Skocz do zawartości

wydarzenia na świecie (poza polską oraz ukrainą)

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, Pablo81 napisał(a):

Biorąc pod uwagę te liczby w ponad dwa razy ludniejszych Niemczech jest tyle samo zabójstw. Ale fajnie wrzucać linki z komentarzem "NIE ZAWIODŁEM SIĘ". No ale trzeba tworzyć określoną retorykę.

Nie zawiodłem się, dotyczyło tego kto był sprawcą:) zastanawiałem się nawet czy w artykule od razu to podadzą czy będą tę informację ukrywać.

Natomiast punkty dla Rappara się należą, nauczył Cię skutecznie czegoś nowego, tylko błędnie jeszcze tę wiedzę zastosowales;)

Edytowane przez P_M

2 godziny temu, P_M napisał(a):

Nie zawiodłem się, dotyczyło tego kto był sprawcą:) zastanawiałem się nawet czy w artykule od razu to podadzą czy będą tę informację ukrywać.

Natomiast punkty dla Rappara się należą, nauczył Cię skutecznie czegoś nowego, tylko błędnie jeszcze to wiedzę zastosowales;)

Statystyki dla Polski to 0,71. Dla Niemiec to 0,83. 

17% więcej.

Trochę więcej punktów procentowych niż wyższy jest Shaq od Steve Nasha.

Albo jeśli założymy, że 90% Niemców popełnia przestępstwa z taką samą średnią jak Polacy, to pozostałe 10% wykonuje to na poziomie wyższym od Iraku, Syrii czy Kosowa.

5 godzin temu, Pablo81 napisał(a):

O sprawie rosnącej statystki morderstw w 2023, w porównaniu z poprzednimi latami, pisze "Rzeczpospolita". "W tym roku doszło już do 356 zabójstw, to o 54 więcej niż w tym samym czasie minionego roku – wynika z danych Komendy Głównej Policji (...). W ubiegłym było ich 507 (o 127 mniej niż rok wcześniej).

Artykuł jest z sierpnia, więc to za pół roku.

https://wiadomosci.wp.pl/coraz-wiecej-zabojstw-w-polsce-fatalne-statystki-6931083755453184a

W 2023 r. w Niemczech odnotowano 214 morderstw i 490 usiłowań zabójstw, co skutkowało 704 przypadkami zabójstw w tym roku, podczas gdy w roku poprzednim liczba ta wyniosła 662

https://www.statista.com/statistics/1045508/number-of-murders-in-germany/

Biorąc pod uwagę te liczby w ponad dwa razy ludniejszych Niemczech jest tyle samo zabójstw. Ale fajnie wrzucać linki z komentarzem "NIE ZAWIODŁEM SIĘ". No ale trzeba tworzyć określoną retorykę.

The dead Internet theory is an online conspiracy theory that asserts, due to a coordinated and intentional effort, the Internet now consists mainly of bot activity and automatically generated content manipulated by algorithmic curation to control the population and minimize organic human activity.[1][2][3][4][5] Proponents of the theory believe these social bots were created intentionally to help manipulate algorithms and boost search results in order to manipulate consumers.[6][7] Some proponents of the theory accuse government agencies of using bots to manipulate public perception.[2][6] The date given for this "death" is generally around 2016 or 2017.[2][8][9] The dead Internet theory has gained traction because many of the observed phenomena are quantifiable, such as increased bot traffic, but the literature on the subject does not support the full theory.

images?q=tbn:ANd9GcRRvE4PeCtRKhuoxqqLe21

3 minuty temu, airmax napisał(a):

Polacy też gwałco organizują ataki terrorystyczne i wjeżdżają na pełnej. pani z wyborczej, pewnie zadowolona, bo zginęło mniej ludzi niż Niemcy przyjęli z Afryki/Bliskiego Wschodu

HsXt7u.jpg

Dlatego chcą delegalizacji X

36 minut temu, airmax napisał(a):

Polacy też gwałco organizują ataki terrorystyczne i wjeżdżają na pełnej. pani z wyborczej, pewnie zadowolona, bo zginęło mniej ludzi niż Niemcy przyjęli z Afryki/Bliskiego Wschodu

HsXt7u.jpg

1% lekarzy w Niemczech to lekarze z samej Syrii. Jak Syryjczycy nie odpowiadają za przynajmniej 1% przestępczości, to ich bytność jest na plus. 

Jak wrzucasz jedną stronę medalu, to wrzuć też drugą. A nie jak artykuł z wczoraj - musi zapłacić za pobyt, ale nie wspomniano, ile dostał odszkodowania. Ot, ktoś zapomniał napisać.

3 minuty temu, Pablo81 napisał(a):

1% lekarzy w Niemczech to lekarze z samej Syrii. Jak Syryjczycy nie odpowiadają za przynajmniej 1% przestępczości, to ich bytność jest na plus. 

Jak wrzucasz jedną stronę medalu, to wrzuć też drugą. A nie jak artykuł z wczoraj - musi zapłacić za pobyt, ale nie wspomniano, ile dostał odszkodowania. Ot, ktoś zapomniał napisać.

A ile procent moich wpisów to klamstwa, że mnie wyzywasz od kłamców?:) zasada drugiej strony medalu działa tylko jak chodzi o Niemców?:)

10 minut temu, Pablo81 napisał(a):

Jak wrzucasz jedną stronę medalu, to wrzuć też drugą.

10 minut temu, Pablo81 napisał(a):

Większość moich wpisów to prawda, więc moja obecność na forum jest na plus.

8 minut temu, airmax napisał(a):

czy ta statystyka traktuje jeden atak terrorystyczny na równi z jedną kradzieżą kieszonkową?

U nas nie ma islamistów, a jest 2x więcej zabójstw. O co chodzi?

