Skocz do zawartości

WAKACJE A COVID podróże w 2021 roku

ignazz

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 1.12.2024 o 17:18, RappaR napisał(a):

No nie. Bo na przykład jakbyś zostawił to żonie, poczułbyś się gorzej albo z powodu awantury albo z powodu wyrzutów sumienia.

Rozwiń  

Twoja teza ma tyle samo sensu conreza odwrotna, że robimy wszystko żeby poczuć się gorzej, a czasami przez pomyłkę czujemy się lepiej. Co ci staczają się na samo dno.dzialaja w zgodzie ze swoją natura, dążąc do entropii.

W dniu 1.12.2024 o 17:37, fluber napisał(a):

Twoja teza ma tyle samo sensu conreza odwrotna, że robimy wszystko żeby poczuć się gorzej, a czasami przez pomyłkę czujemy się lepiej. Co ci staczają się na samo dno.dzialaja w zgodzie ze swoją natura, dążąc do entropii.

Rozwiń  

Definicja życia to zdolność utrzymania niższej entropii niż otoczenie, więc dążenie do entropii nie może być zgodne z naturą żywej istoty. 

W dniu 1.12.2024 o 17:35, Chytruz napisał(a):

No average, w której są wliczeni ci, co już maja 10 Rolexów.

W stanach:

Poniżej 55 lat, single without children:

Mediana 4k

Średnia 19.3k

Couple with one or more children

Mediana 12.5k

Średnia 74k

Dla UK szukałem mediany, znalazłem to:

As of January 2024, a survey from Finder has revealed that the average UK adult has £11,185 in savings. Despite this about 46% of people have £1000 or less in savings and 25% have £200 or less.

46% ma 1k lub mniej, więc mediana oszczędności w UK daje jakąś 1/6 używanego Roleksa jeśli sobie wyzerujesz konto.

Rozwiń  

Pisałem o kimś ze średnią pensją, nie z medianą. Średnia pensja>mediana. 

W dniu 1.12.2024 o 17:35, Chytruz napisał(a):

Wiem co chcesz przekazać, tylko się nie zgadzam. Tak, jak kupisz, a potem sprzedasz, to nie będziesz do tyłu niewiadomo ile. Ale przeciętny człowiek nie ma tyle, żeby kupić, a nawet jak ma akurat tyle, to i tak nie stać go na ryzyko , bo musi mieć jakiś płynny hajs w zapasie na niespodziewane problemy biednych ludzi. A jak mieszka w Barcelonie, to musi być go stać, żeby te 5k stracić i nigdy nie odzyskać, bo mu gang złodziei Roleksów go może zapi*****ić na ulicy w każdej chwili.

Ogólnie myślę, że przeceniasz czystą zamożność (numerki na koncie) "średniego" człowieka oraz nie bierzesz w ogóle pod uwagę intangibles (ryzyko, skłonność do wydania półrocznej pensji na gadżet).

Tutaj znalazłem dane z Katalonii:

https://www.idescat.cat/indicadors/?id=basics&n=10401&lang=en

Top 10% zarabiało 50k (2022). To jest taki niezły level w IT. Jak się w takiej grupie pokażesz z Rolexem, to niektóre ziomki na pewno będą pod wrażeniem.

Rozwiń  

A ja właśnie odwrotnie, ludzie nie są aż tak biedni. Wszyscy moi znajomi ze wszystkich środowisk non stop gdzieś latają na wakacje. Relacje tego pełne, a sporo osób tego po prostu nie wrzuca. De facto koszty rolexa po tym jak kupisz i sprzedasz to właśnie koszty jakichś pojedynczych wakacji, nie mówiąc o Tajlandii. A wciąż mówimy o Polsce.

Ludzie będą pod wrażeniem, bo jak sam przyznałeś - ludzie nie siedzą w zegarkach, nie znają się i nie mają o tym pojęcia. Ale jest to poziom luksusu na poziomie Iphone w raty. A znam osoby co go kupiły mając dosłownie zero oszczędności, żyjąc od 10 do 10 i mając wartość majątku w wysokości ciuchów?

W dniu 1.12.2024 o 17:41, fluber napisał(a):

Uważasz, że nasza egzystencja nie dazy do śmierci? Ciekawe. 

Rozwiń  

Uważam, że moja egzystencja nie dąży do śmierci. Jeśli mówisz o naszej w kontekście swojej i Twoich bliskich:

POMOC W KRYZYSIE PSYCHICZNYM Centrum Wsparcia dla Osób Dorosłych w Kryzysie Psychicznym tel. 800 70 2222 (czynny 7 dni w tygodniu, 24 h na dobę)

W dniu 1.12.2024 o 17:46, RappaR napisał(a):

A ja właśnie odwrotnie, ludzie nie są aż tak biedni. Wszyscy moi znajomi ze wszystkich środowisk non stop gdzieś latają na wakacje.

Rozwiń  

Po prostu masz znajomych których stać na latanie non stop na wakacje 

W dniu 1.12.2024 o 17:46, RappaR napisał(a):

Uważam, że moja egzystencja nie dąży do śmierci. Jeśli mówisz o naszej w kontekście swojej i Twoich bliskich:

POMOC W KRYZYSIE PSYCHICZNYM Centrum Wsparcia dla Osób Dorosłych w Kryzysie Psychicznym tel. 800 70 2222 (czynny 7 dni w tygodniu, 24 h na dobę)

Rozwiń  

Szukam kontrprzykładu.dka Twojej tezy, że ludzie robią wszystko dla podbicia ego chyba że są chorzy psychicznie. Co powiesz o osobach, które poddają się eutanazji? Robią to żeby podbić sobie ego? Nie dążą do śmierci? Zabijamy chorych psychicznie?

W dniu 1.12.2024 o 17:48, fluber napisał(a):

Szukam kontrprzykładu.dka Twojej tezy, że ludzie robią wszystko dla podbicia ego chyba że są chorzy psychicznie. Co powiesz o osobach, które poddają się eutanazji? Robią to żeby podbić sobie ego? Nie dążą do śmierci? Zabijamy chorych psychicznie?

Rozwiń  

A przyznam szczerze, że nie mam pojęcia o tym temacie. Proszę, podaj mi gdzie mogę poczytać o eutanazji zdrowych osób?

W dniu 1.12.2024 o 17:53, RappaR napisał(a):

A przyznam szczerze, że nie mam pojęcia o tym temacie. Proszę, podaj mi gdzie mogę poczytać o eutanazji zdrowych osób?

Rozwiń  

Nie pisałem o zdrowych, tylko zdrowych psychicznie, co tylko dowodzi tego, że Twoja teza upadła a ja podbiłem sobie ego;)

W dniu 1.12.2024 o 17:57, fluber napisał(a):

Nie pisałem o zdrowych, tylko zdrowych psychicznie, co tylko dowodzi tego, że Twoja teza upadła a ja podbiłem sobie ego;)

Rozwiń  

W znaczeniu chęć oszczędzenia sobie życia w ciągłym cierpieniu u terminalnie chorych pacjentów uważasz za decyzję nie podjętą, w celu poczucia się lepiej(brak cierpienia>>>>cierpienie)?

Spoko, jak Ci to podbija ego, to mnie to cieszy. Mi unika dalej dyskusji z Tobą :) 

Edytowane przez RappaR

W dniu 1.12.2024 o 17:59, RappaR napisał(a):

W znaczeniu chęć oszczędzenia sobie życia w ciągłym cierpieniu u terminalnie chorych pacjentów uważasz za decyzję nie podjętą, w celu poczucia się lepiej(brak cierpienia>>>>cierpienie)?

Rozwiń  

Uważasz, że od tego że Cię ktoś zabije można poczuć się lepiej?:)bo ja nie.

W dniu 1.12.2024 o 17:59, RappaR napisał(a):

Spoko, jak Ci to podbija ego, to mnie to cieszy. Mi unika dalej dyskusji z Tobą :) 

Rozwiń  

To też logiczne, że ucieczka od dyskusji, w której nie masz racji sprawia że poczujesz się lepiej.

Chyba, że masz rację to wtedy odejście od dyskusji...

Ups, paradoks.

W dniu 1.12.2024 o 18:04, fluber napisał(a):

Uważasz, że od tego że Cię ktoś zabije można poczuć się lepiej?:)bo ja nie.

Rozwiń  

Jeśli alternatywą jest samo cierpienie, to tak.

W dniu 1.12.2024 o 18:04, fluber napisał(a):

To też logiczne, że ucieczka od dyskusji, w której nie masz racji sprawia że poczujesz się lepiej.

Chyba, że masz rację to wtedy odejście od dyskusji...

Ups, paradoks

Rozwiń  

Starzeję się, święty spokój jest cenniejszy od posiadania racji.

Moim życiowym celem(niestety kiepsko mi to idzie, ale mam nadzieję, że z czasem uda mi się zmienić) jest żyć wedle maksymy:

nigdy nie wyprowadzaj kogoś z błędu, jeśli nie dostajesz za to pieniędzy

W dniu 1.12.2024 o 18:06, RappaR napisał(a):

Starzeję się, święty spokój jest cenniejszy od posiadania racji.

Rozwiń  

Ciekawe o czym to świadczy, że już Ci się nie chce.

Jeśli alternatywą jest samo cierpienie, to tak.

Rozwiń  

Moim życiowym celem(niestety kiepsko mi to idzie, ale mam nadzieję, że z czasem uda mi się zmienić) jest żyć wedle maksymy:

nigdy nie wyprowadzaj kogoś z błędu, jeśli nie dostajesz za to pieniędzy

Rozwiń  

No aktualnie jesteśmy na etapie, w którym za darmo, a właściwie płacąc swoim czasem, próbujesz mnie przekonać, że eutanazja jest dla podbicia ego. Zastanawiam się tylko czy czujesz się od tego lepiej;)

W dniu 1.12.2024 o 18:14, fluber napisał(a):

Ciekawe o czym to świadczy, że już Ci się nie chce.

Rozwiń  

O tym, że jesteś strasznie męczący?

W dniu 1.12.2024 o 18:14, fluber napisał(a):

No aktualnie jesteśmy na etapie, w którym za darmo, a właściwie płacąc swoim czasem, próbujesz mnie przekonać, że eutanazja jest dla podbicia ego. Zastanawiam się tylko czy czujesz się od tego lepiej;)

Rozwiń  

Właśnie nie. Siła nawyku, dlatego z nim walczę. Ot, podjęcie błędnej decyzji spowodowane tym, że jest bardziej znajoma. 

W dniu 1.12.2024 o 18:16, RappaR napisał(a):

O tym, że jesteś strasznie męczący?

Rozwiń  

Oczywiście, że jestem. A Ty i tak ze mną dyskutujesz. Nie żeby poczuć się lepiej. 

Siła nawyku, dlatego z nim walczę. 

Rozwiń  

Tylko dlatego, że decydują o tym inne czynniki. 

Co było do udowodnienia:)

@LAF

nieładnie przekręcać wszystko ;)

nie jak chcesz zjeść ciastko to lecisz ….

tylko jak  jesteś w Lizbonie warto zjeść ciastko w Belek lub doskonała rybę na grubej soli. Świeża z Atlantyku. To samo Madera. Jak jesteś w Berlinie to konkurencja jest ostra w kebabach  jak jesteś w okolicach Baryczy to ruszasz gdy sezon po Karpia. Ryby świetne są też w Irlandii. Na Alasce. Owoce morza bardziej cenię z morza północnego niż z hodowli z Chin czy Tajlandiii np krewetki giganty. Przykładów jest tak wiele że właśnie warto tematami się wymieniać. Komuś może Mango smakować w Polsce lub banany ale te w Meksyku lub Kolumbii mają inny smak i możesz poczytać co zrobić z bananem aby wytrzymał i dojrzewał w folii. Mamy fantastyczne jabłka i gruszki z prawdziwym smakiem ale mniej smaczne pomidory. o dobrą kawę łatwiej we Włoszech. 

co nie znaczy że rano lecę do Lizbony przez Rzym. 

A wracając do zegarków to dziwnie ten Rolex wyrósł na lidera luksusu gdy dla koneserów więcej moim zdaniem znaczy Patek. Roll moim zdaniem nie jest w top 3 ale go mocno starano się rozpropagować. Wśród tych których nie stać moim zdaniem. 

W dniu 1.12.2024 o 18:19, fluber napisał(a):

Oczywiście, że jestem. A Ty i tak ze mną dyskutujesz. Nie żeby poczuć się lepiej. 

Tylko dlatego, że decydują o tym inne czynniki. 

Co było do udowodnienia:)

Rozwiń  

Celem istnienia nawyków jest to, by się czuć lepiej. 

Szkoda, że po tym jak przyznałem Ci rację i napisałem, że z chęcią skończę ten temat, Ty go dalej drążysz. 

W dniu 1.12.2024 o 18:22, RappaR napisał(a):

Celem istnienia nawyków jest to, by się czuć lepiej. 

Rozwiń  

Siła nawyku, dlatego z nim walczę.

Rozwiń  

Skoro celem istnienia nawyków jest to, by czuć się lepiej to dlaczego walczysz z czymś co pozwala czuć Ci się lepiej skoro wszystko co robisz jest po to, żeby poczuć się lepiej?;)

W dniu 30.11.2024 o 19:17, ignazz napisał(a):

dla takich smaczków się moim zdaniem między innymi zwiedza świat 

To że Polacy uwielbiają w weekendy zwiedzać między półkami czy paletami gdzie jest taniej dziwi mnie niezmiennie. To może martwić gdy w drodze do lasu parku lub nad jezioro mijam pełne parkingi galerii handlowej w słoneczną sobotę. 

Tłumy i sposób na rodzinny wspólny wypad do galerii mnie miażdży. 

Rozwiń  

W galerii xx godzin czy w kolejce godzine czy dwie, po ciastko za 100pln to jedna bieda