Skocz do zawarto艣ci

Metropolitan Division 21/22

Raven2156

Rekomendowane odpowiedzi

Z racji na to, 偶e nadszed艂 d艂ugo wyczekiwany sezon w kt贸rym liga poszerzy艂a si臋 o 32 dru偶yn臋 nast膮pi艂a delikatna roszada w podziale na dywizje. Wracamy do "oryginalnego" podzia艂u znanego z poprzednich sezon贸w. Dodatkowo聽Kojoty z Arizony w臋druj膮聽do Central Division natomiast ich miejsce zajmuj膮 Seattle Kraken. :)

Zapraszam do udzia艂u w dyskusji dotycz膮cej Metropolitan Division czyli kolejno:

• Carolina Hurricanes
  • Columbus Blue Jackets
  • New Jersey Devils
  • New York Islanders
  • New York Rangers
  • Philadelphia Flyers
  • Pittsburgh Penguins
  • Washington Capitals
Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Co tu du偶o pisa膰, czekam na ten sezon Rangers bardzo mocno, my艣l臋, 偶e ekipy z Nowego Jorku mog膮 by膰 bardzo mocne. W przypadku Islanders nie widz臋聽wielkich ruchow transferowych ale 艣mia艂o mo偶na ich uzna膰 za contendera po minionych playoffs. To te偶 ko艅c贸wka je艣li chodzi o ekipy Caps i Pens w takim wymiarze jaki znamy, Sid jest ju偶 weteranem, Ovi z jego salary te偶 troszk臋 blokuje nie najm艂odsz膮 ekipe z stolicy. Mimo tego nadal jest w tych ekipach spory potencja艂. Spadkowa dla mnie forma czeka ekipa Columbus, kt贸ra totalnie rozmontowa艂a si臋 w ci膮gu nieco ponad 100 dni, nie wiem czy Voracek cokolwiek co艣 wniesie do ich sk艂adu, jak zawsze nie przekonuje mnie te偶 Laine. Hurricanes to team na playoffy max 2ga runda przynajmniej przy tych ruchach, ktore wykonali. Flyers i Devils to dla mnie dwie zagadki, jednak na ten moment nie widz臋 ich wysoko.聽

Odno艣nik do komentarza

• 1 miesi膮c temu...

https://sport.tvp.pl/55849707/hokej-nhl-koronawirus-szczepienie-kolejny-asystent-trenera-stracil-prace-bo-nie-chcial-sie-zaszczepic

Ma艂a ciekawostka z obozu CBJ.

呕eby艣my dobrze si臋 zrozumieli, nie chc臋 tu rozpoczyna膰 dyskusji ani nad COVID-em, ani nad tym, czy szczepi膰 si臋, czy nie (przeszed艂em do艣膰 艂agodnie, du偶o p贸藕niej zaszczepi艂em si臋 podw贸jnym Pfizerem, ale jak kto艣 nie chce, to w ko艅cu mnie jako zaszczepionemu powinno to zwisa膰 i faktycznie zwisa, z wielu powod贸w zreszt膮, ale mniejsza o to). Natomiast jak czytam o tym, 偶e szczepienia s膮 dobrowolne, a pan Kekaleinen szanuje decyzj臋 Sylwka, to nie wiem, czy mam si臋 艣mia膰, czy p艂aka膰, naprawd臋.

呕eby nie by艂o, jest mi r贸wnie偶 oboj臋tne, czy Sylwek si臋 nie zaszczepi艂, bo by艂y jakie艣 przeciwskazania, czy nie zaszczepi艂 si臋, bo ma l臋k przed ig艂ami, czy nie zaszczepi艂 si臋, bo jest przeciwko szczepionkom jako takim, czy nie zaszczepi艂 si臋, bo mu si臋 nie chcia艂o, czy nie zaszczepi艂 si臋 po prostu dlatego, 偶e k... nie i ju偶.

Szczepienie dobrowolne (wolna r膮czka, ale w trybach, rzec by si臋 chcia艂o), decyzj臋 szanujemy, ale z roboty to my was, towarzyszu, jednak, wiecie, rozumiecie,聽wywalimy. Przecie偶 o czym艣 takim to Orwellowi si臋 nie 艣ni艂o.

