Skocz do zawartości

wydarzenia na świecie (poza polską oraz ukrainą)

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, memento1984 napisał(a):

1) Dla Europy to na "wyborczym stole" byly jakies okruszki i czytanie z lisci herbaty, ze byc moze Pani Harris bylaby lepsza, moze mniejsza szansa na nalozenie taryf na EU, ale generalnie zadna ze stron w tych wyborach nie miala jakiegos block-bustera? moze takim mialoby byc wprowadzenie 28% CITu i samo-zaoranie US? ale to raczej byla kielba dla plebsu, ze korpo-zlo. moze kontynuacja polityki obecnej administracji trzymania Ukrainy na powierzchni, ze zwrotnej pozyczki dla Ukrainy z zamrozonych odsetek od ruskich srodkow zdeponowanych w zachodnich bankach, na dalszy konflikt wykrwawiajacy ruskich?

2) Na PiS i Mentzena!

Bo taki tu entuzjazm, że może o czymś nie wiem. Słyszałem dziś komentarze w Trójce, że oprócz ceł na elektryki z Japonii może też wprowadzić cło na produkty z Europy, a Europa ma wprowadzić cła odwetowe. 

Godzinę temu, Pablo81 napisał(a):

Kóry z punktów programu Trumpa u Europejczyków wzbudza taki entuzjazm? 

Mnie podoba się jego obietnica zakończenia wojny na Ukrainie w 24 godziny.

Rozwinąłbym uzasadnienie, ale nie wiem czy sens strzępić klawiaturę albowiem postawiłeś wysokie progi zaporowe, kto może odpowiadać ;) , a nie wiem czy wg Twej nomenklatury pod któryś przypadkiem nie podpadam :)

Teraz, DRK napisał(a):

Mnie podoba się jego obietnica zakończenia wojny na Ukrainie w 24 godziny.

Rozwinąłbym uzasadnienie, ale nie wiem czy sens strzępić klawiaturę albowiem postawiłeś wysokie progi zaporowe, kto może odpowiadać ;) , a nie wiem czy wg Twej nomenklatury pod któryś przypadkiem nie podpadam :)

Jak progi są za wysokie, to nie odpowiadaj :)

6 minut temu, Pablo81 napisał(a):

Bo taki tu entuzjazm, że może o czymś nie wiem. Słyszałem dziś komentarze w Trójce, że oprócz ceł na elektryki z Japonii może też wprowadzić cło na produkty z Europy, a Europa ma wprowadzić cła odwetowe. 

dla mieszkancow Niemiec, pewnie ciezko, bo te elektryki to moga wyladowac w centrum wojny celnej, na wszystkich frontach + tradycyjne samochody jako odwet. dla PL tam nie ma nic, ani na plus ani na minus?

Edytowane przez memento1984

1 minutę temu, memento1984 napisał(a):

dla mieszkancow Niemiec, pewnie ciezko, bo te elektryki to moga wyladowac w centrum wojny celnej, na wszystkich frontach + tradycyjne samochody jako odwet. dla PL tam nie ma nic?

Zależy jaki koszyk produktów będzie oclony. Każdy może oberwać. A elektryki to raczej margines.

Mnie w kontekście wyborów w USA interesuje tylko i wyłącznie kwestia wojny za naszą wschodnią granicą. Średnio podobała mi się wizja utrzymania dotychczasowej sytuacji. Jeśli jest kandydat, który mówi "trzeba wojnę zakończyć jak najszybciej" to mi więcej nie trzeba :) 

Mając wojnę w sąsiednim kraju dyskutujemy o cłach jako jakimś argumencie? Come on

Godzinę temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

Jarek wyjaśnił

Akurat mocno kiepski argument, bo jak USA nie było na mapie to znikliśmy, a jak dwa razy odzyskiwaliśmy miejsce na mapie, to udział USA był kluczowy.

Inna kwestia, że Polacy mają urojone poczucia zostania sprzedanym, na którym lecą wszyscy spin doktorzy.

1) Polska nigdy nie została sprzedana

2) Jesteśmy częścią NATO, OECD, UE, nigdy żaden członek żadnej z tych organizacji nie został zaatakowany, a co dopiero sprzedany. Zdecydowana większość naszego handlu odbywa się wewnątrz UE. Jesteśmy po prostu zachodem i jego integralną częścią.

