Skocz do zawartości

AGD, RTV & stuff


rw30

Rekomendowane odpowiedzi

14 godzin temu, rw30 napisał(a):

w lodówkach widzę samsung & LG w rankigach dominujo, słusznie?   

Z lodówkami to bym zaczął od tego jak szeroką chcesz. Jeśli chodzi o te szerokie side-by-side to musisz obadać który układ ci bardziej odpowiada, taki z bocznym zamrazarnikiem - jak tu: https://www.mediaexpert.pl/agd/lodowki-i-zamrazarki/lodowki/lodowka-lg-gslv71pztm-side-by-side-no-frost-179cm-srebrny-podajnik-wody-kostkarka czy taki z dolnym zamrazalnikiem, jak np tu: https://www.mediaexpert.pl/agd/lodowki-i-zamrazarki/lodowki/lodowka-samsung-rf23r62e3b1-eo
Jak już zdecydujesz to wybrałbym się do jakiegoś elektromarketu obczaić układ półek, bo są róznice między producentami.

Co do LG vs Samsung to się nie wypowiem, które lepsze, natomiast ja planuję kupić niedługo i prawdopodobnie będzie to LG (ze względu na układ półek).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Camelus nie polecam side by side, koniecznie french door. Mam SBS i od strony przechowywania większych (szerszych) rzeczy jest c***owo. French Door jest lepiej pomyślany. Żona chce wsadzić co jakiś czas jakiś tort i klnie na lodówkę, bo problem ze zmieszczeniem. To samo zamrażarka niby w litrach się zgadza, ale jest wąska i to drastycznie zmienia możliwości składowania. Jakby nie fakt, że mam dość nową lodówkę i trochę kosztowała to bym wymieniał na FD. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, P_M napisał(a):

@Camelus nie polecam side by side, koniecznie french door. Mam SBS i od strony przechowywania większych (szerszych) rzeczy jest c***owo. French Door jest lepiej pomyślany. Żona chce wsadzić co jakiś czas jakiś tort i klnie na lodówkę, bo problem ze zmieszczeniem. To samo zamrażarka niby w litrach się zgadza, ale jest wąska i to drastycznie zmienia możliwości składowania. Jakby nie fakt, że mam dość nową lodówkę i trochę kosztowała to bym wymieniał na FD. 

No właśnie też z żoną oglądaliśmy - co ciekawe, mojej nie przeszkadzają te wąskie drzwi, wstępnie popatrzyła, że blacha z ciastem wejdzie i to wystarczy. No co będę dyskutował ;).

Fakt, jeśli chodzi o miejsce, szerokość itp, to French Door są bardzo spoko - kwestia co komu wygodnie i co musi mieć (albo nie)

3 godziny temu, Me Myself and I napisał(a):

z zamrażarek widziałem teraz fajny bajer -w HEIER (może w innych też są) - nie ma drzwiczek i potem dopiero szuflad tylko od razu są szuflady - prościej, czyściej, więcej miejsca, nie otwierasz wszystkiego na raz

O to wygląda na spoko patent - musze obczaić. Z innych ciekawostek,  np. LG ma patent door-in-door (ale tylko w tych side by side) - czyli nie otwierasz całych drzwi do środka tylko masz dostęp tak jakby z zewnątrz do półki na drzwiach i wyciągasz małe rzeczy typu masło itp (chyba browar też da rade) bez otwierania całej lodówki. Zakładam, że chodzi o to żeby zimno nie uciekało (czyli eko bo mniej prądu).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Camelus napisał(a):

No właśnie też z żoną oglądaliśmy - co ciekawe, mojej nie przeszkadzają te wąskie drzwi, wstępnie popatrzyła, że blacha z ciastem wejdzie i to wystarczy. No co będę dyskutował ;).

Przekonaj ją, żeby nie brała SBS, to wstępne skończy się srogim wkurwem potem, zwłaszcza jeżeli lubi np jakieś duże gary sobie wsadzić :)

Mam ten model jak coś: RS68N8320S9 no i najlepsze w niej to kostkarka :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
20 godzin temu, memento1984 napisał(a):

Prosty kamien do piekarnika i w koncu mozna robic prawdziwe domowe bagietki i prawdziwa pizze.

nieprawdopodobne jaka roznice robi temp od kamienia. Bagiety wychodza w koncu chrupiace i kolor ciemny.