Coraz cz臋艣ciej chce mi si臋 powt贸rzy膰 za Zag艂ob膮: Azali偶 tylko ja jeden nie pijany in universo?

Odno艣nik do komentarza

• 4 tygodnie p贸藕niej...

Mia艂em pisa膰, 偶e Penguins mog膮 mie膰 ci臋偶ko w tym sezonie, bo Crosby b臋dzie nieobecny przez kilka tygodni, Ma艂kin przez co najmniej dwa miesi膮ce. Guentzel mia艂 covid i te偶 nie by艂 gotowy na mecz otwieraj膮cy sezon, a tu Pingwiny lu藕no wygra艂y z mistrzami z Tampy. Do艣wiadczony Brian Boyle wr贸ci艂 do NHL i od razu w debiucie brameczka.聽

Mia艂em te偶 pisa膰, 偶e to mo偶e by膰 rok Rangers. Czarny ko艅 tej dywizji. M艂odzie偶 o rok starsza, nowy trener z wysokiej p贸艂ki, no i... na otwarcie zostali rozbici, g艂贸wnie w powerplay przez Capitals. Ovi na otwarcie z dubletem. Coraz bli偶ej do najwi臋kszych w klasyfikacji strzelc贸w all-time.聽

Tak wi臋c, takie ma艂e psikusy, patrz膮c na prognozy jakie mia艂em, dosta艂em na start. Zobaczymy jak b臋dzie dalej.

Dywizja na pewno bardzo mocna i b臋dzie ostra walka. Ca艂y czas m艂odzi, ale ju偶 od jakiego艣 czasu naprawd臋 mocni Hurricanes. Dru偶yna Trotza, czyli NY Islanders, kt贸rzy w ostatnich trzech sezonach 艂膮cznie, maj膮 po Tampie najwi臋cej rozegranych mecz贸w w playoffs. Bardzo do艣wiadczeni, maj膮cy 艣wietnego Owieczkina Capitals. Penguins, kt贸rych mimo du偶ych problem贸w na starcie nie mo偶na przecie偶 lekcewa偶y膰. Flyers, kt贸rzy po s艂abszym sezonie chc膮 wr贸ci膰 na dobre tory. Rangers z mocnymi ambicjami. Przynajmniej 1-2 zespo艂y z wy偶ej wymienionych b臋d膮 bardzo niezadowolone na koniec RS. Columbus i New Jersey raczej bez szans na cokolwiek przy takiej konkurencji, cho膰 NHL r贸偶ne historie zna, a Devils co艣 tam si臋 wzmocnili jednak (Hamilton, Tatar), a z m艂odzie偶y, kt贸rej maj膮 sporo te偶 mo偶e kto艣 mocno wyskoczy膰 (Hughes?)聽:)

Z ciekawostek. Islanders pierwsze 13 spotka艅 rozegraj膮 na wyje藕dzie. Dopiero 20 listopada zagraj膮 u siebie przeciwko Calgary i b臋dzie to otwarcie nowej UBS Areny w Belmont Park. A no i jeszcze jedno. Zdeno Chara po 20 latach wraca do Nowego Jorku, 偶eby ponownie zagra膰 dla Wyspiarzy :D

Edytowane przez Braveheart22
Odno艣nik do komentarza

W dniu 14.10.2021 o 22:10, Braveheart22 napisa艂:

Tak wi臋c, takie ma艂e psikusy, patrz膮c na prognozy jakie mia艂em, dosta艂em na start. Zobaczymy jak b臋dzie dalej.

Ch艂opaki z Rangers (przynajmniej Igor na bramie) si臋 rozkr臋caj膮, wczoraj szalona dogrywka z Leafs, za to Twoi Islanders poki co bez sza艂u ale pogadamy za 20 spotka艅 poki co to wszyscy w trybie startowym. Tak jak pisa艂e艣 to cholernie mocna dywizja, NJD i CBJ raczej mo偶na skre艣li膰 cho膰 i jedna i druga ekipa ma papiery na to by ukra艣膰 komu艣 punkty brakuj膮ce do wej艣cia do upragnionej 贸semki. Lider贸w widze w Canes, Caps i Isles, my艣l臋, 偶e Tampa najlepsze ma ju偶 za sob膮. Trzymam kciuki za Rangers to ju偶 czas no i wierze w Galanta. Pens albo Flyers mog膮 skolei zadziwi膰 najbardziej (in plus albo na minus).

