Skocz do zawartości

wydarzenia na świecie (poza polską oraz ukrainą)

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

17 minut temu, julekstep napisał(a):

aha czyli znowu coś sobie wymyśliłeś w ramach wojenki i teraz odwracasz kota ogonem innym wkręcając 'plemienność'

rozumiem

nie zaskoczyłeś 🫡

jak stawiać chochoły 101

W dniu 6.11.2024 o 16:54, DRK napisał(a):

Mnie podoba się jego obietnica zakończenia wojny na Ukrainie w 24 godziny.

Rozwinąłbym uzasadnienie, ale nie wiem czy sens strzępić klawiaturę albowiem postawiłeś wysokie progi zaporowe, kto może odpowiadać ;) , a nie wiem czy wg Twej nomenklatury pod któryś przypadkiem nie podpadam :)

W dniu 6.11.2024 o 17:13, airmax napisał(a):

Mnie w kontekście wyborów w USA interesuje tylko i wyłącznie kwestia wojny za naszą wschodnią granicą. Średnio podobała mi się wizja utrzymania dotychczasowej sytuacji. Jeśli jest kandydat, który mówi "trzeba wojnę zakończyć jak najszybciej" to mi więcej nie trzeba :) 

Mając wojnę w sąsiednim kraju dyskutujemy o cłach jako jakimś argumencie? Come on

W dniu 6.11.2024 o 06:43, Kubbas napisał(a):

ale piekny wpierdol

skonczylo sie w c***a walenie, wystawianie kandydatki ktora boi sie powiedziec co mysli, boi sie wywiadow

piekna sprawa, nawet amerykanie nie dadza sie tak robic w c***a

Trump jaki jest taki jest ale przynajmniej nie boi sie pokazac kim jest

Minutę na to poświęciłem. Więcej nie oczekuj :) Nikt tu nie zrobił porównania do dziadka z Alzheimerem, więc nie stawiaj chochoła mordko :)

20 minut temu, Pablo81 napisał(a):

Minutę na to poświęciłem. Więcej nie oczekuj :) Nikt tu nie zrobił porównania do dziadka z Alzheimerem, więc nie stawiaj chochoła mordko :)

Godzinę temu, Pablo81 napisał(a):

Pamiętam, jaki podczas wyborów był tu zachwyt nad DT. A z grubsza miał ten sam przekaz. Co się zmieniło?

zachwyt nad DT = "Trump jaki jest taki jest"

mkay 🫡

a pozostałych dwóch userów odpowiedziało ci na pytanie 'co się zmieniło' (wojna na Ukrainie ciągle trwa, więc DT nie zrealizował tej obietnicy) -> mam nadzieję że pomogłem!

1 godzinę temu, julekstep napisał(a):

stawianie kogoś trochę wyżej od dziadka z alzheimerem? 🙃 (bo ja kojarzę że narracja tu to od dawna spory mindfuck że walka o najbardziej wpływowe stanowisko świata to starcie tetryków, którzy powinni bawić wnuki)

Tak tylko przypomnę, że tam w pewnym momencie za ,,trzecią drogę'' robił Bernie Sanders, który jest starszy i od Trumpa i od Bidena. :) 

3 godziny temu, Pablo81 napisał(a):

zachwyt nad DT

W dniu 6.11.2024 o 17:13, airmax napisał(a):

Mnie w kontekście wyborów w USA interesuje tylko i wyłącznie kwestia wojny za naszą wschodnią granicą. Średnio podobała mi się wizja utrzymania dotychczasowej sytuacji. Jeśli jest kandydat, który mówi "trzeba wojnę zakończyć jak najszybciej" to mi więcej nie trzeba :) 

Mając wojnę w sąsiednim kraju dyskutujemy o cłach jako jakimś argumencie? Come on

zachwyt 👍

14 minut temu, agresywnychomik napisał(a):

Przecież 750 milionów w kontekście zbrojeń to nie jest jakaś wielka suma.

Jedno F35 kosztuje 90 baniek.

afera -> desperacja -> 🇺🇸🛷 pewniak!

37 minut temu, fluber napisał(a):

Lol

what a fucking LIE hahaha

PURL (Prioritized Ukraine Requirements List) is only a NATO coordination list — it tells Allies what Ukraine needs most urgently. It is not a funding program or a pot of money.
NATO does not have a large central “combined NATO fund” for buying weapons and military equipment for Ukraine. NATO common funds (like the NATO Security Investment Programme – NSIP) are relatively small and used mainly for infrastructure, headquarters, and exercises — not for direct lethal aid.
Almost all military aid to Ukraine (weapons, ammunition, equipment) is provided bilaterally by individual countries using their own national budgets.
The United States is the largest donor. When the Pentagon supplies items that match the PURL list, it is using US funds appropriated by Congress (through mechanisms like Presidential Drawdown Authority, USAI, FMF, etc.).

In short:
The Pentagon is aligning US money with Ukraine’s PURL priorities. It is not taking or diverting money from a shared NATO budget.

PAJEET TRY HARDER!