DRK Opublikowano 13 godzin temu Udostępnij Opublikowano 13 godzin temu 9 minut temu, wiLQ napisał(a): Trump oglosil pelne otwarcie ciesniny i odtrabil wielki sukces To jest świetne. Trump jako sukces ogłasza otwarcie cieśniny, która była otwarta zanim w zmowie z Netanjahu rozpoczął tę wojnę. 48 minut temu, Vice-rezerwa-rezerwy2 napisał(a): zanim jego ludnosc zdazy sie spakowac, wsiasc do samolotow i wylądować w Polin) Aeroplany wybrane już tu są. https://radom.naszemiasto.pl/lotnisko-w-radomiu-przechowalnia-samolotow-z-bliskiego-wschodu-na-sadkowie-wyladowaly-izraelskie-boeingi/ar/c3p2-28885479 Port lotniczy Radom liczy, że zarobi. Oby szekle, a nie dronem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ely3 Opublikowano 13 godzin temu Udostępnij Opublikowano 13 godzin temu 2 minuty temu, DRK napisał(a): To jest świetne. Trump jako sukces ogłasza otwarcie cieśniny, która była otwarta zanim w zmowie z Netanjahu rozpoczął tę wojnę. PRzecież to jest kapitulacja Trumpa. Tego chyba nikt przy zdrowych zmysłach nie sprzeda jako sukces. PRzecież rozejm będzie oparty o...... propozycje Iranu. Iran przed wojną pozwalał na swobodna żeglugę a po wojnie będzie pobierał myto ok 2 mln za statek.. To jaki to sukces USA. Przeciez ta umowa wygląda tak jakby to Iran wygrał . A w realu to cały rejon jest zmasakrowany. Ja działam w branży chemicznej . Europa jest o tyle w dobrej sytuacji ,ze my dużo produkujemy nawet siarkę ale Zatoka Perska produkowała 1/3 helu 1/3 siarki i odpowiadała ,ze 80% dostaw ropy do azjatyckich fabryk chemicznych produkujących PE, PET, Poliamid czy czy MMA w ogóle. A tam często 70% światowej produkcji było zlokalizowane. Rynek pewnie pół roku będzie dochodził do siebie. A jeszcze to info ,że USA starało się uzborić protestującyh w Iranie.. To już nawet Putin bardziej sensownie rozpętał wojne w Ukrainie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiLQ Opublikowano 13 godzin temu Udostępnij Opublikowano 13 godzin temu 33 minuty temu, fluber napisał(a): To porozumienie jest jeszcze negocjowane Obie strony na pewno chcialy chwile oddechu od bombardowan, ale to wyglada jakby wciaz bylo bardzo daleko do faktycznego porozumienia. 34 minuty temu, fluber napisał(a): ale otworzenie cieśniny i opłaty dla Iranu za jej używanie nie stoją ze sobą w sprzeczności Oczywiscie, ze stoi. Jak Iran moze pobierac oplaty to wybrane statki placa myto 2M$ i przeplywaja, a inne maja stawke 10M$ i nie przeplywaja bo sie wtedy im nie oplaca. 18 minut temu, ely3 napisał(a): PRzecież to jest kapitulacja Trumpa. Tego chyba nikt przy zdrowych zmysłach nie sprzeda jako sukces. PRzecież rozejm będzie oparty o...... propozycje Iranu. Iran przed wojną pozwalał na swobodna żeglugę a po wojnie będzie pobierał myto ok 2 mln za statek.. To jaki to sukces USA. Toz caly szczegol, ze w jego wersji to wyglada zupelnie inaczej... dlatego kluczowe pytanie po ktorej stronie wyladuja faktyczne warunki? Na ten moment na dobra sprawe nic nie wiadomo bo obie strony pompuja PRowy balonik na swoja strone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 12 godzin temu Udostępnij Opublikowano 12 godzin temu 2 minuty temu, wiLQ napisał(a): Oczywiscie, ze stoi. Jak Iran moze pobierac oplaty to wybrane statki placa myto 2M$ i przeplywaja, a inne maja stawke 10M$ i nie przeplywaja bo sie wtedy im nie oplaca. Iran dowolnie ustalać myto już teraz może. Z założenia wtedy jest jedna stawka dla wszystkich obowiązkowa. Ogółem jednym z haseł