Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

37 minut temu, Pablo81 napisał(a):

W jakim procencie są przeznaczone dla przedsiębiorców, nie mówiąc już o jakichś jachtach? Promil promila?

A piszesz jakby wszystko szło na jachty.

Oprocentowanie dla końcowego beneficjenta może wynosić nawet 0% – 1,5%, w zależności od programu.

Pewnie nawet nie sprawdziłeś, że prawie pół to dotacja bezzwrotna, a oprocentowane jest relatywnie niskie.

Opinie już masz wyrobioną przed poznaniem faktów. Plemiona i te sprawy.

#postprawda

a nie no przekonałeś mnie jednak

DZIĘKI DONALD ŻE AKURAT TEN KONKRET ZREALIZOWAŁEŚ

danke deutschland!

37 minut temu, Pablo81 napisał(a):

Plemiona i te sprawy.

aha -> i niezmiennie śmieszy jak akurat Ty wypisujesz coś o plemionach

prawie tak śmieszne jak wtedy kiedy piszesz coś o hipokryzji xD

p.s -> to stwierdzanie że Ty coś wiesz że ktoś czegoś nie wiedział też słodziutkie 

Edytowane przez julekstep

49 minut temu, LAF napisał(a):

Chce zjeść coś dobrego i w dobrej cenie. 

tam jest taki chinczyk, thienly. kiedys chamski a teraz to dobrze zorganizowana miejscowka. ale to nie jest Pani Gessler ani bialy obrus. zaib kebab na pulawskiej tylko bron boze ostry, jako ciekawostka bo to chyba pakistanczyk prowadzacy indyjskie miejsce xD.

unikaj mokolove.

2 godziny temu, julekstep napisał(a):

@memento1984 pisał że mało mięsa w Sapko ostatnio :P 

ja przeciez nie wiem jakie sa standardy Warszawskie - ~60min po potrojnym alibabie na cienkim mlody obsmial ze poszlismy na coleslaw, no ale czekanie bylo krolewskie, jakbysmy czekali na stolik w belvedere a nie plastikowa torebke na wynos.

@ignazz

7 minut temu, memento1984 napisał(a):

tam jest taki chinczyk, thienly. kiedys chamski a teraz to dobrze zorganizowana miejscowka. ale to nie jest Pani Gessler ani bialy obrus. zaib kebab na pulawskiej tylko bron boze ostry, jako ciekawostka bo to chyba pakistanczyk prowadzacy indyjskie miejsce xD.

unikaj mokolove.

Dzięki 

43 minuty temu, Pablo81 napisał(a):

Środki z KPO (zarówno dotacje, jak i pożyczki) są tańsze niż finansowanie z rynku:

• dotacje są bezzwrotne,

• pożyczki mają preferencyjne warunki.

To znalazłem po 10s researchu. Może uda mi się znaleźć dokładne liczby to rzucę.

Niemniej śmieszy mnie krytyka, bez jakiegokolwiek sprawdzenia faktów, "bo jachty".

No można było tego długu na barki kraju nie brać. Przedsiębiorcy niech sobie na te jachty biotą kredyty w bankach i sami spłacają z odsetkami całość. A tak to te jachty spłaci im  społeczeństwo. 

Teraz, Krzemo napisał(a):

No można było tego długu na barki kraju nie brać. Przedsiębiorcy niech sobie na te jachty biotą kredyty w bankach i sami spłacają z odsetkami całość. A tak to te jachty spłaci im  społeczeństwo. 

🔹 Hasty generalization (ang. pochopne uogólnienie)

— to błąd logiczny polegający na wyciąganiu ogólnych wniosków na podstawie zbyt małej liczby przypadków, często wyjątkowych lub niereprezentatywnych.

🔹 Anegdotal evidence (dowód anegdotyczny)

— użycie pojedynczego przypadku (często emocjonalnego lub osobistego) jako podstawy do oceny całej grupy lub zjawiska, mimo że nie jest to reprezentatywne ani statystycznie znaczące.

13 minut temu, Krzemo napisał(a):

Pablo nie partycypuje w kosztach uspołecznionej spłaty długu prywatnych luksusów, więc ma inną perspektywę :) 

a że w agendzie jego kraju jest to żeby obecny rząd Polski rządził jak najdłużej to chyba nikogo nie dziwi jego propaganda w tym temacie? 

8 minut temu, Krzemo napisał(a):

w sumie to przy takim oprocentowaniu od 0.0%-1.5% na 55% wydanej kwoty...problem ze oni z tego kupuja chinskie ekologiczne rowery elektryczne, czy inne dziadostwo prawie napewno nie-PL, pewnie nie-EU i nie ma zadnego sprzezenia z nawet osmotycznym ruchem gospodarki w cokolwiek innowacyjnego.

moze uda sie troche podpompowac inflacje :)

siedzi taki "bidok" na UOPie i sie pewnie wkurwia paczajac z boku

3 minuty temu, julekstep napisał(a):

Pablo nie partycypuje w kosztach uspołecznionej spłaty długu prywatnych luksusów, więc ma inną perspektywę :) 

a że w agendzie jego kraju jest to żeby obecny rząd Polski rządził jak najdłużej to chyba nikogo nie dziwi jego propaganda w tym temacie? 

