Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

Największą siłą nośną dogmatycznego liberalizmu jest to, że możesz być wybitnym ekonomistą mając 12 lat. Na każde pytanie o ekonomię masz prostą odpowiedź. Na przykład:

- jakie powinny być stopy procentowe?

- wolny rynek to rozstrzygnie.

- jaki masz pomysł na bezrobocie?

- wolny rynek znajdzie rozwiązanie.

- jak rozwiązać problem ubóstwa w naszym mieście?

- wolny rynek je skasuje.

- jak obronić nas przed wielkimi korporacjami?

- przez zwiększenie zakresu wolnego rynku.

- etc. etc.

I po co komu 5 lat studiów ekonomicznych? Stracony czas.

6 godzin temu, RappaR napisał(a):

W tym co teraz piszę - ustawa jest tak skonstruowana, by sparaliżować małe szpitale tu i teraz. A jak będą sparaliżowane, to zwalić winę na lekarzy i je zamknąć. Obecnie mamy najwięcej studentów lekarskiego w Europie, co roku się zwiększa liczba lekarzy o jakieś 5-6 tysięcy. Za parę lat coś takiego by nie przeszło, dlatego chcą właśnie zrobić to tu i teraz. 

A jak coś się raz zniszczy i zaora, to potem odbudować jest ciężko. 

Dam taki przykład z podwórka - w Rybniku zamknięto oddział wewnętrzny, bo lekarze mieli dodatek za zejścia z dyżuru na UOP. Tzn jak mieli poprzedniego dnia dyżur, to mieli płacone za następny dzień w pracy, mimo że szli do domu. Byli na UOP na minimalnej krajowej dla lekarza specjalisty dostawali za to dodatkowe 300 zł brutto? Minimalna wtedy była bodaj 6750. Nowa dyrektor odmówiła i dała im wypowiedzenia, chyba że podpiszą aneks w którym z tego zrezygnowała. Lekarze, w tym znajoma od której wiem właśnie wszystko o tej sytuacji z wewnątrz, się nie ugięli i poszli pracować gdzie indziej, cały oddział był na UOP akurat. 

Przez 3 lata, nie wiem jak teraz, Rybnik, duże miasto, nie miał oddziału wewnętrznego. Koledze oferowali potem 200 zł za godzinę i mnóstwo innych rzeczy atrakcyjnych dla lekarza, na przykład dwóch dyżurnych na stałe(wcześniej był jeden) byleby otworzył na nowo oddział, odmówił. Dyżurowałem tam przez jakiś czas na SOR, najgorsze warunki jakie widziałem. Rekordowo pacjent leżał 17 dni jak ja byłem, pacjenci leżeli na korytarzach, rodziny pacjentów cały czas wkurwione z pretensjami, wszyscy pacjenci, którzy przychodzili na nogach ze skierowaniem byli odsyłani do innych szpitali, ogólnie wziąłem tam kilka dyżurów, bo płacili najlepiej w okolicy, ale nikt nie chciał tam pracować, ja też podziękowałem. 

Ogólnie dramat, tutaj można powiedzieć, że w Polsce służba zdrowia działała nie ok, wręcz bardzo nie ok i faktycznie @P_M dofinasowanie 300 zł do dyżuru by rozwiązało ten problem. 

PiS po prostu nie miał pomysłu ustawy, której celem jest zamknięcie 1/3 szpitali. Nie wiem czy można to nazwać blokowaniem.

Ja dzisiaj nie przejechałem nikogo, nie wiem czy to można liczyć blokowaniem wypadków na drogach w Polsce. 

Dziękuję bardzo za merytoryczną odpowiedź. Patrząc na wydatki budżetowe to ochrona zdrowie jest praktycznie jedynym i najważniejszym zadaniem do zarządzania w państwie, jeśli tam rządzący nie radzą sobie to oznacza brak ich kompetencji.

16 minut temu, DLT_Braddock napisał(a):

Ten to jak go żona oskarża o lenistwo i ciągłe przesiadywanie na forum, to jej rzuca linka do demagoga. Ręce opadają.

Demagog przywołuje raport NBP, który przeczy danym wskazanym przez memento odnośnie tego ilu Ukraińcow pracuje.

Generalnie Ukraińcy jednocześnie zabierają pracę i nie pracują, ale nie liczę za bardzo na to, że ktoś połączy kropki.

