Skocz do zawartości

WAKACJE A COVID podróże w 2021 roku

ignazz

Rekomendowane odpowiedzi

Co mnie zdziwiło w Marsylii, nie dość, że mnóstwo żebraków, to jeszcze bardzo wielu z nich jest białych. Powiem, że właśnie chyba wśród żebraków śpiących/leżących na ulicach jest więcej białych, niż po prostu chodzących po nich 

W dniu 11.03.2025 o 19:58, RappaR napisał(a):

Co mnie zdziwiło w Marsylii, nie dość, że mnóstwo żebraków, to jeszcze bardzo wielu z nich jest białych. Powiem, że właśnie chyba wśród żebraków śpiących/leżących na ulicach jest więcej białych, niż po prostu chodzących po nich 

Rozwiń  

Musisz wziac na wszystkie te obserwacje poprawke, ze glowna grupa spoleczna w Marsylii to Berberowie, ktorzy dla niewprawnego oka sa biali, ale to nie sa biali francuzi-francuzi.

Polecam bistrot comptoir ella na avenue Robert Schumana. Nie wiem co w tej knajpie jest takiego, ale zatrzymaliśmy się napić tylko, ceny najniższe jakie widziałem w Marsylii, gości pełno i sami biali. Nie wiem czemu, przysiadłem się tylko dlatego, że się zdziwiłem sytuacją, kelnerzy sami koło 50 biali faceci, ogólnie miejsce wyglada jak jakaś enklawa 

• 2 tygodnie później...

Cytat

W czerwcu wzięłam koleżankę polkę do Moskwy, bardzo jej się spodobało

Oto dokładne informacje co i jak:

1) wiza elektroniczna (ok 200zł) - na 16 dni, wypełnia się online, również online się dostaje odpowiedź, na granicy mają już całe info, ale lepiej mieć wydruk. Można złożyć wniosek ok miesiąc przed wyjazdem i nie później niż 4 dni przed

2) autobus z Gdańska głównego, jeździ z 5 razy dziennie chyba, bilety można kupić online, cena ok 170-180 zł - jedzie się 3-7 godzin (to zależy od granicy)

3) przyjeżdża się na dworzec i od dworca są autobusy (koszt chyba do 15zł) na lotnisko, taksówka ok 50-70zł

4) bilety na loty można kupić tylko rosyjską kartą, jeśli kupujemy online, albo bezpośrednio na lotnisku. Loty są często, kilka razy dziennie (cena ok 150-300zł zależy jak się trafi)

5) w Moskwie z lotniska są pociągi do centrum lub autobusy (zależy jakie lotnisko, jest ich dużo)

- na granicy najlepiej mieć tylko dolary, unia zabrania wywożenia waluty europejskiej

- wymienić na ruble można obok dworca z dobrym kursem

- Rosjanie dobrze traktują Polaków, proszę wyłączyć tv i nie wierzyć w bzdury, polityka jest polityką, ale ludzie żyją swoim życiem. Dużo osób jest przeciwnych obecnej władzy i przeciwko wojny. Idiotów pełno w każdym kraju, ale zapewniam, że jest całkowicie bezpiecznie.

Jeśli są jakieś pytania, to zapraszam

Rozwiń  

Znalazłem coś takiego na FB jakby ktoś chciał poznać Rosjanki, zobaczyć Moskwę

W dniu 24.03.2025 o 21:05, agresywnychomik napisał(a):

Z córką lecę na parę dni do PL w Kwietniu, plan oczywiście mam (ma już prawie 8 lat więc tym razem coś więcej zapamięta z wyjazdu). Mam jednak takie pytanie, czy warto się wybrać do Enrgylandi na jeden dzień czy to strata czasu? 

Rozwiń  

Jak lubi rollercostery to na pewno warto. Jak nie lubi to szkoda czasu 

• 2 tygodnie później...
  W dniu 16.04.2025 o 09:22, RappaR napisał(a):

~2 lata temu

Rozwiń  

a liczylem na bardziej cos w ostatnich miesiącach, żeby sie dowiedziec jak tam aktualnie z bezpieczeństwem, ale juz wiem od lokalnych osób, że jest si.

tylko troche te ceny przerażaja xd