Skocz do zawartości

Domowa siłownia

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, Cardi napisał:

Za dużo pytań :D liczyłem na prostą odpowiedź, ale chyba po prostu musi jeszcze raz ustawić rower pod siebie. Myślałem że po prostu jego dupsko jest nieprzyzwyczajone, albo że jest jakiś złoty środek, typu nie wiem liść kapusty czy splunięcie 3x przez lewe ramię.

Dzięki.

Oczywiście, że jest złoty środek, kopnij go w jajka to zapomni o bólu dupska  :)

• 2 lata później...
  • 8 miesięcy temu...
18 minut temu, jack napisał(a):

Forum koszykarskie to chyba jedyne dobre miejsce na to pytanie. Da się jakoś wyciągnąć dzieciaka na długość? Bramkarzowi potrzeba wzrostu.

niech zje drożdże i do piekarnika 

23 minuty temu, jack napisał(a):

Forum koszykarskie to chyba jedyne dobre miejsce na to pytanie. Da się jakoś wyciągnąć dzieciaka na długość? Bramkarzowi potrzeba wzrostu.

Przy dniach płodnych żony zadzwoń od Edwarda Pydorękiego ;) 

Sa rożnego rodzaju ćwiczenia  wspomagające i rozciągające ale jeżeli masz to robić dla piłki nożnej to nie wiem czy warto. 

25 minut temu, jack napisał(a):

Hormon wzrostu? 

Ale generalnie jeśli chodzi o jakieś zwiększenie wzrostu, to tak za bardzo się nie da, a firma, która znajdzie na to sposób będzie bardzo bogata.

Tak wiem - są implanty

1 minutę temu, ignazz napisał(a):

Sa rożnego rodzaju ćwiczenia  wspomagające i rozciągające ale jeżeli masz to robić dla piłki nożnej to nie wiem czy warto.

Dla bramkarza niestety wzrost jest kluczowy. A ten akurat osobnik jest niski a wyjątkowo skoczny i utalentowany więc szkoda by się zmarnował przez wzrost.

4 minuty temu, P_M napisał(a):

Hormon wzrostu 

Chyba faktycznie to jedyne wyjście

https://przegladsportowy.onet.pl/pilka-nozna/euro-2024/reprezentacja-polski/polski-debiutant-przyjal-ten-sam-hormon-co-leo-messi-wszystko-sie-zmienilo/3fw4g19

17 minut temu, jack napisał(a):

Dla bramkarza niestety wzrost jest kluczowy. A ten akurat osobnik jest niski a wyjątkowo skoczny i utalentowany więc szkoda by się zmarnował przez wzrost.

Chyba faktycznie to jedyne wyjście

https://przegladsportowy.onet.pl/pilka-nozna/euro-2024/reprezentacja-polski/polski-debiutant-przyjal-ten-sam-hormon-co-leo-messi-wszystko-sie-zmienilo/3fw4g19

W jakim jest wieku?

Można zrobić zdjęcie rentgenowskie dłoni, żeby określić wiek kostny i spodziewaną wysokość osoby w dorosłości. Chłopcy mają skok wzrostowy trochę później niż dziewczęta.

Oczywiście też banał jakim jest dieta bogata w białka i D3 - genetyki tym nie przeskoczysz, ale też niedobory nie spowodują, że dziecko nie osiągnie takiego wzrostu, jaki mogloby mieć przy prawidłowej suplementacji.

3 minuty temu, Pablo81 napisał(a):

W jakim jest wieku?

Można zrobić zdjęcie rentgenowskie dłoni, żeby określić wiek kostny i spodziewaną wysokość osoby w dorosłości. Chłopcy mają skok wzrostowy trochę później niż dziewczęta.

Oczywiście też banał jakim jest dieta bogata w białka i D3 - genetyki tym nie przeskoczysz, ale też niedobory nie spowodują, że dziecko nie osiągnie takiego wzrostu, jaki mogloby mieć przy prawidłowej suplementacji.

11 lat. Rodzice są niewysocy więc samo odżywianie i szybkie spanie pewnie niewiele da.

Teraz, jack napisał(a):

Nie wiem, obecnie nie jest źle, łapie się na średnią. Ale z puli genowej nie zapowiada się by miał powyżej 180 cm w przyszłości. 

To może być ciężko złapać się na terapię hormonalną jak jest w normie, bo nie ma wskazań medycznych. Nie wiem, może jest coś takiego prywatnie, ale pewnie taka terapia nie jest pozbawiona działań niepożądanych. Ale jak chcą wiedzieć jaki jest wzrost, to rtg dłoni. Radiolog określi mapę, wiek kostny i spodziewany wzrost.

Wiszenie na drążku to zły pomysł - w tym wieku może jedynie zdeformować stawy (dzieci ćwiczące gimnastykę czy balet często mają problemy kostno-stawowe).

2 godziny temu, Pablo81 napisał(a):

Ale jak chcą wiedzieć jaki jest wzrost, to rtg dłoni. Radiolog określi mapę, wiek kostny i spodziewany wzrost.

Kiedy można takie badanie zrobić, żeby móc oszacować? 

8 minut temu, P_M napisał(a):

Kiedy można takie badanie zrobić, żeby móc oszacować? 

W Niemczech >97 i < 3 percentyla na kasę. Ale prywatnie można z pediatrą porozmawiać. Z tym, że RTG nie jest zupełnie obojętnie i przyjmują, że zalecane jest max 1x rocznie (ogólna ilość badań).

Edytowane przez Pablo81

1 minutę temu, agresywnychomik napisał(a):

Nie polecam hormonu wzrostu 11 letniemu dziecku.

Jeśli ma karłowatość to jak najbardziej warto.

Ale generalnie to hormon wpływający na tak wiele czynników, że stosowanie go, bo chcemy mieć kilka cm więcej do grania w juniorach, to tak kiepsko. 

1 minutę temu, RappaR napisał(a):

Jeśli ma karłowatość to jak najbardziej warto.

Ale generalnie to hormon wpływający na tak wiele czynników, że stosowanie go, bo chcemy mieć kilka cm więcej do grania w juniorach, to tak kiepsko. 

Tak, karłowatość to jedyne wskazanie, ale tu chyba nie ma tego przypadku, bardziej widzimisię rodzica.

Sam kiedys chciałem hormon wzrostu żeby dalej grać w kosza. Ojciec najpierw mnie wyśmiał, po czym wytłumaczył co jest 5.

Edytowane przez agresywnychomik

Panowie, bez spiny. Chodzi tylko o zorientowanie się w temacie. Z legend znałem metodę rozciągania się na drążku. Ale z tego co już się zorientowałem to tylko legenda.  

Wygląda ja to, że jedyną metodą jest dobra dieta i dużo snu. Nikt raczej nie podaje dzieciom hormonu wzrostu w celach sportowych. A w dorosłym wieku to już pewnie za późno. 

A propos znam świetnie zapowiadającego się swego czasu siatkarza, który zatrzymał się na 180 cm wzrostu i kariera przeszła mu koło nosa mimo, że jego stary ma blisko 200 cm