Wielu ludzi pokroju Deltusia może być w dużym szoku już za kilka, kilkanaście lat. Do Polski przyjechał cały przekrój społeczny Ukraińców. Ukraińskie dzieciaki mieszkające od wielu już lat w Polsce idealnie mówi w naszym języku. Mają Polskie obywatelstwo. Wielu z nich jest najlepszymi uczniami w swoich klasach i szkołach, udzielają się. Za parę lat te wszystkie Dmytry zrobią się bardzo aktywni bo nie będą mieli ograniczeń swoich rodziców. 

3 minuty temu, fluber napisał(a):

Demagog przywołuje raport NBP, który przeczy danym wskazanym przez memento odnośnie tego ilu Ukraińcow pracuje.

Generalnie Ukraińcy jednocześnie zabierają pracę i nie pracują, ale nie liczę za bardzo na to, że ktoś połączy kropki.

Spieszę z pomocą i łączę kropki:
Ukraińcy pracują zabierając pracę, a Ukrainki puszczają się na prawo i lewo nie pracują, zgarniają 800+ i jeszcze naciągają polskich mężczyzn! 

22 minuty temu, fluber napisał(a):

Jedyny plus najazdu Ukraińców trzy i pół roku temu to "koniec wielkiej pandemii". Nic więcej 

26 minut temu, jack napisał(a):

Wielu ludzi pokroju Deltusia może być w dużym szoku już za kilka, kilkanaście lat. Do Polski przyjechał cały przekrój społeczny Ukraińców. Ukraińskie dzieciaki mieszkające od wielu już lat w Polsce idealnie mówi w naszym języku. Mają Polskie obywatelstwo. Wielu z nich jest najlepszymi uczniami w swoich klasach i szkołach, udzielają się. Za parę lat te wszystkie Dmytry zrobią się bardzo aktywni bo nie będą mieli ograniczeń swoich rodziców. 

Staną się idealną bazą do werbunku przez rosyjskie oraz ukraińskie służby. Przykład lokowanych Ukraińców z akcji Wisła na tereny Pomorza Zachodniego, lubuskiego, Warmii i Mazur pokazuje że ich asymilacja kompletnie się nie udała. Sowietyzm i tak wysysają z mlekiem matki.

29 minut temu, P_M napisał(a):

+ i jeszcze naciągają polskich mężczyzn! 

Póki co jednego ministra.

33 minuty temu, jack napisał(a):

. Wielu z nich jest najlepszymi uczniami w swoich klasach i szkołach, udzielają się. 

Ilu?

35 minut temu, jack napisał(a):

. Do Polski przyjechał cały przekrój społeczny Ukraińców. Ukraińskie dzieciaki mieszkające od wielu już lat w Polsce idealnie mówi w naszym języku. Mają Polskie obywatelstwo. Wielu z nich jest najlepszymi uczniami w swoich klasach i szkołach, udzielają się. Za parę lat te wszystkie Dmytry zrobią się bardzo aktywni bo nie będą mieli ograniczeń swoich rodziców. 

Ani Panczenko tego nie chce 

https://112.ua/pl/ukrainski-diti-ne-vcatsa-pisati-citati-ukrainskou-liderka-vplivovoi-organizacii-diasporan-u-polsi-be-na-spoloh-49907

Ani ambasador Ukrainy. Więc to tylko twoje pobożne życzenia i politpoprawna paplanina zaklamujaca rzeczywistość.

23 minuty temu, Koelner napisał(a):

A Polacy w Niemczech to złodzieje samochodów a w Anglii wyjadają łabędzie. 

Polacy w Niemczech są na samym końcu listy narodowości, która pobiera zasiłki.

40 minut temu, fluber napisał(a):

Przeciez rozmowa byla o uchodzcach i o raporcie na ktory sie powolales. Ja nie neguje wszystkich pracujacych Ukraincow, tylko 1mln ktory tutaj wjechal 2022/23, w 80% to kobiety i dzieci.

Ty wrzucasz jakis nastepny raport ktory mowi o czyms innym.

11 minut temu, memento1984 napisał(a):

Przeciez rozmowa byla o uchodzcach i o raporcie na ktory sie powolales. Ja nie neguje wszystkich pracujacych Ukraincow, tylko 1mln ktory tutaj wjechal 2022/23, w 80% to kobiety i dzieci.

Ty wrzucasz jakis nastepny raport ktory mowi o czyms innym.

Ale ten raport dotyczy wszystkich dorosłych obywateli Ukrainy a nie tylko mężczyzn 

9 minut temu, P_M napisał(a):

To Cię dziwi? Nagroda od fundacji imienia polskiego dezertera przyznawana przez agenta KGB to dokładnie coś czego po braunie się można spodziewać