Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, fluber napisał(a):

4 miejsce na liście PiS do rady miasta Ostrów Mazowiecki. 

No ale naganiał pisowiec na jachty? Naganiał. Fakt. 

Jeszcze na dodatek przedstawiciel jednej z najbardziej rakowych branż - pośrednictwo przy wyłudzaniu dotacji. 

W tym ministerstwie też tumany, wszystko to powinno być upierdolone na dzień dobry, a tu pcha się narracje, że są "dane" pieniądze z KPO i trzeba to wydać. Tylko, że to jest pierdolony dług, który wszyscy będziemy spłacać. 

Dosypujmy hajsu, pompujmy konsumpcję i inflację, niech płonie ten burdel jak najdłużej. 

3 minuty temu, Krzemo napisał(a):

No ale naganiał pisowiec na jachty? Naganiał. Fakt. 

Jeszcze na dodatek przedstawiciel jednej z najbardziej rakowych branż - pośrednictwo przy wyłudzaniu dotacji. 

W tym ministerstwie też tumany, wszystko to powinno być upierdolone na dzień dobry, a tu pcha się narracje, że są "dane" pieniądze z KPO i trzeba to wydać. Tylko, że to jest pierdolony dług, który wszyscy będziemy spłacać. 

Dosypujmy hajsu, pompujmy konsumpcję i inflację, niech płonie ten burdel jak najdłużej. 

biedni psiembiorcy

niech im chociaż obniżą te składki w formie rekompensaty czy cuś!

Godzinę temu, fluber napisał(a):

Zamierzasz odnieść się do faktu, że 13.3.2024 pojawiła się zaktualizowana lista operatorów czy udajesz że tego nie napisałem?

Przecież sam wkleiłem ten link. Nie bardzo rozumiem, co Twoja wypowiedź wnosi nowego do mojej? Przypominam, że na liście zaszła jedna zmiana po protestach, a do 04.2024 po Prezesa PARP pełniła przejściowo osoba ktora PiS awansował w 2016 roku na dyr.

1 minutę temu, fluber napisał(a):

Rakowe to są konkursy na dotacje, bez pośrednika jesteś niemal bez szans na dofinansowanie 

Cały ten mechanizm jest chory i do wyjebania.

2 minuty temu, julekstep napisał(a):

biedni psiembiorcy

niech im chociaż obniżą te składki w formie rekompensaty czy cuś!

za coś trzeba te jachty tankować!

6 minut temu, dannygd napisał(a):

Przecież sam wkleiłem ten link. Nie bardzo rozumiem, co Twoja wypowiedź wnosi nowego do mojej? Przypominam, że na liście zaszła jedna zmiana po protestach, a do 04.2024 po Prezesa PARP pełniła przejściowo osoba ktora PiS awansował w 2016 roku na dyr.

Osoba nominowana na po Prezesa przez ministre z rzadzacej koalicji 🙃

ale ale ale Radek Sikorski byl kiedys w PiSie nie zapominajmy!

a czy mam jeszcze wspomniec o Giertychu?

Niezreczna sytuacja kiedy znow cos piszesz na pewniaka a ktos robi sprawdzam :(

Dawid Palka, to Ty?

Edytowane przez julekstep

4 godziny temu, dannygd napisał(a):

Firma rodzinna, która prowadzi restaurację w Gdańsku nad Motlawą i małe zaplecze noclegowe.  W ramach projektu kupili m.in. 2 małe motorówki, którymi wozi ludzi po atrakcjach Gdańska jak Stocznia, Twierdza Wisłoujście, ujście Wisły, Westerplatte, Muzeum IIWŚ Soldek itd.

Historycznie do Covida szło im nieźle, potem duże straty, pożyczki i chcieli juz sprzedać lokal, ale pojawila sie HoReCa, wiec mówią spróbujemy.

Pożyczyli (banki nie chciały dać kredytu) wiec od rodziny i znajomych kasę na remont, soft,  zatrudnili ludzi oraz kupili wspomniane 2 motorówki ponad pół roku temu (za ok. 200 tys, cala inwestycja ponad 500 tys), do dzisiaj nie rozliczyli im ani złotówki....

