Skocz do zawartości

wydarzenia na świecie (poza polską oraz ukrainą)

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-zamieszki-w-serbii-ludzie-wyszli-na-ulice-dziesiatki-poszkod,nId,22174215

tak odnośnie Lecha Poznań i Kosovo je Srbija.

Kibice zaprzyjaźnieni z rządzącymi zaczęli robić kontrmanifestację przeciwko protestującym a Ci jak uciekali zaczęli dostawać wpierdol od policji.

Novak Djokovic i większość sławnych postaci oczywiście popiera protestujących ale Nikola Jokić trzyma z rządzacymi (dlatego @julekstep nie masz z nim już avatara ? :P  ) ponieważ ostatnio wyszło na jaw że jego wujek był dyrektorem w projekcie gdzie zginęło 16 osób i zaczęły się te wszystkie protesty.

tak informacyjnie jakbyście nadal narzekali, że to u nas jest c***owo.

Edytowane przez Koelner

6 minut temu, Koelner napisał(a):

https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-zamieszki-w-serbii-ludzie-wyszli-na-ulice-dziesiatki-poszkod,nId,22174215

tak odnośnie Lecha Poznań i Kosovo je Srbija.

Kibice zaprzyjaźnieni z rządzącymi zaczęli robić kontrmanifestację przeciwko protestującym a Ci jak uciekali zaczęli dostawać wpierdol od policji.

Novak Djokovic i większość sławnych postaci oczywiście popiera protestujących ale Nikola Jokić trzyma z rządzacymi (dlatego @julekstep nie masz z nim już avatara ? :P  ) ponieważ ostatnio wyszło na jaw że jego wujek był dyrektorem w projekcie gdzie zginęło 16 osób i zaczęły się te wszystkie protesty.

tak informacyjnie jakbyście nadal narzekali, że to u nas jest c***owo.

Nie no, Serbia to nie od dziś wiadomo, że 3 świat. 

17 minut temu, Koelner napisał(a):

Nikola Jokić trzyma z rządzacymi (dlatego @julekstep nie masz z nim już avatara ? :P  ) ponieważ ostatnio wyszło na jaw że jego wujek był dyrektorem w projekcie gdzie zginęło 16 osób i zaczęły się te wszystkie protesty.

W sumie szacun.

Wybrał rodzinę ponad hajs. 

@ignazz czekałeś na jakieś ciekawsze tematy forumowe - myślę, że ten ma potencjał.

https://cyfrowa.rp.pl/technologie/art42852521-robot-urodzi-dziecko-w-chinach-maszyny-maja-ratowac-demografie

Mamy do czynienia z wynalazkiem, który ma olbrzymi potencjał na centralne sterowanie urodzeniami w Chinach i przejście do totalnej dystopii. Od sprzedaży robotów, które urodzą za kobietę dziecko jest już tylko krok do tworzenia dzieci bez rodziców zgodnie z gospodarczymi założeniami. Etyka może być blokadą w konkurencji z krajami takimi jak Chiny i spowodować jeszcze większy regres Europy. Od lat wypatrywałem takiego wynalazku, jako remedium na wiele bolączek. Znamienne, że Chiny są w tym wyścigu pierwsze.

12 minut temu, fluber napisał(a):

@ignazz czekałeś na jakieś ciekawsze tematy forumowe - myślę, że ten ma potencjał.

https://cyfrowa.rp.pl/technologie/art42852521-robot-urodzi-dziecko-w-chinach-maszyny-maja-ratowac-demografie

Mamy do czynienia z wynalazkiem, który ma olbrzymi potencjał na centralne sterowanie urodzeniami w Chinach i przejście do totalnej dystopii. Od sprzedaży robotów, które urodzą za kobietę dziecko jest już tylko krok do tworzenia dzieci bez rodziców zgodnie z gospodarczymi założeniami. Etyka może być blokadą w konkurencji z krajami takimi jak Chiny i spowodować jeszcze większy regres Europy. Od lat wypatrywałem takiego wynalazku, jako remedium na wiele bolączek. Znamienne, że Chiny są w tym wyścigu pierwsze.

