Skocz do zawartości

WAKACJE A COVID podróże w 2021 roku

ignazz

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, agresywnychomik napisał(a):

Czyli bazując na tej samej zasadzie moze mieć nieobiektywną opinie w temacie PL vs JPN.

np. ja jestem całkowicie nieobiektywny. a mamy 2025 rok i już kilkadziesiąt lat doświadczenia z internetem i jedno tylko co wiem to zawsze znajdziesz coś aby potwierdzić swoją tezę, dlatego Ci profesorowie kiedyś imponowali ponieważ mieli dostęp do biblioteki, dużo na to czasu aby czytać i wydawali się nadludźmi. obecnie przegrywają ze zwykłym uczniem który ma tel w ręku 

W dniu 21.08.2025 o 06:27, RappaR napisał(a):

Z rzeczy dla mnie niepojętych - tam praca ludzka nie ma wartości. Serio. Wychodząc na lotnisku minąłem 4 osoby stojące z kodami QR. Wchodząc w bramkę na lotnisko w Naricie, na 4 bramki automatyczne skanujące bilet, stały dwie osoby nad patrzące kto wchodzi. 3 w budce obok. 5 metrów dalej na podwyższeniu policjant. Z parkingu podziemnego stał parkingowy, który pokazywał sygnały czy idą piesi, czy może auto jechać. Na każdej uli 7-11, K-mart czy inne gówno całodobowe. Wchodzisz o 5 jesteś jedynym klientem, a i tak otwarte

To jest głębszy temat, który dał mi sporo do myślenia, bo patrzyłem na to z zupełnie innej perspektywy - praca w Japonii jest z myślą o tym, żeby klientowi było super i żeby ludziom było wygodnie - nawet jeżeli przez to praca jest ciężka lub absolutnie nieopłacalna.

Np byłem dziś w miasteczku (a w praktyce dzielnicy, która na papierze należy do miasta ale w praktyce jedzie się tam 30 minut od końca zabudowań). Mieszkańców może tysiąc, a na środku most w remoncie. Tzn nie tyle w remoncie co zamknkiety - są bramy, znaki, nie da się wjechać. Most na może 10 metrów długości. Żeby go objechać trzeba minąć zakręt na most i pojechać 50 metrów prosto, potem 50 metrów w prawo i 50 metrów w prawo i jesteś po 2 stronie mostu. Na obu końcach mostu stoi 2 pracowników w służbowych strojach z flagami i kieruje ruchem, którego właściwie nie ma. Przez 15 minut przejechały może dwa auta. Tam nie było wahadła, nie było dużego natężenia ruchu, wszystko oznakowane a i tak stali cały dzień w słońcu z tymi flagami.

Inny case - piwo na baseballu. Od 90 minut przed meczem do końca meczu (czyli jakieś 5 godzin) ładne młode japonki z plecakiem z piwem na plecach, umalowane jak na studniówkę, w minioweczkach kursują od dołu trybuny do góry sprzedając piwo. Z uśmiechem przyklejonym od ucha do ucha w 35 stopniach. Od dołu po schodach do góry, przesunięcie o jeden rząd trybun i znowu na dół i do góry i tak.5 godzin. I co 2 minuty masz tylko zmianę dziewczyny i zmianę piwa - sapporo, asahi, kirin itd. Jak ktoś zgłosi że chce piwo to nalewają z węża, ale nie do pustego kubka, jest odpowiednia procedura - w kubeczku jest już odrobina piwa, żeby nikogo nie pochlapać jak wystartuje wąż. No i dziewczyna przychodzi, klęka i nalewa do kubka na ziemi żeby na nikogo nic się nie wylało. Dopiero jak skończy, wstaje i podaje piwo. Przewalona robota, ale dla kibica złoto - pijesz piwko, jak ci się skończy w ciągu 2 minut przechodzi uśmiechnięta dziewczyna z zimnym piwem na plecach i tak w kółko. Raj dla klienta, ale jakim kosztem?

^ true, pierwsze co tam zauwazylem, to po dwoch gosci z mieczykami swietlnymi, "kieruje ruchem" przy kazdym wyjezdzie z parkingu, zimno, deszcz pada, wszedzie stoja.

Czesto po 2 osoby na kasie, jedna skanuje, druga na koniec bierze hajs. Tu byl mega wstyd jak kupowalem pewne "pamiatki" dla znajomych.

Pietro w sklepie elekteoniczbym, ktore normalnie by mialo 3, max 5 pracownikow, tam ma ze 30 easy.

49 minut temu, agresywnychomik napisał(a):

Dla znajomych powinno być w "" xD

Przeszlo mi to przez mysl.

49 minut temu, agresywnychomik napisał(a):

I jak działa?

Masz albo taka latare, co nakladasz na c***a albo naciagasz taka silikonowa rure.

W srodku maja rozne tekstury, zalezy od modelu.

Kolega mowil, ze ta latara ma otwor na przeplyw powietrza i mniej lub bardziej zaslaniajac palcem ten otwor mozna regulowac sile ssania.

2 godziny temu, Chytruz napisał(a):

Przeszlo mi to przez mysl.

Masz albo taka latare, co nakladasz na c***a albo naciagasz taka silikonowa rure.

W srodku maja rozne tekstury, zalezy od modelu.

Kolega mowil, ze ta latara ma otwor na przeplyw powietrza i mniej lub bardziej zaslaniajac palcem ten otwor mozna regulowac sile ssania.

Jak by to bylo takie zajebiste, to by allegro bylo tym zalane! Nie oszukujmy sie!

10 godzin temu, ignazz napisał(a):

Napiłbym się takiego piwka. Twój najlepszy opis na forum. A nie jakieś banialuki o Skłodowskiej. 

Nie za bardzo jest inny wybór, własnych napojów nie możesz wnieść a patelnia na stadionie okrutna, wstawać się nie chce a chodzą praktycznie tylko z piwem, mecz trwa ze 4 godziny a jak przychodzisz jeszcze zobaczyć rozgrzewkę itd to z 5. Sam wypijam ze 3 piwka na mecz, żeby się nie odwodnić.