Skocz do zawartości

WAKACJE A COVID podróże w 2021 roku

ignazz

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, RappaR napisał(a):

Człowiek z medianą oszczędności i średnimi zarobkami regularnie wydaje na zabawki za 20-30k. 
Jeśli nie wydaje tylko na opłaty i jedzenie, na coś te pieniądze muszą iść.

Czlowiek z średnią pensją może wydawać 15k rocznie na podróże. Albo skupowanie mieszkań i może mieć medianę oszczędności i 5 mieszkań do których sam się dorobił. 
Ale na coś musi pieniądze wydawać 

Człowiek ze średnimi zarobkami jest na poziomie top 30-35% społeczeństwa, zarabia 5900 netto, z czego połowę wydaje na ratę kredytu albo wynajem mieszkania, o ile nie mieszka z rodzicami, 1/4 na jedzenie, a resztę na inne pomniejsze wydatki, odkłada 500 złotych miesięcznie i raz w roku może polecieć na tydzień do Turcji. Jakie zabawki za 30k ma kupować, kiedy 30k to jego zarobki z 5 miesięcy?

1 minutę temu, fluber napisał(a):

Człowiek ze średnimi zarobkami jest na poziomie top 30-35% społeczeństwa, zarabia 5900 netto, z czego połowę wydaje na ratę kredytu albo wynajem mieszkania, o ile nie mieszka z rodzicami, 1/4 na jedzenie, a resztę na inne pomniejsze wydatki, odkłada 500 złotych miesięcznie i raz w roku może polecieć na tydzień do Turcji. Jakie zabawki za 30k ma kupować, kiedy 30k to jego zarobki z 5 miesięcy?

Czyli jak rozumiem człowiek z Twojego przykładu odkłada 500 zł miesięcznie i nie posiada nawet rocznych oszczędności?

Nie wydaje Ci się to, nie wiem, dziwne?

9 godzin temu, LAF napisał(a):

To było w Kolumbii 

#pamietamy 

Ogólnie ten post wygrał w kategorii na najlepszy post na forum w ATF

o przepraszam bardzo

ten post zajął drugie miejsce

pierwsze zajął mój pick -> czyli słynny post Rodmana (tym razem Rappar był adresatem nie autorem!)

2 minuty temu, Chytruz napisał(a):

Średnia pensja netto w polsce to 5.5k.

Mediana na koncie to 5k.

Stopa oszczędności gospodarstwa domowego w PL jest jedna z najniższych w EU (5% teraz, 2 lata temu była ujemna):

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Polacy-oszczedzaja-ale-z-marnym-skutkiem-Jestesmy-w-ogonie-Europy-8825461.html#:~:text=W I kw.-,2024 r.,z najniższych na Starym Kontynencie.

Nie wiem z czego ten zarabiający 5.5k netto człowiek posiadający 5k w banku "regularnie wydaje na zabawki za 20-30k"

No nie wiem, rozumiem, że każdy motocyklista w Polsce to 10% społeczeństwa?

1 minutę temu, RappaR napisał(a):

Czyli jak rozumiem człowiek z Twojego przykładu odkłada 500 zł miesięcznie i nie posiada nawet rocznych oszczędności?

Nie wydaje Ci się to, nie wiem, dziwne?

Polacy mają średnio 29 tysięcy oszczędności. Średnio przeciętny Polak ma 42 lata. Czyli przez 24 lata dorosłego życia średnio uskłada 29 tysięcy. Czyli średnio tysiąc złotych rocznie. 

2 minuty temu, fluber napisał(a):

Polacy mają średnio 29 tysięcy oszczędności. Średnio przeciętny Polak ma 42 lata. Czyli przez 24 lata dorosłego życia średnio uskłada 29 tysięcy. Czyli średnio tysiąc złotych rocznie. 

Tysiąc złotych kiedyś to była półroczna wypłata to raz.

Dwa - w tych oszczędnościach są wliczane wydatki na zabawki?

4 minuty temu, RappaR napisał(a):

No nie wiem, rozumiem, że każdy motocyklista w Polsce to 10% społeczeństwa?

Na dzień 08.06.2017 w CEPiK zarejestrowanych jest 1.388.809 motocykli

Najlepiej sprzedającym się nowym motocyklem w Polsce jest Honda PCX125

https://www.otomoto.pl/motocykle-i-quady/oferta/honda-pcx-125-od-reki-ID6GznqF.html

Kosztuje 13 tysięcy, a nie 30.

Ile spośród tego 1,3 miliona kupiło nowy motocykl? Nie wiem, choć się domyślam.

7 minut temu, RappaR napisał(a):

Dwa - w tych oszczędnościach są wliczane wydatki na zabawki?

Tylko jakie zabawki?

Jeżeli jako zabawkę potraktujemy motocykl, to w zeszłym roku wszyscy mieszkańcy w każdej gminie średnio kupili JEDEN nowy motocykl. 

