Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, jack napisał(a):

Niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu jeśli się mylę ale coś i się wydaje, że to nie jest tak, że nie ma miejsca na wiatraki. Na moje chłopskie oko miejsca jest w c*** ale tam gdzie to miejsce jest nie ma infrastruktury odbiorczej dla energii z wiatraków. Infrastruktura jest tam, gdzie są osiedla ludzkie. Zatem w całej tej akcji rozchodzi się o koszty inwestycyjne i lepiej by ludziom wiatrak ryrał pod oknem niż by trzeba było kable w pola ciągnąc. 

Z tego co pamiętam to po 1 są obostrzenia w jakiej odległości mogą być wiatraki od najbliższej  zabudowy. Druga sprawa to nie może być blisko legowisk ptaków żeby wiatraki ich nie zmiotły z planszy -Natura2000 i takie tam. 3 sprawa ich wydajność jest zależna od tego gdzie są budowane a w przypadku Polski, najlepsze tereny znajdują się na terenach nizinnych w północnej części naszego kraju. Na innych terenach ta inwestycja się nie zwróci. Ciężko mi oszacować koszt wykonania takiego wiatraku czy tym bardziej farmy wiatraków-bo jedno to konstrukcja a drugie to fundament pod maszt+wykonanie podłączenia z magazynem energii. Mogło mi się coś pomylić bo to przerabiałem z 10 lat temu i od tamtej pory nie jestem na bieżąco.

Godzinę temu, MA23 napisał(a):

Z tego co pamiętam to po 1 są obostrzenia w jakiej odległości mogą być wiatraki od najbliższej  zabudowy. Druga sprawa to nie może być blisko legowisk ptaków żeby wiatraki ich nie zmiotły z planszy -Natura2000 i takie tam. 3 sprawa ich wydajność jest zależna od tego gdzie są budowane a w przypadku Polski, najlepsze tereny znajdują się na terenach nizinnych w północnej części naszego kraju. Na innych terenach ta inwestycja się nie zwróci. Ciężko mi oszacować koszt wykonania takiego wiatraku czy tym bardziej farmy wiatraków-bo jedno to konstrukcja a drugie to fundament pod maszt+wykonanie podłączenia z magazynem energii. Mogło mi się coś pomylić bo to przerabiałem z 10 lat temu i od tamtej pory nie jestem na bieżąco.

Pewnie, że jest określona odległość od zabudowań, o to cały ambaras. Bo tam gdzie zabudowania tam sieci energetyczne do których można się włączyć. Im bliżej miasta postawisz wiatraki tym taniej ci to wyjdzie. I o to tym c***kom chodzi. 

Energii z wiatraków się nie magazynuje, z fotowoltaiki też nie, dlatego jak mocno świeci słońce i wieje wiatr to trzeba wyłączać źródła konwencjonalne 🤷