Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, ely3 napisał(a):

Ty masz w rodzinie kustosza czy o co ci chodzi z obsesją na temat Muzeum II św.. Pokazywałem ci sondaże w których dla ludzi odwiedzanie zabyktów było nisko, odwiedzanie miejsc kultu jeszcze niżej a muzea to nawet nie były ujęte..

Z punktu widzenia historii Europy to Polska miała 2 ważne bitwy na swoim terytorium - Grunwald i Bitwa Warszawska. Masz niedaleko do Grunwaldu. Powiedz mi co sądzisz o tamtejszym muzeum i czy ekspozycja Zawiszy Czarnego jest ok czy może za mało. 

Wystawę podałem jako przykład. Ten sondaż może dlatego tak wychodzi bo raczej idzie się tam raz. Uważasz że dla żydów Auschwitz nie jest istotne? 

2 minuty temu, Koelner napisał(a):

Wystawę podałem jako przykład. Ten sondaż może dlatego tak wychodzi bo raczej idzie się tam raz. Uważasz że dla żydów Auschwitz nie jest istotne? 

Dla nich to metafizyka, nie ma co porównywać z Polaczkami 

10 minut temu, RappaR napisał(a):

Prawo Mememto - Polska jest tania albo droga, zależy od której strony chce się dzisiaj przyjebac do niej 

ziom, wycziluj, Ty tutaj nawet nie mieszkasz 

mieszkania jeszcze moga wydawac sie "tansze" dla kogos z zagranicznym portfelem. tylko to "tansze" nie jest wystarczajaco atrakcyjne zeby parkowac w tym pieniadze na dzisiaj.

niektore uslugi tansze (0.5-0.8x, taxi fryzjer knajpa), zarcie "podobne" (caly koszyk zeby nakarmic rodzine ~0.8-0.9x). ogrzanie i oswietlenie domu, posiadanie samochodu, elektronika uzytkowa, ciuchy duzo drozsze.

🇺🇸🛷🇵🇱🚀

6 minut temu, memento1984 napisał(a):

mieszkania jeszcze moga wydawac sie "tansze" dla kogos z zagranicznym portfelem. tylko to "tansze" nie jest wystarczajaco atrakcyjne zeby parkowac w tym pieniadze na dzisiaj.

niektore uslugi tansze (0.5-0.8x, taxi fryzjer knajpa), zarcie "podobne" (caly koszyk zeby nakarmic rodzine ~0.8-0.9x). ogrzanie i oswietlenie domu, posiadanie samochodu, elektronika uzytkowa, ciuchy duzo drozsze.

🇺🇸🛷🇵🇱🚀

Dziękuję za ilustrację do prawa 

8 minut temu, memento1984 napisał(a):

🇺🇸🛷🇵🇱🚀

Ale w USA nie zapłacisz za 300-metrowy dom 120 Ziko podatku 

2 minuty temu, RappaR napisał(a):

Moje 60 dolarów brutto nie rujnuje Polski 

Ale fakt ze fluber placi ~0% podatku od nieruchomosci na swoich 300m2 a biedacy bez nieruchomosci placa 23%VATu za wszystko juz bardziej.
po Ciebie poprostu przyjda hordy bo jestes najlatwoejszym targetem do oplucia i wytykania palcem.

6 minut temu, memento1984 napisał(a):

Ale fakt ze fluber placi ~0% podatku od nieruchomosci na swoich 300m2 a biedacy bez nieruchomosci placa 23%VATu za wszystko juz bardziej.
po Ciebie poprostu przyjda hordy bo jestes najlatwoejszym targetem do oplucia i wytykania palcem.

Ale od kiedy w PL masz 0% podatku od nieruchomości?