A ich lekarzy też nie mamy.

6 minut temu, fluber napisał(a):

Większość moich wpisów to prawda, więc moja obecność na forum jest na plus.

Ale moja teoria, że Syryjczycy są na + dla Niemiec, a nie że ataki terrorystyczne są dobre albo islamiści ich nie robią.

2 minuty temu, Pablo81 napisał(a):

Ale moja teoria, że Syryjczycy są na + dla Niemiec, a nie że ataki terrorystyczne są dobre albo islamiści ich nie robią.

Twoja teoria nie ma logicznych podstaw jeżeli bazuje na porównywaniu statystyk przestępstw z Polski i Niemiec. 

Nawet nie zdajesz sobie sprawy o ile większe szkody powoduje rozjechanie 100 osób, z czego 5 śmiertelnie na jarmarku świątecznym w porównaniu do zabicia 5 osób i ranienia 95 w 100 odrębnych przypadkach indywidualnej przemocy. 

4 minuty temu, fluber napisał(a):

Twoja teoria nie ma logicznych podstaw jeżeli bazuje na porównywaniu statystyk przestępstw z Polski i Niemiec. 

Nawet nie zdajesz sobie sprawy o ile większe szkody powoduje rozjechanie 100 osób, z czego 5 śmiertelnie na jarmarku świątecznym w porównaniu do zabicia 5 osób i ranienia 95 w 100 odrębnych przypadkach indywidualnej przemocy. 

Ty też nie masz. Wiesz może ile istnień ludzkich może uratować 5500 lekarzy w rok?

Eurostat opublikował najnowsze dane na temat odnotowanych przestępstw w krajach Unii Europejskiej.

Jak wynika ze statystyk, największą liczbę napaści w przeliczeniu na 100 tysięcy mieszkańców, 554, odnotowuje się w Belgii. Na dalszych miejscach znalazły się Niemcy (165 napaści), Luksemburg (101), Austria (42) i Holandia (26). W Polsce odnotowuje się najmniej tego typu przestępstw – 17 na 100 tysięcy mieszkańców.

W Belgii zanotowano też najwięcej kradzieży na 100 tysięcy mieszkańców – 1914. Na drugim miejscu znalazł się Luksemburg (1712), a na trzecim Holandia (1362). Za nimi są Niemcy (1307) i Austria (1276). W Polsce te statystyki są zdecydowanie niższe – odnotowuje się 260 kradzieży na 100 tysięcy mieszkańców.

Jeśli chodzi o umyślne zabójstwa, to w przeliczeniu na 100 tysięcy mieszkańców najwięcej odnotowuje się ich w Finlandii, na Cyprze i w Belgii – kolejno ze wskaźnikami 1,63; 1,62 i 1,55 na 100 tysięcy mieszkańców. Mniej zbrodni odnotowano we Francji (1,16) i Szwecji (1,07). W Polsce ten wskaźnik wynosi 0,7 na 100 tysięcy mieszkańców.

W statystyce gwałtów przewodzą Francja i Belgia. W pierwszym z tych krajów potwierdzono 29,38 gwałtów w przeliczeniu na 100 tysięcy mieszkańców, a w drugim – 29,25. Na dalszych miejscach znalazły się Austria (14,93), Luksemburg (12,62), Holandia (11,06) i Niemcy (10,91). W Polsce ten wskaźnik to 1,99.

Edytowane przez Krzemo

13 minut temu, Pablo81 napisał(a):

O co chodzi?

to mógłbym ciebie zapytać, bo mój wpis dotyczył całkowicie irracjonalnej wypowiedzi osoby poselskiej z Polski, a tu jestem wkręcany w jakieś wyliczenia, procenty i tym podobne

swoją drogą, co do cyferek. Ty podajesz ze statisty ~700 przypadków zabójstw + prób. Jak sobie wpisałem w google, to z kolei wyskoczyło mi takie coś:

https://www.dw.com/pl/niemcy-najwyższy-od-lat-poziom-przestępczości/a-68761391

Cytat

Nieco więcej morderstw

Jak wynika z raportu niewielki wzrost o 2 procent odnotowano natomiast w przypadku morderstw, zabójstw i zabójstw zleconych. Ogółem odnotowano 2282 przypadki.

to jak to jest w końcu? czyżby tutaj jakaś próba kłamstewka/wybiórczego podejścia? :P 

Edytowane przez airmax

14 minut temu, airmax napisał(a):

to mógłbym ciebie zapytać, bo mój wpis dotyczył całkowicie irracjonalnej wypowiedzi osoby poselskiej z Polski, a tu jestem wkręcany w jakieś wyliczenia, procenty i tym podobne

swoją drogą, co do cyferek. Ty podajesz ze statisty ~700 przypadków zabójstw + prób. Jak sobie wpisałem w google, to z kolei wyskoczyło mi takie coś:

https://www.dw.com/pl/niemcy-najwyższy-od-lat-poziom-przestępczości/a-68761391

to jak to jest w końcu? czyżby tutaj jakaś próba kłamstewka/wybiórczego podejścia? :P 

@Pablo81 porównywał murders w Niemczech do homicides w Polsce. To dwa różne pojęcia. Prawidłowe liczby zabójstw i morderstw w Polsce i Niemczech w 2023 to 559 w Polsce i 2282 w Niemczech 

2 minuty temu, fluber napisał(a):

@Pablo81 porównywał murders w Niemczech do homicides w Polsce. To dwa różne pojęcia. Prawidłowe liczby zabójstw i morderstw w Polsce i Niemczech w 2023 to 559 w Polsce i 2282 w Niemczech 

jeśli to pomyłka w reaserchu, a nie celowe wprowadzenie w błąd to nie było tematu