Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, fluber napisał(a):

Jedyną osobą w RPP, która regularnie sprzeciwia się obniżaniu stóp procentowych jest wybrana przez Koalicję Obywatelską Joanna Tyrowicz, która regularnie głosuje za podnoszeniem stóp procentowych.

Jak możesz pisać, że PiS politycznie blokuje obniżkę stóp, skoro to członkini rpp z koalicji regularnie głosuje za ich podniesieniem?

Może dlatego, ze jej fanaberie (abstrahuje od tego jak je tłumaczy publicznie) nie maja żadnego znaczenia w decyzjach RPP gdzie jest bodajże 7 członków pro PiS + Prezes z PiS na łącznie 10? Każda podwyżka byla dziełem PiS i każda obniżka lub brak ruchu jest dziełem PiS. Natomiast tą próba pokazałeś tylko jak nisko oceniasz innych, w tym tutejszych forumowiczów.

5 godzin temu, fluber napisał(a):

Nie rozumiem dlaczego próbujesz wytłumaczyć tym wzrost z 49 na 67 procent w 3 lata. Wg Twoich obliczeń kosztuje to ekstra 5 procent od nowego zadłużenia. PiS na Covid wziął 12 procent ekstra długu - 5 procent z tego to 0,6 procent - tyle wynika z Twoich obliczeń. A my mamy 18 procent w górę. Bez tego co zrobił PiS 17,4 więcej zamiast 18. Czyli mielibyśmy prognozę 66,4 zamiast 67.  Twój wywód tłumaczy jakieś 5 procent wzrostu naszego zadłużenia.

Po pierwsze budzet 2024 był PiSu, wiec zacznij właściwie liczyć.

Po drugie pokaż na bazie dokładnych liczb, jak Ty te 5 % wyliczyłeś :)

Po trzecie policz sobie jaki byłby % gdyby do dziś utrzymała sie inflacja z okresu PiS.

Po czwarte, ja tylko pokazalem w jaki sposob kreatywnie dzialając i przenosząc koszt długu w czasie rzad MM mógł sie chwalic niskim % długu publicznego oraz jaki ma to wpływ na obecny wynik.

Nie twierdzę dla jasności, że obecny rząd nie dołożył swoimi staraniami długu, bo dołożył.

8 minut temu, dannygd napisał(a):

Po drugie pokaż na bazie dokładnych liczb, jak Ty te 5 % wyliczyłeś :)

Obligacje detaliczne stanowią mały odsetek całego długu publicznego Polski, według danych z 2022 roku było to około 6,5-7%. Oznacza to, że zdecydowana większość polskiego długu publicznego znajduje się w rękach inwestorów instytucjonalnych, a nie indywidualnych osób kupujących obligacje skarbowe na rynku detalicznym

Edytowane przez P_M

7 minut temu, dannygd napisał(a):

Może dlatego, ze jej fanaberie (abstrahuje od tego jak je tłumaczy publicznie) nie maja żadnego znaczenia w decyzjach RPP gdzie jest bodajże 7 członków pro PiS + Prezes z PiS na łącznie 10? Każda podwyżka byla dziełem PiS i każda obniżka lub brak ruchu jest dziełem PiS.

Stop, stop, stop.

Twoja teza była taka, że PiS celowo opóźnią obniżkę stóp procentowych.

Mój kontrargument jest taki, że osoby wybrane przez platformę głosują albo tak samo jak PiS albo przeciwko temu obniżaniu. 

Nie było tak, że nominaci po głosowali za obniżeniem a nominaci pis to blokowali. Nominaci obu opcji byli zgodni a fakty przeczą Twojej tezie. 

13 minut temu, dannygd napisał(a):

Po pierwsze budzet 2024 był PiSu, wiec zacznij właściwie liczyć.

https://www.gov.pl/web/finanse/nowelizacja-2024

Nowelizacja budżetu państwa na rok 2024, uchwalona przez Sejm w listopadzie 2024 roku. Maksymalny deficyt budżetowy wzrósł ze 184 mld zł do ponad 240,3 mld zł. 