A jak policzymy motocykle o wartości 20k+ to pewnie 1/4 motocykla.

4 godziny temu, Chytruz napisał(a):

Ci co kupili taki za 20-30k jako zabawkę, to najprawdopodobniej tak. A jak nie 10% to 20 albo 25, nie wiem. Na pewno nie 50%.

Średnia pensja to ~35% top.

4 godziny temu, fluber napisał(a):

Na dzień 08.06.2017 w CEPiK zarejestrowanych jest 1.388.809 motocykli

Najlepiej sprzedającym się nowym motocyklem w Polsce jest Honda PCX125

https://www.otomoto.pl/motocykle-i-quady/oferta/honda-pcx-125-od-reki-ID6GznqF.html

Kosztuje 13 tysięcy, a nie 30.

Ile spośród tego 1,3 miliona kupiło nowy motocykl? Nie wiem, choć się domyślam.

Od kiedy dominanta jest najbardziej wartościowym wskaźnikiem do oceny?

4 godziny temu, fluber napisał(a):

Tylko jakie zabawki?

Jeżeli jako zabawkę potraktujemy motocykl, to w zeszłym roku wszyscy mieszkańcy w każdej gminie średnio kupili JEDEN nowy motocykl. 

A jak policzymy motocykle o wartości 20k+ to pewnie 1/4 motocykla.

A jak policzymy wszystkie, to i tak trzeba ogarnąć garażowanie, ciuchy, prawo jazdy etc.

I motor to przykład KOLEJNEJ zabawki. Są podróże, zbieranie broni palnej, hodowanie koni(koleżanka zarabiającą ~średnią krajową hoduje dwa konie, tak wiem anecdotal evidence). Na coś ludzie wydają pieniądze. 

4 godziny temu, RappaR napisał(a):

Od kiedy dominanta jest najbardziej wartościowym wskaźnikiem do oceny?

A jak policzymy wszystkie, to i tak trzeba ogarnąć garażowanie, ciuchy, prawo jazdy etc.

I motor to przykład KOLEJNEJ zabawki. Są podróże, zbieranie broni palnej, hodowanie koni(koleżanka zarabiającą ~średnią krajową hoduje dwa konie, tak wiem anecdotal evidence). Na coś ludzie wydają pieniądze. 

Rappar - nie wiem czy 5000 osób w Polsce ma rolexa. Patrząc po forach zegarkowych - nie sądzę. Patrząc po grupach na FB (choć w sumie od 3 lat nie zaglądam i może coś się zmieniło) - najczęstsze zdjęcie to kombo Rolex + Mercedes / BMW / Porsche.

Serio nie wiem jak można myśleć że człowiek zarabiający poniżej 10 k netto kupi rolexa 

5 godzin temu, RappaR napisał(a):

No masz rację, najczęściej kupowany nowy motocykl w Polsce za 13k to żaden wyznacznik w porównaniu do średniej.

Średni wiek motocykla to 17,9 lat dla pojazdu posiadającego polisę OC

4 godziny temu, blackmagic napisał(a):

Rappar - nie wiem czy 5000 osób w Polsce ma rolexa. Patrząc po forach zegarkowych - nie sądzę. Patrząc po grupach na FB (choć w sumie od 3 lat nie zaglądam i może coś się zmieniło) - najczęstsze zdjęcie to kombo Rolex + Mercedes / BMW / Porsche.

Serio nie wiem jak można myśleć że człowiek zarabiający poniżej 10 k netto kupi rolexa 

A sądzisz, że w Polsce mniej czy więcej niż 5000 osób zarabia powyżej 10k netto?

Nie kupują, bo to głupi zakup. Po prostu względnie tani w stosunku do renomy. Widzisz Rolex i Ci się kojarzy Mercedes/BMW/Porsche. Rolex to koszt kilkadziesiąt razy mniejszy. 

Osoba z 6k na rękę realnie rzecz biorąc, nowo wyglądającego Porsche nie kupi, choćby nie wiem co. Rolex jest w zasięgu kosztem lepszych wakacji. 

3 godziny temu, fluber napisał(a):

No masz rację, najczęściej kupowany nowy motocykl w Polsce za 13k to żaden wyznacznik w porównaniu do średniej.

Średni wiek motocykla to 17,9 lat dla pojazdu posiadającego polisę OC

MEDIANA cen 18-letniego motocykla na oto-moto to 17,5k. Dołóż koszty prawa jazdy, odzieży, garażowania i inne. 

W dniu 2.12.2024 o 14:18, RappaR napisał(a):

Czlowiek z średnią pensją może wydawać 15k rocznie na podróże. Albo skupowanie mieszkań i może mieć medianę oszczędności i 5 mieszkań do których sam się dorobił. 

