Skocz do zawartości

WAKACJE A COVID podróże w 2021 roku

ignazz

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 2.07.2025 o 17:36, człowiek...morza napisał(a):

ja tymczasem kupiłem bilet na Knicks 76ers w Abu Zabi

Wstepny plan jest. taki, zeby druga polowe wrzesnia pocisnac do kazachstanu i kirgistanu, a nastepnie wrocic wlasnie przez Abu Zabi (sa loty wizzairem z tamtych krajow).

to se k**** poleciałem na mecz xd

https://www.reuters.com/world/middle-east/wizz-air-exit-abu-dhabi-operations-2025-07-14/?utm_source=chatgpt.com

tera sobie kombinuje, że do taszkientu niby moge sie dostac i stamtad air arabia do abu zabi

Edytowane przez człowiek...morza

8 minut temu, człowiek...morza napisał(a):

https://www.reuters.com/world/middle-east/wizz-air-exit-abu-dhabi-operations-2025-07-14/?utm_source=chatgpt.com

tera sobie kombinuje, że do taszkientu niby moge sie dostac i stamtad air arabia do abu zabi

Szkoda, liczyłem na Malediwy przez Dubaj kiedyś tam i obiecywali też Indie.

Szkoda.

Troche się zdzwiłem jak w wielu miejscach w Czechach nie można płacić kartą . Jeśli ktoś nie był to Czeski Krumlov jest niewiarygodnie klimatyczny. A jakieś 15 km od niego jest fajna wioska Holasovice z całkiem przyjemną restauracją. Tak samo polecam tatarską restaurację przy meczecie w Bohonikach. W sumie to nie wiem czemu Kruszyniany są bardziej znane bo lepszy klimat i lepsze jedzenie mają w Bohonikach. Jedzenie wpawdzie trochę domowe i takaż obsługa ale więkzość dań unikatowa no chyba ,że ktoś z Podlasia ale dla mnie większość była nieznana.. 

Ogólnie w Czechach taniej niż w Polsce poza jakimiś mega znanymi miejscami jak Krumlov czy Brno to pusto , Można sobie zwiedzać w swoim tempie. Miasta w większości zadbane i nie zniszczone. Ja lubię takie miasta tak jak Bamberg w Niemczech..

Polska niestety przeorana przez wojnę. Jak patrze na zdjęcia przedwojennej Nysy czy Elbląga to aż żal ,ze Rosjanie mieli faze na palenie niemieckich miast już po wyzwoleniu

52 minuty temu, ely3 napisał(a):

Troche się zdzwiłem jak w wielu miejscach w Czechach nie można płacić kartą .

Byłem ostatnio w Pradze i dwa razy (raz w sklepie, raz w restauracji) mi powiedziano, że tylko gotówka, na co ja dwa razy (zgodnie z prawdą), że przypał, bo nie mam. Wtedy się okazywało, że jednak można kartą i czytnik się od razu materializował z jakiejś szuflady.

Coś wałkują.

5 minut temu, Chytruz napisał(a):

Byłem ostatnio w Pradze i dwa razy (raz w sklepie, raz w restauracji) mi powiedziano, że tylko gotówka, na co ja dwa razy (zgodnie z prawdą), że przypał, bo nie mam. Wtedy się okazywało, że jednak można kartą i czytnik się od razu materializował z jakiejś szuflady.

Coś wałkują.

Pewnie tak ale w polowie restauracji jest info cash only, Z tym ,że ja dużo po Morawach i trochę po zadupiu.. Ogólnie kocham Polske ale jak w takim Kroeriżu o którym pewnie nikt nie słyszał jest więcej dobrych obrazów niż w muzeum Czartoryskich. W sumie to gdyby nie dama z łasiczką to Polsla jest mega uboga w zbiory muzealne. A gdyby nie Krzyzacy to nawet gotyk byłby u nas słaby, Są u nas fajne miejsca ale wojny i komuna praktycznie sprawiły że turystycznie jesteśmy jednak z najsłabszych krajów w Europie

• 2 tygodnie później...
W dniu 15.07.2025 o 10:25, człowiek...morza napisał(a):

ostatecznie mecz odpuszczam, bo jednak za duzo jebania z transportem, a za mało urlopu.

a że pojawiły sie mega fajne promocje na pegasusie (jakby co trwaja do 02.08)

to wyszło tak, że lece z gdańska przez sztokholm i stambuł do bishkeku , a wracam z bishkeku przez tirane do gdańska.

wszystkie loty z bagazem wyszły mnie 1200 złotych, co jest w c*** dobra cena (z moich obserwacji watpie żeby dało rade kiedykolwiek lepiej)

15 dni na miejscu kirgistan/kazachstan i dwa w Tiranie 

w stambule na przesiadce zdaze zjechać do centrum sie napić mojej ulubionej buzy w vefa bozacisi i kebsika)

Edytowane przez człowiek...morza