Skocz do zawartości

WAKACJE A COVID podróże w 2021 roku

ignazz

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 9.12.2024 o 13:27, RappaR napisał(a):

Byłem 4 razy w Hiszpanii, za każdym razem w innym miejscu, poziom raczej ok.

Z ciekawości gdzie byłeś? Portugalię też uwielbiam, nawet myślałem o kupnie mieszkania, ale w Hiszpanii tez mam taki plan. 

PS. Jakby co Ibiza/Baleary to nie jest Hiszpania wg lądowych Hiszpanów, z czym się nawet trochę zgadzam ;) 

W dniu 9.12.2024 o 18:31, człowiek...morza napisał(a):

przejechałem wzdłuż i wszerz 

miasta obskurne lub nudne starówki/deptaki

Ciekawa opinia i myślę, że po prostu wielu rzeczy nie widziałeś, bo choć nie cierpię upałów i byłem sceptyczny do Cypru, to zachwyciła mnie ta wyspa bardziej niż większość Greckich czy Włoskich.

Cypr to przede wszystkich piękno natury, od plaż, ukształtowania terenu przy wodzie (skały, okna, laguny), wodospadów, wąwozów po zabytki "greckie", po kompletnie inny klimat w górach gdzie królują klimatyczne miasteczka i klasztory. Najmniej okazałe na tym tle są same miasta jak Pafos (historyczne), Larnaka - zdecydowanie miasto imprezowe bardziej od AyaNapa, która jest taka rodzinnie turystyczna czy Limassol i Nikozja, ale nawet w nich każdy znajdzie cos dla siebie. Szczególnie Limmasol sie rozwija w trybie ekspresowym - trochę jak Batumi w Gruzji.

Gdyby ktoś chciał zwiedzić Cypr Południowy w 10-14 dni, wrzucam mapkę poglądową https://maps.app.goo.gl/R7WAkYLGJxvskQgs5 wyrzuciłbym z niej tylko Łaźnie Afrodyty (nie warto, śmierdzi), ale są takie widoki jak sie idzie po cyplu akamas, i w okolicy Blue i  Green Lagoon, że zostawiłem ;D

W dniu 9.12.2024 o 19:41, agresywnychomik napisał(a):

Moim zdaniem Cypr meh straszna wilgotność gorące powietrze od Sahary.

Sahar ma tu mniej do rzeczy, największe ciepło idzie od Bliskiego Wschodu, ale potwierdzam - upał straszny, nigdy więcej lipiec-sierpień, nawet w lutym jest fajnie, ale taki październik czy maj to sztos ;D 

10 godzin temu, dannygd napisał(a):

Z ciekawości gdzie byłeś? Portugalię też uwielbiam, nawet myślałem o kupnie mieszkania, ale w Hiszpanii tez mam taki plan. 

PS. Jakby co Ibiza/Baleary to nie jest Hiszpania wg lądowych Hiszpanów, z czym się nawet trochę zgadzam ;) 

Majorka, Ibiza, Barcelona i Malaga 

11 godzin temu, dannygd napisał(a):

Sahar ma tu mniej do rzeczy, największe ciepło idzie od Bliskiego Wschodu, ale potwierdzam - upał straszny, nigdy więcej lipiec-sierpień, nawet w lutym jest fajnie, ale taki październik czy maj to sztos ;D 

Byłem maj ponad 30 stopni, byłem grudzień po 24 stopnie 

• 2 tygodnie później...

W styczniu lece do turcji z lotniska w berlinie i szukam parkingu na tydzien czasu.

Lecial ktos z Was osatnio berlina i zostawial tam auto na parkingu-macie jakies namiary na strone gdzie mozna sobie taki parking zalatwic online i by bylo w miare tanio i  blisko lotniska ?

Dodam,ze chodzi o lotnisko ,,Berlin Brandenburg Willy Brandt``

• 2 tygodnie później...

Jestem w 5 gwiazdkowym, nowym hotelu na Malcie. Darmowy alkohol od 17-19, darmowe napoje i przekąski całą dobę, śniadanie w pakiecie, z atrakcji basen na dachu od 8 do 8 i całodobowy w środku. Pokój 32m2 bardzo nowoczesny i ładnie zaprojektowany

Cena? 211 euro i 20 euro napiwku za dwa dni

W Polsce za tyle bym w czymś takim nocy bym nie wziął. 

7 godzin temu, RappaR napisał(a):

Jestem w 5 gwiazdkowym, nowym hotelu na Malcie. Darmowy alkohol od 17-19, darmowe napoje i przekąski całą dobę, śniadanie w pakiecie, z atrakcji basen na dachu od 8 do 8 i całodobowy w środku. Pokój 32m2 bardzo nowoczesny i ładnie zaprojektowany

I tak i nie, H15 w Krakowie teraz widze pokoje <$200/dobe.

Krakow to nie Malta ale metraz i standard sie zgadza, pokoje tez mieli fajne. 

16 godzin temu, RappaR napisał(a):

gdzie na Malcie?

16 godzin temu, RappaR napisał(a):

bardzo możliwe, te turystyczne miejsca które mają (strzelam) obłożenie <10%  w low season muszą coś robić by przyciągać ludzi

pewnie w Polsce na zadupiu się coś znajdzie w podobnej jakości i cenie (znowu strzelam)

6 minut temu, rw30 napisał(a):

gdzie na Malcie?

Pacevilla

6 minut temu, rw30 napisał(a):

bardzo możliwe, te turystyczne miejsca które mają (strzelam) obłożenie <10%  w low season muszą coś robić by przyciągać ludzi

pewnie w Polsce na zadupiu się coś znajdzie w podobnej jakości i cenie (znowu strzelam)

Dla mnie Malta to nie jest zadupie turystyczne w Polsce

17 minut temu, RappaR napisał(a):

Pacevilla

Dla mnie Malta to nie jest zadupie turystyczne w Polsce

Malta super 👍

My byliśmy pod koniec października w Buggibie w St. Pauli.

Polecam megality na Gozo, jaskinie po symboliczne 5 Euro u lokalsów w piwnicy, czy Błękitną Lagunę na Comino.

Edytowane przez Alonzo

• 2 tygodnie później...