1 minutę temu, P_M napisał(a):

120pln/miesiac przy 300m2 (fluber) ~0%

to moje ~0% jest blizej “0” niz fluberowe “u Ciebie w DC jest takie samo total fertility rate jak w PL”, tj wg inzyniera/profesora/adiunkta na renomowanej dolnoslaskiej uczelni 1.20-1.30 dla ~690tys ludzi to to samo co 1.03-1.05 dla 38milionowego kraju xDDD

10 minut temu, P_M napisał(a):

Maksymalna stawka to 1,25 złotówki za metr kwadratowy 

7 minut temu, memento1984 napisał(a):

to moje ~0% jest blizej “0” niz fluberowe “u Ciebie w DC jest takie samo total fertility rate jak w PL”, tj wg inzyniera/profesora/adiunkta na renomowanej dolnoslaskiej uczelni 1.20-1.30 dla ~690tys ludzi to to samo co 1.03-1.05 dla 38milionowego kraju xDDD

https://www.worldometers.info/pl/demografia/polska-demografia/

8 minut temu, memento1984 napisał(a):

120pln/miesiac przy 300m2 (fluber) ~0%

Jaki miesiąc? To jest za rok 

3 minuty temu, memento1984 napisał(a):

xD

Lol GUS za 2024 1.09 czyli mowisz ze 2025 bedzie rekordowy, gdzie nov24-nov2025 238tys urodzen?

1.3 alez Ty pieknie klamiesz ;)

Nie, po prostu GUS wlicza do mianownika wszystkich z meldunkiem na pobyt stały i zaniża przez to tfr. Duża część z tych kobiet po prostu mieszka i rodzi za granicą, stąd różnice względem wrzuconego przeze mnie linka. 

7 minut temu, memento1984 napisał(a):

xD

A Ty ile płacisz?;)

27 minut temu, fluber napisał(a):

Maksymalna stawka to 1,25 złotówki za metr kwadratowy

Still placisz przy zakupie podatek i potem co rok, więc rzucanie zerem to tak imho przesada. Ja w zeszłym roku za 6,5ara działki i swój domek płaciłem 590 zł.

14 godzin temu, ely3 napisał(a):

A co mam ci tłumaczyć?? Rozumiem ,że jesteś zagubiony w świecie i trzeba Tobie czasem tłumaczyć podstawy ale może zadaj konkretne pytanie.

JAkieś dowody? Bo jak na razie to 80% pieniezy ma iść do polskich firm . Masz konkretne dowody czy to znowu są przekazy dnia które odczytałeś u Brauna? 

Zastanawiam się dlaczego Niemcy, Holandia, Szwecja i jeszcze kilka innych całkowicie zrezygnowały z tego kredytu SAFE? Wczoraj jeden z niemieckich dzienników napisał dlaczego 

https://www.merkur.de/politik/polens-superarmee-milliarden-aus-eu-topf-streit-ueber-rueckzahlung-zr-94167803.html

"Niemcy nie zamierzają korzystać z pożyczek SAFE, ponieważ Republika Federalna Niemiec może uzyskać pożyczki na rynkach finansowych na bardzo korzystnych warunkach, nawet bez wsparcia UE. Niemieckie firmy mogą też otrzymać kontrakty finansowane w ramach tego programu."

Dzięki SAFE mamy do czynienia z kolejnym federacyjnym zadłużaniem się. Do tej pory było to w kwestii państw członkowskich. Samodzielne zakupy tylko gdzieś do maja. Potem już tylko zakupy z innym państwem członkowskim albo stowarzyszonym (tutaj oczywiście będzie to Ukraina. Tutaj Radek Applebaum wszystko potwierdził.

https://x.com/Borys61581538/status/2022353158077395004

Potem nie ma już żadnego obowiązku że taki zakup będzie w Polsce. Znając obronę polskich interesów przez Tuska można być tego pewnym. W praktyce to Komisja Europejska będzie zatwierdzać wszystkie projekty. SAFE to kolejny kaganiec na państwa , czyli powtórka praworządność za pieniądze z KPO". Kolejne narzędzie do ingerowania w demokratyczny proces wyborczy. Węgry już tego doświadczają chyba. Toczy się tam kampania wyborcza, KE wspiera opozycję i z automatu blokuje pieniądze z SAFE dla Węgrów. Co jeśli w 2027 rok w Polsce władzę przejmie obóz nie lubiany w Brukseli? Zablokują środki. A jak Tusk będzie rządził to facet będzie godzić się na wszystko byle mu tych środków nie odebrali.  Siedem czy osiem państw odmówiło tego długu. WIele państw weźmie naprawdę symboliczny udział. Patrzę a tam: Dania 0,046 mld, Hiszpania 1 mld, Grecja 0,7 mld, Francja ubiega się o 16 mld, Czechy o 2 mld. Tylko Tusk przyjeżdża się i chwali że "UNIA DAŁA POLSCE 44 mld na wielkie zbrojenia" teraz zmienił narrację "DAŁA na zajebiście korzystnych warunkach" 

