Skocz do zawartości

wydarzenia na świecie (poza polską oraz ukrainą)

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, memento1984 napisał(a):

Nie ma i nikogo nie stac na lekarza a jedzenie kupujemy na kredyt.

dlatego jestes otoczony wszedzie amerykanskimi produktami i uslugami - robimy to dla was charytatywnie!

Ja nie mam takiego zdania o US jak Ty o Eurolandzie. Więc spokojnie. Jednak rozwarstwienie społeczne w US to fakt. Ciekawe czy mówisz już po polsku z akcentem :)

Teraz, Pablo81 napisał(a):

Ja nie mam takiego zdania o US jak Ty o Eurolandzie. Więc spokojnie. Jednak rozwarstwienie społeczne w US to fakt. Ciekawe czy mówisz już po polsku z akcentem :)

Mowie po angielsku nadal z akcentem.

Godzinę temu, RonnieArtestics napisał(a):

Jako nieprzecietny arogancik, mam wrażenie że c***a wiesz o przecietnym amerykaninie jak i przecietnym polaku, ja wiem że przyzwyczajenia z us korpo swiatka i tak się u was „bezpośrednio i w skrocie” rozmawia, ale twoje poczucie wyzszosci i arogancki ton jest czasem aż obrażający.

No tak ten swiatek Korpo dziala, mnie tez bawi jak czesto z europejskimi podmiotami/poza-HQ sa zgrzyty bo druga strona nie zalapuje gdzie jest srodek ciezkosci. 
zero problemu w Azji czy nawet z UK.

Europa jest obecnie mielona z kazdej strony ekonomicznie, demograficznie i militarnie. I to nie US jest tutaj jedynym i glownym czynnikiem.

19 minut temu, fluber napisał(a):

W którym roku stąd wyjechałeś przypomnij?;)

Przeciez calej rodziny nie zabralem i teraz jak mam czas i pieniadze to wracam 1/2 razy do roku do mojego “europejskiego Ohio”.

to jest i tak z 10-razy bardziej wartosciowe niz Twoje czytanie o ameryce z tabel opisujacych srednie wartosci dla kilkudziesieciu stanow o populacji ~330mln 

9 minut temu, memento1984 napisał(a):

Przeciez calej rodziny nie zabralem i teraz jak mam czas i pieniadze to wracam 1/2 razy do roku do mojego “europejskiego Ohio”.

to jest i tak z 10-razy bardziej wartosciowe niz Twoje czytanie o ameryce z tabel opisujacych srednie wartosci dla kilkudziesieciu stanow o populacji ~330mln 

Nie wiem co bym musiał napisać o Ameryce, żeby było to porównywalnie głupie z tekstem, że przeciętny Polak poluje na promki na kartofle.

Godzinę temu, memento1984 napisał(a):

Nie ma i nikogo nie stac na lekarza a jedzenie kupujemy na kredyt.

dlatego jestes otoczony wszedzie amerykanskimi produktami i uslugami - robimy to dla was charytatywnie!

Faktycznie przesadził z tym przeciętnym, bo tylko jedna trzecia Amerykanow kupuje jedzenie na kredyt a nie połowa 

Według amerykańskich wskaźników finansowych (m.in. cyklicznego raportu Bankrate's Annual Emergency Savings Report), odsetek Amerykanów, których bieżące zadłużenie na kartach kredytowych przewyższa ich wszystkie płynne środki na kontach, wynosi od 29% do 36% (czyli około 1/3 populacji).

Akurat kwestia zadłużenia Amerykanów nie jest do końca miarodajna i porównywalna z kulturą europejską. Tam od złotych lat 80 tych w modzie było mieć plastik w kieszeni i te przyzwyczajenia jak widać zostają. Nie łączyłbym tego ani z niższą siłą nabywczą ani ogólnie ze statusem materialnym. 
Jeżeli gdzieś statystyki zakłamują sytuację to obstawiam że błędnie na niekorzyść Ameryki niż w prawidłowy sposób pokazują wyższość Europy. Tam po prostu tak jest że kultura życia na kredyt jest niezależna od kwestii przychodu. 

Nie rozstrzygałbym tego akurat ta statystyka bo jest tam kulturowe przekrzywienie finansowej rzeczywistości.  

I nie widzę też zbytnio powodu dlaczego społeczeństwo najbardziej uprzemysłowionego  regionu na świecie ( w sensie komercyjnym a nie fabrycznym) miałoby tu akurat robić tyły. 
Jasne że kumulacja kapitału niesamowicie przyspieszyła ale gospodarczo obywatele mają się dobrze. 
To że w Europie eksponuje się z powodów politycznych odwrotną tezę w imię zysku wizerunkowego się nie dziwię. 
Pamiętajmy jednak że w europie dominuje sektor usług podczas gdy USA to nadal więcej wytwórczości dóbr. Plus kontrola kapitałowa na nieporównywalnym poziomie. 

Polska świetnie wykorzystała swoją szansę i mnie to cieszy. Możemy być dumni. Ale porównania na razie nie widzę. 

12 minut temu, ignazz napisał(a):

Akurat kwestia zadłużenia Amerykanów nie jest do końca miarodajna i porównywalna z kulturą europejską. Tam od złotych lat 80 tych w modzie było mieć plastik w kieszeni i te przyzwyczajenia jak widać zostają. Nie łączyłbym tego ani z niższą siłą nabywczą ani ogólnie ze statusem materialnym. 
Jeżeli gdzieś statystyki zakłamują sytuację to obstawiam że błędnie na niekorzyść Ameryki niż w prawidłowy sposób pokazują wyższość Europy. Tam po prostu tak jest że kultura życia na kredyt jest niezależna od kwestii przychodu. 

Nie rozstrzygałbym tego akurat ta statystyka bo jest tam kulturowe przekrzywienie finansowej rzeczywistości.  

I nie widzę też zbytnio powodu dlaczego społeczeństwo najbardziej uprzemysłowionego  regionu na świecie ( w sensie komercyjnym a nie fabrycznym) miałoby tu akurat robić tyły. 
Jasne że kumulacja kapitału niesamowicie przyspieszyła ale gospodarczo obywatele mają się dobrze. 
To że w Europie eksponuje się z powodów politycznych odwrotną tezę w imię zysku wizerunkowego się nie dziwię. 
Pamiętajmy jednak że w europie dominuje sektor usług podczas gdy USA to nadal więcej wytwórczości dóbr. Plus kontrola kapitałowa na nieporównywalnym poziomie. 

Polska świetnie wykorzystała swoją szansę i mnie to cieszy. Możemy być dumni. Ale porównania na razie nie widzę. 

Nie twierdzę, że Polacy są bogatsi niż Amerykanie;)

Ale myślę, że jak Amerykanin kupuje bułki na kredyt to Polak kupuje chleb za gotówkę;)