15 minut temu, dannygd napisał(a):

Natomiast tą próba pokazałeś tylko jak nisko oceniasz innych, w tym tutejszych forumowiczów.

Godzinę temu, P_M napisał(a):

Obligacje detaliczne stanowią mały odsetek całego długu publicznego Polski, według danych z 2022 roku było to około 6,5-7%. Oznacza to, że zdecydowana większość polskiego długu publicznego znajduje się w rękach inwestorów instytucjonalnych, a nie indywidualnych osób kupujących obligacje skarbowe na rynku detalicznym

Tak, to prawda, ale mechanizm, w tym inflacyjny działa tak samo. Jedyna różnica polega na tym, że w hurcie z racji specyfiki jest mniej indeksowanych, a więcej z premią/kuponem.

W ogóle ciekawostka, między 2020 a 2025 nie było emitowanych bonów skarbowych, aż musze sprawdzić czemu.

1 minutę temu, dannygd napisał(a):

ogóle ciekawostka, między 2020 a 2025 nie było emitowanych bonów skarbowych, aż musze sprawdzić czemu.

Na pewno były w tym lub zeszłym roku, czytałem o tym artykuł, że po przerwie Domański musiał się posiłkować.

Godzinę temu, fluber napisał(a):

Twoja teza była taka, że PiS celowo opóźnią obniżkę stóp procentowych.

Moja teza była taka, że przy dużej inflacji (większej niż wzrost stop procentowych) mimo zadłużania, udział procentowy długu maleje krótkoterminowo, ale znacząco wpływa na kondycję skarbu państwa w okresie średnio i długoterminowym. Była to w pełni świadoma strategia realizowana przez rząd MM z Prezesem NBP i RPP. 

Drugie co powiedziałem, to, że też w pełni świadomie do pewnego momentu stóp nie obniżali. Zaczęli jak się zorientowali, że obecnie znów inwestorzy celują w stałą stopę 3-4 letnie i przyjdzie im je spłacać po 2027 roku.

Fanaberie Tyrowicz i cała ideologia jaką próbujesz tu przemycić - są kompletnie bez znaczenia, w kontekście tego co napisałem. Równie dobrze może ona proponować uchwały podnoszące i obniżające o 10% stopy, a Ty możesz do tego dokładać tezy jakie chcesz. W Republice Ci na pewno uwierzą.

Godzinę temu, fluber napisał(a):

Nowelizacja budżetu państwa na rok 2024, uchwalona przez Sejm w listopadzie 2024 roku. Maksymalny deficyt budżetowy wzrósł ze 184 mld zł do ponad 240,3 mld zł.

Nowelizacja była, bo mnóstwo kosztów było niedoszacowanych, ale istotne jest, że deficyt finalny był ok. 211 mld, co wynikało z przeszacowania przez PiS w przychodach dotacji wpisanych "z dupy" co już tu wcześniej pokazywałem. 

https://www.gov.pl/web/finanse/szacunkowe-wykonanie-budzetu-panstwa-w-2024-r

12 minut temu, P_M napisał(a):

Na pewno były w tym lub zeszłym roku, czytałem o tym artykuł, że po przerwie Domański musiał się posiłkować.

W tym wróciły, na stronie ministerstwa masz dane.

https://www.gov.pl/web/finanse/bony-i-obligacje-hurtowe1

c6Fc3hh.png

Teraz, dannygd napisał(a):

Chyba nie załapałem Twojego żartu... przecież sam o tym napisałem że nie było od 2020 do 2025

Żaden żart. Napisałem, że albo w tym (czyli w 2025) albo w poprzednim 2024 czytałem o tym, że Domański odpalił bony, więc dementowalem twój komentarz, że w 2025 nie było, bo napisałeś że od 2020 do 2025 nie było.