Przez następne kilkadziesiąt lat Polacy będą spłacać długi tylko po to żeby finansować niemiecki przemysł zbrojeniowy oraz rosyjskojęzycznych oligrachów na Ukrainie. W niemieckiej i ukraińskiej ambasadzie od kilku dni strzelają korki od szampana. Niemcy byli geniuszami tworząc Donalda Tuska.

14 godzin temu, Koelner napisał(a):

jak świat światem nigdy rusek i Niemiec nie będzie dla polaka bratem".

Wielką z szacunku, a małą z braku szacunku? ;)

A mój z własnego odczucia. Kupuję głównie to co Made in Poland nawet jeśli w przypadku zabawek i ciuchów oznacza to sporo wyższe koszty. Staram się pokazywać gościom z zagranicy to co piękne w Polsce nawet jeśli jak Tykocin czy Supraśl to misz masz kulturowy.. Uważam ,że żyjemy w jednym z najlepszych krajów na świecie. Mimo kilk propozycji nigdy nie chciałem wyjechać z Polsi i pracować za granicą 

Dla mnie patriotymz to codzienne decyzje. To bycie dumnym z miejsca gdzie się żyje. Dla mnie patriotyzm to nie akceptowanie buta rosyjskiego nad sobą ani też amerykańskiego a jak widzę niektórzy akceptuja ,że Amerykanie im mówią co mają robić i co mają kupować . Nie ejstem w stnie pojąc takiej niewolniczej mentalności niezależnie w stosunku do jakiego kraju

A jak Rosjanie mieszkający w Polsce, którzy ostatnio dostali wyrok 5 lat więzienia za naklejki grupy Wagnera, płacili w Polsce podatki, wyrzucali śmieci do kosza, segregowali odpady, może nawet chodzili na wybory i sprzątali kupy po swoim psie, to też są polskimi patriotami? Czy wiceminister Szeptycki może być nazwany polskim patriotą? Dumny jesteś z gospodarczego sukcesu Polski? Jak zdarzy się nie daj Boże, jakaś recesja już nie będziesz? Jak było mniej w portfelu a centra miast były zaniedbane nie byłeś dumny z Polski? Produkty Made in Poland?  Produkt Winiary, a tam jest napisane że wyprodukowano na Ukrainie to bierzesz do koszyka?

14 godzin temu, fluber napisał(a):

Safe jest dla nas super. 

Od miesięcy się zastanawiam co ty widzisz w sobie co łączy cię z Konfederacją? Wiem. że lubisz skakać z kwiatka na kwiatek, ale nosz kur** jak ty to łączysz? Przecież Konfederacja nie obiecuje podwyżek dla nauczycieli?

14 godzin temu, Koelner napisał(a):

Właśnie to jest istotne na czym zostało zbudowane to "odczucie". 

Zapewne wyszło z wychowania oraz środowiska. Nam się wydaje, że jesteśmy w wielu sytuacjach kreatorem swoich decyzji ale właśnie najzabawniejsze jest że ten beznadziejny PRL zbudował na tych wspomnianych obchodach, Hansie Klosie, Czterech Pancernych czy trylogii Hoffmana pokolenia patriotów a obecnie nie mamy żadnej kontynuacji w tym zakresie.

PRL miała to "łatwiej" że otrzymała zniszczony i wymordowany kraj przez Niemców. Społeczeństwo miało świeże rany a i wielką produkcję filmowa można było zrobić tanio (w roli statystów obsadzić tysiące szeregowych z LWP). Praktycznie kina i wydarzenia sportowe były jedynymi rozrywkami. Poza tym każdy szanujący się Polak musiał być z natury antykomunistą.

13 godzin temu, ely3 napisał(a):

Chłopie byłem wychowany w PRL . Historia była wtedy inna. Ty naorawdę myślisz ,że czterej Pancerni kształtowali Ciebie jako patriotę. A teraz ludzie nie czują się patriotami bo nie oglądają takich filmów?