Dzieki tym inwestycjom zwiekszyli obłożenie, poprawili jakość obslugi i zatrudnili i przeszkolili brakujące osoby do załogi, a całość patrząc sezonowo zaczynają wychodzic na plus. Niemniej długi i odsetki jeszcze bedą spłacać nawet jak im kiedyś wypłacą dotację, ale media napiszą, ze "kupili sobie luksusowy jacht motorowy prywatnie za dotację".

Wzruszająca historia.

Po pierwsze - za COVIDu były tarcze COVIDowe, duże. Na czym stracili?

Po drugie - czemu, w ogóle jaki interes, ma państwo(czyli w większości ludzie pracy, a nie ludzie kapitału) SPONSOROWAĆ biznes polegający na pływaniu łódkami po atrakcjach?

Po trzecie - jaka jest średnia pensja w ich zakładzie pracy, ile osób zarabia minimalną, a ile osób zarabia powyżej średniej pensji dla Gdańska?

3 minuty temu, dannygd napisał(a):

No zupełnie nic nie wnosi, przecież z Twojej długiej eksperckiej wypowiedzi jasno wynikało, że finalna lista pisowskich operatorów została opublikowana w 2024, 2 miesiące po odwołaniu całego zarządu PARP przez minister Pełczyńska -Nalecz 

https://www.gov.pl/web/fundusze-regiony/minister-k-pelczynska-nalecz-odwolala-wladze-parp

Minister funduszy i polityki regionalnej Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz podjęła dzisiaj decyzję o odwołaniu zarządu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości. Odbędzie się konkurs na prezesa PARP. Do czasu jego wyłonienia pełniącą obowiązki prezesa będzie Joanna Zembaczyńska-Świątek

22 stycznia 2024

Lista wyszła w marcu 2024.

Piękna gimnastykę robisz pisząc że platforma powołała na po prezesa osobę która 8 lat wcześniej PiS (jaki k**** pis, myślisz że partia przyklepuje każdy awans kazdego urzednika) gdzieś tam awansował, więc to pisowscy operatorzy itd. Skończ się kompromitować. Mi się już znudziło wytykanie bzdur. Wróć do szkolenia tych ekspertów PARP, czy innej swojej fantazji. Eot 

3 minuty temu, Krzemo napisał(a):

Cały ten mechanizm jest chory i do wyjebania.

Reformy. Ogólnie dotacje i kary(znaczy podatki) są przez państwo konieczne. 

Ale powinno się dotować branże agresywne(R&D, biotechnologia, motoryzacja etc), a walić podatki na hazard czy właśnie hotelarstwo. 

A karać ścięciem głowy branże typu budowa mikrokawalerek. 

1 godzinę temu, fluber napisał(a):

Nie ma szkoleń na ekspertów PARP (poza tymi na platformie). Jest weryfikacja dokumentacji w postaci wykształcenia, dorobku, listy patentów, listy projektów realizowanych jako kierownik projektu lub członek kluczowego personelu itd. mógłbyś chociaż sprawdzić zanim zaczniesz zmyślać sobie karierę zawodową.

Fluber ja nie muszę sobie nic do CV dopisywać jak sugerujesz (chyba strasznie Cię ubodło, że pominałem Cie pisząc o merytorycznej osobie w temacie) i nie poszę o tym jak powoływani są eksperci, tylko o tym, że byli szkoleni.

A to, że teraz są pseudo szkolenia na platformie (tak dla ekspertów jak i pracowników) to i widać jak PARP czy inne Inst. Pośredniczące działają.

Generalnie od dłuższego czasu (najmocniej po 2019) jakość spada, platformy czy generetory są coraz gorsze, dawni specjaliści poodchodzili do sektora prywatnego, a taki NCBiR czy PARP maja non stop po kilkadziesiąt wolnych wakatów.

Zresztą we wspomnianym tu PFP zespół refionalny czy centralny obsługujący projekt HoReCa potrafił zmienić sie juz 2 razy całkowicie... bo generalnie projekt HoReCa jest bardzo słabo przygotowany.

6 minut temu, RappaR napisał(a):

Reformy.

Niestety gdzie nie spojrzysz tam wymagana jest reforma. I to poczynając od tak podstawowych zasad funkcjonowania państwa jak rola prezydenta, trójpodziału władzy, sądownictwa, wybory poprzez podatki, służbę zdrowia, szkolnictwo itd. To państwo wymaga zdefiniowania od nowa. A tymczasem banda Jarka okłada się z bandą Donalda. 