Jedyne pytanie jakie pozostaje jest takie:

po co człowiek w ogóle jeszcze?

I swoją drogą nie wiem czy Europa jest bardziej etyczna od Chin 

5 minut temu, RappaR napisał(a):

Jedyne pytanie jakie pozostaje jest takie:

po co człowiek w ogóle jeszcze?

I swoją drogą nie wiem czy Europa jest bardziej etyczna od Chin 

Sądzisz, że w Europie bez mrugnięcia klepną możliwość przemysłowej hodowli homo sapiens? Ja mam wątpliwości. Jeżeli już to będzie się to ciągnęło dekadami.

Ale rola człowieka w postkapitalizmie będzie musiała pewnie zostać zredefiniowana 

3 minuty temu, fluber napisał(a):

Sądzisz, że w Europie bez mrugnięcia klepną możliwość przemysłowej hodowli homo sapiens? Ja mam wątpliwości. Jeżeli już to będzie się to ciągnęło dekadami.

Ale rola człowieka w postkapitalizmie będzie musiała pewnie zostać zredefiniowana 

Etyka nie jest liniowa, tylko jest siecią. 

Nie sądzę, że w Chinach to klepną, sądzę, że to będzie narzędzie do łatwiejszych porodów. Masowe hodowanie ludzi nie ma sensu. 

W jednym wpisie cytujesz, że ludzcy matematycy i fizycy mogą co najwyżej próbować zrozumieć odpowiedzi od AI, w drugim, że ktoś będzie starał się wyhodować by może mieć kogoś za 25 lat.

Zdecyduj się.

Jeśli by Chiny by miały być nieetyczne, to ich problemy demograficzne nie należy rozwiązać, nowymi pracownikami, a eliminacją byłych. 

4 minuty temu, RappaR napisał(a):

Etyka nie jest liniowa, tylko jest siecią. 

Nie sądzę, że w Chinach to klepną, sądzę, że to będzie narzędzie do łatwiejszych porodów. Masowe hodowanie ludzi nie ma sensu. 

W jednym wpisie cytujesz, że ludzcy matematycy i fizycy mogą co najwyżej próbować zrozumieć odpowiedzi od AI, w drugim, że ktoś będzie starał się wyhodować by może mieć kogoś za 25 lat.

Zdecyduj się.

Jeśli by Chiny by miały być nieetyczne, to ich problemy demograficzne nie należy rozwiązać, nowymi pracownikami, a eliminacją byłych. 

Musiałoby dojść do sytuacji, w której większość ludzkości chciałoby zablokować projekt ludzkość. Nie wykluczam, że możesz mieć rację, ale na ten moment trudno mi to sobie wyobrazić chociażby ze względów polityczno-historycznych. Chińczycy będą chcieli mieć nowych Chińczyków itd. dla przetrwania kultury, ze względów mocarstwowych itd. inne kraje podobnie.  Także nawet jeżeli ai nas przescignie, to nie oznacza że kraje zrezygnują z tworzenia nowych obywateli. 

28 minut temu, fluber napisał(a):

Zajebisty gadżet. Z ciążą jest tyle kłopotów, niszczy figurę, jakieś powikłania, a na koniec jeszcze poród, blizny. A tu kupisz sobie taką macicę, postawisz w salonie i możesz jeszcze gościom pokazywać zamiast byle jakich zdjęć czy zniekształconych filmów z usg. 

Teraz, jack napisał(a):

Zajebisty gadżet. Z ciążą jest tyle kłopotów, niszczy figurę, jakieś powikłania, a na koniec jeszcze poród, blizny. A tu kupisz sobie taką macicę, postawisz w salonie i możesz jeszcze gościom pokazywać zamiast byle jakich zdjęć czy zniekształconych filmów z usg. 

