Skocz do zawartości

WAKACJE A COVID podróże w 2021 roku

ignazz

Rekomendowane odpowiedzi

33 minuty temu, julekstep napisał(a):

ja czekam na relację live z flixbusa na linii Warszawa-Tokyo!

Bilety Warszawa Tokio tam i z powrotem z lekkim upgradem 14 koła za 2 osoby, także szkoda, że nie ma flixbusa 

Godzinę temu, jack napisał(a):

Test toalety dworcowej i marudzenie na biletomaty? 

Zobaczymy, spodziewam się problemów z płatnościami bezgotówkowymi, ale może nie mam racji. @RappaR revolut chodził jak trzeba, czy musiałeś płacić gotówką?

Jakież moje zdziwienie wywołał jeden mały skrawek papierka leżącego w szpargałach. 

Jestem obecnie w trakcie przeprowadzki więc kolejny raz jest okazja na naturalną selekcję rzeczy które do niczego nie są potrzebne ale emocjonalnie skutecznie się bronią przed śmietnikiem. 
Kolejny raz trafiło na stare bilety z różnych eventow które właśnie przy przeprowadzkach uruchamiają wspomnienia. 

Jedna z takich dupereli jest bilet z MSG na mecz z……

Seattle Super Sonics jedna z ostatnich okazji w 2007 roku oglądania tego klubu.
Jakoś wcześniej nie zanotowałem tego faktu że zaliczyłem coś co ciężko będzie zrobić z racji przenosin do OKC. 

uśmiechnąłem się.  

Wtedy to był jeden mecz z kilku bez kontekstu i jakiejś ważności. Dziś fajny detal. 

@ignazz Ty naprawdę polecasz Hotel Anders i Stare Jabłonki? Byłem tam na długi weekend i wyjeżdżałem tuż przed imprezą i szczerze powiedziawszy to jedyna świetna atrakcja to czyste jezioro i samo położenie. Bo hotel to najlepsze czasy ma za sobą. Plaza zatrzymała się w latach 90tych. Zero atrkacji . Rowerki czy kajaki mocno leciwe. O ile same Mazury fajne to przełożenie ceny do jakości już średniawe

Ogólnie to ja polecam Wam nietypowe miejsca -

1 - Leuven - pewnie mało kto słyszał a jeszcze mneij osób było ale mają chyba najpiękniejszy ratusz w Europie i beginaż

2 - Klasztor Maulbronn niedaleko Stuttgartu - świetnie zachowany kompleks praktycznie żywcem przeniesiony ze średniiowiecza

3- Morawy ( Telć , Trebić)

4 - Monschau

5- Marburg gdzie obecnie ma główną siedzibę Zakon Krzyżacki 

Fryburg Bryzgowijski , Guimares( chyba najbardziej mi się podobało z całej Portugalii ale nie byłem w Lizbonie ) i Lyon choć tam akurat ceny w restauracjach są z kosmosu ale miasto klimatyczne

Hotel nie. Event sportowy. 
Ja spałem w domku letniskowym u znajomych. 

Atmosferę tych zawodów i datę tylko w ich trakcie gdy okolica żyje. 

W innych terminach nuda. Dla mnie zbyt nudno. A jak chodzą po plaży siatkarki z Japonii czy Italii  to już się robi ciekawiej 

2 godziny temu, ignazz napisał(a):

Hotel nie. Event sportowy. 
Ja spałem w domku letniskowym u znajomych. 

Atmosferę tych zawodów i datę tylko w ich trakcie gdy okolica żyje. 

W innych terminach nuda. Dla mnie zbyt nudno. A jak chodzą po plaży siatkarki z Japonii czy Italii  to już się robi ciekawiej 

Saune to tam mają?

W dniu 3.07.2025 o 20:13, fluber napisał(a):

Zobaczymy, spodziewam się problemów z płatnościami bezgotówkowymi, ale może nie mam racji. @RappaR revolut chodził jak trzeba, czy musiałeś płacić gotówką?

Absolutnie wszedzie zaplacisz karta napewno w okolicach Tokio. moge polecic uzywanie google maps na telefonie zeby poruszac sie pociagami. Polecam zaladowac karte miejska na telefon. Gotowka trzeba bylo placic w niektorych temples. 
no i Seven eleven dla snacks&bev!

Edytowane przez memento1984

4 minuty temu, memento1984 napisał(a):

Absolutnie wszedzie zaplacisz karta napewno w okolicach Tokio. moge polecic uzywanie google maps na telefonie zeby poruszac sie pociagami. Polecam zaladowac karte miejska na telefon. Gotowka trzeba bylo placic w niektorych temples. 
no i Seven eleven dla snacks&bev!

