Skocz do zawartości

wydarzenia na świecie (poza polską oraz ukrainą)

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 10.12.2024 o 18:02, Pablo81 napisał(a):

Właśnie mówili w Trójce, że jest odwrotny exodus i ludzie wracają do Syrii.

Rozwiń  

Teraz może się cieszą, może wracają, ale jak rebelianci zaczną swój reżim to znów zaczną spierdalać. Tak to się kręci w tych krajach arabskich.

Swoją drogą Izrael już zaczął w nich napierdalać, więc długo spokoju nie było.

Dziś słuchałem wywiadu z jakąś babką z Afganistanu która mówi że właśnie ucięli kobietom możliwość nauki w kierunku bycia położną. Podała że obecnie lekarzy ginekologów / położnych jest 5 na 10 000 kobiet w ciąży co przekłada się na największą śmiertelność kobiet w ciąży na świecie.

Mówiła że jak próbowała zapytać się dlaczego to odpowiedź była w stylu "nasi rządzący tak zadecydowali" "będzie jak bóg chce", również rodziny blokują dostęp kobietom w ciąży do mężczyzn pielęgniarek etc.

Raczej zamiast wracać do Syrii poczekalbym jak się ta sytuacja rozwinie.

btw  zaznajomiłem się z historią  JWalusia, niezła akcja i trochę dziwaczna (niby rozsądny człowiek ogólnie, z biznesowej rodziny, kierowca rajdowy itp a tego zabójstwa dokonał jakby był członkiem gangu Olsena)

niby jestem 84 i pamiętam sporo pierdół politycznych z wczesnego dzieciństwa ale tego nijak

jakby ktoś nie znał sprawy / znał słabo to polecam te filmiki poniżej

W dniu 15.12.2024 o 09:22, Koelner napisał(a):

IMG-8904.jpgTwojego linku nie mogę odpalić ale ogólnie jeszcze trochę pracy nam zostało https://obserwatorgospodarczy.pl/2024/09/29/wspolczynnik-giniego-w-2023-roku/

Rozwiń  

To dotyczy pewnie majątku, a w tym jesteśmy jeszcze bardziej równi, mamy niesamowicie małą koncentrację majątku

W dniu 15.12.2024 o 13:47, RappaR napisał(a):
Rozwiń  

ten sam poziom co inne demoludy. PPP nadal bawi, Rosja i Bialorus w tej samej lidze z nami (~ +/-20%).

pokazac z kamienna twarza tabele gdzie ze srednich zarobkow netto (1300euro/miesiac), w srodku Europy, Polakom zyje sie porownywalnie do podupadajacej Europy zachodniej.

W dniu 16.12.2024 o 17:04, memento1984 napisał(a):

ten sam poziom co inne demoludy. PPP nadal bawi, Rosja i Bialorus w tej samej lidze z nami (~ +/-20%).

pokazac z kamienna twarza tabele gdzie ze srednich zarobkow netto (1300euro/miesiac), w srodku Europy, Polakom zyje sie porownywalnie do podupadajacej Europy zachodniej.

Rozwiń  

To nie są moje dane. Ja je tylko wklejam.  Jak wiadomo międzynarodowe instytucje finansowe się nie znają, Ty wiesz lepiej. 

W dniu 16.12.2024 o 17:11, RappaR napisał(a):

To nie są moje dane. Ja je tylko wklejam.  Jak wiadomo międzynarodowe instytucje finansowe się nie znają, Ty wiesz lepiej. 

Rozwiń  

znaja sie, dlatego Rosja i Bialorus jest jeszcze bardziej efektywna -> z ~600eur/miesiac/netto robia 2800euro w PPP! Polska jest przecietna ze swoimi ~1300eur/miesiac/netto i 3100euro w PPP!

znalazles moze reprezentatywny koszyk towarow i uslug (wraz z wagami) uzyty do liczenia PPP? ja nie krytykuje, tylko serio pytam.

W dniu 16.12.2024 o 21:45, memento1984 napisał(a):

W tabeli jest 2500, typo ;(

PPP:real 4:1, w PL tylko 2.2:1   

ida leb w leb z nuworuszami EU!

Rozwiń  

No ale co to jest za współczynnik? 

Bo to trochę tak jakbyś napisał , że droga przez czas to wilgotność.

Przecież ten iloraz mówi co najwyżej jak c***ową masz walutę a nie jaka masz efektywność. Ile wychodzi dla USA ten Twój współczynnik efektywności?

W dniu 16.12.2024 o 22:02, fluber napisał(a):

No ale co to jest za współczynnik? 

Bo to trochę tak jakbyś napisał , że droga przez czas to wilgotność.

Przecież ten iloraz mówi co najwyżej jak c***ową masz walutę a nie jaka masz efektywność. Ile wychodzi dla USA ten Twój współczynnik efektywności?

Rozwiń  

bierzesz netto (srednie) zarobki w jakiejkolwiek walucie, zakladasz jakis "uniwersalny" koszyk uslug i mozesz dzieki temu porownac sile nabywcza. przeliczenie na dolary sluzy tylko normalizacji.

znajdz mi kompletny koszyk uslug i wagi uzyte w tym co oboje z rapparem cytujecie.