Skocz do zawartości

wydarzenia na świecie (poza polską oraz ukrainą)

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, fluber napisał(a):

@memento1984

Orientujesz się jakie mogą być przyczyny?

to pewnie profesorowie/top managerowie tacy jak Ty, co ogarniaja  2etaty w czasie 0.8 jednego ;)

na dole dane za ostatnie 30lat

These are rounded to one decimal place for clarity, as commonly reported.

1994: 6.2%

1995: 6.7% (near peak)

1996: 6.6–6.8% (historical high around 6.8%)

1997: ~6.5%

1998: ~6.2%

1999: ~6.0%

2000: ~5.6%

2001: ~5.4%

2002: 5.3%

2003: ~5.2%

2004: ~5.2%

2005: ~5.1%

2006: ~5.1%

2007: ~5.2%

2008: ~5.2%

2009: ~5.1% (Great Recession influence)

2010: ~5.0%

2011: ~4.9%

2012: ~4.9%

2013: 5.0%

2014: 4.9%

2015: ~4.9%

2016: ~4.9%

2017: 4.9%

2018: ~5.0%

2019: ~5.1%

2020: ~4.8% (pandemic dip)

2021: ~5.0%

2022: ~5.1%

2023: ~5.1–5.2%

2024: ~5.2–5.3%

2025: ~5.4–5.5% (rising trend, with monthly peaks at 5.7% in Nov 2025)

*january2026 ~5.3%

Gadałem dziś z moją nauczycielką mandaryńskiego z Chin i zapytała mnie dziś o ceny fryzjera męskiego w Polsce, bo ma też ucznia z USA, który jej powiedział, że chodzi się strzyc max raz na 3 miesiące, bo strzyżenie męskie kosztuje 75 dolarów i go nie stać. Wkręcał ją czy serio tyle wychodzi za strzyżenie w USA @memento1984?

Btw. pokazała mi też swój karnet na siłownię za 600 renminbi za 2 lata. Absurdalne ceny 

35 minut temu, julekstep napisał(a):

🤣

On już całkiem jest pierdolnięty . Gadał z niemową i powiedziała że strzyżenie kosztuje $75 a niewidomy to potwierdził bo zobaczył w cenniku. Kiedy mieszkałem w NYC -podobno najdroższym miejscu w US to strzyżenie na Peel Street w Chinatown kosztowało $8-10 , a na Main Street w Flushing $5.Teraz trochę drożej $10-12 i $7-8.Jak dasz dwa dolary tipa to tak dziękują, że nie wiedzą w co całować 

1 godzinę temu, fluber napisał(a):

Gadałem dziś z moją nauczycielką mandaryńskiego z Chin i zapytała mnie dziś o ceny fryzjera męskiego w Polsce, bo ma też ucznia z USA, który jej powiedział, że chodzi się strzyc max raz na 3 miesiące, bo strzyżenie męskie kosztuje 75 dolarów i go nie stać. Wkręcał ją czy serio tyle wychodzi za strzyżenie w USA @memento1984?

Btw. pokazała mi też swój karnet na siłownię za 600 renminbi za 2 lata. Absurdalne ceny 

Ale skąd to zdziwienie? Czy może wychodzić inaczej? 
Średnia cena w Polsce to 80-100 zł, ja tyle teraz płacę.

Jak w USA mają kilka razy większe zarobki, to jak chcesz mieć cenę usługi niższą? Te 75 dolarów to jakieś 270 zł, jakoś 3 razy tyle. 

2 godziny temu, fluber napisał(a):

Jeszcze dużo nauki przed Tobą żeby zrozumieć co do ciebie Chińczycy mówią xDDD

Godzinę temu, fluber napisał(a):

?

Nie wiem w którym momencie się pokapowałeś że trochę za dużo o sobie pisałeś i od grubszego już czasu wrzucasz kolejne zasłony dymne. Kolega słusznie zauważył novum w twoim wpisie tym razem o tym mandaryńskim ;) 

Sugeruje to że się uczysz tego pięknego języka podczas gdy w innych autopochwalnych wpisach nic o tym nie wspominałeś.  Wygląda to po prostu tyle urokliwie co fałszywie. Ta nauczycielka pojawiła się tak nagle. Daj nam ochłonąć :)))

No i mnie nie zdziwi nawet odwrócenie kota ogonem że rozmowa z nauczycielką nie znaczy pobierania lekcji ;) można przecież zgłębiać tajniki fryzjerstwa światowego. 