Trumpa była obietnica, że nie rozpocznie wojny z Iranem. Po roku rozpoczyna całkowicie bezsensowną i sprzeczną z interesem USA wojnę z Iranem. Możliwe, że powodem jest demencja. Albo egomania. Albo jego niskie IQ. Ja mam inną teorię co do centrum decyzyjności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ely3 Opublikowano 12 godzin temu Udostępnij Opublikowano 12 godzin temu 12 minut temu, wiLQ napisał(a): Oczywiscie, ze stoi. Jak Iran moze pobierac oplaty to wybrane statki placa myto 2M$ i przeplywaja, a inne maja stawke 10M$ i nie przeplywaja bo sie wtedy im nie oplaca. Na dzień dzisiejszy takie opłay masz na Kanale Sueskim i PAnamskim i chyba nie uznasz ,zę te kanały nie są otwarte. Może mieć otwartą cieśninę i pobierać opłaty. Zresztą już teraz dużo statków przepływało płacać myto ale mieli wyłaczone transpondery by nikt tego nie widział. Nieoficjalnie wiadomo ,że statki z dostawami do Francji płyną z mniejszym mytem niz inni bo Iran nie uznaje Francji ani Niemiec za wrogów. 16 minut temu, wiLQ napisał(a): Toz caly szczegol, ze w jego wersji to wyglada zupelnie inaczej... dlatego kluczowe pytanie po ktorej stronie wyladuja faktyczne warunki? Dlatego ja się oparłem na tym co podawali PAkistańczycy bo oni sa pośrednikami ale to wcale nie oznacza co finalnie będzie podstawą porozumienia.. Niemniej już sam fakt odejśćia od 15 punktowego agresywnego dość planu Izraela jest sukcesem Iranu.. A już nie wspomnę ,że OBama miał porozumienie z Iranem które działałalo. Trump zerwał bo się nie podobało Izraelowi bo oni nie blokowało całkowice ambicji nuklearnych Iranu. Niemniej wg danych Iran wzbogacał uran w małych ilościach. Zaczął mocno po zerwaniu umowy. Tak naprawdę gdyby Trump nie był na pasku Izraela to dziś nie byłoby ani bomby nukelarnej w Iranie ani wojny ani takich zniszczęń. Przecież Saudowie czy Emiraty wyszły na tej wojnie fatalnie. Kuwejt podobnie. Chyba jedyny kraj w rejonie bez poważnej szkody to Irak i paradoksalnie to on jest największym zwyciężcą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRK Opublikowano 4 godziny temu Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu Irańscy dyplomaci w plastyczny sposób przedstawiają niuanse bliskowschodniej polityki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DLT_Braddock Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu 9 godzin temu, RappaR napisał(a): Ogółem jednym z haseł Trumpa była obietnica, że nie rozpocznie wojny z Iranem. Po roku rozpoczyna całkowicie bezsensowną i sprzeczną z interesem USA wojnę z Iranem. Możliwe, że powodem jest demencja. Albo egomania. Albo jego niskie IQ. Ja mam inną teorię co do centrum decyzyjności. Kolejna dupoanaliza do kolekcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agresywnychomik Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu Spotkanie Trump Rutte? Rzecznik BD znowu wspomina o opuszczeniu NATO przez US. Na moje - Trump potrzebuje sił sojuszu do stabilizacji w regionie bo wie że z Izraelem tego nie są w stanie osiągnąć/nie chce im się/nie mają w tym interesu, potencjalnie cały świat zachodni na żymskiej wojnie, tego jeszcze nie grali. Tylko że Rutte sam takiej decyzji pewnie podjąć nie może, strzelam że pewnie będzie jakiś emergency szczyt NATO po weekendzie. Nadal uważam że NATO nie powinno się pakować w ten konflikt jak miałem mieszane uczucia do Trumpa tak mi się wajha przechyla w kierunku że go pojebało do reszty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi