Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, P_M napisał(a):

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/nieoficjalnie-trzesienie-ziemi-w-sop-po-kradziezy-auta-rodziny-donalda-tuska/tq6xdl0 

Premierowi auto ukradli :D pierwsze słyszę o takim przypadku i wg perplexity to jedyny taki w Europie :D 

Aż sprawdziłem oświadczenie majątkowe, Tusk nie ma samochodu, więc to nie jemy ukradli. Za to pobiera rocznie 400 tysięcy złotych emerytury:)

To było auto żony 

3 minuty temu, fluber napisał(a):

Aż sprawdziłem oświadczenie majątkowe, Tusk nie ma samochodu, więc to nie jemy ukradli. Za to pobiera rocznie 400 tysięcy złotych emerytury:)

To było auto żony 

No kurde Onet mnie okłamał:

Cytat

Po kradzieży auta należącego do Donalda Tuska w służbach posypały się głowy

2 minuty temu, fluber napisał(a):

Tzn to pewnie auto Tuska przepisane na żonę ale wg oświadczenia majątkowego Tusk nie ma auta 

aż sobie zerknąłem na oswiadczenie z I roku kadencji i II roku kadencji:
https://orka.sejm.gov.pl/osw10.nsf/0/EBFCC81F8165E67EC1258AFD0050F4F6/%24File/OSW101_400.pdf
https://orka.sejm.gov.pl/osw10.nsf/0/566928C80B23AAC9C1258C6900412526/%24File/OSW102_400.pdf

To niesamowite, ze mając samej emerytury z Unii na poziomie 65k euro rocznie chłopowi ubyło 100k PLN i 5k euro z zasobów pieniężnych :D jednocześnie nie przybyło żadnych aktywów

23 minuty temu, P_M napisał(a):

aż sobie zerknąłem na oswiadczenie z I roku kadencji i II roku kadencji:
https://orka.sejm.gov.pl/osw10.nsf/0/EBFCC81F8165E67EC1258AFD0050F4F6/%24File/OSW101_400.pdf
https://orka.sejm.gov.pl/osw10.nsf/0/566928C80B23AAC9C1258C6900412526/%24File/OSW102_400.pdf

To niesamowite, ze mając samej emerytury z Unii na poziomie 65k euro rocznie chłopowi ubyło 100k PLN i 5k euro z zasobów pieniężnych :D jednocześnie nie przybyło żadnych aktywów

Może nie czyta wątku o inwestowaniu :)

W dniu 16.09.2025 o 07:19, RappaR napisał(a):

To samo myślałem o Ukrainie

Znaczy Rosja nie zaatakuje Polski, bo NATO i pełna deklasacja potencjałów, ale to jest główny problem Rosji - to niestabilna dyktatura, nie zachowuje się logicznie i racjonalnie. 

W przypadku Ukrainy jesteśmy w stanie odtworzyć tok rozumowania Putina i dostrzec w nim jakąś tam logikę uwzględniając ten cały kontekst geopolityczny oraz jego sowiecką mentalność (koncepcja Ukrainy jako sztucznego tworu, wcześniejsze zajęcie Krymu bez jednego wystrzału, przekonanie ruskich o słabości UE i Bidena). 

Trudno jednak dokonać analogicznego procesu myślowego w kontekście ewentualnego atak na Polskę. 

Oczywiście ludzie czasem zachowują się absurdalnie (vide Hitler otwierający drugi front albo GM Mavs oddający Doncica w peaku) ale Putin to raczej nie ten przypadek. 

8 minut temu, Życie_to_mem napisał(a):

Oczywiście ludzie czasem zachowują się absurdalnie (vide Hitler otwierający drugi front albo GM Mavs oddający Doncica w peaku) ale Putin to raczej nie ten przypadek. 

Akurat Hitler otwierając drugi front zachował się racjonalnie.

Błąd był 1 września. 

