Skocz do zawarto艣ci

kobiety w sztabach trenerskich

rw30

Rekomendowane odpowiedzi

jest kilka kobiet w sztabach trenerskich w NBA, czy s膮 jakie艣 g艂osy czy one co艣 wnosz膮, albo聽 w og贸le, co daj膮 czego potencjalny trener - facet nie daje? w og贸le dziwne to jest dla mnie, bo koszyk贸wka kobiet to prawie 偶e inna dyscyplina sportu, ale mo偶e czego艣 nie wiem.

G艂osy typu 'baby do gar贸w', 'chu-ja do g臋by a nie trenowa膰' tudzie偶 'conajmniej jedna powinna by膰 w sztabie ka偶dego zespo艂u i to powinno by膰 regulowane' - prosz臋 o dopisywanie si臋 raczej do temat贸w polityczno - 艣wiatopogl膮dowych聽w szatni ni偶 tutaj.

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Godzin臋 temu, rw30 napisa艂:

co daj膮 czego potencjalny trener - facet nie daje

Ale czemu kompetencje trenerskie maj膮 mie膰 jak膮艣 przynale偶no艣膰 p艂ciow膮? Po prostu koszyk贸wka (i niekt贸re dyscypliny sportu) przez lata raczej by艂a niedost臋pna dla kobiet, wi臋c gdy liga sta艂a si臋 bardziej otwarta to do艣膰 normalne, 偶e nagle jest ich wi臋cej w sztabach czy w艣r贸d obsady s臋dziowskiej.

Kobieta trenerka nie musi dawa膰 czego艣 wi臋cej ni偶 facet trener dlatego, 偶e jest kobiet膮, po prostu niekt贸re trenerki mog膮 zna膰 si臋 na czym艣 lepiej ni偶 niekt贸rzy trenerzy, a na p艂e膰 zwraca si臋 uwag臋 dlatego, 偶e przez lata tych kobiet w tym nie by艂o.

Czytam sobie ksi膮偶k臋 Jackie MacMullan aktualnie i tam by艂 do艣膰 smutny cytat z Lieberman, kt贸rej mama przebija艂a pi艂ki, gdy trenowa艂a sobie rzucanie przed domem, bo to nie by艂o kobiece zaj臋cie. Na szcz臋艣cie par臋 lat min臋艂o i taka Sabrina Ionescu trenowa艂a ju偶 na r贸wni ze swoim bratem, okaza艂a si臋 bardziej utalentowana od niego i robi sobie karier臋 w koszyk贸wce, gdzie on jest w sumie jako wsparcie :P

Odno艣nik do komentarza

Bycie trenerem nie wymaga bycia dobrym zawodnikiem, wi臋c jak kt贸ra艣 se daje rad臋 i nie dosta艂膮 roboty tylko za bycie bab膮, to who cares.

Dziwniejsze jest troch臋 wpychanie kobiet do broadcast team贸w, bo to prawie zawsze dobre armaty, a ja si臋 pytam:

- Ile kobiet interesuje si臋 koszyk贸wk膮? (strzelam, 偶e bardzo ma艂o)
- Ile z tych kobiet interesuj膮cych si臋 koszyk贸wk膮 to dobre armaty? (strzelam, 偶e bardzo ma艂o)

Ergo, podejrzewam 偶e wiele z nich ma t膮 prac臋 dzi臋ki byciu w uprzywilejowanej grupie, bo jest ich tam gruba nadreprezentacja.

Odno艣nik do komentarza

W dniu 11.04.2021 o 14:54, Chytruz napisa艂:

Dziwniejsze jest troch臋 wpychanie kobiet do broadcast team贸w, bo to prawie zawsze dobre armaty, a ja si臋 pytam:

- Ile kobiet interesuje si臋 koszyk贸wk膮? (strzelam, 偶e bardzo ma艂o)
- Ile z tych kobiet interesuj膮cych si臋 koszyk贸wk膮 to dobre armaty? (strzelam, 偶e bardzo ma艂o)

Ergo, podejrzewam 偶e wiele z nich ma t膮 prac臋 dzi臋ki byciu w uprzywilejowanej grupie, bo jest ich tam gruba nadreprezentacja.

To jest zemsta feministek za bia艂膮 supremacj臋 czyli wpychanie bia艂ych dryblas贸w na pozycj臋 centra przed 2000 rokiem. Zamiast prawilnie gra膰 na 艣rodku Kempem czy Malonem kluby NBA promowa艂y takich go艣ci jak Joe Kleine, Joe Wolf, Jon Koncak, Bill Wennington, Luc Longley, Will Perdue, Frank Brickowski, Shawn Bradley i Greg Ostertag. Postrzegam to zatem jako pewn膮 sprawiedliwo艣膰 dziejow膮.

Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.