Odno艣nik do komentarza

• 3 tygodnie p贸藕niej...
W dniu 6.11.2021 o 00:21, J. Lo napisa艂:

Na szybko zerkn膮艂em sobie na tabele...

1. Hurricanes, 9 mecz贸w, 18 punkt贸w.

Kurde... To na pewno ci sami? :-D

Nie zapomnij, 偶e m贸wimy o NHL a wi臋c jedyne powiedzenie jakie tutaj pasuje to "Nie chwal dnia przed zachodem s艂o艅ca" ;)

W tej lidze mo偶e wydarzy膰 si臋 dos艂ownie wszystko... No mo偶e poza przej艣ciem pierwszej rundy Playoffs przez Maple Leafs :(

Odno艣nik do komentarza

Ano, inne popularne powiedzenie m贸wi, 偶e na jesieni nie mo偶na zaklepa膰 sobie miejsca w play-offs, ale mo偶na je straci膰 馃槈

S臋k tylko w tym, 偶e za czas贸w kiedy by艂em na bie偶膮co z tematem Sokowir贸wek przyzwyczai艂em si臋 do tego, 偶e w ich przypadku dzia艂a raczej ta druga opcja :-D

Odno艣nik do komentarza

Dobry przyk艂ad聽 to Sabres kilka lat temu (jak Blues mistrza zdobywali), gdzie w listopadzie, grudniu 艣cis艂y top ligi, spory czas nawet 1sze miejsce, a potem zjazd po r贸wni pochy艂ej... na samo dno. Za to z drugiej strony聽 w mie艣cie 艣w. Ludwika posadzili na bramce Binningtona i marsz w g贸r臋. Po Puchar Stanleya wprost z czelu艣ci i odm臋t贸w Ligi, czyli tam gdzie Buffalo wtedy spad艂o i usi艂uje ostatnio co艣 si臋 wspi膮膰....

Odno艣nik do komentarza

• 2 tygodnie p贸藕niej...
W dniu 17.11.2021 o 21:55, Wujek W贸jcik napisa艂:

Co艣 ci臋zki start maj膮 w tym roku ch艂opaki, co tam u was na wyspie? Nie m贸wie, 偶e ju偶 sezon stracony bo za wcze艣nie i to du偶o za wcze艣nie ale nie wygl膮da to ciekawie. Odpal膮 jestem pewien, za du偶y potencia艂 w grajkach.聽

W ramach podsumowania ostatnich trzech spotka艅, idealnie pasuje to:

Screenshot_20211117_023736.thumb.jpg.167d334d92750a76b44c0120411d33e3.jpg

Z Devils odda膰 ponad 40 strza艂贸w i przegra膰 0-4?...聽

Z Tamp膮 jak przewa偶ali w 2 tercji to i tak nie potrafili wyr贸wna膰, a potem w ko艅c贸wce przysz艂a zapa艣膰...聽

A z Panthers to na 1 tercji nawet nie wyjechali...聽

Tak po kr贸tce :)

Trotz do艣膰 mocno wkurzony na ich postaw臋 w obronie. Ale swoj膮 drog膮 to nie wiem po co im emeryt Chara by艂, bo na razie to s艂abiutko si臋 prezentuje. Rozumiem, 偶e do艣wiadczenie (Leddy) chcieli zamieni膰 jeszcze wi臋kszym do艣wiadczeniem (Chara), ale no Leddy to by艂 jeszcze sportowo w gazie. Trotz te偶 od pocz膮tku sezonu musia艂 miesza膰 w obronie, bo poza pierwsz膮 pewn膮 par膮 (Pulock-Pelech) nie sz艂o. U Dobsona te偶 na razie nie wida膰 post臋pu, kt贸rego oczekiwano. Mia艂em nadziej臋, 偶e Robin Salo, kt贸ry by艂 po 艣wietnym sezonie w SHL wskoczy ju偶 w tym roku do sk艂adu, a tu na razie tylko w Bridgeport na farmie gra. Na domiar z艂ego, najlepszy obro艅ca, czyli Pulock, wypada na 4-6tyg z gry...聽

