Skocz do zawarto艣ci

Davis trenerem miesiaca

spabloo

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem w lekkim szoku i nie wiem co o tym my艣le膰 :shock: . Johnny Davis, ten sam kt贸rego chcia艂em zwolni膰 w off-season, zosta艂 wybrany Trenerem Miesi膮ca Konferencji Wschodniej. Bilans 8-5.

No i jak to wszystko wyt艂umaczy膰? Przed sezonem Davis mia艂 fatalny bilans i wydawa艂o si臋, 偶e skoro nie potrafi艂 wcze艣niej dogada膰 si臋 z Iversonem, a p贸藕niej "wycisn膮膰 sok贸w" z McGrady'ego, to nie nadaje si臋 do pe艂nienia tej funkcji w nowych Magic. Ale co si臋 okaza艂o? Davis nie jest zamordyst膮, nie jest kumplem dla zawodnik贸w, nie szaleje przy lini i nie podnieca si臋 byle czym. Ale wymaga od nich pewnych rzeczy. Je艣li co艣 powie, to oczekuje, 偶e zostanie to zrobione. Tak wi臋c tego typu coach powinien mie膰 zawodnik贸w w miar臋 dojrza艂ych, 偶adnej primadonny itp.. I tak jest w dzisiejszych Magic. Razi艂o mnie to w zesz艂ym sezonie, 偶e nie potrafi艂 zebra膰 do kupy tych miernych grajk贸w i zrobi膰 z nich cokolwiek, co nie przegrywa艂oby 20 punktami w wi臋kszo艣ci mecz贸w. Teraz jednak praktycznie traci to znaczenie.

Zesz艂oroczny bilans Davis t艂umaczy艂 tym, 偶e dosta艂 dru偶yn臋 w momencie kiedy ona ju偶 ton臋艂a. Jedyne co m贸g艂 robi膰 to nie pozwoli膰 jej ca艂kowicie zej艣膰 na dno. Przed tym sezonem m贸wi艂, 偶e b臋dzie inaczej, 偶e ustawi dru偶yn臋 od pocz膮tku do ko艅ca tak jak chce, 偶eby wygl膮da艂a. Niew膮tpliwie styl gry Magic jest jego zas艂ug膮. Orlando graj膮 up-tempo w czym 艣wietnie czuj膮 si臋 Francis, Hill, Mobley i Turkoglu. Tak wi臋c chwa艂a mu za to, 偶e nie pr贸bowa艂 dostosowywa膰 graczy do swojej taktyki tylko swoj膮 taktyk臋 dostosowa艂 do zawodnik贸w. Ale czy przypadkiem na tym nie ko艅cz膮 si臋 na razie jego zas艂ugi?

No w艂a艣nie. Czy bilans Magic nie jest tak dobry dlatego, 偶e s膮 w tej dru偶ynie dobrzy zawodnicy? Czy to 偶e Magic z jednej z najgorzej zbieraj膮cych dru偶yn stali si臋 najlepsz膮 to nie zas艂uga nowych graczy podkoszowych? Czy przypadkiem trenerem miesi膮ca nie powinien zosta膰 John Weisbrod, GM Orlando ;) ? W ko艅cu to on zbudowa艂 t膮 dru偶yn臋 (tak na marginesie to nie wiem czy facet jest tak m膮dry, czy ma niesamowite szcz臋艣cie, ale kiedy wszyscy m贸wili, 偶eby wyla膰 Davisa on stan膮艂 w jego obronie i stwierdzi艂, 偶e Johnny zostaje na ten sezon - teraz ma trenera miesi膮ca).

Nie wiem czy Davis dosta艂 nagrod臋 zas艂u偶enie. W ko艅cu Indiana i Cleveland r贸wnie偶 gra艂y w tym miesi膮cu bardzo dobrze. Na pewno wyb贸r do艣膰 kontrowersyjny.

PS. Howardowi nie uda艂o si臋 zgarn膮膰 debiutanta miesi膮ca, ale mo偶e w grudniu si臋 powiedzie. Jakby nie patrze膰 to 艣rednia za grudzie艅 to na razie 15 pkt i 20 zb ;).

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

No co tu duzo gadac, trzeba pogratulowac :!:

Ale tak popatrzmy na sk艂膮d Magic to z S5 z poprzediego sezonu nikt nie gra obecnie starting five, sk艂ad przeszed艂 wielk膮 zmian臋 ...

Davis swietnie pouk艂ada艂 nowy zesp贸艂, w poprzednim sezonie niewiem do kocna kto rzadzil ta druzyn膮: T-mac, czy Davis, teraz widac ze wprowadzil swoja taktyk臋, Magic lubuja sie w szybkim ataku ...

IMo rownie dobrze narode m贸g艂 zgarna膰 Carlise- trener Indy, ale trza sie cieszyc z tego sukcesu, a wog贸le niewiem co napisac, bo po tak 艣wietnym po艣cie(jak wi臋kszosci jego pos贸tw) spablaa i tak wszystko bedzie wygl膮dao marnie :wink:

ps, no niestety ten Okafor jednak wygra艂 :(

Odno艣nik do komentarza

Szczerze mowiac natew o tym nie myslalem, ze Davis moze zwinac nagrode trenera miesiaca. Faktycznie dosc kontrowersyjna decyzja, jednak nie ma latwych decyzji jezeli jest pare druzyn ktore radza sobie naprawde swietnie. Magic przewazaja pod wzgledem bilansu na starcie w ubieglym sezonie a startem w obecnym sezonu, roznica jest kolosalna ( chyba nikt temu nie zaprzeczy ) :D Tak samo jak przy wyborze debiutanta miesiaca. Howard czy Okafor ? Tutaj jednak Magic nie byli gora, jednak wydaje mi sie, ze nikt by sie nie zdziwil, jak ta nagrode dostalby Howard, bo wlasnie dzieki niemu druzyna Orlando zaczela znakomicie grac na tablicach.

