Skocz do zawartości

wydarzenia na świecie (poza polską oraz ukrainą)

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

20 minut temu, RappaR napisał(a):

A jakiego rasizmu doznaje Hindus w Indiach czy czarny w Afryce? 

np. gdy stoi kolejka czarnych do sklepu w afryce i pojawia się biały, to sprzedawca wpuszcza go poza kolejnością (true story). tak więc co ma twoja syberia wspólnego z rasizmem?

Teraz, lorak napisał(a):

np. gdy stoi kolejka czarnych do sklepu w afryce i pojawia się biały, to sprzedawca wpuszcza go poza kolejnością (true story). tak więc co ma twoja syberia wspólnego z rasizmem?

Byłem w czarnej Afryce, w sumie znowu do niej lecę za miesiąc i się z tym nie spotkałem

1 minutę temu, lorak napisał(a):

w Japonii, na peryferiach, jak widza bialego to potrafia wyjsc ze sklepu/restauracji, odsuwac sie, przepuscic w kolejce (true story).

9 minut temu, RappaR napisał(a):

W Roppongi nagabywali mnie do wejścia do ichnich domów publicznych dużo bardziej namolnie niż przedstawicieli innych ras.

Uznali, że biali są bogaci i pewnie mieli doświadczenia, że biali częściej korzystają. Straszne.

A coś bardziej nieprzyjemnego? Np. obraza werbalna, przemoc fizyczna?

2 minuty temu, Pablo81 napisał(a):

Uznali, że biali są bogaci i pewnie mieli doświadczenia, że biali częściej korzystają. Straszne.

A coś bardziej nieprzyjemnego? Np. obraza werbalna, przemoc fizyczna?

To jest według mnie bardziej nieprzyjemne od wpatrywania się, a to z tego co czytałem ostatnimi czasy jest to objaw ciężkiej dyskryminacji tworzącej traumy psychiczne. 

5 minut temu, RappaR napisał(a):

To jest według mnie bardziej nieprzyjemne od wpatrywania się, a to z tego co czytałem ostatnimi czasy jest to objaw ciężkiej dyskryminacji tworzącej traumy psychiczne. 

Czyli, jako osoba dużo podróżująca, nie doświadczyłeś rasizmu wobec białych, a dowody na temat jego istnienia czerpiesz z kwejka?

Teraz, Pablo81 napisał(a):

Czyli, jako osoba dużo podróżująca, nie doświadczyłeś rasizmu wobec białych, a dowody na temat jego istnienia czerpiesz z kwejka?

Jako osoba dużo podróżująca, nie doświadczyłem także rasizmu wobec czarnych, Azjatów, kobiet i homoseksualistów.

Czekam na puentę

Na kwejka nie wchodzę od ponad 10 lat

18 minut temu, RappaR napisał(a):

Jako osoba dużo podróżująca, nie doświadczyłem także rasizmu wobec czarnych, Azjatów, kobiet i homoseksualistów.

Czekam na puentę

Na kwejka nie wchodzę od ponad 10 lat

O to bardzo ciekawe. Ja tysiące razy słyszałem o żółtkach, czarnuchach, czinkich, ciapatych. I to sam to slyszalem. Nie przeczytałem w internecie.

Byłem świadkiem jak wprost obrażano czarnoskórych, Azjatów itp.

3 minuty temu, Pablo81 napisał(a):

O to bardzo ciekawe. Ja tysiące razy słyszałem o żółtkach, czarnuchach, czinkich, ciapatych. I to sam to slyszalem. Nie przeczytałem w internecie.

Byłem świadkiem jak wprost obrażano czarnoskórych, Azjatów itp.

W Niemczech? Bo tam akurat od dawna nie byłem. Faktycznie kraj z tradycjami. Nie dziwię się. 

4 minuty temu, Pablo81 napisał(a):

W Niemczech też. W GB, Hiszpanii, Holandii itp. W Polsce też. Nie spotkałeś się z tego typu przypadkami w Polsce?

Spotkałem. Ale z dużo większą liczbą spotkałem się rasizmu wobec Polaków. Określenia Polaczek, Polactwo i innych pogardliwych określeń słyszałem więcej razy niż na wszystkie inne narody i grupy etniczne razem wzięte.

2 minuty temu, RappaR napisał(a):

Spotkałem. Ale z dużo większą liczbą spotkałem się rasizmu wobec Polaków. Określenia Polaczek, Polactwo i innych pogardliwych określeń słyszałem więcej razy niż na wszystkie inne narody i grupy etniczne razem wzięte.

Rozumiem, że to ma związek z tym, że Polacy mają białą skórę i jest to na tle rasowym?

6 minut temu, Pablo81 napisał(a):

Rozumiem, że to ma związek z tym, że Polacy mają białą skórę i jest to na tle rasowym?

Nie ma czegoś takiego jak rasy ludzka. Gatunek homo sapiens jest zbyt mało zróżnicowany, wszyscy jesteśmy dokładnie tej samej rasy.

Podział się dzieje na tle historyczno-etnicznym. I tak - Polacy historycznie nie są biali, a są Słowianami. Byliśmy niewoleni i regularnie ofiarami ludobójstw przez Azjatów, Afrykańczyków i ludzi "białych"(faktycznie ludy germańskie). Jeszcze ~100 lat temu była taka kategoria etniczna dla Polaków w USA jako ci gorsi, "niebiali" w porównaniu do Anglików czy Szkotów.

Sami Tatarzy zniewolili i wymordowali miliony Słowian. A to nie jedyny azjatycki czy afrykański lud prześladujący nas na przestrzeni dziejów.

I tak - te określenie są na tle etnicznym, czyli "rasowym"

3 minuty temu, RappaR napisał(a):

Nie ma czegoś takiego jak rasy ludzka. Gatunek homo sapiens jest zbyt mało zróżnicowany, wszyscy jesteśmy dokładnie tej samej rasy.

Podział się dzieje na tle historyczno-etnicznym. I tak - Polacy historycznie nie są biali, a są Słowianami. Byliśmy niewoleni i regularnie ofiarami ludobójstw przez Azjatów, Afrykańczyków i ludzi "białych"(faktycznie ludy germańskie). Jeszcze ~100 lat temu była taka kategoria etniczna dla Polaków w USA jako ci gorsi, "niebiali" w porównaniu do Anglików czy Szkotów.

Sami Tatarzy zniewolili i wymordowali miliony Słowian. A to nie jedyny azjatycki czy afrykański lud prześladujący nas na przestrzeni dziejów.

I tak - te określenie są na tle etnicznym, czyli "rasowym"

To inne grupy etniczne nazywają Polaków "Polaczkami"?