Wypad艂 te偶 Bailey na kilka gier (covid protocol). Wy偶ej o obronie pisa艂em, ale w ataku nie lepiej. 30 si艂a ligi na ten moment pod wzgl臋dem strzelonych bramek na mecz, 30 PP w lidze (12.5%, co to jest? XD). Palmieri w ostatnim meczu dopiero pierwsza bramka w tym sezonie...聽

Na ten moment ostatnie miejsce w dywizji Metro, ale Pittsburgh to chyba jeszcze s艂abiej gra, tylko wi臋cej mecz贸w zagra艂. Za to, nie dziwi mnie, 偶e najlepiej prezentuj膮 si臋 Canes, bo to by艂 m贸j faworyt przed sezonem do pierwszego miejsca tutaj.聽

Ale z pozytyw贸w. Fajny artyku艂 mam - analiza r贸偶nych statystyk ofensywnych w grze z kr膮偶kiem. Barzal mocny w wielu aspektach, co mnie nie dziwi, bo on akurat prowadzenie, kontrol臋 kr膮偶ka ma na kapitalnym poziomie.聽

https://www.sportsnet.ca/nhl/article/analyzing-nhl-forwards-best-puck-movers-game/

Warto jeszcze wspomnie膰 o tym, 偶e Lamoriello zrzuci艂 kontrakt Boychuka do Buffalo, co stworzy艂o troch臋 przestrzeni w salary, wi臋c mo偶e nied艂ugo jaki艣 trade wleci (???)

No i najwi臋kszy pozytyw to koniec najd艂u偶szej w historii serii wyjazdowej. Ch艂opaki wracaj膮 do domu, do nowego domu, bo ju偶 w sobot臋 inauguracja nowej areny, przyje偶d偶aj膮 Flames. W og贸le, chyba z najbli偶szych 20 mecz贸w, a偶 15 Wyspiarze zagraj膮 u siebie. Ten okres zadecyduje, czy rusz膮 do przodu, czy te偶 nie (dobrze chocia偶, 偶e maj膮 sw贸j pick w tym roku, jak co艣 to mo偶e troch臋 szcz臋艣cia w loterii i jaki艣 topowy wyb贸r w drafcie聽:))聽

W dniu 17.11.2021 o 21:51, Wujek W贸jcik napisa艂:

Tak s艂ysza艂em o tym, Yzerman ma nosa nie ma co, ale poczekajmy z prospektami r贸偶nie bywa, potem trafia si臋 taki Laf i Kakko馃槣 i ... nic.聽聽

Ale Foxa chocia偶 macie ;)

Edytowane przez Braveheart22
Odno艣nik do komentarza

2 godziny temu, Braveheart22 napisa艂:

Ale Foxa chocia偶 macie聽;)

Taaa bola艂o jak hala Calgary szantowa艂a "Fox you sucks!" a w tym samym momencie Tkachuck strzela艂 nam brame plecami do bramkarza...

nie no dobrze, 偶e Kreider w gazie bo jakos tak mimo wygranych to wszystko dla mnie na s艂omianych nogach w Rangers, gdyby nie bramkarze to nie widze tego.聽

Canes i Caps na wschodzie rules, Crosby do drugiej lini ponoc 馃槣聽sic!

No nic odpalam Rangers z Leafs...z innej broszki to Jets mnie si臋 widz膮.

Odno艣nik do komentarza

No i co, mieli艣my otwarcie, nowa arena pi臋kna, ale po dw贸ch meczach (Flames, Maple Leafs) nadal bez zwyci臋stwa...

Troch臋 si臋 posypali Wyspiarze kadrowo. Pulock to wspomina艂em kontuzja. Bailey covid protocol i do艂膮czyli do niego Lee, Pelech, Greene, Johnston. Beauvillier te偶 pauzowa艂 w jednym meczu. Sytuacja nie do pozazdroszczenia, miejsce w tabeli i liczba punkt贸w r贸wnie偶.聽

Sporo debiutant贸w (Salo, Hutton), ludzi z niewielkim do艣wiadczeniem (Aho), graczy nieco zapomnianych (Andreoff) czy odstawionych na boczny tor w ostatnim czasie (Panik) wskoczy艂o teraz do sk艂adu.聽