Zasluga trenera czy zawodnikow ? Chyba tego sie nigdy nie dowiemy. Tak czy tak Johnny zasluguje na pochwale. W chwili obecnej ciazy na nim olbrzymia presja, wladze Magic nadal oczekuja podobnych wynikow, a to na pewno nie bedzie latwe. Ciekawy jestem czy Davis dotrwa jako trener Magic do konca sezonu, mam nadzieje ze tak, bo to bedzie znaczylo, ze wszytsko idzie tak jak powinno.

Odno艣nik do komentarza

Ja podobnie jak spabloo przed sezonem chcia艂em, 偶eby Davisa wykopano z Magic. Na jego miejsce widzia艂em zwolnionego ju偶 w贸wczas Erica Musselmanna.

Ale teraz ? Zaczynam si臋 przekonywa膰 do niego i wierzy膰 w jego umiej臋tno艣ci trenerskie. Napewno ma pomys艂 na t臋 dru偶yn臋. I oczywi艣cie gratuluj臋 mu Trenera Miesi膮ca :)

Je艣li do ko艅ca sezonu Magic b臋d膮 znakomicie gra膰 i wygrywa膰 to trzeba b臋dzie pogratulowa膰 znowu Weisbrodowi (wcze艣niej za przebudowanie sk艂adu) tym razem za pozostawienie na stanowisku head coacha Johnny'ego Davisa.

A je艣li chodzi o debiutanta miesi膮ca to spodziewa艂em si臋 Howarda rzecz jasna :D Okafor dla mnie mo偶e zgarnia膰 "Rookie Of The Month" pod warunkiem, 偶e Howard dostanie "Rookie Of The Year" :D

Odno艣nik do komentarza

Fajnie, 偶e Davis dosta艂 t膮 nagrod臋, ale to naprawd臋 nie jest wa偶ne... Najwa偶niejsze s膮 wygrane Magic.

A co do tego, czyja jest to zas艂uga, to nie da si臋 tego okre艣li膰.

- Gdyby nie Hill, Orlando znowu by艂oby zespo艂em jednej gwiazdy (Francisa).

- Gdyby nie Francis, Hill nie wytrzyma艂 by tak wielkiego t臋pa. Gdyby nie Howard, Orlando mia艂oby 艣wietny atak, ale kompletnie kulaw膮 obron臋.

- Gdyby nie John Davis, to by膰 mo偶e wszystko nie by艂o tak idealnie pouk艂adane, jak jest teraz.

Teraz w Orlando wszystko gra, mamy dobrych zmiennik贸w, wr贸ci艂 jeszcze kontuzjowany dotychczas Mobley i mam nadzieje, 偶e b臋dzie coraz lepiej. Magicy graj膮 efektownie i - co najwa偶niejsze - skutecznie, wi臋c nie ma co si臋 martwi膰 o przysz艂o艣膰, tylko czeka膰 na nast臋pne zwyci臋stwa...

Odno艣nik do komentarza

co艣 mi si臋 wydaje 偶e ta nagroda bardziej si臋 nale偶a艂a Hillowi ni偶 Davisowi , kt贸rego dalej zreszt膮 uwa偶am za beztalencie

wko艅cu jaki coach nieprowadzi艂 by dobrze zespo艂u maj膮c dw贸ch graczy natoj膮cych 艣rednio ponad 20-5-5 i jeszcze dw贸ch graczy podkoszowych 艂api膮cych cz臋sto ponad 20rebs贸w razem ?

inna sprawa to to 偶e Hill'a zawsze uwa偶a艂em za graj膮cego trenera , kiedy on jest na boisku dru偶yna poprostu gra lepiej

ach jak mi艂o 偶e wr贸ci艂 :)

zaryzykuje nawet stwierdzenie 偶e to Orlando z trenerem z g贸rnej p贸艂ki moog艂o by dojsc do Fina艂贸w

Odno艣nik do komentarza

zaryzykuje nawet stwierdzenie 偶e to Orlando z trenerem z g贸rnej p贸艂ki moog艂o by dojsc do Fina艂贸w

Ile偶 to razy zadawa艂em sobie pytanie co by by艂o, gdyby Orlando w po艂owie lat 90-tych prowadzi艂 inny trener ni偶 Brian Hill. Wtedy wydawa艂o si臋, 偶e maj膮c tyle talentu w sk艂adzie mo偶na by艂o osi膮gn膮膰 mistrzostwo. Dzi艣 jest podobnie. Orlando ma dobrych graczy, ale czy Johnny Davis potrafi ich w pe艂ni wykorzysta膰? Z drugiej strony Davis ma spore do艣wiadczenie jako zawodnik, zawsze uchodzi艂 za rozs膮dnego cz艂owieka, znaj膮cego si臋 na tej grze. Tak wi臋c mog艂oby by膰 na 艂awce gorzej. Ale niestety wci膮偶 nasuwa mi si臋 pytanie: czy nie mog艂oby by膰 lepiej?
Odno艣nik do komentarza

Go艣膰
Ten temat zosta艂 zamkni臋ty. Brak mo偶liwo艣ci dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.