1 godzinę temu, RappaR napisał(a):

Jak w USA mają kilka razy większe zarobki, to jak chcesz mieć cenę usługi niższą? Te 75 dolarów to jakieś 270 zł, jakoś 3 razy tyle. 

Pewnie chodzisz do jakiegoś stylisty, ja płacę 45 i to dopiero od tego roku, bo w zeszłym płaciłem 40 (chociaż w innym zakładzie płaciłem 50).

Godzinę temu, ignazz napisał(a):

Nie wiem w którym momencie się pokapowałeś że trochę za dużo o sobie pisałeś i od grubszego już czasu wrzucasz kolejne zasłony dymne. Kolega słusznie zauważył novum w twoim wpisie tym razem o tym mandaryńskim ;) 

Sugeruje to że się uczysz tego pięknego języka podczas gdy w innych autopochwalnych wpisach nic o tym nie wspominałeś.  Wygląda to po prostu tyle urokliwie co fałszywie. Ta nauczycielka pojawiła się tak nagle. Daj nam ochłonąć :)))

No i mnie nie zdziwi nawet odwrócenie kota ogonem że rozmowa z nauczycielką nie znaczy pobierania lekcji ;) można przecież zgłębiać tajniki fryzjerstwa światowego. 

Uczę się dopiero od kilku miesięcy, więc może nie było okazji wspomnieć, ale nie wiem o co tu robić wielkie halo. Raczej jesteśmy tu w takim gronie, że każdy po pracy się jakoś samorealizuje i rozwija na różnych płaszczyznach. 

5 godzin temu, julekstep napisał(a):

🤣

Uwielbiam czytać te wpisy flubera i Rappara, w których nie grzeszą skromnością. Oczekują zachwytów i oklasków od anonimów na forum? Chłopy po 30-tce, a zajebistością daleko w tyle te wszystkie Fagaty.

"Gdy ostatnio przechodziłem z tragarzami po moim powrocie z Gujany Francuskiej...."

1 minutę temu, DLT_Braddock napisał(a):

Uwielbiam czytać te wpisy flubera i Rappara, w których nie grzeszą skromnością. Oczekują zachwytów i oklasków od anonimów na forum? Chłopy po 30-tce, a zajebistością daleko w tyle te wszystkie Fagaty.

"Gdy ostatnio przechodziłem z tragarzami po moim powrocie z Gujany Francuskiej...."

Ale jaki to jest k**** luksus uczyć się mandaryńskiego z nativem przez neta jak to kosztuje 11-14 złotych za godzinę? Już nie róbmy sobie jaj, że wydawanie 14 złotych za godzinę lekcji chińskiego to jest jakikolwiek powód do szpanowania.

54 minuty temu, fluber napisał(a):

40 minut, strzyżenie męskie, 52,80, mi się ta oferta wyświetla od razu po kliknięciu (nawet nie musiałem scrollowac)

Musiałeś, bo to druga opcja z góry i jest to strzyżenie maszynką, a nie strzyżenie. Jest różnica 

6 godzin temu, fluber napisał(a):

5 godzin temu, mayor napisał(a):

On już całkiem jest pierdolnięty . Gadał z niemową i powiedziała że strzyżenie kosztuje $75 a niewidomy to potwierdził bo zobaczył w cenniku. Kiedy mieszkałem w NYC -podobno najdroższym miejscu w US to strzyżenie na Peel Street w Chinatown kosztowało $8-10 , a na Main Street w Flushing $5.Teraz trochę drożej $10-12 i $7-8.Jak dasz dwa dolary tipa to tak dziękują, że nie wiedzą w co całować 

4 godziny temu, RappaR napisał(a):

Za ~$10 to nie widzialem.

normalne miesjce, nie mordownia, meskie strzyzenie $20-$25.

w warszawie takie samo strzyzenie 75pln. (Sprawdzilem od wakacji ceny w gore i teraz jest 80pln)

Edytowane przez memento1984

21 minut temu, memento1984 napisał(a):

Za ~$10 to nie widzialem.

normalne miesjce, nie mordownia, meskie strzyzenie $20-$25.

w warszawie takie samo strzyzenie 75pln. (Sprawdzilem od wakacji ceny w gore i teraz jest 80pln)

https://booksy.com/en-us/s/barber-shop/15534_washington

Edytowane przez RappaR