12 minut temu, fluber napisał(a):

No zupełnie nic nie wnosi, przecież z Twojej długiej eksperckiej wypowiedzi jasno wynikało, że finalna lista pisowskich operatorów została opublikowana w 2024, 2 miesiące po odwołaniu całego zarządu PARP przez minister Pełczyńska -Nalecz 

https://www.gov.pl/web/fundusze-regiony/minister-k-pelczynska-nalecz-odwolala-wladze-parp

Minister funduszy i polityki regionalnej Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz podjęła dzisiaj decyzję o odwołaniu zarządu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości. Odbędzie się konkurs na prezesa PARP. Do czasu jego wyłonienia pełniącą obowiązki prezesa będzie Joanna Zembaczyńska-Świątek

22 stycznia 2024

Lista wyszła w marcu 2024.

Piękna gimnastykę robisz pisząc że platforma powołała na po prezesa osobę która 8 lat wcześniej PiS (jaki k**** pis, myślisz że partia przyklepuje każdy awans kazdego urzednika) gdzieś tam awansował, więc to pisowscy operatorzy itd. Skończ się kompromitować. Mi się już znudziło wytykanie bzdur. Wróć do szkolenia tych ekspertów PARP, czy innej swojej fantazji. Eot 

Przecież to Ty pierdolisz głupoty, ze to PO zatwierdziło wyniki na operatorów i kombinujesz jak koń pod górę. Listę zatwierdzono w 2023, w 2024 zaszła w niej 1 zmiana, nie 5. Zmiana byla wynikiem protestu, zatwierdziła ją osoba po Prezesa, ktora byla powołana na dyr dep przez zarząd PiS. 

Podsumowując cała HoReCa była przygotowana przez PiS, operatorzy wybrani przez PiS, każdy z operatorów realizował swój własny projekt w oparciu o umowe/decyzje z okresu PiS. 

KO weszła na etapie, kiedy juz byla realizacja i pierwsze co zaczęła to kontrole wew. i wstrzymywanie wyplat refundacji. To drugie w szczególności wkurwiło Beneficjentów, wiec zrobila sie afera pod ktora podpiął (a może wywolal) sie PiS i jada jaki to c***owy program i jak źle wydawane sa pieniądze. 

Fikołek polega na tym, że oni sami temu program przygotowali, a jego jakość jest porównywalna do Funduszu Sprawiedliwości. 

Mnie bawi ta sytuacja, bo wiem jak wyglądało to naprawdę, od początku, od środka. Ba, nawet organizację z którymi współpracuje jak PIT pisały na etapie powstawania HoReCa, ze program jest źle przygotowany, ale czy kiedykolwiek na takie eksperckie pisma PiS reagował?

Także brnij dalej w swoim przeświadczeniu, ze to KO spierdoliła ten program, ja Cię przekonywać, ze jest inaczej nie zamierzam, a inni niech sami ocenią to co napisałem.

5 godzin temu, dannygd napisał(a):

Historycznie do Covida szło im nieźle, potem duże straty, pożyczki i chcieli juz sprzedać lokal, ale pojawila sie HoReCa, wiec mówią spróbujemy.

Pożyczyli (banki nie chciały dać kredytu) wiec od rodziny i znajomych kasę na remont, soft,  zatrudnili ludzi oraz kupili wspomniane 2 motorówki ponad pół roku temu (za ok. 200 tys, cala inwestycja ponad 500 tys), do dzisiaj nie rozliczyli im ani złotówki....

Dzieki tym inwestycjom zwiekszyli obłożenie, poprawili jakość obslugi i zatrudnili i przeszkolili brakujące osoby do załogi, a całość patrząc sezonowo zaczynają wychodzic na plus. Niemniej długi i odsetki jeszcze bedą spłacać nawet jak im kiedyś wypłacą dotację, ale media napiszą, ze "kupili sobie luksusowy jacht motorowy prywatnie za dotację

No to swietnie, wyglada ze sobie poradzili bez zlotowki od panstwa. To pokazuje jak prywatne inicjatywy powinny byc zarzadzane, prawdziwe ryzyko. Jedyne na co czekaja, to rozliczenie kaski zeby wpadla gola gotowka? I bardzo dobrze ze dlugi i odsetki beda splacac jeszcze dlugo, majac zrodlo dochodu w postaci prywatnej dzialalnosci gospodarczej. 
kazdy pierdoli i wnosi na sztandarach “biznes to ryzyko podejmowane przez przedsiebiorce”. 
Jednorazowa doplata dla prywatnej firmy rzedu 300-500tys to naplucie w pysk komus kto zarabia 120-200tys brutto jako najemnik. ~zero innowacji

Edytowane przez memento1984

32 minuty temu, RappaR napisał(a):

Wzruszająca historia.