3) Historycznie świetnie zachód po kolei sprzedaje. Widać to jak sprzedali Finlandię. Albo Koreę. Albo Tajwan, 

4) Mamy do czynienia z bezprecedensową ekspansją Rosji. Na początku zeszłego wieku miała tylko 22 mln powierzchni. Obecnie ma już całe 16 mln. 

5) To w końcu taki logiczny krok. Najpierw sprzedadzą Ukrainę. Zaraz potem Polskę i kraje bałtyckie. Potem od razu Czechy, Węgry, Słowację, Rumunię. Potem resztę Bałkan. I tutaj mam zagwozdkę - najpierw będą dalej sprzedawali Turcję i Grecję i czy NRD? Potem zostanie RFN(w końcu i tak naziści). Tak tylko pytanie. Czym k**** zbankrutowana Rosja ma płacić?

22 minuty temu, Pablo81 napisał(a):

Bo taki tu entuzjazm, że może o czymś nie wiem

gdzie Ty widzisz tu jakieś świętowanie? jak już to zachodzi jedynie  wypominanie hipokryzji i szerzenia cenzury, świętowanie masz w sejmie, gdzie barany klaskały skandując nazwisko Trumpa chyba jedynie po to by podkurwić drugą stronę, mamy tyle wewnętrznych problemów i kryzysów obecnie, że naprawdę trzeba być jakimś krezusem bez rodziny by analizować co dostanie z tego wielka, wspaniała UE, skoro ona nawet nie chce nam naszych pieniędzy oddać

9 minut temu, RappaR napisał(a):

Akurat mocno kiepski argument, bo jak USA nie było na mapie to znikliśmy, a jak dwa razy odzyskiwaliśmy miejsce na mapie, to udział USA był kluczowy.

no to akurat też jakoś mi średnio timelajnowo leżało, ale sam przekaz reszty tweeta każdy powinien sobie imo wziąć do serca, tyle, że to i tak psu na budę, wiadomo, dobrze, że chociaż cząstka ludzi tak myśli

15 minut temu, airmax napisał(a):

Mnie w kontekście wyborów w USA interesuje tylko i wyłącznie kwestia wojny za naszą wschodnią granicą. Średnio podobała mi się wizja utrzymania dotychczasowej sytuacji. Jeśli jest kandydat, który mówi "trzeba wojnę zakończyć jak najszybciej" to mi więcej nie trzeba

z jednej strony tak, ale z drugiej za jaką cenę? bo Szewko przedstawia scenariusz, w którym polska będzie na tym stratna (demilarytyzacja na życzenie Putina): 

17 minut temu, airmax napisał(a):

Mnie w kontekście wyborów w USA interesuje tylko i wyłącznie kwestia wojny za naszą wschodnią granicą. Średnio podobała mi się wizja utrzymania dotychczasowej sytuacji. Jeśli jest kandydat, który mówi "trzeba wojnę zakończyć jak najszybciej" to mi więcej nie trzeba :) 

Mając wojnę w sąsiednim kraju dyskutujemy o cłach jako jakimś argumencie? Come on

W jaki sposób zakończyć? 

Na jakich zasadach?

Samo zakończyć niewiele mówi.

2 minuty temu, airmax napisał(a):

Może i niewiele.

za to jest względnie wiarygodne, patrząc wstecz to wszyscy widzimy za czyich rządów Rosja atakowała, a kiedy była cisza i spokój 

Jeśli doprowadzi do sensownego pokoju to czapki z głów, ale jeżeli będzie drugi układ monachijski, to lipa.

Po prostu, to zbyt duży ogólnik.

Edytowane przez Pablo81

44 minuty temu, airmax napisał(a):

+/- w którym momencie o tym mówi? Bo średnio mam czas oglądać 1,5 godziny materiału dzisiaj 

od około 27-28 minuty zaczyna omawiać główne konflikty (ukraina, palestyna, irak, tajwan), a od 33 o "drugiej jałcie" - w tym polsce. później (1:06) jeszcze do tego wraca.

Edytowane przez lorak