Tu plusów jest więcej - zero urlopów z powodu ciąży, brak luki zawodowej w karierze, która jest tym spowodowana, możliwość dokładnego zaplanowania kiedy pojawi się potomstwo, zero kosztów związanych z ratowaniem wcześniaków, odciążenie służby zdrowia itd

16 minut temu, fluber napisał(a):

Musiałoby dojść do sytuacji, w której większość ludzkości chciałoby zablokować projekt ludzkość. Nie wykluczam, że możesz mieć rację, ale na ten moment trudno mi to sobie wyobrazić chociażby ze względów polityczno-historycznych. Chińczycy będą chcieli mieć nowych Chińczyków itd. dla przetrwania kultury, ze względów mocarstwowych itd. inne kraje podobnie.  Także nawet jeżeli ai nas przescignie, to nie oznacza że kraje zrezygnują z tworzenia nowych obywateli. 

Oczywiście, ale wyhodowani z próbówki w sterylnych warunkach to nie będą Chiny, dysydentom będzie zależało na swoich dzieciach i dzieciach ze swojej kultury. Wątpię w masową produkcję na 30? mln rocznie a tutaj o takiej skali byśmy musieli mówić. 

1 minutę temu, RappaR napisał(a):

Oczywiście, ale wyhodowani z próbówki w sterylnych warunkach to nie będą Chiny, dysydentom będzie zależało na swoich dzieciach i dzieciach ze swojej kultury. Wątpię w masową produkcję na 30? mln rocznie a tutaj o takiej skali byśmy musieli mówić. 

Takie dzieci bez rodziców ze sztucznych macicy byłyby idealnym materiałem na perfekcyjne wychowanie w chińskiej kulturze i wpojenie im odpowiednich wartości.

4 minuty temu, jack napisał(a):

Poród dziecka to jest najlepszy moment w życiu człowieka. 

5 minut temu, fluber napisał(a):

Takie dzieci bez rodziców ze sztucznych macicy byłyby idealnym materiałem na perfekcyjne wychowanie w chińskiej kulturze i wpojenie im odpowiednich wartości.

Właśnie czytam Konfucjusza, takie dzieci byłyby zaprzeczeniem chińskiej kultury.

Już nie mówiąc o tym, że robimy 25 letni eksperyment jakie się wychowają.

9 minut temu, RappaR napisał(a):

Właśnie czytam Konfucjusza, takie dzieci byłyby zaprzeczeniem chińskiej kultury.

Już nie mówiąc o tym, że robimy 25 letni eksperyment jakie się wychowają.

Chiny się zmieniły od czasów Konfucjusza. To Chiny wynalazły i zaczęły używać tej sztucznej robomacicy - ten wynalazek raczej mało konfucjański. Podobnie jak najszybciej postępująca robotyzacja ze wszystkich krajów świata. 

Edit: to do czego nawiązujesz (opieka dzieci nad rodzicami, silne relacje z rodzicami itd) już dawno się mocno zwinelo, najpierw przez politykę 2+1 (wielu dzieciom łatwiej się było opiekować rodzicom), potem przez agresywna politykę urbanizacyjna i masowe migracje do nowych miast w celu znalezienia pracy.

Po upadku cesarstwa, konfucjanizm, jako kłócący się z marksizmem był praktycznie tępiony, potem lekko wrócił do retoryki chińskiej partii, ale to już nie jest tak istotny element chińskiej kultury jak jeszcze te 100+ lat temu.

Edytowane przez fluber

2 godziny temu, Koelner napisał(a):

Poród dziecka to jest najlepszy moment w życiu człowieka. 

Nie wiem, ciężko powiedzieć, czy sam poród jest takim momentem, żona podpowiada "hell no" że doświadczenie z deka c***owe.

Natomiast narodziny dziecka, tak tu się zgodzę.

Edytowane przez agresywnychomik