Ona nie miała być wzruszająca, ona jest po prostu prawdziwa.

32 minuty temu, RappaR napisał(a):

Po pierwsze - za COVIDu były tarcze COVIDowe, duże. Na czym stracili?

Proszę wylicz nam tu ile przeciętna restauracja czy mały pensjonat mógł dostać w ramach tych tarcz. Czas start 3.2.1...

34 minuty temu, RappaR napisał(a):

Po drugie - czemu, w ogóle jaki interes, ma państwo(czyli w większości ludzie pracy, a nie ludzie kapitału) SPONSOROWAĆ biznes polegający na pływaniu łódkami po atrakcjach?

Czemu w ogóle ktoś ma dostawac dotacje? A jeśli tak to dlaczego akurat te sektory, które Tobie się podobają?

Myślę, że HoReCa ma coraz wiekszy wplyw na przychody (wg AI z ok. 12 mld w 2020 do ponad 25 mld w 2024) budżetowe naszego kraju i powinniśmy dbać o ten sektor. Tym bardziej, ze nie bylo wcześniej dedykowanych tej branży dotacji, za to były dedykowane innym.

48 minut temu, RappaR napisał(a):

Po trzecie - jaka jest średnia pensja w ich zakładzie pracy, ile osób zarabia minimalną, a ile osób zarabia powyżej średniej pensji dla Gdańska?

LOL a co to ma do rzeczy? Generalnie powiem Ci tylko, że nikt nie chce pracować (jak kiedyś) za minimalne stawki w HoReCa. Nawet Ukraińcy.

4 minuty temu, dannygd napisał(a):

Myślę, że HoReCa ma coraz wiekszy wplyw na przychody (wg AI z ok. 12 mld w 2020 do ponad 25 mld w 2024) budżetowe naszego kraju i powinniśmy dbać o ten sektor. Tym bardziej, ze nie bylo wcześniej dedykowanych tej branży dotacji, za to były dedykowane innym.

Dotacji nie było, ale Ty szkoliłeś ekspertów, brawo

Czemu w ogóle ktoś ma dostawac dotacje? A jeśli tak to dlaczego akurat te sektory, które Tobie się podobają?

Bo w niektórych przypadkach jest to korzystne dla społeczeństwa.

Kryterium podobania mi się to kryterium opłacalności.

A większe od budowy mikrokawalerek?

LOL a co to ma do rzeczy? Generalnie powiem Ci tylko, że nikt nie chce pracować (jak kiedyś) za minimalne stawki w HoReCa. Nawet Ukraińcy.

Wykręcając się od odpowiedzi nie dość, że mi dałeś jasną odpowiedź, to przy okazji skłamałeś. 

2 minuty temu, memento1984 napisał(a):

No to swietnie, wyglada ze sobie poradzili bez zlotowki od panstwa.

Ja od zawsze uważam, że dotacje niszczą rynek. Natomiast tu dyskusja nie byla o tym czy w ogole powinny być dotacje, tylko o pokazanie stanu faktycznego w stosunku do powielanych medialnych głupot.

4 minuty temu, memento1984 napisał(a):

Jednorazowa doplata dla prywatnej firmy rzedu 300-500tys to naplucie w pysk komus kto zarabia 120-200tys brutto jako najemnik.

Śmieciowe jest to, że tym zdaniem sam sobie zaprzeczasz. Z grubsza dzis sensowny kucharz zarabia nawet więcej niż te 120-200, gdyby restauracje zamknął to ten kucharz i inni pracownicy straciliby pracę, a być może dzięki tej dotacji oni dalej maja pracę i zatrudnił nowych... to jak.to z tym pluciem? :)