Skocz do zawartości

wydarzenia na świecie (poza polską oraz ukrainą)

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, fluber napisał(a):

Najważniejsze co powiedział:

Nasze innowacje są w dużej mierze narzucone przez regulacje

To jest główny problem, bo my mamy potencjał i zasoby, żeby robić innowacje jak USA i Chiny tylko używamy ich (ty h zasobów) do kretyńskich rzeczy.

Gdyby tylko EU byla Chinami/USA, to by byla Chinami/USA, odc. 546!

Cytat
Chiny mierzą się z nowym wybuchem wirusa – ludzki metapneumowirus (HMPV) rozprzestrzenia się szybko, powodując objawy podobne do grypy i COVID-19.
Chińscy lekarze odnotowali w kraju gwałtowny wzrost zakażeń metapneumowirusem (hMPV), poinformowały krajowe władze medyczne. Wzrost zachorowań jest szczególnie silny wśród dzieci poniżej 14. roku życia i zauważalny głównie na północy, przekazał brytyjski portal dziennika "Independent".

Były przewodniczący coś tam sobie plecie na co nie ma żadnych dowodów ale ważne że post można było napisać 

Jednocześnie Trump pierdoli wprost o aneksji Grenlandii, kanału panamskiego i prawicowe media i politycy siedzą jak mysz pod miotłą 

6 minut temu, josephnba napisał(a):

Były przewodniczący coś tam sobie plecie na co nie ma żadnych dowodów ale ważne że post można było napisać 

Jednocześnie Trump pierdoli wprost o aneksji Grenlandii, kanału panamskiego i prawicowe media i politycy siedzą jak mysz pod miotłą 

Trump pierdoli od 6 lat, że chce kupić Grenlandię

https://bizblog.spidersweb.pl/donald-trump-grenlandia-historyczna-szansa

, a akcja w Rumunii i słowa byłego przewodniczącego to jednak nowość 

@josephnba przeglądałem filmy z pożaru w LA i co jakiś czas trafiałem na dyskusję na temat samodzielnej ochrony domów przed tego typu pożarami. Pojawiają się historie o gościach, którzy zostali by ratować swoje domy przy pomocy zraszaczy i węży strażackich zasilanych wodą z basenów i pompami spalinowymi. I faktycznie na niektórych filmach widać całe ulice spalonych domów a pośrodku jakiś nietknięty dom. Wody w hydrantach nie było z powodu awarii systemu energetycznego więc jedynym ratunkiem były pompy spalinowe, z tego co wyczytałem zakazane w Kalifornii przez "komunistów". Ciekawe na ile skuteczne mogły by być takie kurtyny wodne w każdym z domów na osiedlu do którego dochodzi pożar. Basen ma tam każdy. 

2 minuty temu, fluber napisał(a):

Trump pierdoli od 6 lat, że chce kupić Grenlandię

https://bizblog.spidersweb.pl/donald-trump-grenlandia-historyczna-szansa

, a akcja w Rumunii i słowa byłego przewodniczącego to jednak nowość 

Taka sama nowość i taki sam kaliber jak człowiek gówno piszący o szczepionkach 

Ten koleś to jakiś odklejony dziadzio, który nic nie może Trump może i to bardzo przeraża 

1 minutę temu, jack napisał(a):

@josephnba przeglądałem filmy z pożaru w LA i co jakiś czas trafiałem na dyskusję na temat samodzielnej ochrony domów przed tego typu pożarami. Pojawiają się historie o gościach, którzy zostali by ratować swoje domy przy pomocy zraszaczy i węży strażackich zasilanych wodą z basenów i pompami spalinowymi. I faktycznie na niektórych filmach widać całe ulice spalonych domów a pośrodku jakiś nietknięty dom. Wody w hydrantach nie było z powodu awarii systemu energetycznego więc jedynym ratunkiem były pompy spalinowe, z tego co wyczytałem zakazane w Kalifornii przez "komunistów". Ciekawe na ile skuteczne mogły by być takie kurtyny wodne w każdym z domów na osiedlu do którego dochodzi pożar. Basen ma tam każdy. 

Wiesz jest to jakieś rozwiązanie na pewno lepsze niż nie robienie niczego, natomiast nie opierał bym ochrony p.poż na wodzie z basenu bo to pewna skończona ilość, zazwyczaj niewystarczająca żeby ochronić całą nieruchomość 

Zwłaszcza jeśli nie umiesz zarządzac prądami wodnymi