Skocz do zawartości

wydarzenia na świecie (poza polską oraz ukrainą)

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

25 minut temu, memento1984 napisał(a):

widzisz dlatego mowie ze znasz US z netflixa i 4dniowego pobytu w jakiejs "turystycznej pulapce" i redditowych opowiesci.

do szpitala to ide zeby mnie opatrzyli na ER dept ($100-$150) copay.

szczepionke robie w CVS jesli jakims cudem nie zrobili w szpitalu (why????) - standardowe post exposure treatment (pokryte juz w moim copayu).

*jesli pracujesz, placisz podatki i rezygnujesz z ubezpieczenia to c*** mnie obchodzi ile zaplacisz.

**92% amerykanow ma ubezpieczenie ktore w 100% pokryje twoj przypadek

Czyli w skrócie - płacisz dwa razy więcej w podatkach niż w Polsce, a i tak musisz prywatnie. Okey, dzięki za przyznanie mi racji 

26 minut temu, memento1984 napisał(a):

co to jest "publiczna sluzba zdrowia" w US?

Ta na którą płacą dwa razy więcej niż Polacy z podatków 

1 minutę temu, RappaR napisał(a):

Czyli w skrócie - płacisz dwa razy więcej w podatkach niż w Polsce, a i tak musisz prywatnie. Okey, dzięki za przyznanie mi racji 

no musze placic wiecej bo otrzymuje lepszy produkt niz ten np w PL.

2 minuty temu, RappaR napisał(a):

Ta na którą płacą dwa razy więcej niż Polacy z podatków

jak wyzej

7 minut temu, fluber napisał(a):

Cytuję badania jak publikuje prace naukowe a nie odpowiadam na fantazje jak cytowane 

Jestem pod wrażeniem, że po tym jak prostuje wierutną bzdurę wyssaną z palca jeszcze się rzucasz że mam podawać bibliografię do swoich wpisów.

to nie udawaj, ze cytujesz jakies "fakty objawione".

znajdz mi ubezpieczenie ktore nie pokryje wizyty w ER i szczepienia po pogryzieniu przez bezpanskiego psa.

to tak jakbym ja budowal case ze cala Polska sluzba zdrowia razem z rapparem jest c***owa bo kobiecie w ciazy na Madalinskiego w Warszawie podali glupiego jasia zamiast tlenu po zabiegu i biedna zmarla.

5 minut temu, memento1984 napisał(a):

znajdz mi ubezpieczenie ktore nie pokryje wizyty w ER i szczepienia po pogryzieniu przez bezpanskiego psa.

Nie wiem na c*** marnuję 15 sekund swojego życia na użycie Google. 

https://www.npr.org/sections/health-shots/2019/02/26/697786766/cat-bites-the-hand-that-feeds-hospital-bills-48-512

1 minutę temu, memento1984 napisał(a):

przeczytaj do konca artykul.

Musiałem poświęcić kolejne 15 sekund żeby się upewnić, że ubezpieczyciel nie zapłacił 100 procent. Tylko nie wiem po co. Fajnie że dzięki ubezpieczeniu za 2 zastrzyki zapłacili tylko 4k dolarów. 

Szczerze nie rozumiem po c*** wrzucasz bzdurne tezy o USA które obali średnio rozgarnięty 9-latek z dostępem do internetu i bronisz ich jakby od tego zależało czy nie zostaniesz deportowany.

Ale jakoś nie jestem ciekawy. Miłego dnia.

30 minut temu, fluber napisał(a):

Musiałem poświęcić kolejne 15 sekund żeby się upewnić, że ubezpieczyciel nie zapłacił 100 procent. Tylko nie wiem po co. Fajnie że dzięki ubezpieczeniu za 2 zastrzyki zapłacili tylko 4k dolarów. 

Szczerze nie rozumiem po c*** wrzucasz bzdurne tezy o USA które obali średnio rozgarnięty 9-latek z dostępem do internetu i bronisz ich jakby od tego zależało czy nie zostaniesz deportowany.

Ale jakoś nie jestem ciekawy. Miłego dnia.

Artykul opisuje wyizolowany przypadek. Szpital ja naciagnal (to nie byla szczepionka tylko jakis booster przed) - ja w takiej sytuacji bym nie zaplacil. Z tej historii nie bylo jednoznacznie zakonczenia, ze sie poddala. 
Masz czas na szukanie sensacji w populacji EU 440mln ludzi w 10+ jezykach? 

5 minut temu, julekstep napisał(a):

Jakbys mial ICE pod oknem tez bys tak pisal!

Dokladnie, jutro zapowiadajo snieg z icem jak w milwalkach!

