Skocz do zawartości

wydarzenia na świecie (poza polską oraz ukrainą)

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, RappaR napisał(a):

Nom, obecny system b2b, gdzie płacę 12% na ryczałcie i 3100 składki zdrowotnej jest w c*** opłacalny dla mnie. 

I zdaję sobie sprawę, że nie wynika to z mojej zajebistości. 

Ale fakt, że się skupiasz na ad personam pokazuje jak bardzo brakuje Ci argumentów. 

to ze jako top1% PL dymasz reszte to nie jest ad personam, tylko najlepszy przyklad jak w PL dymani sa ludzie.

taki rappar zachowuje sobie ~80k netto/rok w kieszeni po cichu dymajac reszte i uwaza ze Polska to druga ameryka 20stego wieku.

1 minutę temu, memento1984 napisał(a):

to ze jako top1% PL dymasz reszte to nie jest ad personam, tylko najlepszy przyklad jak w PL dymani sa ludzie.

taki rappar zachowuje sobie ~80k netto/rok w kieszeni po cichu dymajac reszte i uwaza ze Polska to druga ameryka 20stego wieku.

Co k****?

5 minut temu, fluber napisał(a):

Nie mam czasu na szukanie sensacji, ale czasem jak widzę jakąś głupotę na forum to ją prostuję.

Tu sie zgodze, ale urosniecie do rangi glupoty? Ot skrot myslowy 100.00% vs ~99.99%.
ale rozumiem

2 minuty temu, RappaR napisał(a):

Co k****?

Jajco.

mowie o roznicy ktora bys musial doplacic do systemu a mozesz legalnie schowac do kieszeni

Godzinę temu, memento1984 napisał(a):

Alez ty masz wyobraznie. 
wiadomo, polowe Polakow robiacych za 31pln/h brutto

O ile rozumiem punkt widzenia, to argumentacja jest dziwna. 31pln/h brutto to jest poniżej płacy minimalnej w Polsce, a rozmowa była chyba o przeciętnym Polaku? (średnie wynagrodzenie w grudniu to 9583zł/brutto miesięcznie, szacowana mediana to 7858 złotych. Więc za godzinę przeciętny Polak ma jakieś 50 złotych brutto) . Amerykańskim odpowiednikiem tej grupy byłoby pewnie 7,2$ za h (nie wiem ile wynosi federalna minimalna aktualnie, ale chyba coś koło tego?), czyli te 50 złotych brutto za godzinę trzeba porównywać z 31 dolarami za godzinę, które jest amerykańską medianą, czyli po aktualnym kursie to jest 110 złotych za godzinę.

Btw. nie wiem czy ta dyskusja ma tu sens, bo przeciętny forumowicz zarabia więcej niż przeciętny amerykanin, więc wszyscy jesteśmy mocno odklejeni w tej dyskusji.

Edytowane przez fluber

43 minuty temu, fluber napisał(a):

31pln/h brutto to jest poniżej płacy minimalnej w Polsce, a rozmowa była chyba o przeciętnym Polaku

Placa minimalna to jest 31.40pln/h brutto. Spierasz sie o 40gr/h?

Więc za godzinę przeciętny Polak ma jakieś 50 złotych brutto) . Amerykańskim odpowiednikiem tej grupy byłoby pewnie 7,2$ za h (nie wiem ile wynosi federalna minimalna aktualnie, ale chyba coś koło tego?)

McD ogloszenie lokalnie, w srodku przy wejsciu, nie musisz znac jezyka ani miec szkoly podstawowej, $18.5/h brutto. Nie widzialem nigdzie legalnej pracy (160h/miesiac) w moim stanie ani w Ohio, DC ani Virginii za mniej niz $15 i to jakis czas temu.

Federalne minimum to jest 1% pracujacych (!!!)

czyli te 50 złotych brutto za godzinę trzeba porównywać z 31 dolarami za godzinę, które jest amerykańską medianą, czyli po aktualnym kursie to jest 110 złotych za godzinę.

~tak, skoro umierales za 40gr/h brutto w PL to w stanach bedzie to dokladnie $33.8/h brutto.

Btw. nie wiem czy ta dyskusja ma tu sens, bo przeciętny forumowicz zarabia więcej niż przeciętny amerykanin, więc wszyscy jesteśmy mocno odklejeni w tej dyskusji.

Pewnie nie ma, bo mowimy o przecietnym WYPOWIADAJACYM sie , pracujacym i zamieszkalym w PL forumowiczu, czyli ~10osob z czego napewno kilku sie wkurwi czytajac ze napewno zarabiaja wiecej niz nowe, forumowe minimum flubera czyli ~120pln/h. 
to juz jest pewnie nastepna odklejka w naszej odklejce?

i chyba zauwazyles ze zaczynamy sie licytowac w odklejkach, kto jest mniej i tym samym bardziej ludowy.

ja w stanach swoje przepracowalem jako i ten “przecietny” i ten z 1%. Wy  chcecie generalizowac 330mln kraj z 50 stanami i porownywac sie do jednego z 27 w europie.

*polowa tych wypowiadajacych sie i aktywnych zamieszkalych w PL nie ma albo partnera, albo dzieci - to jest dopiero odklejka i sztuczne napompowanie statusu finansowego. Jak jeszcze sie zalapali na komunalne mieszkanie w starym budownictwie wykupione za zlotowke czy 5tys PLN, mieszkanie po rodzicach bedac jedynakiem - to jest ameryka z boomu.