Już ci podwałem co dla Polaków jest ważne i co określa ich jako patriotów a Ty wbrew temu uważasz ,ze to ogladanie filmów 

Historia jest ważna ale nie kluczowa . Są naprawdę wążniejsze rzeczy które nas kształtują.Zrozum ,że dla Poalków ważniejsze jest to co tu i teraz a nie to co było. Tak samo Polacy czują że sa patriotmi z powodu własnych decyzji dlatego udział w wyborach czy kupowanie polskich produktów jest o wiele wyżej niz duma z sukcesów polskich sportowców. Ludzie chcą być dumni z powodu własnych decyzji a nie sukcesów innych

I nadal to jest ważne bo 63% tk uważa  ale daleko na liście priorytetów

A ostentacyjna odmowa odbioru kart do głosowania w referendum w 2023 roku była objawem patriotyzmu? Jedziesz naiwną narracją rodem z Wyborczej, że dla Polaków udział w wyborach albo kupno polskiego kurczaka jest jakimś powodem do dumy. Ceny w sklepach są takie, że nic dziwnego, że trzeba szukać okazji i pączki za 5 groszy mają zbyt. Poparcie dla umowy Mercosur też będzie patriotyzmem czy nie?

11 godzin temu, ely3 napisał(a):

Poza tym jest obecnie dość znany antykomunista którego dziadek był ubekiem a ojciec współpracował z ubecja. I co jakoś syn/wnuk podejmuje inne decyzje choc nie był wychowywany na antykomunistę

Co ty tam znowu zmajstrowałeś? Do kogo pijesz?

10 godzin temu, Koelner napisał(a):

Dla mnie osobiście lepiej byłoby zamknąć muzea i zainwestować w grę typu wiedźmin aby były tam elementy polskości czy film z rozmachem jak Braveheart o bitwie pod Grunwaldem. Z pewnością budowanie narracji że z Niemcami paliliśmy żydów w piecach nie pomaga w budowaniu patriotyzmu. Jak lubisz sondaże to proszę masz https://www.tokfm.pl/polska/tokfm-7-103085-30968653-izraelski-sondaz-przypisuje-polsce-wine-za-holokaust-ekspertka#

Przecież fluber podrzucił w innym temacie prostą receptę na patriotyzm. Dać każdemu Polakowi dać papier do podpisania (coś tam o Putinie). Myślę, że po wiadomości prywatnej jaką Piotr Zelt wysłał do Stanowskiego, to właśnie Arni Zelt jest wzorem polskiego patrioty

A tak na poważnie...... bądź poważny. Gra Wiedźmin co ma niby zbudować poza zyskiem dla polskiej firmy? Już był taki prezydent Polski który jeżdził do Obamy z grą jako prezent. Wielkobudżetowa, z rozmachem, w stylu hollywoodzkim produkcja o .... Przecież to już tylko legenda tak jak to o śpiącym rycerzu w Tatrach. Wejdzie, świat o nas usłyszy, wzrośnie poczucie patriotyzmu. Przecież  elektorat PO, Lewicy, Polski 2050 i Partii Razem ma patriotyzm i dumę daleko w dupie. I całe ich zaplecze medialne. Filmów historycznych w ostatnich latach miałeś kilkanaście: Bitwa o Grodno, o Monte Cassino, ORP Orzeł chyba, o Dywizjonie 303,Westerplatte, Powstaniec 1863, jakiś film o Kościuszce z murzynem, bitwa warszawska. NIE, Nie, i jeszcze raz nie. Żadnych filmów historycznych. Jeśli nawet jakiś nakręcisz, to będzie jak z filmem o Skarbek - sięc kin Helios należąca do Agory nawet nie będzie go puszczać. Z wiadomo jakich powodów. Chyba za bardzo z ely3 nastawiacie się jak ta zagranica będzie na nas patrzeć, czy będzie mówić ah czy oh. Oprowadzanie gości z zagranicy po Polsce? To wśród obcokrajowców ma być ten patriotyzm budowany.