9 minut temu, julekstep napisał(a):

Jakbys mial ICE pod oknem tez bys tak pisal!

Moglem glupi zostac w PL, placic 9% dochodu (i 5% malitkiego PKB) zeby zona rodzila na podlodze u rappara na izbie przyjec, kilkoro z moich dzieci xD

*fluber to nie ma pojecia o pl sluzbie zdrowia z grubsza bo nie ma dzieci i jest jeszcze za mlody zeby  samemu potrzebe

22 minuty temu, memento1984 napisał(a):

Moglem glupi zostac w PL, placic 9% dochodu (i 5% malitkiego PKB) zeby zona rodzila na podlodze u rappara na izbie przyjec, kilkoro z moich dzieci xD

*fluber to nie ma pojecia o pl sluzbie zdrowia z grubsza bo nie ma dzieci i jest jeszcze za mlody zeby  samemu potrzebe

Nie wiem jak jest teraz, ale moja zona rodzila w bardzo dobrych warunkach (szczegolnie starsza, bo przy mlodszej byly jakies post-covidowe akcje).

Na NFZ, bez doplat.

3 godziny temu, mistrzBeatka napisał(a):

liczba  zolnierzy amerykanskich w Europie w 2020  60-65 tysiecy, w 2025 - 80-100 tysiecy (w zaleznosci od rotacji)

w Polsce w 2020 4-5 tysiecy      w  2025    -  okolo 10 tysiecy 

z tych danych nie wynika aby usa zmniejszalo swoje zaangazowanie w europie 

Dość wybiórcze podejście do dat. W roku 2023 w Europie wojska USA było 104 tys. W grudniu 2024 ok 99 tys. Obecie 70 tys.. W Polsce nie ok 10 tys a dokładnie 8,5 tys i też jest to mneij niż pod koniec 2024.. Ale tu akurat jest ciekaiwe. Bo liczbę 8,5 tys podaje polski MON ale na stronie DMDC jest podana liczba 508 żólnierzy i łącznie dla Europy ok 70 tys

W sumie to ciekawe bo liczby podne w DMDC zgadzają się mnie więcej z pozostałymi krajami ( ale może nasi żołnierze są przypisani do baz w Niemczech bo tu nie mają stałej bazy) Jak porównasz sobie dane za 4 Q 24 i 25 to wdać znaczącą redukcję sił w Europie o mniej więcej 20-25 tys zółnierzy

Więc nie wiem skąd masz swoje dane ale oficjalna strona amerykańskiej agencji podaje inne i raczej bardziej ufam temu co oni piszą

14 minut temu, julekstep napisał(a):

Nie wiem jak jest teraz, ale moja zona rodzila w bardzo dobrych warunkach (szczegolnie starsza, bo przy mlodszej byly jakies post-covidowe akcje).

Na NFZ, bez doplat.

Pacz, tak jak u mnie! Czasem zero drugi raz $150.

a jak zagladam w internet to na fakt.pl same smutne historie w PL! 

Edytowane przez memento1984

42 minuty temu, memento1984 napisał(a):

Wiemy już, że jesteś bogaty i żyje Ci się dobrze. Ale jesteśmy w bańce forumowej, gdzie chyba każdy żyje lepiej niż przeciętny Amerykanin, więc czemu bronisz tego, że przeciętny Amerykanin ma c***owy w imię czego?

Płaci ~18% dochodu w podatkach na to by musieć ubezpieczać się prywatnie za drugie tyle, mieć zero oszczędności i mieć 10 dni wolnych w ciągu roku.

Znaczy fakt - dzięki temu bogaci tacy jak Ty mają zajebiście, ale czemu kłamiesz, że Twoi chłopi mają zajebiście?

14 godzin temu, RappaR napisał(a):

Wiemy już, że jesteś bogaty i żyje Ci się dobrze. Ale jesteśmy w bańce forumowej, gdzie chyba każdy żyje lepiej niż przeciętny Amerykanin, więc czemu bronisz tego, że przeciętny Amerykanin ma c***owy w imię czego?

Płaci ~18% dochodu w podatkach na to by musieć ubezpieczać się prywatnie za drugie tyle, mieć zero oszczędności i mieć 10 dni wolnych w ciągu roku.

Znaczy fakt - dzięki temu bogaci tacy jak Ty mają zajebiście, ale czemu kłamiesz, że Twoi chłopi mają zajebiście?

