Skocz do zawartości

WAKACJE A COVID podróże w 2021 roku

ignazz

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem zdziwiony jak mało białych jest w Korei Południowej. Jestem jeden dzień w tranzycie w Seulu, gdzie ma być ich najwięcej i w sumie prawie zawsze jestem jedyny biały w zasięgu widoku. Zrobiłem wycieczkę po tych pałacach i nawet tam prawie wszyscy Azjaci. Wyszedłem się napić - na razie w dwóch so called International bars jestem jedyny biały. 
W sumie zrobiłem dzisiaj 30km po Seulu i nie licząc kompleksów pałacowych spotkałem tylu białych co japońskich aut(1)

Byłem tylko jeden dzień w Seulu i mogę się mylić, po prostu opisuję swoje wrażenia.

Korea to kraj z mema - mamo, mogę mieć Japonię? Nie, mamy Japonię w domu. To o ile ten kraj jest gorszy pod każdym względem mnie aż zadziwia.

W Seulu jest cały czas smog, widok jest przez to brzydki, może tak trafiłem, ale faktycznie widoczność była brzydka. Ceny - polskie, minimalnie taniej. Ale sporo drożej niż w Japonii. Czytałem, że Korea jest najbardziej podzielona płciowo na świecie i skupiłem się obserwując to - bardzo mało par, ludzie się trzymali w grupkach ze swoją płcią. Naprawdę widać to było. W Japonii jest normalnie, dziewczyna idąca z facetem za rękę to coś tutaj naturalnego, w Seulu - nie. Pamiętam jak byłem w Japonii dwa lata temu zdziwiło mnie, że nie ma tam grubych ludzi - w Korei właśnie sporo osób z nadwagą, ogólnie takie europejskie standardy. Budynki? Wydawało się, ze to Korea jest gospodarką świeżo rozwiniętą, a Japonia się cofa. A jednak budynki w Japonii są w lepszym stanie, nowsze czy może częściej remontowane. Nie widzę nigdzie w czym Korea nie jest gorsza.

W skrócie, co było najlepszą rzeczą jaką zobaczyłem w Seulu? Samolot do Japonii 

Nadrobiliśmy trochę drogi żeby zjeść w Casa di Paolo 

wzielismy 3 różne placki, diavolo, capricciose i jakaś z grana padano 

ciasto genialne, praktycznie 1 do 1 jak we Włoszech 

diavola wyśmienita, nie za ostra ale mega aromatyczna

capri jadły głównie dzieci ale szyneczka sztos 

ta z grana padano i guanciale dawała po nozdrzach aż miło, choć jak dla mnie te składniki nie do końca grają z pizzą

ogólnie mocne 8/10 jedzenie 

9/10 obsługa 

tylko wiadomo ze trzeba było swoje odczekać, 30 minut na stolik i dodatkowo 30 na jedzenie ale byliśmy ok 15.30 więc w szczycie 

fotka z wujkiem też zaliczona, syn już udostępnia po znajomych :)

A ja weekend spędziłem w Starych Jabłonkach koło Ostródy na protour plażowej piłki siatkowej. 
Sklecony na brzegu jeziora stadionik pomieścił 3.000 osób. Byla to fantastyczna impreza trwająca praktycznie 5 dni a oprawa stadionowa poprzez prowadzenie tego przez DJ Ucho jak i mega luźną wakacyjną atmosfera sprawiła że będę tam co rok. 

Nie potrafię oczywiście ocenić jakości ekip na tle innych alternatywnych wydarzeń ale wszystko zagrało na maksa. 

Wymyślone i powtarzane sekwencje monster block , Ace Ace i inne przerywniki w połączeniu śpiewu klaskania i gestykulacji wciągającej całe trybuny uważam za top w sporcie na jakim osobiście byłem. 

niesamowity luz zmusza do regularnego corocznego uczestnictwa. 

jeżeli szukacie miejsca na wyjazd rodzinny nie straszne wam tłumy stadionowe i spokój poza tym wydarzeniem to warto sprawdzić za rok. Okolica piękna. Lasy i szlaki wodne oraz pobliski Olsztyn Ostróda i Grunwald warta przetestowania. Poza hotelem Anders i paru apartamentów nie ma tam luksusów ale i wad Mazur tych bardziej zatłoczonych. Ba. Nawet skoro tylko lokalny. A smażalnia ryb zamknięta przez 3 lata już. 

warto. 

Emocje sportowe podbił oczywiście sukces Polski 2 miejsce którzy w tie-breaku mieli prowadzenie 13:7 i oddali złoto 14:16 

Cheeerleaders z Katowic łamały serca że był to bardziej piknik rodzinny. 

DJ Ucho 10/10 

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1178139784117078&set=a.518344290096634&type=3

Filmik nie oddaje 

https://fb.watch/AxkDkrRtdE/?mibextid=rS40aB7S9Ucbxw6v

W dniu 26.06.2025 o 17:26, ignazz napisał(a):

Jestem zaskoczony że widziałeś w Korei auto japońskie. Sporym zaskoczeniem była dla mnie skala nienawiści pomiędzy tymi narodami. Oni tam się lepiej wyżynali niż my z sąsiadami zza Odry. 

polecam książkę/serial Pachinko