VS

W dniu 2.12.2024 o 14:36, Chytruz napisał(a):

Nie wiem z czego ten zarabiający 5.5k netto człowiek posiadający 5k w banku "regularnie wydaje na zabawki za 20-30k"

W dniu 2.12.2024 o 14:37, fluber napisał(a):

Człowiek ze średnimi zarobkami jest na poziomie top 30-35% społeczeństwa, zarabia 5900 netto, z czego połowę wydaje na ratę kredytu albo wynajem mieszkania

Jak wydaje polowe na rate (2950) to ma mieszkanie za ~400k, to gdzie takie mieszkania w PL i jaki maj’o metraz?

czesc,

jade w przyszlym tygodniu na 5 dni do stambułu, ale że mam jeszcze pare dni wolnego, a busy/pociągi tam tanie, to kminie czy gdzieś sobie jeszcze nie pojechać dalej w Turcję.

może macie polecic jakies nieoczywiste miejsca do polecenia, mając na uwadze porę roku? 

+ jechal ktos moze pociągiem Touristic Eastern Express z Ankary do Kars?

Edytowane przez człowiek...morza

11 godzin temu, człowiek...morza napisał(a):

czesc,

jade w przyszlym tygodniu na 5 dni do stambułu, ale że mam jeszcze pare dni wolnego, a busy/pociągi tam tanie, to kminie czy gdzieś sobie jeszcze nie pojechać dalej w Turcję.

może macie polecic jakies nieoczywiste miejsca do polecenia, mając na uwadze porę roku? 

Odwiedź Polonezkoy bo to pod Stambułem chyba jest. 

11 godzin temu, człowiek...morza napisał(a):

czesc,

Nieoczywistych nie mam, ale zaskakująco pozytywne wrażenie zrobiło na mnie mauzoleum Ataturka w Ankarze. A Kapadocja to jest obowiązkowy punkt o każdej porze roku

14 godzin temu, człowiek...morza napisał(a):

czesc,

Kapadocja.

Tylko nie pij wódki bo coś tam nie teges z alco w Stambule teraz.

Edytowane przez agresywnychomik

ogolnie pierwszą opcją jest dla mnie przejazd pociągiem na linii ankara <--> kars, czyli w zasadzie przez cały kraj z zachodu na wschód. sam przejazd jest sam w sobie atrakcją i na końcu pewnie zobaczenie historycznego Ani. koszt zwykłego pociągu to 60 złotych* i jedzie 24h. powrót samolotem do stambułu za 2 stówy

druga to pociągiem z Stambulu (z przesiadką w Eskisehir) do Denizli i obczajenie Pamukkale i Hierapolis.

trzecia Kapadocja

*co do pociągu jest jeszcze opcja do Kars jechać wspomnianym Touristic Eastern Express (on jedzie 8h dłużej niż normalny i zatrzymuje się po drodze w 4 bodajże miejscach na pare godzin na wycieczki), ale primo bilety ciężko dostać i prawdopdoobnie będą niedostępne w czasie gdy będę. Secundo koszt to kwota 1400 złotych w 1 strone, gdzie do dyspozycji masz kajutę. Dla mnie to aktualnie za dużo, a że jadę sam to nie mam z kim kajuty podzielić na pół.

tylko coś strona z biletami na pociąg tureckiego przewoźnika mega c***owo działa. od wczoraj od 21 próbuję wychaczyć bilety, to ze 2 razy może miałem możliwość zobaczenia jakie miejsca wolne, a tak to się nie ładuje.

doguturistikmap.png

Edytowane przez człowiek...morza

Jeżeli nie planujesz wracać do Turcji w najbliższej przyszłości to Kapadocja warta zmęczenia. Tylko że możesz ją zaliczyć też kiedy indziej nawet będąc w hotelu na plaży i wykupując kiedyś fakultet. Po prostu jest to dostępne nawet gdy życie zmienia się z trampowego stylu życia na rodzinne. Więc bym poszedł jak masz swobodę w inne opcje wiedząc że ta kiedyś łatwo nadrobisz z wakacji ;€ 

1 minutę temu, ignazz napisał(a):

Jeżeli nie planujesz wracać do Turcji w najbliższej przyszłości to Kapadocja warta zmęczenia. Tylko że możesz ją zaliczyć też kiedy indziej nawet będąc w hotelu na plaży i wykupując kiedyś fakultet. Po prostu jest to dostępne nawet gdy życie zmienia się z trampowego stylu życia na rodzinne. Więc bym poszedł jak masz swobodę w inne opcje wiedząc że ta kiedyś łatwo nadrobisz z wakacji ;€ 

Akurat pamukkale się też nadaje na wypad rodzinny, a sto razy lepiej odwiedzić to miejsce jak będzie 30 stopni a nie 10. 

Z drugiej strony nie wiem ile jeszcze te tarasy będą otwarte, o ich zamknięciu dla turystów mówi się od lat a trochę hoteli w najbliższej okolicy już zamknęli właśnie z uwagi na zużycie wody.