Im wyższa temperatura pieczenia tym lepsze ciasto, kamień kumuluje ciepło i zapewnia lepszą dystrybucję.,Piekarniki nagrzewają się z reguły do 250 C i pizza zanim się upiecze to też się wysuszy.,Ciekawy jestem z jakiego materiału masz ten kamień ? Ja mam w sumie trzy kamienie dwa granitowe i szamotowy oprócz tego mam piec do pizzy do grilla z kamieniem kordierytowym i to jest najlepsza opcja https://allegro.pl/oferta/piec-do-pizzy-na-grilla-z-kamieniem-kordierytowym-13701961822?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:queryandcategory&bi_c=YmNkY2VkNzItZjRjNi00MzI0LWE2NWQtMzQ4ZDA5NTcwNzlhAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=b171c636-dcf1-4e2d-a67b-bea6736a9935

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

35 minut temu, mayor napisał(a):

Im wyższa temperatura pieczenia tym lepsze ciasto, kamień kumuluje ciepło i zapewnia lepszą dystrybucję.,Piekarniki nagrzewają się z reguły do 250 C i pizza zanim się upiecze to też się wysuszy.,Ciekawy jestem z jakiego materiału masz ten kamień ? Ja mam w sumie trzy kamienie dwa granitowe i szamotowy oprócz tego mam piec do pizzy do grilla z kamieniem kordierytowym i to jest najlepsza opcja https://allegro.pl/oferta/piec-do-pizzy-na-grilla-z-kamieniem-kordierytowym-13701961822?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:queryandcategory&bi_c=YmNkY2VkNzItZjRjNi00MzI0LWE2NWQtMzQ4ZDA5NTcwNzlhAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=b171c636-dcf1-4e2d-a67b-bea6736a9935

Kupilem na probe bo nie mialem zbytnio przekonania ze to zadziala:

https://www.ebay.com/itm/196052442568
 

po teksturze to chyba szamot?

efekt jest piorunujacy, 20-30min w 550F zeby kamien zlapal max temp i mowie ci, cos takiego jak bagietka wyszlo mega, autentycznie jak z piekarni. Moze wiekszy kawal ciasta wymaga grubszego kamienia bo wiecej ciepla jest potrzebne, ale do pizzy i bagietek napewno styknie.

masz jakies “szufle” do pizzy do polecenia? Zrobilem probe na “szufle” z innym substytutem co mialem pod reka i sie piza spierdolila z hukiem na kamien i wyszlo “smokie” calzone.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szamot jest OK .,jedyna wada to trudność utrzymania czystości jak coś tłustego popłynie na szamot to ciężko doczyścić, granit pod tym względem lepszy można nawet mięso piec i się umyje.,Jeżeli chodzi o łopatki to wystarczy najprostsza za grosze nphttps://allegro.pl/oferta/blacha-lopatka-do-przenoszenia-pizzy-b1825-13837901039.,  dodatkowo taka łopatka do pizzy przydaje się przy bezpiecznym wyciąganiu tortów z cukierni z pudełka 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

25 minut temu, kolader napisał(a):

Ktoś poleci jakiś fajny odkurzacz pionowy? Najlepiej z funkcją mopowania. Budżet ok. 1500zł.

Może na olx znajdziesz hizero w tym budżecie,bo nówka jednak drozej. Żona korzysta i dzięki niemu pod młotek poszedł roborock. Niemniej trzeba przyznać, że mimo, że sprzęt drogi to świetnie się sprawuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...
W dniu 18.10.2023 o 09:34, Gregorius napisał(a):

@rw30 zasadniczo zastanów się czy potrzebujesz suszarke. Długo trwa suszenie i dużo prądu zużywa. Natomiast co do jakości pralko-suszarek to zrobił sie duży postęp i o ile rok temu miałem kupować oddzielnie tak teraz zamierzam kupić combo. Ważne żeby kupić z możliwie dużym wsadem. Po pracy sprawdzę ale chyba 9kg/7kg . Co do modelu nie pamiętam dokładnie nad którymi myslałem ale nie widzę różnicy miedzy samsung/lg/elektrolux

Ma ktoś jakieś doświadczenia z zestawami suszarka + pralka z których można skorzystać? Czy coś poza różnym wsadem w wypadku suszarki ma znaczenie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, jack napisał(a):

Ma ktoś jakieś doświadczenia z zestawami suszarka + pralka z których można skorzystać? Czy coś poza różnym wsadem w wypadku suszarki ma znaczenie?

Samsung WW70J5346FW
Samsung DV90M5200QW
Mam taki zestaw i sprawdza się świetnie już 5 lat. Tak jak wspomniał blackmagic koniecznie pompa ciepła w suszarce to must have.
Co do wsadu, to można się naciąć, bo w przypadku pralek w Samsungu, nie ma roznicy miedzy pralką nominalnie posiadającą 7 a 9kg (info potwierdzone u serwisanta Samsunga), stąd wziąłem właśnie model 7kg :D 

Tak patrzę na szybko po Samsie to masz w fajnej cenie teraz:https://www.euro.com.pl/suszarki/samsung-suszarka-dv90cgc2a0ae.bhtml - z tego co widzę w euro tylko jeden model ma 8kg reszta 9kg i drugi model 16kg. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.