Wiemy juz, ze jestes biednym lekarzem ktoremu zyje sie dobrze. Twoja definicja “przecietnego” amerykanina to zawsze internetowe opowiesci z dolnego 20% spolecznego lub jakies rzadkie przypadki czegos tam z populacji 330mln ludzi.

jesli przecietnemu Polakowi z 96k brutto zyje sie lepiej niz przecietnemu Amerykaninowi z $60k brutto to o czym my dyskutujemy? O twoim “doradcy finansowym” poznanym w internecie ktory mowi ze zarabia $5k w Miami? 

Płaci ~18% dochodu w podatkach na to by musieć ubezpieczać się prywatnie za drugie tyle, mieć zero oszczędności i mieć 10 dni wolnych w ciągu roku

Przez 15lat majac gigantyczna rodzine i najbardziej januszowe ubezpieczenie, mase wypadkow, choroby, zabiegi, wizyty u lekarza, jako rodzina nigdy nie przekroczylem $600 copay w ciagu roku. Wiec sobie dalej mozesz uroic co tam chcesz w tym raju dla lekarzy gdzie twoi pacjenci by Ci najchetniej przypierdolili hehe

Ale jesteśmy w bańce forumowej, gdzie chyba każdy żyje lepiej niż przeciętny Amerykanin, więc czemu bronisz tego, że przeciętny Amerykanin ma c***owy w imię czego?

Jedyny kwartyl ktoremu byc moze zyje sie “lepiej” to ten dolny na ktory w PL (na opieke socjalna+opieka zdrowotna) zrzucaja sie pozostale 3 a w stanach na samym spodzie nie ma prawie niczego (chociaz im blizej dna, o dziwo sa programy ktore boostuja twoj income suplementami wartymi tysiace dolarow miesiecznie i jak masz prace w mcd i rodzine to strasznie splaszczaja taki income w tym dolnym kwartylu . Mowie o dodatkach mieszkaniowych, food stamps i ubezpieczeniu zdrowotnym )

gorna polowa to nie ma czego porownywac, chyba ze zaczniemy od twojego poziomu lekarza bez partnera, dzieci i dymajacego 240h zeby byc w “1%” PL - tak, od pewnego pulapu to juz wzrost komfortu zycia jest mniej odczuwalny.

Jak Twoi chlopi Panie lekarzu? Chca juz Ci wydlubac oczy, czy tylko poturbowac w internecie?

w tej twojej forumowej bance gdzie kazdemu zyje sie lepiej niz w US to paru towarzyszy chetnie by Cie utopilo w lyzce wody, tak jest dobrze hehe

Edytowane przez memento1984

30 minut temu, memento1984 napisał(a):

jesli przecietnemu Polakowi z 96k brutto zyje sie lepiej niz przecietnemu Amerykaninowi z $60k brutto to o czym my dyskutujemy? O twoim “doradcy finansowym” poznanym w internecie ktory mowi ze zarabia $5k w Miami? 

On tam akurat w IT pracuje w Spirit Airlines.

31 minut temu, memento1984 napisał(a):

Twoja definicja “przecietnego” amerykanina to zawsze internetowe opowiesci z dolnego 20% spolecznego lub jakies rzadkie przypadki czegos tam z populacji 330mln ludzi.

Moja definicja przeciętnego Amerykanina to te 65%, które żyje od wypłaty do wypłaty.

Mediana oszczędności w USA to 8 tysięcy dolarów, gdy w Polsce to koło 30 tysięcy.

36 minut temu, memento1984 napisał(a):

Przez 15lat majac gigantyczna rodzine i najbardziej januszowe ubezpieczenie, mase wypadkow, choroby, zabiegi, wizyty u lekarza, jako rodzina nigdy nie przekroczylem $600 copay w ciagu roku. Wiec sobie dalej mozesz uroic co tam chcesz w tym raju dla lekarzy gdzie twoi pacjenci by Ci najchetniej przypierdolili hehe

A ile zapłaciłeś w podatkach nominalnie na tą opiekę zdrowotną przez ten czas? Przypominam 27% podatków jakie płacisz w USA idzie na publiczną opiekę zdrowotną :)

Miło że oprócz tego, że płacisz podatki w USA, potem płacisz na ubezpieczenie, to w CO-PAYu wyszło Ci tylko 600$.

PS. może i chcą przypi*****ić, ale jeszcze nie polują na mnie snajperzy!

Którzy generalnie są obecnie chyba najbardziej podziwianymi ludźmi niezależnie od poglądów.