W tej chwili ju偶 seria 5 pora偶ek z rz臋du. Nie napawa to optymizmem.聽

Z pozytyw贸w, ciesz臋 si臋, 偶e Robin Salo wreszcie wskoczy艂 do sk艂adu i jak wida膰 Trotz musi widzie膰 w nim potencja艂, bo gra od razu najwi臋ksze minuty.聽

Nic, tak jak pisa艂em. Ta seria 20 mecz贸w, kt贸ra zacz臋艂a si臋 spotkaniem domowym z Calgary pewnie zadecyduje o tym sezonie, bo potem jak膮艣 kosmiczn膮 strat臋 punktow膮 ci臋偶ko goni膰, nawet je艣li zostanie druga po艂owa sezonu tak naprawd臋.聽

Let's go Islanders!聽

Odno艣nik do komentarza

Szabla ogl膮da艂e艣 wczoraj te zawody o najgorsz膮 obrone w lidze?

4 gole w 1:20 niby du偶o bramek kilka 艣wietnych akcji ale ten mecz mi przypomina艂 chaos, fartem wygrali Rangers ale nie chodzi o to by wygrywa膰 fartem.聽

Co do Isles to bardzo salty mema widzia艂em... Tavares wygra艂 pierwsze spotkanie w nowej hali Isles jeszcze zanim zrobili to Islanders. 馃槣

Flames bardzo mocni, nie przekre艣la艂bym jeszcze ekipy Trotza, ale to najwy偶szy czas na podbudke. Imo ruch z zakupem Chary to by艂a lipa, ju偶 w Caps to nie trybi艂o, czas, 偶eby olbrzym powiedzia艂 koniec.聽

Edytowane przez Wujek W贸jcik
Odno艣nik do komentarza

20 godzin temu, Wujek W贸jcik napisa艂:

Derby Nowego Jorku dla Rangers, troche lipa, 偶e pierwsze historyczne w nowej hali Isles przegrali, ale nie taka historia jest najwa偶niejsza.聽

Jak zobaczy艂em przed meczem, 偶e Brock Nelson wypada z gry na 2-4 tygodnie to nawet si臋 nie 艂udzi艂em.聽

Dw贸ch czo艂owych obro艅c贸w out, teraz drugi center (a w sumie jak na razie to raczej najlepszy gracz Wyspiarzy w tym sezonie) wypada. Masakra.聽

Jeszcze do listy covid protocol do艂膮czyli Chara i Bellows. Absencje s膮 jak na razie brutalne dla Islanders. Z tego powodu ju偶 31 zawodnik贸w zagra艂o w tym sezonie, strasznie du偶e roszady, wymuszone oczywi艣cie.聽

Btw, 3 mecze ju偶 u siebie i 3 pora偶ki. Pi臋kne otwarcie nowej hali... :)

Odno艣nik do komentarza

Cizikas kolejny gracz Islanders z covid. NHL postanowi艂o odwo艂a膰 jak na razie dwa najbli偶sze spotkania Wyspiarzy i zamkn膮膰 chwilowo w izolacji reszt臋 sk艂adu. Sypie si臋 ten sezon niesamowicie...聽

Ale Sorokin to jest kocur w bramce! Chocia偶 tyle dobrego z tego sezonu :)

...

Wyspiarze Wyspiarzami, ale ja g艂贸wnie o czym innym. Kolega Owieczkin nie zwalnia tempa i w wieku punktuje na poziomie Draisaitla czy McDavida jak dot膮d. Ba, on po tych 20 meczach to punktuje najlepiej w swojej karierze!聽

i jeszcze jedno info po pi膮tkowym meczu przeciwko Panthers:

...聽

Na koniec wspomn臋 jeszcze o jednym zespole. Przed sezonem, przyznam szczerze, 偶e si臋 do艣膰 mocno u艣miechn膮艂em jak przeczyta艂em, 偶e Blue Jackets stawiaj膮 sobie za realny cel walk臋 o playoffy, ale na razie s膮 na dobrej drodze ku temu i to mimo kontuzji wa偶nych graczy, kt贸re maj膮/mia艂y miejsce (Laine, Domi). Nie ma co m贸wi膰, praktycznie 膰wiartka sezonu za nami, no i troch臋 mnie zaskoczyli. Tampa, b贸j si臋!!! 馃槄

Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.