10 godzin temu, ely3 napisał(a):

Ale to żadne akurat novum. Ja powtarzam ,że jedyny kraj który przypisuje nam winę za Holokaust to jest Izrael a nie Niemcy. Ale oni pod Netaniahu stali się bardzo złym krajem i dziwię się ,że wywala się ROsje a toleruje Izrael choc nie ma róznicy w agresji w stosunku do sąsiadów i prowadzeniu konfliktu

Niemcy bardzo chętnie udostępniają łamy swoich gazet dla bredni Grabowskiego,a ten pisze że Niemcy , nie, nie absolutnie nie. Serial "Unsere...." też oczywiście kręcony był przez krasnoludków.

Dla mnie patriotyzm to nie akceptowanie buta rosyjskiego nad sobą ani też amerykańskiego a jak widzę niektórzy akceptuja ,że Amerykanie im mówią co mają robić i co mają kupować . Nie ejstem w stnie pojąc takiej niewolniczej mentalności niezależnie w stosunku do jakiego kraju

Zastanawiałem się skąd to przestawienie wajchy i powrót do antyamerykańskiej propagandy z czasów stalinowskich u silniczków. Trump wiadomo, ale wchodzi SAFE i trzeba elektorat przekonać do tego że Niemcy są najlepszym gwarantem bezpieczeństwa Polski (Niemcy mają zarobić). W czasie resetu Tuska z Rosją, materiałów pochwalnych na cześć Armii Radzieckiej to jak ci się żyło? Jak koalicjanci Tuska składali kwiaty pod pomnikami radzieckimi w Polsce 9 maja, to jak ci się żyło? Duma? Część przeze mnie pogrubiona wypowiedzi ely3 brzmi przezabawnie. :D

Najprościej? Zmilitaryzować młodzież. Wtedy sami nabiorą ochoty do grzebania w historii i szukania powodów do dumy. Ale to nie przejdzie, bo przemoc, bo broń jest zła, bo w USA strzelają w szkołach. Bo trzeba z podstaw EBD usunąć podstawy posługiwania się bronią..  Historia, język, tradycja, katolicyzm tylko to nas różni od innych nacji. Nie żadne płacenie podatków i wyrzucanie papierków do kosza.

Edytowane przez DLT_Braddock

6 godzin temu, RappaR napisał(a):

Mieszkania tak, ale knajpy, hotele etc już nie 

pelna zgoda ze knajpy , hotele sa tansze w moldawi niz w polsce,  tylko twoja teza byl odwrotna :

Cytat

Polska nie jest droższa od Mołdawi, od Gruzji nieznacznie 

co generalnie jest bzdura,  polska jest duzo drozsza od moldawi

7 godzin temu, memento1984 napisał(a):

To Ty chcesz doliczac moje dzieci do PL wskaznika? xD

GUS liczy wskaźnik z dzieci urodzonych faktycznie w Polsce i kobiet zameldowanych w Polsce.  Wynik tfr liczony w ten sposób jest zaniżony, bo wlicza w mianownik kobiety, które w rzeczywistości nie są w Polsce 

17 godzin temu, ely3 napisał(a):

Ale to żadne akurat novum. Ja powtarzam ,że jedyny kraj który przypisuje nam winę za Holokaust to jest Izrael a nie Niemcy. Ale oni pod Netaniahu stali się bardzo złym krajem i dziwię się ,że wywala się ROsje a toleruje Izrael choc nie ma róznicy w agresji w stosunku do sąsiadów i prowadzeniu konfliktu

Mam w pracy codziennie kontakt z turystami. Nie tylko ci z Izraela uważają Polaków za współwinnych Holokaustu. Praktycznie Żydzi z całego świata ,plus Brytyjczycy i większość turystów z krajów anglojęzycznych. Jak im mówię że Ukraińcy mordowali Żydów w Płaszowie , Aushwitz, podczas sonderaktion Reinhard to otwierają japy ze zdziwienia .  Nikt im nie powiedział o szkółce dla ukrów w Trawnikach, jedynie kojarzą postać Demianiuka, a takich Iwanów Groźnych z Ukrainy było tysiące. Powiedziałbym że w tym towarzystwie Niemcy są najbardziej wyedukowani