W Tokio generalnie wiem, że nie ma problemów, ale ja planuję być praktycznie wszędzie od Tohoku po Hiroszimę a w necie filmy czy relacje sprzed kilku lat wskazują na przepaść między Tokio a nawet "średniej" wielkości milionowymi miastami. Planuje sobie załadować suyke na dzień dobry i zobaczymy 

Edytowane przez fluber

4 minuty temu, fluber napisał(a):

W Tokio generalnie wiem, że nie ma problemów, ale ja planuję być praktycznie wszędzie od Tohoku po Hiroszimę a w necie filmy czy relacje sprzed kilku lat wskazują na przepaść między Tokio a nawet "średniej" wielkości milionowymi miastami. Planuje sobie załadować suyke na dzień dobry i zobaczymy 

Suyka i google maps do wszelakiego transportu. Na zadupiu to hit or miss z olatnosciami ale 7-11 rzadzi hehe

43 minuty temu, LAF napisał(a):

Wałbrzych - jakieś fajne knajpki ? Ktoś coś ?

Tuż pod walbrzychem masz Browar Jedlinka w jedlinie Zdrój - bardzo polecam - możesz sobie załadować kartę prepaid na wejściu i potem polewać po troszkę z każdego nalewaka (płacisz za litr, niezależnie od piwa), wszystko warzone na miejscu i kuchnia też smaczna.

W Szczawno Zdrój masz restauracje Babinicz z fenomenalna kuchnią, obowiązkowo zamów sobie steka.

Formalnie ani jedna ani druga knajpa nie jest w Wałbrzychu, ale dojedziesz komunikacja miejską.

Z Wałbrzycha podobno Red point i złota stacja są spoko (znajomi polecali), ale osobiście nigdy nie byłem.

Edytowane przez fluber

40 minut temu, 24kobe8 napisał(a):

Byl ktoś w Podgoricy? Jest tam co robić ? Warto ? Szukam czegos nieoczywistego na 3-4 nocki z Żoną a widzę, że są ode mnie loty...

Sam lecę znowu tam w sierpniu ze znajomymi. Jak co roku od 5 lat. W Podgoricy nie ma nic do roboty, spędziłem tam dwa razy po nocy.

Ale ja na przykład lubię(mniej od ludzi, którzy mi w tym towarzyszą) iść do Niagary prosto z lotniska, tam jest mega restauracja, bardzo dobre jedzenie, w lipcu jest jeszcze piękny wodospad z "jeziorkiem", niestety sezonowy i da się kąpać w nim tylko na początku na lata. Ogółem Czarnogóra jest piękna - same góry są piękne, wchodziliśmy z buta na Njegushi, byliśmy autem jeszcze na jednym szczycie komercyjnym z parkiem rozrywki. Budva typowy kurort, ale jaskinie, wodospadziki, stare miasto, dalej miło. Kotor to typowe renesansowe włoskie miasto, ale ceny zabójcze - obiad po ponad 20 euro za cokolwiek, a wyróżnia się tylko tym, że jest jedno takie w Czarnogórze. Z Cetynii do Kotoru jest piękna droga, jechaliśmy taksówką i podziwialiśmy - absolutnie przepiękne widoki całą trasę, a jedzie się prawie godzinę.

Ogólnie Czarnogórę polecam - tanio, pięknie, świetne jedzenie(chociaż nie dla wszystkich, ale jak ja kocham mięso to idealne), morze, góry.

Jeden z moich ukochanych krajów, gdzie jestem co roku. Warto wynająć auto, bo mimo małego kraju, z racji warunków, wszędzie daleko i beznadziejna komunikacja. Albo to, albo taksówki, nie są drogie jak w Polsce, ale też nie są tanie jak gdzieś w Azji, Gruzji czy Afryce. 

Właśnie oglądam filmiki na yt na temat i faktycznie wydaje sie to spoko kierunek.

Autko i wypad na wybrzeże, dwa noclegi w Budvie i dwa gdzieś bardziej na wschód tak wstępnie. 

@RappaR a jak tubylcy? po angielsku da sie dogadać?

1 minutę temu, 24kobe8 napisał(a):

a jak tubylcy? po angielsku da sie dogadać?

Tragedii nie ma, ale rewelacji też. W lepszych knajpach się dogadasz z kelnerem po angielsku, z częścią młodych też. Ale ogólnie słaby poziom języka, dużo lepiej stoi tam rosyjski. 

@Kily

Zamiast lajkować, leć z nami. Zwolnił mi się jeden bilet :(;) 

W dniu 2.07.2025 o 17:36, człowiek...morza napisał(a):

ja tymczasem kupiłem bilet na Knicks 76ers w Abu Zabi

Wstepny plan jest. taki, zeby druga polowe wrzesnia pocisnac do kazachstanu i kirgistanu, a nastepnie wrocic wlasnie przez Abu Zabi (sa loty wizzairem z tamtych krajow).

ogolnie w Almatach mam sie łapać z ziomkiem, tam wypozyczyc fure i jedziemy przed siebie.

tyle, że on ma przyjechać 2-3 dni po mnie.

wiec sobie kminie co moglbym zrobic do tego czasu i szukajac inspiracji po reddicie itd wpadl mi dojebany pomysł, żeby zamiast leciec do Almat poleciec do Aktau na zachod Kazachstan.

I z Aktau 3-dniowy pociąg przez cały Kazachstan do Almat. takze 2x dłuzej niż dogu express ktorym jechalem przez Turcje w grudniu

300 zlotych kuszetka

Edytowane przez człowiek...morza