Mordo, ale ja płacę całkiem sporo podatków w Polsce. Plus znowu ta nieznośna maniera ad auditorem :)

1 minutę temu, Koelner napisał(a):

zazdrośni bo sami nie wzięli pół bańki 

TROCHĘ TAK

ale trochę jednak żal że ciągle w naszym mentalu narodowym widać PTSD zafundowane przez Szwabów i Ruskich co skutkuje kultem cwaniakowania i kombinowania (na każdym szczeblu, kończąc na politykach)

Teraz, Pablo81 napisał(a):

Mordo, ale ja płacę całkiem sporo podatków w Polsce. Plus znowu ta nieznośna maniera ad auditorem :)

podatki od kasy którą dostajesz za wynajem tego mieszkania z licytacji komorniczej? 

no faktycznie mi żal ludków wzbogacających się na ludzkiej krzywdzie :)

może ci Donek jakąś ulgę zafunduje!

4 minuty temu, julekstep napisał(a):

TROCHĘ TAK

ale trochę jednak żal że ciągle w naszym mentalu narodowym widać PTSD zafundowane przez Szwabów i Ruskich co skutkuje kultem cwaniakowania i kombinowania (na każdym szczeblu, kończąc na politykach)

podatki od kasy którą dostajesz za wynajem tego mieszkania z licytacji komorniczej? 

no faktycznie mi żal ludków wzbogacających się na ludzkiej krzywdzie :)

może ci Donek jakąś ulgę zafunduje!

Po raz enty im więcej licytujących, tym wyższa cena mordo :)

Po raz kolejny bzdura, że licytacje komornicze, to bogacenie się na czyjejś krzywdzie. To nie jest tak , że jakbym się nie zgłosił, to długi znikają. 

I po raz kolejny odchodzisz od kwestii tematu dyskusji i zaczynasz jakieś osobiste podjazdy. Ot taka nieznośna manierka :(

I ja daję dach nad głową rodakom, a ty pasiesz obce banki płacąc oprocentowanie kredytu ❤️ Co kto lubi :)

1 godzinę temu, P_M napisał(a):

A co z krajem, którzy korzysta z kpo, a nie tylko z perspektywy końcowego beneficjenta?

c*** wie, po pierwsze jest to dlug w euro, wiec zalezy od kursu euro - my ponosimy koszt roznic walutowych, a po drugie trzeba by wiedziec jaka byla stopa procentowa przy zaciagnieciu dlugu przez komisje europejska (przy emisji obligacji) 

13 minut temu, ignazz napisał(a):

No ale prawda jest że średnio sprawdziliście szczegóły i oprocentowania i zasad oraz udziału tych jachtów w totalu a już obsraliscie temat jakby tu unia nam pato kredyt wrzuciła. 

ale skąd wiesz kto jak co sprawdził? razem z Pablem robiliście kurs jasnowidzenia? xD

i nie -> nie unia wrzuciła nam pato kredyt, ale nasi rządzący (których podobno nie lubisz tak jak i poprzednich...a których kolejny raz bronisz xD) tradycyjnie odwalają pato-robotę.... a Wy się obsraliście że znowu coś na nich wyszło i się ludzie ośmielają krytykować 

Nie bronię. Tylko może jednak minimalizuje ten demoniczny wpływ tych mało wierzytelnych wpisów z internetu. 

Punktem wyjścia był oszukańczo wysoki kredyt i finansowanie jachtów.  A idąc w szczegóły coraz mniej jest tych właśnie elementów. I nadal twierdzę że to źle zrobili. 

Ale są też plusy których nie było w epoce „zero” 

Szczegóły nie są aż tak wstrząsające jak te wpisy cytowane. 

I to mnie po prostu zainteresowało. 

Po weekendzie będę te programy rozkminial. Dziś mi się nie chce. 

Co nie zmienia faktu że gratuluję wszystkim którzy już to ocenili bez wiedzy na ten temat. 

Ja z oceną się wstrzymam mimo że mi się wstępnie nie podoba 

Gdzie tu obrona Tuska nie wiem. 

10 minut temu, ignazz napisał(a):

Nie bronię. Tylko może jednak minimalizuje ten demoniczny wpływ tych mało wierzytelnych wpisów z internetu. 

tylko wtedy kiedy ten demoniczny wpis dotyczy partii X której przecież nie lubisz

nigdy tak się nie działo w przypadku partii Y której przecież nie lubisz

w sumie zero zdziwienia, już załapałem na czym polega ten symetryzm 🙃