations/521344831

niezle im to Musk&Co wypierdala w powietrze

Edytowane przez memento1984
*I Anne Applebaum w editorial board kek!

2 minuty temu, lorak napisał(a):

doczekaliśmy się konferencji monachijskiej naszych czasów. historia to jednak lubi trollować.

jestem ciekaw kto jeszcze z naszych polityków nadal będzie latał w czerwonych czapeczkach Trumpa 

Godzinę temu, Koelner napisał(a):

jestem ciekaw kto jeszcze z naszych polityków nadal będzie latał w czerwonych czapeczkach Trumpa 

49 minut temu, lorak napisał(a):

na pewno się tacy znajdą, bo dla nich to bez znaczenia i w razie czego będzie ewakuacja jak w 39.

Czerwona czapeczka może nie wystarczyć. Ja bym też zaczął uczyć się ruskiego i to całkiem serio , te wszystkie ostatnio modne kursy ukraińskiego to można sobie wsadzić tam- 

3 godziny temu, lorak napisał(a):

doczekaliśmy się konferencji monachijskiej naszych czasów. historia to jednak lubi trollować.

Wypada mieć nadzieję, że może to  jednak nie Monachium 2.0, a ,,tylko" druga Jałta. 

Głupio byłoby wpaść w coś podobnego do tego co zaistniało pomiędzy tymi dwoma wydarzeniami.

A z uwagi, że to luźne koszykarskie forum to zamiast 1000 patosowych słów o pierwszej Jałcie ( BTW akurat w tygodniu minęła 80 rocznica) wrzucam utwór Kaczmarskiego. 

15 godzin temu, fluber napisał(a):

Koleś tysiące kilometrów od Polski będzie mi mówił czy wybory na które poszło ponad 70 milionów z moich, nie jego podatków to przestępstwo czy nie 

Koleś jest tak zero-jedynkowy jak się tylko da 

Od dawna pierdoli to samo a że teraz Trump i jego zapędy autokratyczne są na fali to będzie nam wmawiał że rządy przeciwników są autokratyczne 

Tak k**** czekam na te aresztowania a dokładniej mówiąc czekam na wyjaśnienia