39 minut temu, memento1984 napisał(a):

Jedyny kwartyl ktoremu byc moze zyje sie “lepiej” to ten dolny na ktory w PL (na opieke socjalna+opieka zdrowotna) zrzucaja sie pozostale 3 a w stanach na samym spodzie nie ma prawie niczego (chociaz im blizej dna, o dziwo sa programy ktore boostuja twoj income suplementami wartymi tysiace dolarow miesiecznie i jak masz prace w mcd i rodzine to strasznie splaszczaja taki income w tym dolnym kwartylu . Mowie o dodatkach mieszkaniowych, food stamps i ubezpieczeniu zdrowotnym )

gorna polowa to nie ma czego porownywac, chyba ze zaczniemy od twojego poziomu lekarza bez partnera, dzieci i dymajacego 240h zeby byc w “1%” PL - tak, od pewnego pulapu to juz wzrost komfortu zycia jest mniej odczuwalny.

No musimy zacząć od górnej połowy i to nie od samego początku połowy, by było stać na wakacje w USA, bo większość Amerykanów na to nie stać i tutaj wychodzimy z tym bogactwem :)

2 minuty temu, RappaR napisał(a):

No musimy zacząć od górnej połowy i to nie od samego początku połowy, by było stać na wakacje w USA, bo większość Amerykanów na to nie stać i tutaj wychodzimy z tym bogactwem

Alez ty masz wyobraznie. 
wiadomo, polowe Polakow robiacych za 31pln/h brutto stac na wakacje w europie podobnie jak tych z nastepnego kwartyla (45pln/h), wakacje w europie i oszczednosci! 

wszystko w US przymiera, branza turystyczna, technologiczna, samochodowa, tak tak wszystko dzieki top5%-top10% ktora zyje reszta sie przyglada.

Wszystko jest tak c***owe a jednak jest tak dobrze. PL to nie jest jeszcze nawet blisko DE/FRA a tobie tak przyczadzilo 400pln/h na dyzurach, ze chcesz sie porownywac z US hehehe

15 minut temu, RappaR napisał(a):

A ile zapłaciłeś w podatkach nominalnie na tą opiekę zdrowotną przez ten czas? Przypominam 27% podatków jakie płacisz w USA idzie na publiczną opiekę zdrowotną :)

Idzie na wydatki zwizane z czym i dla kogo. Sprawdz i napisz tutaj.

6 minut temu, memento1984 napisał(a):

Idzie na wydatki zwizane z czym i dla kogo. Sprawdz i napisz tutaj.

Idzie na wydatki związane na opiekę zdrowotną. Sprawdziłem i się zgadza.

6 minut temu, memento1984 napisał(a):

wszystko w US przymiera, branza turystyczna, technologiczna, samochodowa, tak tak wszystko dzieki top5%-top10% ktora zyje reszta sie przyglada.

top10% wydaje w USA więcej niż pozostałe 90%, więc się zgadza!

17 minut temu, RappaR napisał(a):

Miło że oprócz tego, że płacisz podatki w USA, potem płacisz na ubezpieczenie, to w CO-PAYu wyszło Ci tylko 600

W Polsce tez 90% frajerow skldajacych sie na twoje skladki na UOPie wzielo by twoja opcje b2b. Prochu nie wymysliles, tylko jestes beneficjentem takiego ukladu w ktorym dymasz 90% innych pracujacych.

to nie wynika z twojej zajebistosci tylko tak sprawiedliwie ustawionego odgornie systemu gdzie najlepiej zarabiajacy w PL okradaja po cichu reszta nie dokladajac tyle co pozostali.

Teraz, memento1984 napisał(a):

W Polsce tez 90% frajerow skldajacych sie na twoje skladki na UOPie wzielo by twoja opcje b2b. Prochu nie wymysliles, tylko jestes beneficjentem takiego ukladu w ktorym dymasz 90% innych pracujacych.

to nie wynika z twojej zajebistosci tylko tak sprawiedliwie ustawionego odgornie systemu gdzie najlepiej zarabiajacy w PL okradaja po cichu reszta nie dokladajac tyle co pozostali.

Nom, obecny system b2b, gdzie płacę 12% na ryczałcie i 3100 składki zdrowotnej jest w c*** opłacalny dla mnie. 

I zdaję sobie sprawę, że nie wynika to z mojej zajebistości. 

Ale fakt, że się skupiasz na ad personam pokazuje jak bardzo brakuje Ci argumentów. 

16 godzin temu, memento1984 napisał(a):

Artykul opisuje wyizolowany przypadek. Szpital ja naciagnal (to nie byla szczepionka tylko jakis booster przed) - ja w takiej sytuacji bym nie zaplacil. Z tej historii nie bylo jednoznacznie zakonczenia, ze sie poddala. 
Masz czas na szukanie sensacji w populacji EU 440mln ludzi w 10+ jezykach? 

Nie mam czasu na szukanie sensacji, ale czasem jak widzę jakąś głupotę na forum to ją prostuję.