7 godzin temu, josephnba napisał(a):

Państwo prawa 

współwinny śmierci zawiasy 

ziomek który sprzedawał rodzicom nadzieję w Meksyku poseł 

państwo z dykty 

Nic dziwnego, że się mnożą szarlatani kiedy problemy z leczeniem na NFZ rosną. 14-20 miliardów długu na NFZ w tym roku, 28 miliardów wyniesie w przyszłym, w kolejnych latach może to być nawet 90 miliardów. To powinien być top 3 temat i top 3 problem do natychmiastowego rozwiązania a my zamiast tego dostajemy pomysł na darmowa antykoncepcję, na którą nas nie stać. Ktoś wie w ogóle jak się nazywa minister zdrowia? Cisza na temat zdrowia jest wymowna 

36 minut temu, fluber napisał(a):

Nic dziwnego, że się mnożą szarlatani kiedy problemy z leczeniem na NFZ rosną. 14-20 miliardów długu na NFZ w tym roku, 28 miliardów wyniesie w przyszłym, w kolejnych latach może to być nawet 90 miliardów. To powinien być top 3 temat i top 3 problem do natychmiastowego rozwiązania a my zamiast tego dostajemy pomysł na darmowa antykoncepcję, na którą nas nie stać. Ktoś wie w ogóle jak się nazywa minister zdrowia? Cisza na temat zdrowia jest wymowna 

Jakie problemy z leczeniem na NFZ? Sugerujesz ze Panie z wyżej przytoczonego artykułu nie mogly dostac sie do specjalisty?

Myślę że podobnie ciekawym tematem jest zamykanie "nierentownych oddzialow", tylko kto bedzie o tym dyskutował jak przeciez nawet tu na forum są głosy ze NFZ ma sie najlepiej ever a wysoki standart uslug jest najlepszy w okolicy - nie ma problema.

2 minuty temu, agresywnychomik napisał(a):

Jakie problemy z leczeniem na NFZ? Sugerujesz ze Panie z wyżej przytoczonego artykułu nie mogly dostac sie do specjalisty?

Myślę że podobnie ciekawym tematem jest zamykanie "nierentownych oddzialow", tylko kto bedzie o tym dyskutował jak przeciez nawet tu na forum są głosy ze NFZ ma sie najlepiej ever a wysoki standart uslug jest najlepszy w okolicy - nie ma problema.

Myślę że z jakiegoś powodu wybrały szarlatana - dostępności usług, niższej ceny, krótszego czasu oczekiwania, nie wiem.

Ja tu pisze o załamaniu które jest skutkiem zadłużenia nfz. Od kwietnia wiadomo że NFZ nie ma w tym roku wystarczająco dużo kasy i od tego czasu szpitale wstrzymują zabiegi. A prawie nikt o tym nie mówi. Zwykła wymiana stawu biodrowego - w marcu 5800 zabiegów w Polsce, w maju 4500, w czerwcu 3300. Szpitale nie dostają kasy za nadwykonania i wstrzymują zapisy co koszmarnie wydłuża kolejki.

W tej chwili w kolejce do kardiologa na NFZ czeka 181 tysięcy ludzi. Do neurologa ćwierć miliona, w tym ponad 70 tysięcy na cito. Społeczeństwo się starzeje, zapotrzebowanie na wizyty rośnie szybciej niż finansowanie, ale to zadluzenie NFZ i brak płatności za nadwykonania zatopi polskie szpitale.

6 minut temu, fluber napisał(a):

Myślę że z jakiegoś powodu wybrały szarlatana - dostępności usług, niższej ceny, krótszego czasu oczekiwania, nie wiem.

Ja tu pisze o załamaniu które jest skutkiem zadłużenia nfz. Od kwietnia wiadomo że NFZ nie ma w tym roku wystarczająco dużo kasy i od tego czasu szpitale wstrzymują zabiegi. A prawie nikt o tym nie mówi. Zwykła wymiana stawu biodrowego - w marcu 5800 zabiegów w Polsce, w maju 4500, w czerwcu 3300. Szpitale nie dostają kasy za nadwykonania i wstrzymują zapisy co koszmarnie wydłuża kolejki.

W tej chwili w kolejce do kardiologa na NFZ czeka 181 tysięcy ludzi. Do neurologa ćwierć miliona, w tym ponad 70 tysięcy na cito. Społeczeństwo się starzeje, zapotrzebowanie na wizyty rośnie szybciej niż finansowanie, ale to zadluzenie NFZ i brak płatności za nadwykonania zatopi polskie szpitale.

Niemożliwe że są kolejki i że się wydłużają przecież jest super więc o co ci chodzi...

Najlepsze jest jak refundacja się kończy i każdy nadprogramowy zabieg musi być oceniany case by case przez NFZ...

Zaznaczam że są produkty np. w kardiologii które kosztują grubo ponad 100k za sztukę i często NFZ nie widzi konieczności wykonania zabiegu "już".